DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ευχαριστώ για την άμεση και παραστατικη απάντηση. Έτσι θα το κάνω αν και το σκεφτόμουν για διπλό τζαμι οποτε ηθελα μια ενδιάμεση πατουρα. Πιχακια πως? Από που?

Με το δισκοπριονο με προσοχη και σιγα σιγα τα βγαζεις, απο ταβλες. Τα καταφερα με το πρασινο και το ενα πιχακι ειχε πατουρα. Το μπλε που πηρες (καλοριζικο!) θα ειναι βουτυρακι.

Απο το 2:15 εως 2:30 χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο με την ηλεκτρική πλάνη;

απίστευτο εργαλείο.

Επίσης το σκαρπέλο κάνει πολύ δουλεια!

Εννοείς 9:15 και 9:30?

Ναι είναι το λεγόμενο ροκάνι

Ωραία εργαλεία. Έχω 3 της στάνλεϊ και δυστυχώς κάθονται λόγω έλλειψης χρόνου. Είναι εργαλεία που θέλουν ενασχόληση και τα ίδια. Να τα στήσεις σωστά, να ακονίσεις σωστά τη λάμα και στη σωστή γωνία, να την ευθυγραμμίσεις πάνω στο ροκάνι όπως πρέπει κλπ.
Από τότε που πήρα το ηλεκτρικό το σκέφτομαι να τα πουλήσω. Μόνο το 10άρι έχει πλέον αξία για μένα μιας και δεν έχω ξεχονδριστήρα. Και λίγο το μικρούλι για γρήγορες ψιλοδουλειές.

Το πιο συνηθισμένο είναι το 4άρι, αλλά άποψή μου ότι το 10άρι κάνει πολύ πιο εύκολη τη δουλειά λόγω του βάρους του που βοηθάει να έχεις ομαλή κίνηση. Το 4άρι είναι εύκολο να μαγκώσει άν δεν είναι καλοστημένο και δεν έχεις τα χέρια του ποπάι.
Χέρια θέλει και το 10άρι όμως... μη λέω βλακείες...

Αντρικά εργαλεία... για μας τις χορεύτριες καλό είναι και το fatmax της stanley :p (ή το αντίστοιχο parkside)

Θελω να κοψω μια πορτα συμπαγης ξυλου ενα τμημα της στο κεντρο για να βαλω παραθυρο.
Ερωτηση1: μπορω να ξεκινησω το κοψιμο με δισκοπριονο? με σεγα ξερω και μπορω, αλλα αναρωτιεμαι αν μπορει να γινει κατι παρομοιο.
Ερωτηση2: πατουρα για να "κατσει" το τζαμι, μπορω να κανω με αλλο τροπο εκτος απο χρηση ρουτερ, που δεν εχω?

Aυτη η εργασια ειναι κομμενη και ραμμενη για router με το ειδικο bit φρεζας. Φτανει το μηκος της φρεζας να ειναι τουλαχιστον ιδιο με το υλικο που θα τρυπησεις.
Περυσι εκανα στρογγυλη τρυπα -15εκ. διαμετρο-σε ξυλινη επιφανεια (σαν πορτα) για να περασω εξαερισμο με dremel trio (ρουτεροειδες).

Εαν δεν εχεις ρουτερ, μπορεις να χρησιμοποιησεις ενα ειδικο εξαρτημα (φρεζοτρυπανο) για δραπανοκατσαβιδα.
Μετα τον κυκλο που θα εχεις δημιουργησεις τον τετραγωνιζεις με σεγα.

Παρακατω η συγκεκριμενη εργασια με το dremel trio σε λειτουργια καθως και με το φρεζοτρυπανο.

images

images

Θελω να κοψω μια πορτα συμπαγης ξυλου ενα τμημα της στο κεντρο για να βαλω παραθυρο.
Ερωτηση1: μπορω να ξεκινησω το κοψιμο με δισκοπριονο? με σεγα ξερω και μπορω, αλλα αναρωτιεμαι αν μπορει να γινει κατι παρομοιο.
Ερωτηση2: πατουρα για να "κατσει" το τζαμι, μπορω να κανω με αλλο τροπο εκτος απο χρηση ρουτερ, που δεν εχω?

Νεκτάριε νομίζω πως πρέπει να αποκτήσεις και ρούτερ, σιγά-σιγά. Όπως και εγώ βέβαια. Κρίμας που δεν αποκτήσαμε αυτό του LIDL. Έχει καλές κριτικές απο τους φίλους του φόρουμ.

