DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα; Επισκευές, Μερεμέτια κλπ.

Πολύ ωραία η υδραυλική πρέσα,μπράβο :SFGSFGSF:

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα; Επισκευές, Μερεμέτια κλπ.

Η υδραυλικη πρεσσα που χρησιμοποιειται ?

Τωρα αμα απαντησω σε οτι χρειαζεται πρεσαρισμα - ξεπρεσαρισμα, ποσα "μπινελικια" θα μου ριξεις;
Σε αυτο που ειπε ο φιλος, αν θες π.χ. να περασεις ρουλεμαν σε φωλιες, να περασεις σινεμπλοκ (ψαλιδια, γεφυρα, πισω αξονας αυτοκινητου), να εφαρμοσεις δυο πραγματα με τη μεθοδο ζεστο-κρυο οπως ενα κρυο δακτυλιδι σε μια ζεστη υποδοχη.
Οτι χρειαζεται μεγαλη δυναμη για να εφαρμοσει. Εγω σε μια στιγμη μακακιας εχω πρεσαρει το στυλιαρι μεσα στο σκαλιστηρι ας πουμε.
Επισης στα αγρια νιατα μου που εμπλεξα να αλλαξω δισκους σε ενα κινητηρα απο vespa, και ειχαν σπασει τα νευρα μου που δεν πατιοταν στο ελλατηριο τερμα κατω για να μπει η ασφαλεια, ειχα βαλει ολο το μοτερ στην πρεσα με ντακους για να πατησω το ελλατηριο και να ασφαλισω.
Ο φιλος βεβαια ειπε οτι θα φτιαξει και μητρες για να την χρησιμοποιησει και σαν στρατζα.

Η πρέσα & για εμένα είναι όντως πλατιά & προς στα άκρα της (& χωρίς οδηγούς) πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πρεσάρει, ούτε θα στραντζάρει ομοιόμορφα με κίνδυνο να πετσικάρουν τα άκρα της.

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα; Επισκευές, Μερεμέτια κλπ.

Σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και επιτέλους ολοκλήρωσα την υδραυλική πρέσσα που είχα σχεδιάσει

work_bench_assembly_new.png

Σημειωτέον την ιδέα πήρα από τον Xalasis715 στο youtube. Ο γρύλλος που χρησιμοποιήθηκε είναι 10 τον.
Ιδού το αποτέλεσμα

IMG_20180218_122250.jpg

Μένει να τοποθετηθούν τα 2 ελατήρια που θα επαναφέρουν τον γρύλλο όταν ξεπρεσσαριστεί και μια λαμαρίνα 5 χιλ που φαίνεται στο σχέδιο.

Μπράβο, πολύ ωραία κατασκευή. :a0210:
Ειλσαι σίγουρος οτι τα στρατζαριστά αυτά θα αντέξουν πίεση 10 τόνων σε τόσο μεγάλο άνοιγμα;

'Εχετε δίκιο σχετικά με τις ανησυχίες σας για το φάρδος. Σίγουρα δεν θα υποκαταστήσει μια κανονική στράντζα (ίσως το επόμενο project ???). Πάντως με τα κατάλληλα πρόσθετα μπορεί να κάνει για την δουλειά που το θέλω. Εξάλλου ανέφερα ότι το θέμα της στράντζας θα είναι μια έξτρα χρήση και όχι η κύρια. Ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια και την καλόπιστη κριτική.

την βαση που εκανες με στραντζαριστα θα μπορουσες να την κανεις με το ιδιο σιδερο διατομης "Π" που εβαλες για κολωνες δεξια κι αριστερα.

:beer:

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

την βαση που εκανες με στραντζαριστα θα μπορουσες να την κανεις με το ιδιο σιδερο διατομης "Π" που εβαλες για κολωνες δεξια κι αριστερα.

:beer:

Το σκέφτηκα αλλά θα βάραινε πολύ. Το 50Χ50Χ3 είναι μια χαρά για την δουλειά που θα το χρειαστώ.

Ξεκίνα τις δημιουργίες σου κ αφού έχεις τα βασικά (σασί κ υδραυλικό κυλίνδρο/πρέσσα) όλα τα άλλα (αναβαθμίσεις, ενισχύσεις) θα έρθουν μετά από μόνα τους.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ξεκίνα τις δημιουργίες σου κ αφού έχεις τα βασικά (σασί κ υδραυλικό κυλίνδρο/πρέσσα) όλα τα άλλα (αναβαθμίσεις, ενισχύσεις) θα έρθουν μετά από μόνα τους.

Ακριβώς έτσι. Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα.

Το επόμενο project θα είναι ένα roller stand. Ξεκίνησα σήμερα με την σχεδίαση.

roller_stand.jpg

Ελείψει τόρνου το αξονάκι του ράουλου θα γίνει με ντίζα Μ10 ενώ ήδη έχω αγοράσει και 2 ρουλεμάν SKF 16100 τα οποία θα σταθερομοιηθούν στις θέσεις τους με ροδέλες και παξιμάδια.
Θα ενημερώσω με φωτογραφίες όταν με το καλό κάνω την κατασκευή.

Ελείψει τόρνου το αξονάκι του ράουλου θα γίνει με ντίζα Μ10 ενώ ήδη έχω αγοράσει και 2 ρουλεμάν SKF 16100 τα οποία θα σταθερομοιηθούν στις θέσεις τους με ροδέλες και παξιμάδια.

Μπράβο μάστορα !!!
Είναι απόλαυση να κατασκευάζεις τα εξαρτήματα που χρειάζεσαι .... το εύκολο είναι να τα αγοράζεις ....και μετά να λες "καλά αφού μπορούσα να το φτιάξω γιατί δεν το έκανα" -bye-

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλα που μου το θυμησες, ξεκινησα κι εγω ενα ρολερ αλλά το αφησα στη μεση, εχω φτιαξει μονο τη βαση, με μεταλλικη σωληνα!
Εχω σκεφτει 12mm ανοξείδωτο αξονα με ρουλεμαν (εχω στοκ και απο τα δυο) και επιφανεια σωληνα pvc.
Εσυ τι επιφανεια θα βαλεις?
Τη βαση μην τη κανεις φλατ, γιατι εαν υπαρχουν ανωμαλιες στο εδαφος θα σε δυσκολεψει στη χρηση.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Αν βρεις έτοιμο ράουλο (στα βιομηχανικά είδη) θα γλυτώσεις πολύ κόπο & χρόνο (δεν είναι πολύ ακριβά).
Οπωσδήποτε να έχει την δυνατότητα για μεγάλη αυξομείωση στο ύψος του.

Βλ. Την δική μου κατασκευή το 2016 που με έχει βολέψει σε πολλές κατασκευές - κοπές.

Ετοιμασα ενα στυλιαρι για να χωρεσει σε μια τσαπα και αυτη τη φορα χρησιμοποιησα τον γωνιακο τροχουδακι της proxxon επειδη δεχεται το ειδικο bit ρασπας που βγαζει η εταιρεια και ειναι πραγματικα μοναδικο!

Μιλαμε οτι το σκληρο ξυλο φαγωθηκε σε δευτερολεπτα! Θελει προσοχη γιατι κοβει το ξυλο σαν βουτυρο.
39887144394_6f6b567f5d.jpg

Επειτα ανοιξα 2 τρυπουλες 4μμ για να μπουν βιδες (η ενα ατσαλενιο αξονακι) απο τα πλαγια.
39703033445_8b874328bd_z.jpg

Αυριο θα το κολλησω με εποξικη κολλα με την οποια και θα γεμισω το πανω μερος της τσαπας.

Nαι, θελω να φυτεψω επιτελους κατι δεντρολιβανα και μια ριζα ριγανη που μoυ εφερε ο Δημητρης weatherman εδω και 3 μηνες :)