DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Στεγνωτικό σου έδωσαν.
Κακό δεν κάνει αλλά αν είναι να αρχίσεις να παίζεις με πρόσθετα,θα το κάνεις κανονικά:Λάδι-στεγνωτικό και φυσικό νέφτι (πεύκου).Σε αναλογίες που θα βρεις εσύ,αναλόγως του τι θέλεις να κάνεις.

Εγώ όταν πήγα και αγόρασα λινέλαιο και τους είπα γιατί το θέλω, μου είπαν και μου δώσανε να βάλω κι ένα μαύρο υγρό λεγοντάς μου ότι είναι σταθεροποιητικό. Έχεις ιδέα?

Δεν ειχαν να σου δωσουν δηλαδη βρασμενο λινελαιο? Ειναι το ωμο λινελαιο που εχει προσθετα για να στεγνωνει γρηγοροτερα.

Δεν ειχαν να σου δωσουν δηλαδη βρασμενο λινελαιο? Ειναι το ωμο λινελαιο που εχει προσθετα για να στεγνωνει γρηγοροτερα.

Δεν είχαν, όχι σε όλα τα Τρίκαλα πουθενά!

Καλά και εγώ όταν έψαχνα βρασμένο λινελαιο είχα ψάξει Αργυρούπολη ηλίουπολη άγιο Δημήτριο και δεν είχε κανείς και το παράγγειλα online από ένα e Shop. Δεν είναι και τόσο στάνταρ σαν υλικό.

Στάλθηκε από το FRD-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Iδιο πραμα με το βρασμενο λινελαιο θα ειναι ωμο λινελαιο με το στεγνωτικο -και ισως να βγαινει και φτηνοτερο απο το βρασμενο λινελαιο.

Δεν ξερω ομως ποια ουσιαστικη διαφορα εχει το στεγνωτικο, με το νεφτι που χρησιμοποιω εγω στο ωμο λινελαιο -που βγαινει ακομα πιο φτηνο.

Απο μυρωδιες και αναθυμιασεις τι γινεται με το μειγμα που λες Μιχαλη; Το ωμο λινελαιο ειναι μεν αργο, αλλα δεν εχοχλει καθολου μεσα στο σπιτι που το δουλευω. Οταν μπλεξει με το νεφτι τι συμπεριφορα εχει;
Πως το ζηταω στο χρωματοπωλειο; Απλο νεφτι;

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Το νεφτι ειναι νεφτι και oπως και να το κανουμε κανει την παρουσια του αισθητη.
Μπορεις ομως να χρησιμοποιησεις αοσμο νεφτι/white spirit το οποιο ειναι μεν πιο 'αδυναμο' απο το κανονικο αλλα για την δουλεια που το θελουμε ειναι οκ.
Το αοσμο νεφτι, επειδη δεν μυριζει, δεν σημαινει οτι δεν εξατμιζεται και οτι ειναι ακινδυνο. Ολα αυτα τα διαλυτικα θελουν την προσοχη τους.

Παντως εσυ θα αξιολογησεις τι ειναι ανεκτο για τον κλειστο χωρο που δουλευεις. Το νεφτι/white spirit κανει ~1.5 ευρω και το αοσμο τα διπλα, για τις μικρες συσκευασιες.

Εαν δουλευα σε δωματιο ισως να προτιμουσα την μυρωδια του λινελαιου απο τους διαλυτες και θα ετριβα τις κατασκευες με ενα λεπτο στρωμα λινελαιου με πανακι.
Αλλη λυση ειναι το βρασμενο λινελαιο που εχει πιο ηπια μυρωδια απο το ωμο και στεγνωνει πιο γρηγορα. Ισως αυτο ειναι η καλυτερη λυση για την περιπτωση σου.

Καπως ετσι το βλεπω, ηδη εχω βρει περιπου ποσο λαδι πρεπει να βαζω και ποσο γρηγορα πρεπει να το σκουπιζω για να εχω το αποτελεσμα που θελω χωρις πολλη λαδιλα.
Θα παρω καποια στιγμη που θα το θυμηθω και ενα βρασμενο να δω διαφορε

Επιμένω ότι στα λάδια,προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούμε φυσικό νέφτι πεύκου και όχι white spirit.
Tώρα θα μου πεις γιατί και τι διαφορά κάνει;Δεν ξέρω,χημικός δεν είμαι.
Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι όταν έφτιαχνα σέρτικο και τελείωνε το νέφτι πεύκου και έλεγα στο μάστορα "έλα μωρέ,θα βάλω λίγο white spirit",μόνο κατακέφαλο δεν έτρωγα....
Οκ ούτε αυτός ήταν χημικός,αλλά 45+ χρόνια στη δουλειά δεν μπορεί κάτι θα ήξερε, ακόμα κι αν δεν μπορούσε να μου το εξηγήσει με επιχειρήματα και χημικές αναλύσεις.
(πάντα κρατάω την επιφύλαξη ότι η εξήγηση είναι απλά:"έτσι τα μάθαμε,έτσι τα κάνουμε",αλλά ακόμα κι αυτό δεν με χαλάει.Εγώ στα λάδια χρησιμοποιώ νέφτι πεύκου,έτσι προς τιμήν του μάστορά μου).

