DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

εχει κανεις καποια επαφη απο που θα πάρουμε παράθυρα αλουμινιου να βαλουμε που με εφαγε η γυναικα?

Έχω κάνει έρευνα αγοράς για παράθυρα και μπαλκονόπορτες και μπήκα αρκετά στο θέμα, έχω καταλήξει σε εταιρεία και κατασκευαστή αλλά δεν έχω δώσει παραγγελία ακόμη.

Το θέμα είναι τεράστιο και δεν αναλύεται σε 1-2 γραμμές. Βασικό κριτήριο είναι ο πιστοποιημένος κατασκευαστής από την εταιρεία και η δουλειά που κάνει να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές της εταιρείας.
Οι περισσότεροι δεν βάζουν τα εξαρτήματα που προτείνει η εταιρεία και, φυσικά, δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές των τζαμιών κλπ. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοδιακοπή.
Άλλος σοβαρός λόγος είναι η περιοχή που βρίσκεται η οικοδομή (κοντά στη θάλασσα, σε βόρειες περιοχές κλπ).
Το pvc ταιριάζει περισσότερο σε περιοχές με αρκετό κρύο.

Θα μπορούσα να γράψω σεντόνι αλλά προτείνω να επισκεφθείς μερικές εκθέσεις αλουμινένιων κουφωμάτων στην περιοχή σου, να δεις από κοντά τα κουφώματα, να αποφασίσεις σε ποια εταιρεία καταλήγεις έχοντας διαβάσει σχετικά από τις ιστοσελίδες τους και από την εταιρεία να βρεις τους πιστοποιημένους κατασκευαστές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή σου. Από αυτούς θα πάρεις προσφορές και θα καταλήξεις στον καταλληλότερο.

ΥΓ
Εγώ κατέληξα στην Alumil και στη σειρά 20000.

εχει κανεις καποια επαφη απο που θα πάρουμε παράθυρα αλουμινιου να βαλουμε που με εφαγε η γυναικα?

Μηπως ειναι πιο φτηνη η επαφη να βοηθήσει απο που να παρεις αλλη γυναικα;:slapface:
Το λεω μια και με εφαγε και η δικια μου με το θεμα :slapface: μηπως κανουμε μια ομαδικη παραγγελια...
:BDGBGDB55:
Η βαλε ενα παραθυρο δοκιμαστικα, και ρωτα σου αρεσει ετσι;;;;;:HTEHEH56:
Παντως τεραστιο το θεμα, δες τι προδιγραφες χρειαζεσαι αναλογησου μελλοντικες αναγκες, σκεψου βαθος 20ετιας, τοσο κρατουν τα κουφωματα....

Αχιλλεα,συρομενα η ανοιγομενα θα βαλεις;Τα ανοιγομενα ειναι πιο ακριβα λογω μηχανισμων (ανακλιση κλπ),αν εχεις σκοπο να βαλεις συρομενα,με τα ιδια χρηματα παιρνεις καλυτερες προδιαγραφες.

Τα συρόμενα δέν έχουν ένα θέμα μέ τήν απολυτη στεγανωτητα-μονωση-ηχομονωση ?
Νομίζω οτι τα ανοιγόμενα μέ το λαστιχο γυρω -γύρω εχουν καλυτερη στεγανωτητα-μονωση-ηχομονωση,απο τα συρόμενα.

Τα συρόμενα δέν έχουν ένα θέμα μέ τήν απολυτη στεγανωτητα-μονωση-ηχομονωση ?
Νομίζω οτι τα ανοιγόμενα μέ το λαστιχο γυρω -γύρω εχουν καλυτερη στεγανωτητα-μονωση-ηχομονωση,απο τα συρόμενα.

Φυσικα και εχουν απωλειες , απλα πολλες φορες δεν υπαρχει η δυνατοτητα, ουτε βολευει, η τοποθετηση ανοιγομενων.