Εννοείς 9:15 και 9:30?

Ναι είναι το λεγόμενο ροκάνι

Ωραία εργαλεία. Έχω 3 της στάνλεϊ και δυστυχώς κάθονται λόγω έλλειψης χρόνου. Είναι εργαλεία που θέλουν ενασχόληση και τα ίδια. Να τα στήσεις σωστά, να ακονίσεις σωστά τη λάμα και στη σωστή γωνία, να την ευθυγραμμίσεις πάνω στο ροκάνι όπως πρέπει κλπ.
Από τότε που πήρα το ηλεκτρικό το σκέφτομαι να τα πουλήσω. Μόνο το 10άρι έχει πλέον αξία για μένα μιας και δεν έχω ξεχονδριστήρα. Και λίγο το μικρούλι για γρήγορες ψιλοδουλειές.

Το πιο συνηθισμένο είναι το 4άρι, αλλά άποψή μου ότι το 10άρι κάνει πολύ πιο εύκολη τη δουλειά λόγω του βάρους του που βοηθάει να έχεις ομαλή κίνηση. Το 4άρι είναι εύκολο να μαγκώσει άν δεν είναι καλοστημένο και δεν έχεις τα χέρια του ποπάι.
Χέρια θέλει και το 10άρι όμως... μη λέω βλακείες...

Αντρικά εργαλεία... για μας τις χορεύτριες καλό είναι και το fatmax της stanley :p (ή το αντίστοιχο parkside)

Πληροφοριες για αυτα της Stanley θα ηθελα. Ποιο ειναι το 10αρι ποιο το 4αρι; Σκεφτομαι το STANLEY ΡΟΚΑΝΙ HANDYMAN 1-12-205 που εχει συνολικο μηκος 35 εκατοστα. Για γενικη χρηση πλανισμα ξυλου με τον παραδοσιακο τροπο. Ειμαι χαμενος.

Sorry 7άρι είναι όχι 10άρι

Εδώ τα λέει καλά, είναι για την κλασσική σειρά, αλλά πάνω κάτω τα ίδια βγαίνουν ακόμα

http://www.popularwoodworking.com/tools/understanding_bench_planes

Εξαρτάται πάντα τι δουλειά θέλεις να κάνεις.

Υπολόγιζε πάντως ότι θα χρειαστεί να μάθεις να τα ακονίζεις και σωστά, αλλιώς θα τρως μόνο τα χέρια σου. Ά και από το εργοστάσειο ΔΕΝ έρχονται καλά ακονισμένα.

ΔΕΝ είναι plug and play εργαλεία... Θέλουν χρόνο, αγάπη και πόνο...

Ό,τι χρειαστείς ρώτα

Θελω να φτιαξω ενα ντουλαπι με κοντρα πλακε για εργαλεια. Αναρωτιεμαι πως θα μπορουσα ευκολα και γρηγορα να συναρμολογησω τα κομματια με οσο το δυνατον λιγοτερες βιδες. Η τακτικη μου μεχρι τωρα ειναι ορθες γωνιες και βιδωμα μετα απο τρυπα οδηγο. Τωρα με το δισκοπριονο μπορω να κανω και λοξες γωνιες/ενωσεις. Η βιδα θα ανταποκρινεται σε αυτο ικανοποιητικα? οι κρυφες βιδες με ξαρτηματα οπως της wolfcraft απομοτι καταλαβα ειναι μονο για ενωσεις με ορθες γωνιες τεμαχιων ξυλου. Με τις καβιλες δεν εχω φτιαξει κατι μεχρι στιγμης και δεν εχω, ακομη εξαρτηματα. Να το δοκιμασω?

Με καβίλιες πιστεύω θα αντέξει αλλά θέλει πολύ προσοχή στις τρύπες γιατί αν σου ξεφύγει δεν θα κουμπώνει καλά...

image upload without registration

Να τωτησω πως ξεκιναμε τη κοπη αυτων των τεμαχιων, με δισκοπριονο, απο ενα μεγαλο κοντραπλακε?
Θα παιδευτεις. Το έχεις το φύλλο ήδη ή θα το αγοράσεις;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έφτιαξα ένα πάγκο για το δισκοπριονο. Περισευαν κάτι ρετάλια από συνθετική Πεύκη (όχι καλή ιδέα) και ορίστε. Χωρίς Φυσικά ούτε μια βίδα!
a67e1d78babcbc14ef3e76139435f865.jpg

