DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

κυριακο δεν ειναι ο δικος μου παγκος!Αλλα για αυτοκολλητες τις κοβω!Κανα 5 ευρω κανουν!Θα κανω καμια αποπειρα για zero insert με βλεπω!

Πουλάει 10$ νομιζω τα σχέδια. Τον εχω μελετήσει πολυ καλα. Κάποια πράγματα δεν τα χρειάζομαι ετσι οπως τα εχει. Αλλα κάποια αλλα ειναι ισως η καλύτερη υλοποίηση που εχω οπως το miter guide.

Συνάδελφοι θέλω τήν γνώμη σας
Θέλω νά φτιάξω μιά ραφιέρα με 4 ραφια,καί διάσταση 1 μέτρο μήκος ,40 cm πλάτος, καί ύψος 1,5 μετρο, καί είμαι σε δίλλημα με ντέξιον η με ξύλο να την κανω ειναι καλύτερα ?
To ράφι του ντέξιον οταν του βάζουμε κάτι επάνω στην μεση κανει κοιλιά η λαμαρίνα ?,γιατι δεν γνωριζω απο ντεξιον καί δέν θέλω νά κάνει τό απεχθές θόρυβο γκλάνγκ-γκλούνγκ βάλε βγάλε κάτι από τό ράφι
Το κόστος πού το εψαξα για ξύλο η ντέξιον είναι τα ίδια
Επισης παταει καλα το ντεξιον κατω , η ταλαντώνεται ?
H Ξυλινη κατασκευη σκέφτομαι ορθοστάτες καδρονι 4,5 χ 4,5 πλαινό δέσιμο το ιδιο, και ραφια κόντρα πλακέ 15 mm πιστεύω πιο βαριά κατασκευή και θα πατάει πιο στιβαρά κάτω,αλλα με τα ντεξιον βγαινει η δουλεια στον 1/4 του χρονου,καί αυτό είναι τό υπέρ.

Συνάδελφοι θέλω τήν γνώμη σας
Θέλω νά φτιάξω μιά ραφιέρα με 4 ραφια,καί διάσταση 1 μέτρο μήκος ,40 cm πλάτος, καί ύψος 1,5 μετρο, καί είμαι σε δίλλημα με ντέξιον η με ξύλο να την κανω ειναι καλύτερα ?
To ράφι του ντέξιον οταν του βάζουμε κάτι επάνω στην μεση κανει κοιλιά η λαμαρίνα ?,γιατι δεν γνωριζω απο ντεξιον καί δέν θέλω νά κάνει τό απεχθές θόρυβο γκλάνγκ-γκλούνγκ βάλε βγάλε κάτι από τό ράφι
Το κόστος πού το εψαξα για ξύλο η ντέξιον είναι τα ίδια
Επισης παταει καλα το ντεξιον κατω , η ταλαντώνεται ?
H Ξυλινη κατασκευη σκέφτομαι ορθοστάτες καδρονι 4,5 χ 4,5 πλαινό δέσιμο το ιδιο, και ραφια κόντρα πλακέ 15 mm πιστεύω πιο βαριά κατασκευή και θα πατάει πιο στιβαρά κάτω,αλλα με τα ντεξιον βγαινει η δουλεια στον 1/4 του χρονου,καί αυτό είναι τό υπέρ.

Αν εννοείς ντέξιον σαν του lidl τότε να ξέρεις ότι αν δεν βιδωθούν στον τοίχο κουνιούνται πολύ άσχημα. Μία κατασκευή από ξύλο και δη με χρήση κόντρα πλακέ θα είναι απείρως πιο άκαμπτη.
Επίσης θα έχεις την χαρά της δημιουργίας...

Φίλε Νίκο όχι απο lidl,κανονικό ντέξιον όπως έχουν τά ράφια στά μαγαζιά σκέφτομαι.
Σίγουρα είναι η χαρά τής δημιουργίας,αλλά είμαι πιεσμένος από χρόνο αυτό τό διάστημα

Φίλε Νίκο όχι απο lidl,κανονικό ντέξιον όπως έχουν τά ράφια στά μαγαζιά σκέφτομαι.
Σίγουρα είναι η χαρά τής δημιουργίας,αλλά είμαι πιεσμένος από χρόνο αυτό τό διάστημα

Κρίμα γιατί το χειροποίητο είναι πάντα το καλύτερο!