το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός θερμότητας αντίθετα με το pvc

για κουφωμα το θεωρώ άκυρη επιλογή
είτε ξύλο είτε pvc

Το ξύλο ωραίο είναι αλλά εχει φθορές,καί θελει τακτική συντήρηση,ενώ τό αλουμίνιο το βάζεις μιά φορά καί ξενιάζεις.

το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός θερμότητας αντίθετα με το pvc

Αναφέρθηκε σε θερμοδιακοπή όποτε δεν ισχύει αυτό που λες .

Επειδή ήμουν πολλά χρόνια στο χώρο και ειδικά των κουφωμάτων χωρίς πολλές λεπτομέρειες θα προσπαθήσω να αναφέρω τα υπερ και τα
κατά του κάθε συστήματός.
1. pvc : Οικονομικό κόστος απόκτησής , άριστή θερμομόνωσή , περιορισμένες χρωματικές επιλογές , περιορισμένες μηχανικές αντοχές, καθόλου έως ελάχιστή συντήρησή
2. Αλουμινίου : Μέτριο κόστος απόκτησής , άριστη θερμομόνωση (εννοείται επιλέγεις θερμοδιακοπτόμενο σύστημα) άπειρες χρωματικές επιλογές, μέγιστές μηχανικές ιδιότητές , οικολογικό προϊόν, καθόλου έως ελάχιστή συντήρησή .
3. Ξύλινα : Ακριβό κόστος κτήσης, καλή έως άριστή θερμομόνωσή, πολλές χρωματικές επιλογές , μεγάλες μηχανικές αντοχές, οικολογικό προϊόν , συχνό και δαπανηρό κόστος συντήρησής .
Ελπίζω να βοήθησα η τελική επιλογή δική σου .
Εννοείται εάν χρειάζεται κάποιός μεγαλύτερή βοήθεια είμαι στην διάθεση του.

Στο δυαρι που μενω στη Ρουμανια, ειχα ξαναμεινει και την περιοδο 2001-2005. Το 2001 ειχε ανακαινιστει πρωτη φορα.
Ο τοτε ιδιοκτητης εβαλε παραθυρα απο PVC -τα οποια εχει και σημερα- σε καταπληκτικη κατασταση. Ειναι μαρκας Trocal.
Εχω μετρησει εξ. θερμοκρασια -26 βαθμους τον χειμωνα του 2002 η του 2003. Καποια καλοκαιρια αγγιζει τους 40.

ακόμα και με θερμοδιακοπη που ανεβαζει και άλλο το κόστος
η μόνωση είναι χάλια σε σχέση με ενα pvc

είναι χαζό να βάζεις αλουμίνιο και μετά να παλεύεις να το κάνεις κακό αγωγό θερμότητας

και αν έχω διαβάσει καλα, στον κενακ version 2 τα αλουμινένια δεν θα περνάνε τις προδιαγραφές

χάρη έκαναν και τα άφησαν στον ΚΕΝΑΚ για να μην κλείσουν τόσες επιχειρήσεις

Το αλουμινιο ειναι και εγχωριας παραγωγης, απο τη πρωτη υλη μεχρι και τα προφιλ.
Τα πλαστικα οι γνωστες κι πρωτες φιρμες ειναι η veka, rehau και kommerling. Με μηχανισμους gu και rehau. Εχω σπιτι kommerling με gu απο το 2000 και τα μονα προβληματα ειναι κυριως οι ιμαντες. Επισης μερικα κουφωματα εχουν "χαλαρωσει" οι μηχανισμοι με την εννοια οτι ανοιγοκλεινουν ευκολα. Απο πλευρας πλαστικων, που λεγανε οτι θα καουν/κιτρινισουν κανενα προβλημα. Δεν εχει σπασει τιποτα, δεν κρεμασε τιποτα.

Κύριοι εγώ αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω μετά βεβαιωτητος είναι η διαφορά που ένιωσα μετά την αλλαγή των ξυλινων κουφωματων στο σπίτι μου με θερμοδιακοπτομενα αλουμινίου.
Η μέρα με την νύχτα!!!!
Θερμομονωση και ηχομονωση ανώτερου επιπέδου.
Σφραγισε το σπίτι από όλες τις απόψεις.