87fc30be5eddd587a625cf21f54b1699.jpg

00f6c02bc6099db6e09db8b342779c31.jpg
Και εδώ με το δισκοπριονο τοποθετημένο
f75ebec3c6d5ffc88a4bd033d14332e6.jpg

Το εχω το κομματι.αυριο λεω να αρχισω. Εχω κατασταλαξει στο ντουλαπι.
Γραφεις χωρις ουτε μια βιδα και λεω μπραβο,μετα σκρολαρω λιγο και βλεπω...:BDGBDGB53:

Τότε ίσως σε εξυπηρετησει η σεγα για τα μικρά εγκάρσια κοψίματα. Ούτε βίδα στον πάγκο δεν χρησημοποιησα. Φυσικά το πριόνι σε αυτόν με βίδες στρώθηκε!

Ωραιος Νικο!

Νεκταριε θα βρεις πως θα σε βολεψει. Καταρχην κοψε συριζα το στενο μακρυ πρασσινο. Μετα θα κοψεις το κιτρινο να μοιραστει το κομματι να μπορεις να το δουλεψεις!
Βρες μια μακρυα ραβδο οδηγο φιλε!

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Θα παιδευτεις. Το έχεις το φύλλο ήδη ή θα το αγοράσεις;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έφτιαξα ένα πάγκο για το δισκοπριονο. Περισευαν κάτι ρετάλια από συνθετική Πεύκη (όχι καλή ιδέα) και ορίστε. Χωρίς Φυσικά ούτε μια βίδα!
a67e1d78babcbc14ef3e76139435f865.jpg

87fc30be5eddd587a625cf21f54b1699.jpg

00f6c02bc6099db6e09db8b342779c31.jpg
Και εδώ με το δισκοπριονο τοποθετημένο
f75ebec3c6d5ffc88a4bd033d14332e6.jpg

Ωραίος ο πάγκος!
:-)

image upload without registration

Να τωτησω πως ξεκιναμε τη κοπη αυτων των τεμαχιων, με δισκοπριονο, απο ενα μεγαλο κοντραπλακε?
Απο τη στιγμη που εχεις μονο ευθειες ειναι ευκολο με το δισκοπριονο. Αν οργανωσεις λιγο καλυτερα τα κομματια μπορεις να τα βγαλεις πιο ευκολα κοβοντας μεγαλυτερα κοματια στην αρχη και μετα τεμαχιζεις τα μικροτερα . Παντα να αφηνεις ενα περιθωριο που θα σου φαει το εργαλειο. Στην δικη μου περιπτωση σε ενα project ο δισκος ετρωγε περιπου 3 χιλιοστα και η σεγα περιπου 1.

Attachments

• bender.jpg
    bender.jpg
    27.9 KB · Views: 238

Όπως έχεις τα κομμάτια στο σχέδιο δε νομίζω να σου βγούνε.
Δεν έχεις λάβει υπόψη σου οτι ο δίσκος κοπής τρώει 2,5 με 3 χιλιοστά ανάμεσα στα κομμάτια.
Επίσης άν το κόντρα πλακέ έχει νερά, καλό θα ήταν τα κάθετα κομάτια να ακολουθούν τη φορά των νερών.
Στην ερώτησή σου τώρα, για να τεμαχίσεις ένα μεγάλο φυλο κοντρα πλακέ μελαμίνης mdf κλπ, πρέπει να το κόψεις σε δύο ή τρία μικρότερα κομμάτια ώστε να μπορείς να το διαχειριστείς πιό εύκολα.
Για ίσιες κοπές χρησιμοποίησε ένα πήχη αλουμινίου στερεωμένο με σφιχτήρες ή αν πρόκειται να κάνεις αρκτές κοπές, θα μπορούσες να φτιάξεις έναν οδηγό σαν αυτόν που προτείνει στο βίντεο ο φωνακλάς Ιζι..

https://www.youtube.com/watch?v=H2lQAJ5OECc

Πρόσεχε πολύ το "ρητό" που λένε οι αμερικάνοι: Μέτρα δυό φορές και κόψε μία.. (Εγώ συνήθως μετράω τρεις τέσσερις φορές..)

Νεκτάριε, μία ερώτηση: το διάγραμμα κοπής το βρήκες κάπου έτοιμο ή το έφτιαξες εσύ με κάποιο ειδικό πρόγραμμα;