DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ναι ειναι πολυ ενδιαφερον υλικο για επενδυση και μονωση που κοβεται ευκολα αν χρειαστει.

Δεν γνωριζα οτι υπαρχει. Thanks Bill, δεν μπορεσαμε να σε βοηθησουμε αλλα γνωρισαμε ενα νεο υλικο :)

ουτε γω το γνωριζα μιχαλη .χε χε γιαυτο ειναι το φορουμ αλλωστε για να ανακαλυπτουμε νεα πραγματα,το ενα χερι νιβει τ 'αλλο και τα δυο το προσωπο!

Βασίλη και Μιχάλη υπάρχει χρόνια τώρα.
Στη λουτσα μάλιστα το μαγαζί που το διαφημίζει έχει ντύσει ένα τοίχο με αυτό και επίσης το διαφημίζουν και στις εκθέσεις σπιτιού.
Απλά δεν γνωρίζω την αντοχή του στο χρόνο.

tepostone.jpg

Το χρησιμοποιήσει ο γαμπρός μου για να επενδύσει τον εξωτερικό τοίχο ενός Καφέ εδώ στην περιοχή μας. Είναι πανεύκολο στην τοποθέτηση ακόμα και στον ποιο στραβό τοίχο, καλή ώρα σαν της φώτο που έβγαλε μετά, μιας και τα πλακίδια είναι μαλακά όπως ένα κομμάτι μοκέτας οπότε ακολουθούν εύκολα τις ατέλειες. Στα συν του είναι ότι η υφή του πλησιάζει κατά πολύ την πέτρα και δεν θυμίζει πλαστικό, ενώ με το μάτι είναι ακόμα ποιο δύσκολο να το ξεχωρίσεις ακόμα και από πολύ κοντινή απόσταση. Το κόστος αγοράς χωρίς την κόλλα είναι στα 15 το τετραγωνικό για το Tepostone και 13 για το Flexstone. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το Νο6 της Tepostone και η εφαρμογή έγινε με κόλλα πλακιδίων μιας και είχε περισσέψει άφθονη στον ιδιοκτήτη. Μετά το Πάσχα θα κάνει και μια εσωτερική επένδυση οπότε άμα θέλετε θα σας ανεβάσω φωτό.

Θελουμε, θελουμε. Στο χρονο και στις καιρικες συνθηκες να δειξει την αντοχη του.

Καλημέρα, αλλά βλέπωντας τις πλάνες στις φωτό του Nektariou, το θυμήθηκα. Χτές το ξέχασα (ήταν και λίγο περίεργη η μέρα μου...) . Και δεν θυμάμαι σε ποιο thread είχαμε κάνει την κουβέντα. Οπότε το αναφέρω εδώ και συγγνώμη αν είμαι σε λάθος σημείο.

Χτες λοιπόν στο παζάρι βρήκα σε έναν τύπο με παλιά, μία πλάνη. Γνώστης των παλαιών, όχι ειδικά των εργαλείων. Απλώς γνώστης των παλαιών για να ξέρει τι και πώς να πουλάει. Σε γενικές γραμμές όπως μου εξήγησε, και τα μεταφέρω εδώ επιγραμματικά: άλλο ροκάνι και άλλο πλάνη. Ουσιαστικά ΡΟΚΑΝΙ είναι η "οικογένεια". Πλάνη είναι μορφή ροκανιού. Είναι μεγαλύτερο από ροκάνι (για να πλανίζει μεγάλες επιφάνειες) με χερούλια/κρατήματα (είτε ένα στο πίσω μέρος είτε ένα μπροστά και ένα πίσω για καλύερο κράτημα και μεγαλύτερη πίεση στο υπό πλάνισμα υλικό). Το ροκάνι συνήθως δεν έχει χερούλια αν και υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ένα μικρό. Είναι για πιο μικρές δουλειές και καλύπτεις μικρές επιφάνειες μόνο. Μπορεί να βγαίνει με διάφορους τύπους/μεγέθη μαχαιριών. Η πλάνη έχει ένα τύπο μαχαιριού και μεγαλύτερο συνήθως από το μαχαίρι του ροκανιού. Συχνά για να ξεχωρίζουν την πλάνη από το ροκάνι, την λέγαν και ροκάνα. Μου είπε και κανα-δυο ακόμα λεπτομέρειες αλλά δεν τις κατάλαβα καλά γιατί δεν είχε και ροκάνι να τα συγκρίνουμε οπτικά.

Ψάχνωντας τώρα το πρωί λιγο βιαστικά στο νετ, βρήκα κάτι ενδιαφέρον, εδώ. Ρίξτε του μια ματιά.