Και εγώ έχω PVC από το 1987 !!!! Από τα πρώτα σχεδόν που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ... Γερμανικά προφίλ που τα μοντάριζε κάποιος στην Χρυσούπολη απ´ότι θυμάμαι.
Για κοντά τριάντα χρόνια τώρα είναι ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση. Μια φορά πριν 3-4 χρόνια άλλαξα όλα τα τζάμια γιατί είχαν συρρικνωθεί οι μονώσεις τους και είχαν πάρει μέσα υγρασία. Ή αντικατάσταση τζαμιών (με ένα χιλιοστό ποιο χονδρά) ήταν σε πολύ λογικές τιμές.
Από αλλοιώσεις χρωματισμού ...σε λογικά επίπεδα.
Απ´ότι έχω ακούσει ο λόγος που υποβαθμίστηκαν τα PVC στην Ελλάδα είναι ότι για να τα μοντάρεις χρειάζεσαι ειδικά μηχανήματα. Ενώ τα αλουμινίου είναι πολύ εύκολα στο μοντάρισμα οπότε μπορείς να κάνεις τον "αλουμινά¨με λίγα εργαλεία.
Αυτό που χρειάζομαι τώρα είναι να αλλάξω όλα τα λάστιχα γύρω -γύρω .... οπότε ότι γνωρίζεται για καταστήματα με λάστιχα για PVC καταθέστε το.
Επίσης και για μηχανισμούς Si & AGB για κάτι μικροαντικαταστάσεις σε εξαρτήματα.

Σαφώς και τα pvc είναι πολύ καλά και από επώνυμές εταιρείες με υψηλά Standard. Όσο ανατρέχουμε σε βάθος χρόνου τα κουφώματα αυτά ήταν πολύ καλύτερά αλλά και σημαντικά ακριβότερα σε σχέση με τα αλουμινίου.
Όταν όμως ο Έλληνας παραγωγός κουφωμάτων - που αποχώρησε από κάποια άλλη εταιρεία παραγωγής και έκανε την δική του μεγάλη μονάδα - θέλει να είναι ανταγωνιστικός και φθηνότερος για να πάρει μερίδιο αγοράς, αρχίζει να μην ακολουθεί τις οδηγίες και τις τεχνικές προδιαγραφές της παραγωγού εταιρείας του συστήματος αλλά να κάνει περικοπές και "κόλπα" για να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής και διάθεσής του προϊόντος , ΤΟΤΕ το τελικό κούφωμα δεν έχει σχέση με αυτό που έχει προδιαγράψει η εταιρεία παραγωγής και δεν έχει καμιά σχέση με το κούφωμα που κατασκευάστηκε 15-20 χρόνια πριν (που διατηρήται αναλλοίωτό )
Και για να γίνω πιο καταννοειτός σε κάποιους να αναφέρω ένα παράδειγμα . Εάν μέσα στο pvc ο χάλυβάς που απαιτείται για την μηχανική ακαμψία του προβλέπεται να είναι 2,2-2,5mm και εγώ βάλω 1-1,2mm έχω μειώσει το κόστος παραγωγής μου, μπορώ να διαθέσω φθηνότερο κούφωμα, ο καταναλωτής είναι ευχαριστημένος αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί την τροποποίησή παρά μετά από μερικά χρόνια όταν θα αρχίσουν τα προβλήματα .
Φυσικά το ίδιο μπορεί και στο αλουμίνιο και ξύλο απλά τα υλικά αυτά έχουν - στο συγκεκριμένο παράδειγμά- μεγαλύτερη μηχανική αντοχή και γενικά δεν επιδέχονται πολλές αλλαγές.
Ανέφερά ένα και υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα - τρόποι μείωσης κόστος, που δεν μπορούν να γνωρίζουν οι καταναλωτές, τα γνωρίζω όμως εκ πείρας και εμπειρίας από ενασχόλησή με τον χώρο. Γι αυτό οι ενδιαφερόμενοι ενημερωθήτε από έγκυρες πηγές , και εμπιστευτείτε τον κατασκευαστή που θα σας εμπνεύσει και θα σας ενημερώσει - κατατοπίσει σωστά , αφού δείτε και την δουλειά του.

Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Γερμανια ήμουν αρκετά εξοικειωμένος με τα pvc έτσι όταν χρειάστηκε να βάλω τον χειμώνα που μας πέρασε κουφώματα στο σπίτι των γονιών μου στην Νάουσα (πόλη χτισμένη σε βράχο και το σπίτι στην άκρη του βράχου) ψάχτηκα να δώ και την επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου. εκτός του μεγαλύτερου κόστους το πρόβλημα τους ήταν οτι για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και του σπιτιού υστερούσαν στην θερμομόνωση. έτσι αποφάσισα να βάλω pvc και συγκεκριμένα kommerling με gu μηχανισμούς σε οψη ξύλου (πολύ καλή απομίμηση. μέχρι και τα νερά του ξύλου τα νιώθεις ανάγλυφα). Ο χειμώνας βγήκε με 30% οικονομια στο πετρέλαιο (φανταστείτε οτι χρειάζονταν 4 tn πετρέλαιο για 2 διαμερίσματα)και πολύ λιγότερη υγρασία. Στις αρχές ο πατέρας μου νόμιζε οτι χάλασε ο καυστήρας γιατι λόγω του οτι δεν ειχε πλεον απώλειες αργούσε να πάρει μπρος!!!
Εκει που χρειάζονται τα pvc προσοχή είναι στον καλο (καθημερινό) αερισμό του σπιτιού γιατι επειδη σφραγιζουν εντελώς, το σπίτι δεν αναπνεει καλά και μπορεί να κανουν υγρασία οι τοίχοι

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Έχω κάνει έρευνα αγοράς για παράθυρα και μπαλκονόπορτες και μπήκα αρκετά στο θέμα, έχω καταλήξει σε εταιρεία και κατασκευαστή αλλά δεν έχω δώσει παραγγελία ακόμη.

Το θέμα είναι τεράστιο και δεν αναλύεται σε 1-2 γραμμές. Βασικό κριτήριο είναι ο πιστοποιημένος κατασκευαστής από την εταιρεία και η δουλειά που κάνει να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές της εταιρείας.
Οι περισσότεροι δεν βάζουν τα εξαρτήματα που προτείνει η εταιρεία και, φυσικά, δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές των τζαμιών κλπ. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοδιακοπή.
Άλλος σοβαρός λόγος είναι η περιοχή που βρίσκεται η οικοδομή (κοντά στη θάλασσα, σε βόρειες περιοχές κλπ).
Το pvc ταιριάζει περισσότερο σε περιοχές με αρκετό κρύο.

Θα μπορούσα να γράψω σεντόνι αλλά προτείνω να επισκεφθείς μερικές εκθέσεις αλουμινένιων κουφωμάτων στην περιοχή σου, να δεις από κοντά τα κουφώματα, να αποφασίσεις σε ποια εταιρεία καταλήγεις έχοντας διαβάσει σχετικά από τις ιστοσελίδες τους και από την εταιρεία να βρεις τους πιστοποιημένους κατασκευαστές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή σου. Από αυτούς θα πάρεις προσφορές και θα καταλήξεις στον καταλληλότερο.

ΥΓ
Εγώ κατέληξα στην Alumil και στη σειρά 20000.

Και εγώ έκανα έρευνα αγοράς, και πήγα σε πιστοποιημένο της europa (που βρήκα μέσα από το site της europa). Δεν έμεινα ευχαριστημένος, έκανε τσαπατσούλικη δουλειά. Αυτό πώς το αποφεύγεις;

Επίσης από θέμα ασφάλειας, τι γίνεται;

Ποιό είναι καλύτερο και οικονομικότερο τα κουφώματα απο PVC η αλουμινίου ?

Last edited: