DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Για να φτιάξω ένα γρανάζι ας πούμε (να κάνω δόντια σε Μια μεγάλη και χοντρή μεταλλική ροδέλα) το χρειάζομαι? Εργαλείο, εξαρτήματα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εννοώ "τι χρειάζομαι" και όχι "το χρειάζομαι"....

Φρεζα μεταλλου Νίκο.
Ο τόνος μπορεί να παραξει κυκλικα αντικείμενα με την περιστροφή.
Το CNC οτιδήποτε.
Αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο είναι απλησιαστο.
Μπορείς να το δώσεις σε μηχανουργειο να στο φτιάξουν ?
Δεν το βρίσκεις σαν ανταλλακτικό?
Τι είναι?

Φρεζα μεταλλου Νίκο.
Ο τόνος μπορεί να παραξει κυκλικα αντικείμενα με την περιστροφή.
Το CNC οτιδήποτε.
Αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο είναι απλησιαστο.
Μπορείς να το δώσεις σε μηχανουργειο να στο φτιάξουν ?
Δεν το βρίσκεις σαν ανταλλακτικό?
Τι είναι?

Έχεις δει το μακρύ ελικοειδες γρανάζι/αξονα που έχουν οι ψησταριές, για να γυρναν και να ανεβοκατεβαίνουν? Κάτι τέτοιο Κυριάκο. Χοντρικά μιλώντας....Κάτι σαν βίδα ας πούμε...αλλά ταυτοχδονα και το γρανάζι που θα κινείται σε αυτον τον αξονα

Έχεις δει το μακρύ ελικοειδες γρανάζι/αξονα που έχουν οι ψησταριές, για να γυρναν και να ανεβοκατεβαίνουν? Κάτι τέτοιο Κυριάκο. Χοντρικά μιλώντας....Κάτι σαν βίδα ας πούμε...αλλά ταυτοχδονα και το γρανάζι που θα κινείται σε αυτον τον αξονα

Νίκο θα πας σε ένα μηχανουργείο να σου το φτιάξουν.
Αν έχεις και κανέναν φίλο μπορεί να σου το κάνει και τζάμπα.

Με το φαλτσοπριονο, το απλο, της parkside, μπορω να κοψω laminate χωρις να εχω φθορα? εχω το δισκο το μανισιο και επισης αυτον που κοβει ελαφρα μεταλλα. Οδοντωση δεν θυμαμαι και αριθμο δοντιων.

Να κόψεις ένα κομμάτι ρεταλι και να μας πεις!!! Χεχεχε
Περα απο την πλακα ειναι ο μονος ασφαλης τροπος να δεις την ποιοτητα κοπης.
Επειδη οτι θα το κοψει ειναι δεδομενο.

Με το φαλτσοπριονο, το απλο, της parkside, μπορω να κοψω laminate χωρις να εχω φθορα? εχω το δισκο το μανισιο και επισης αυτον που κοβει ελαφρα μεταλλα. Οδοντωση δεν θυμαμαι και αριθμο δοντιων.

Κτηνίατρε, όσο πιο πολλά δόντια τόσο πιο καθαρή κοπή. Βάλε αυτόν του αλουμινίου που έχει περισσότερα δόντια από τον μανίσιο (κάνει και για ξύλο αν δεις).
Φωτό πριν και μετά του δωματίου είναι δεδομένη...

Καλα δοκιμη θ κανω. Απλα ελεγα μηπως να ημουν προετοιμασμενος για αλλαγη εργαλειου ή δισκου...
Με του αλουμινιου εκοψα μερικα αλουμινια. Σαν βουτυρο. Αλλα πολυ φυρα. 3mm αν θυμαμαι λογω δισκου συν 1-2 χιλιοστα λογω τζογου...

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

To "ελικοειδες γρανάζι/αξονα" ή ατέρμονας κοχλίας και ο οδοντωτός τροχός/γρανάζι δεν φτιάχνονται με εργαλεία/εξαρτήματα αλλά σε ειδικά μηχανήματα όπως τόρνος και φρέζα μετάλλου κατ'ελάχιστον και με ειδικά κοπτικά εργαλεία ανάλογα την οδόντωση/βήμα/modul.