Ρε μάστορα που το θυμήθηκες το σέρτικο ! Βάζαμε κ τσιγκο σκόνη αν θυμάμαι καλά. Τι μου θύμισες τώρα.

Παππού Κώστα,με λαδόστοκους και σέρτικα έμαθα εγώ τη δουλειά (είχα παλιακό μάστορα).
Αν βρεις μπογιατζή σήμερα που να ξέρει να φτιάξει σέρτικο (και να το δουλέψει!),να τον βγάλεις φωτογραφία για το μουσείο!

Καπως ετσι το βλεπω, ηδη εχω βρει περιπου ποσο λαδι πρεπει να βαζω και ποσο γρηγορα πρεπει να το σκουπιζω για να εχω το αποτελεσμα που θελω χωρις πολλη λαδιλα.
Θα παρω καποια στιγμη που θα το θυμηθω και ενα βρασμενο να δω διαφορε

Διαφορα δεν θα δεις καμμια πανω στο ξυλο Κωστα με το βρασμενο λινελαιο, παρα μονο στην πιο ηπια μυρωδια και στο πιο γρηγορο στεγνωμα.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Παππού Κώστα,με λαδόστοκους και σέρτικα έμαθα εγώ τη δουλειά (είχα παλιακό μάστορα).
Αν βρεις μπογιατζή σήμερα που να ξέρει να φτιάξει σέρτικο (και να το δουλέψει!),να τον βγάλεις φωτογραφία για το μουσείο!

http://www.painterss.gr/putty.html

Επιμένω ότι στα λάδια,προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούμε φυσικό νέφτι πεύκου και όχι white spirit.
Tώρα θα μου πεις γιατί και τι διαφορά κάνει;Δεν ξέρω,χημικός δεν είμαι.
Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι όταν έφτιαχνα σέρτικο και τελείωνε το νέφτι πεύκου και έλεγα στο μάστορα "έλα μωρέ,θα βάλω λίγο white spirit",μόνο κατακέφαλο δεν έτρωγα....
Οκ ούτε αυτός ήταν χημικός,αλλά 45+ χρόνια στη δουλειά δεν μπορεί κάτι θα ήξερε, ακόμα κι αν δεν μπορούσε να μου το εξηγήσει με επιχειρήματα και χημικές αναλύσεις.
(πάντα κρατάω την επιφύλαξη ότι η εξήγηση είναι απλά:"έτσι τα μάθαμε,έτσι τα κάνουμε",αλλά ακόμα κι αυτό δεν με χαλάει.Εγώ στα λάδια χρησιμοποιώ νέφτι πεύκου,έτσι προς τιμήν του μάστορά μου).

Kαι εγω περα απο την μυρωδια, εμφανη διαφορα δεν εχω δει στην πραξη μεταξυ νεφτιου και white spirit. Μα καμμια λεμε!

Eπειδη ομως γενικοτερα το βαψιμο/φινιρισμα ειναι ενα τεραστιο θεμα - εγω το συγκρινω με την μαγειρικη- με τους απειρους συνδυασμους που μπορεις να κανεις, αποφασισα εδω και καποιους μηνες να 'μορφωθω' παραπανω!
Ετσι λοιπον, αγοραζω σχετικα βιβλια γραμμενα απο καταξιωμενους και εμπειρους μαστορες του ειδους.

Αυτο που διαβαζω για το νεφτι (turpentine) ειναι οτι προκειται για εναν πιο ισχυρο διαλυτη απο τα mineral spirits (white spirit πχ.) καθως και οτι οι αναθυμιασεις του ειναι πιο 'τοξικες'.
Οπως επισης οτι και τα αοσμα mineral spirits/νεφτια ειναι πιο αδυναμα απο τα mineral spirits.

Εδω ειναι ενα αποσπασμα απο ενα βιβλιο μου ("Understanding wood finishing") για το νεφτι:

35460205583_80ae22a6fa.jpg

Αρα βασει της βιβλιογραφιας για το νεφτι μπορει καποιος να καταληξει στα εξης:
-Αφου δεν υπαρχει ουσιαστικα διαφορα μεταξυ νεφτιου και white spirit αναφορικα με αραιωμα λαδιων και βερνικιων, χρησιμοποιεις white spirit ως λιγοτερο επικινδυνο στις αναθυμιασεις.
-Καθαρισμος πινελων με white spirit. (Προσωπκα, τα μικρα πινελακια για τις μικροκατασκευες τα ξεπλενω με αοσμο white spirit).
-Kαθαρισμος/απομακρυνση στεγνωμενων βερνικιων/λαδιων με νεφτι ως πιο ισχυρο διαλυτικο.
-Δεν εχω δοκιμασει σαν διαλυτικο το αοσμο white spirit σε μεγαλες επιφανειες/ποσοτητες, αν και εχω την αισθηση οτι θα κανει δουλεια.
Σε μικρες ποσοτητες (για τις μικρες επιφανειες των μικροκατασκευων μου) δεν εχω δει διαφορα με το αοσμο απο οταν αραιωνω βερνικι με κανονικο white spirit/νεφτι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Να σαι πάντα καλά. Ότι άλλο θελήσεις (που να ξέρω κ να μπορώ) μην διστάσεις.

Αγαπητέ Κώστα καλημέρα, στις κατασκευές σου με σωλήνες, χρησιμοποιείς γείωση στο "σασί" της μεταλλικής κατασκευής;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Αγαπητέ Κώστα καλημέρα, στις κατασκευές σου με σωλήνες, χρησιμοποιείς γείωση στο "σασί" της μεταλλικής κατασκευής;

Στα πρώτα φωτιστικά όχι. Τώρα πια τοποθετώ γείωση σε ΟΛΑ.
Γι αυτό το καλώδιο που χρησιμοποιώ πλέον είναι:
3 (φάση, ουδέτερος γείωση) * 0,75 mm2 (η διατομή του καλωδίου).

Μάλιστα, νομίζω και εγώ πως αυτό είναι το σωστό μιας και είναι μεταλλική η κατασκευή..

Κωστή... Σ έχω κουράσει...

Τελικά θα αφήσω τον πολεμιστή στη άκρη για την ώρα καθως μ λείπουν αρκετά υλικά. θα κάνω ένα φωτιστικό ώστε να "ξεφορτωθώ" και κάποια παλιά γαλβανιζε...

Ερώτηση, πριν περάσω με ακρυλικό βερνίκι, να τα ξύσω με συρματακι και ξύδι; ποιος είναι ο πιο καλός τρόπος να δείξουν τη γυαλάδα τους;

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Κωστή... Σ έχω κουράσει...

Τελικά θα αφήσω τον πολεμιστή στη άκρη για την ώρα καθως μ λείπουν αρκετά υλικά. θα κάνω ένα φωτιστικό ώστε να "ξεφορτωθώ" και κάποια παλιά γαλβανιζε...

Ερώτηση, πριν περάσω με ακρυλικό βερνίκι, να τα ξύσω με συρματακι και ξύδι; ποιος είναι ο πιο καλός τρόπος να δείξουν τη γυαλάδα τους;

Κρίμα γιατί "ο μαχητής" είναι εντυπωσιακός.
Θα περιμένω (-ουμε) πάντως με χαρά την όποια προσπάθεια σου.

Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιώ είναι πάντα καινούργια, τα επιλέγω μόνος μου ένα - ένα, οπότε δεν έχω μπει στην διαδικασία να καθαρίσω κάποια πέρα από ένα πανάκι με λίγο πετρέλαιο που τα σκουπίζω για να φύγει το όποιο λάδι προστασίας τα έχουν περάσει.

Λογικά σε έναν καλό χρωματοπωλείο θα σου προτείνουν κάποιο προϊόν.
Βλέπω κ στο διαδίκτυο κάποια καθαριστικά σπρέι που κυκλοφορούν.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Δυστυχώς δεν είχα τη πολυτέλεια να τα επιλέγω καθώς τα αποθέματα ήταν τα τελευταία...

Πριν βάλεις το βερνίκι, τα πέρασες με κάποιο ασταρι;

Σ ευχαριστώ για το χρόνο!

Όχι. Πολύ καλό σκούπισμα κ ακρυλικό βερνίκι.

Καλό βράδυ.
Ένα ημι-μαστόρεμα (Whisky Dispenser) για να περάσει το απόγευμα μετά την θάλασσα.

Λειτουργικό πλήρης, δέχεται ότι ποτό θέλεις επάνω του.

Έλατο η στήριξη της φιάλης & ένα κομμάτι οξιά η βάση.

Λογικά αύριο η συνέχεια. Ρούτερ, Τρίψιμο, Λαδάκι.

Όλα τα υδραυλικά είναι γαλβανιζέ ύδρευσης (αυτά που φέρνουν το νερό στο σπίτια μας κ το πίνουμε), το σωληνάκι κ το κεραστήρι είναι κατάλληλο για τρόφιμα, αγορασμένα από κατάστημα εξοπλισμού εστίασης κ καφέ στην Πάτρα.

Last edited by a moderator: