DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Eυχαριστω Παναγιωτη!

Το μονο ιδιαιτερο σημειο ηταν η καθετη διαπλατυνση της τρυπας στο ξυλο που με το ειδικο bit, εγινε παρα πολυ ευκολα και σωστα.
Συνηθως ενα φρεζακι ειναι αρκετο για να φωλιασει μια βιδα αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση με την συγκεκριμενη βιδα ηθελε σκαψιμο το ξυλο.

Mπράβο Μιχάλη πολύ ωραία πατέντα,ήθελες βίδα φρεζάτη όχι ψωμάκι γιά νά μήν μπαίνεις στήν βάσανο τής λίμας,μάλλον θά τό εφαρμόσω καί στό δικό μου,είχα καί εγώ τήν ίδια ερώτηση μέ τόν Σώφρον σέ άλλο νήμα,αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα,καί εμένα αυτό τό φρεζάκι μού κέντρισε τό ενδιαφέρων,εντοπίστηκε,καί θά αγοραστεί νά υπάρχει πάραυτα.:a0210:

Καλησπέρα. Πως μπορώ να στηρίξω ξυλινα καγκελα μπαλκονιου σε μεταλλικο κοιλοδοκο? Με γωνίες?

Αρχικά καλώς ήρθες.
Αυτός είναι ο εύκολος τρόπος, οι γωνιές.
Αν πιάνουν τα χέρια σου, και είσαι μερακλής, μπορείς να ανοίξεις και σπειλρωμα στον κιλοδοκό και να βιδώσεις με βίδες Μ6 ή Μ8, ανάλογα το κάγκελο.

Γενικως ναι, με γωνιες.
Ειδικοτερα, μια φωτογραφια απο το ειδος του καγκελου/κοιλοδοκου/ιδανικου σημειου τοποθετησης θα βοηθουσε για καμμια πιθανως καλυτερη αισθητικα λυση.

Μπορεις να βαλεις στον κιλοδοκο πριτσινια με σπειρωμα και να στηριξεις τα ξυλα με αντιστοιχες βιδες
Δες περισσοτερα "Steel Rivet Nut" και ενα diy εργαλειο για τοποθετηση

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

pergola-with-wood-c_02.jpg

Θα φτιαξω τέτοια καγκελα. Η μόνη διαφορά με την φωτογραφία είναι ότι έχω μεταλλικούς δοκούς στο μπαλκόνι. Αν δεν βάλω γωνίες, μπορώ να βιδωσω το ξύλο πάνω στον κοιλοδοκο κατευθείαν?

Σ´ αυτό που βλέπω, που ακουμπάνε στη κιλοδοκό μόνο τα οριζόντια ξύλα, κάντο με γωνιές.

Εγώ θα το κάνω σαν πλαίσιο. Να ακουμπάνε δηλαδή και τα κάθετα τα ακριανα.

Μπορώ να βιδωσω κατευθείαν πάνω στον δικό το ξύλο και αν με τι βιδες?

Last edited by a moderator:
Πως κάνω σπειρωμα στον δοκό? Και τι νούμερο βιδες χρειάζεται να βάλω? Αν μπορείς να μου στείλεις φώτο την βιδα θα με βοηθούσες.

Last edited by a moderator:
Για να κάνεις σπείρωμα χρειάζεσαι κολαούζο.
Ή απλά ανοίγεις τρύπες και χρησιμοποιείς τα πριτσίνια που σου έδειξε ο Σόφρων.
Επειδή όμως δεν σε κόβω να τα καταφέρνεις ίσως ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις αυτοδιάτρητες βίδες.

dbg387b5d384v73f3.jpg

Αν η κιλοδοκός είναι πολύ χοντρή κάνε πρώτα μια μικρότερη τρύπα με τρυπάνι κοβαλτίου για να βοηθηθείς.

Σπειρωμα με κολαουζο ξέρω να κάνω σε ντιζάιν σε σωλήνα κλπ. Στον δοκό κάνω πρώτα τρύπα και μετά χρησιμοποιώ κολαλουζο?

Ναί.
Τρυπάς με μικρότερο τρυπάνι και συνεχίζεις με το κολαούζο (και λαδάκι), αφού το έχεις κάνει το ξέρεις, η διαδικασία δεν αλλάζει.

Τελευταία ερώτηση. Τι είναι καλύτερο και ποιο σταθερό. Αυτό διάτρητη βιδα, γαλβανιζε βιδα με σπειρωμα στον δοκό η πριτσινια στον δοκο και μετά βιδα?

Ότι λύση κι αν επιλέξεις δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Τώρα, θεωρητικά μιλώντας, η πιο ασφαλής λύση θεωρώ οτι είναι το πριτσίνι γιατί έχει πολύ περισσότερο σπείρωμα και αποκλείεται να "κλωτσίσει" η βίδα.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Σπειρωμα με κολαουζο ξέρω να κάνω σε ντιζάιν σε σωλήνα κλπ. Στον δοκό κάνω πρώτα τρύπα και μετά χρησιμοποιώ κολαλουζο?

Εχω την υποψια οτι ο κοιλοδοκος θα ειναι ελαφρου τυπου που σημαινει περι τα 2mm παχος υλικου. Τυπικα σε αυτους δεν κανεις σπειρωμα γιατι το παχος ειναι μικρο. Θεωρητικα το παχος του υλικου που θα κανεις σπειρωμα πρεπει να ειναι οσο και το παχος του αντιστοιχου παξιμαδιου της βιδας και αντε να πας και στο 80% αυτου για ελαφρες κατασκευες (εδω ελαφρια κατασκευη αλλα με μεγαλο συντελεστη ασφαλειας). Και φυσικα για καγκελα μιλαμε για τουλαχιστον Μ8 - Μ10. Οταν θα σφιξεις την βιδα υπαρχουν 2 περιπτωσεις:
- χαμηλη ροπη για να μην ξειλωσει τον κοιλοδοκο, πραγμα που σημαινει οτι δεν θα σφιξει σωστα
- σωστη ροπη που ομως σε καμμια περιπτωση δεν θα αντεξει ο κοιλοδοκος

Η λυση σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι να κολλησεις 2 λαμακια και να βιδωσεις σε αυτα ή να κανεις περαστους κοχλιες με παξιμαδια ασφαλειας.

Παίδες σας έχω ερωτησούλα!!!

Βρήκα ένα μοτέρ από μια μηχανή ραπτικής που είχαμε στο σπίτι και το ξήλωσα!!
Εννοείται ότι θα το κάνω τριβειο πάγκου ή αλλιώς disc sander.
Αυτό που ψάχνω όμως είναι βάση για αυτό το σκοπό. Ήθελα να είναι Φ225 και το παξιμάδι του να είναι μάλλον 16αρι. Δεν το έχω τσεκάρει ακόμα. Ξέρετε που μπορώ να βρω κάτι τέτοιο;;

Sent from my iPhone using Tapatalk