Λοιπον σημερα βρηκα λιγο χρονο να ασχοληθω με το lift.Η ιδεα ειναι πολυ απλη και ουσιαστικα ειναι ενα Π κατω απο το τραπεζι με μια παξιμαδοβιδα)αν την λεω σωστα) να σπρωχνει το ρουτερ.στην πραξη ειναι ικανοποιητικο απλα επειδη ακουμπαει η βιδα το πλαστικο του ρουτερ εχω μια επιφυλαξη για πολυωρη χρηση..
Ειχα παει για "μπανια" μια εβδομαδα και δεν μπορουσα να δω εικονες ακομη και ως επισκεπτης :p Εγω προσωπικα για Lift θα δοκιμαζα την λυση ενος φτηνου γρυλου που θα σηκωνει το router. Αλλα δεν ξερω αν ειναι πολυ αργη λυση για ανυψωση.

Project : Τραπεζάκι τοίχου για το μπαλκόνι αντικατάσταση υπάρχοντος μεταλλικού.

Το Project βρίσκεται στο στάδιο "βερνίκι νερού", μόλις τελειώσει και τοποθετηθεί θα αναρτήσω φωτογραφίες του "πριν και μετά".

Κάτοψη, Πλάγια
Τομή

Trapezi_mpalkoni.png

Ειχα παει για "μπανια" μια εβδομαδα και δεν μπορουσα να δω εικονες ακομη και ως επισκεπτης :p Εγω προσωπικα για Lift θα δοκιμαζα την λυση ενος φτηνου γρυλου που θα σηκωνει το router. Αλλα δεν ξερω αν ειναι πολυ αργη λυση για ανυψωση.

Την ανυψωση
Την κανω με το δραπανοκατσαβιδο οποτε ειναι γρηγορη.τον γρυλο τον ειχα σκεφτει σαν ιδεα αλλα δεν μπηκα στην διαδικασια να το δοκιμασω.ειναι παντως εξυπνη λυση και απλη!

για να μην μπάινω στα έξοδα και αγοράζω παγκοπρίονο έκατσα χθες το πρωί και έφτιαξα ένα με το δισκοπρίονο black n decker που είχα.

επιφάνεια από mdf και σκελετός από παλετόξυλα, το γνωστό ελατάκι μας.

μην δίνετε σημασία στις δύο άκυρες εγκοπές, λάθος σκέψη...στο μέλλον θα αναβαθμιστεί φυσικά με ράγα για τις κάθετες κοπές, αλλά και για τις παράλληλες.

πάντως έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος καθώς σε τόσο μικρό χρόνο το κατάφερα και μου έδωσε πάρα πολύ καλές και ολόισιες κοπές.

Φυσικά δεν παρέλειψα να βάλω και το "δόντι" που είναι πίσω από τον δίσκο για να προλάβουμε και τα ιπτάμενα αντικείμενα. επίσης έφτιαξα και την απαραίτητη λαβής για το σπρώξιμο των ξύλων, δικό μου σχέδιο και η λαβή αντιγραφή από το χειροπρίονο

Attachments

• 20151006_112553.jpg
    20151006_112553.jpg
    100 KB · Views: 200
  • 20151006_112623.jpg
    20151006_112623.jpg
    139.2 KB · Views: 199
  • 20151006_112605.jpg
    20151006_112605.jpg
    104.9 KB · Views: 199
  • 20151003_172807.jpg
    20151003_172807.jpg
    70.1 KB · Views: 198
Τελικα ειναι ευκολο κανεις να φτιαξει παγκοπριονο. Το δυσκολο ειναι να το κανεις ακριβες και ασφαλες.

Project : Τραπεζάκι τοίχου για το μπαλκόνι αντικατάσταση υπάρχοντος μεταλλικού.

Πριν ...

DSC_4840.JPG DSC_4839.JPG

Μετά ...

DSC_4844.JPG DSC_4842.JPG

DSC_4843.JPG