...Το χρησιμοποιήσει ο γαμπρός μου για να επενδύσει τον εξωτερικό τοίχο ενός Καφέ εδώ στην περιοχή μας. Είναι πανεύκολο στην τοποθέτηση ακόμα και στον ποιο στραβό τοίχο, καλή ώρα σαν της φώτο που έβγαλε μετά, μιας και τα πλακίδια είναι μαλακά όπως ένα κομμάτι μοκέτας οπότε ακολουθούν εύκολα τις ατέλειες. Στα συν του είναι ότι η υφή του πλησιάζει κατά πολύ την πέτρα και δεν θυμίζει πλαστικό, ενώ με το μάτι είναι ακόμα ποιο δύσκολο να το ξεχωρίσεις ακόμα και από πολύ κοντινή απόσταση. Το κόστος αγοράς χωρίς την κόλλα είναι στα 15 το τετραγωνικό για το Tepostone και 13 για το Flexstone. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το Νο6 της Tepostone και η εφαρμογή έγινε με κόλλα πλακιδίων μιας και είχε περισσέψει άφθονη στον ιδιοκτήτη. Μετά το Πάσχα θα κάνει και μια εσωτερική επένδυση οπότε άμα θέλετε θα σας ανεβάσω φωτό.

Φίλε να σε ρωτήσω, από θέμα καθαριότητας πώς το αντιμετωπίζει; Βρωμίζει εύκολα; Το πλένει με κάποιο πλυστικό ή απλά με σφουγγάρι;

Αναλογος πως το βλεπεις κανεις, αυτα ειναι στο φυλο πορτας με εσοχη 3 ποντων. Οποτε δεν τρωνε χωρο μιας και αυτα δεν αφηνουν ανεκμεταλευτο κενο, παρα μονο ισως αναμεσα τους.

Ωραιο σαν κατασκευη, το βρισκω ανουσιο ομως σαν λειτουργικοτητα. Δεν προκειται ποτε να αφιερωσω τοσο χρονο για τακτοποιηση. Ποια η διαφορα του πριονιου της Stanley με αυτο που υποτιθεται ειναι απο Ιαπωνια;

ΥΓ Νεκταριε σου λειπει ενα σιδεροπριονο.

Και η τακτοποίηση έχει τη χάρη της. Η διαφορα που είδα είναι ότι το στανλευ έχει ποιο λετη κ ευλύγιστη,διπλής κοψης λαμα. Σιδηροπριονο εεχω δυο αλλά στο αμάξι. Και δεν τα δουλεύω πολύ παρα μοονο το μικρό κάποιες φορές για πλαστικά κυρίως.

Τα πριονια ξυλου που εχουν χαλασει τα δοντια τους, μπορουν να επανελθουν στην αρχικη κατασταση με το ακονισμα?

Νεκτάριε νομίζω ότι εκτός από τρόχισμα χρειάζεσαι και έναν τσαπραζολόγο.
Δεν ξέρω που μπορείς να τον βρεις αλλά τον ξέρω γιατί έχω έναν κληρονομιά απο τον πατέρα μου.

--------------------------------------------------------------------------
Εάν κοιτάξουμε την οδόντωση ενός πριονιού θα δούμε πως τα δόντια έχουν κλίση ,συνήθως ακολουθούν μια εναλλασσόμενη τοποθέτηση, ένα δόντι αριστερά ένα δεξιά, αυτό ονομάζεται τσαπράζι και είναι απαραίτητο ώστε το πριόνι να μην σφηνώνει στο εσωτερικό του ξύλου κατά την διάρκεια του πριονίσματος ,εάν η πριονόλαμα δεν είχε οδόντωση με τσαπράζι θα κολλούσε συνεχώς μέσα στο ξύλο και το πριόνισμα θα ήταν αδύνατον.

Last edited:
Τον εχω ακουστα το τσαπραζολογο αλλα δεν ηξερα τι ειναι.
Νομιζω ομως προτιμοτερο ειναι να παρω ενα νεο πριονι. Δυσκολη και επωδυνη τι φανταζομαι τη διαδικασια

Υπάρχουν και άλλα που μπορεί να μάθει η κοινότης των ξυλουργών του AVClub .... Πολλά είναι γνωστά στους προχωρημένους... αλλά υπάρχουν και οι νέοι.
Πέτυχα αυτό το σύγγραμμα και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Γράφει αρκετά για σκαρπέλα -πριόνια -ροκάνια κλπ
Ότι μαθαίνει ο μάστορας καλό είναι !!!
http://www.wfdt.teilar.gr/material/EDU_FILES/325_ergaleia_xulourgikhs_epiplopoiias.pdf