απο την εμπειρια μου απο το εμπορικο του πατερα μου θα ελεγα οτι δεν αντεχουν το ΠΟΛΥ βαρος..πχ να κατσει ενας πανω του.
θα προτεινα να τα βιδωσεις στον τοιχο, να παρεις οπωσδηποτε τα ποδαρικα/τακουνια τους.
επισης αν μιλας για πολλα μετρα ραφι σε μηκος, υπαρχει μια τεχνικη για να παρεις τα μποσικα και να τα ευθυγραμμισεις. εχω δει τεχνιτες να ανεβαινουν στο 10 χαμηλο ραφι απο τις δυο ακρες και να τα κουναν (ή καπως ετσι). Και μετα ξανα σφιξιμο

Λοιπον. Σημερα αρχισα να σχεδιαζω τον παγκο για το εργαστηριο. Ερωτησεις: Οι διαστασεις ειναι καλες; 1mx1.75; Παχος 2.3cm. Στην ουσια κοντρα πλακε 2cm και απο πανω κολλημενο mdf 3mm με μελαμινη. Τα αυλακια 2cm πλατος 1cm βαθος και αποσταση μεταξυ τους 50cm.

Ως βαση θα χρησιμοποιησω την ραφιερα του lidl.

Attachments

• worktable.jpg
    worktable.jpg
    18.6 KB · Views: 238
Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δηλαδή; Στροφή 90 μοίρες και να κόβει κατα μήκος 175cm ; Δεν πρόκειται να κόψω τοσο μεγάλα κομμάτια που να θελουν τοσο μακριά επιφάνεια.

Νομίζεις... :smile:
Παρ´ όλα αυτά κι εγώ έτσι θα τον άφηνα, όπως εσύ. Νομίζω βολεύει καλύτερα στο χειρισμό.

Last edited:
Χα. Θα ειναι για κατασκευή οργάνων . Δηλαδή το μεγαλύτερο ξύλο που θα κόψω θα ειναι το πολυ 1 μέτρο . Ασε που το εργαστήριο θα ειναι στη σοφίτα . Που να ανέβουν μεγάλα ξύλα μεσα απο τις σκάλες του σπιτιού;...αν χρειαςτει παντως φτιάχνω προέκταση πάγκου που μπορει να ειναι ξεχωριστός πάγκος με ρόδες σε κάποια άλλη γωνία του χώρου και να τον τραβάω κοντά οταν θελω. Έλλειψη χώρου δεν εχω. Χρημάτων εχω λόγω εγκυμοσύνης :p

Μην υπολογίζεις 175 αλλά το 65% περίπου 100 πόντους οφελιμο επειδή θα σου πέφτουν από τον πάγκο και είναι επικίνδυνο!
Ο πάγκος που έφτασα τελευταία θα χρησιμοποιηθεί σαν προέκταση του δικού μου για τον λόγο αυτό!

Κυριάκο και πως θα στερέωνες φράχτη για 1,75 ???

Και εγώ στα σχέδια είμαι αλλά σκέφτομαι να βάλω δεξιά το πριόνι και αριστερά το ρουτερ.
Για να έχω μεγαλύτερη επιφάνεια πάγκου για το πριόνι. Το ρουτερ δεν νομίζω οτι θα επεξεργαστεί κομμάτια μεγαλύτερα από το πριόνι.
Εκεί που χρειάζεται μελέτη στο ιντερνετ είναι για τον φράχτη και την στερέωση του. Τι τύπος και πως υλοποιείται.

Το κομμάτι των 60 πόντων που περισσεύει στα αριστερά το άφησα τοσο γιατι θα ειναι γενικός πάγκος εργασιας , οχι μονο για ρουτερ και δίσκο. Σε εκείνη την πλευρά θα βάζω την επιτραπέζια σεγα και άλλες δουλειές κολλησης και dremeloδουλειές.
Ειμαι ακόμη στα σχέδια . Τα κανω στο PC και βλεπω τι "κολλάει" και τι οχι. Υπολογίζω λύσεις για jig και φΥσικα το κοστος. Εχω να αγοράσω και εργαλεία και οταν ενα πριόνι και μια λίμα για ταστα κάνουν 100 . Υπαρχει στενότητα...