DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Κατάλαβα,δεν το γλιτώνω.
Το κυκλωνικο αυτό σύστημα αν φτιαχτεί σωστά με μια σκούπα 2500w xl siemens πιστεύω θα έχει αποτέλεσμα.Η σκούπα πέρα τη λειτουργία επιβαρύνεται?

Στάλθηκε από το MI MAX 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Χωρίς να το έχω δοκιμάσει ακόμα... (Σήμερα είδα ότι απέκτησε πάλι απόθεμα το banggood)
Σε βίντεο με δοκιμές στο Youtube στην σκούπα περνούσαν απειροελάχιστα έως καθόλου με αυτό (με τον κουβά κάτω από την μέση γεμάτο)

Μια απόπειρα να βάλω το δισκοπριονο κάτω από πάγκο με ο,τι ξύλα είχα από δω κι από κει.
Φαίνεται μια χαρα και γερό για αρχη.λιγο την καθετοτητα να ρυθμίσω ακομα.δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω γιατί ήταν νύχτα.μενει να φτιάξω ένα σκελετό με ροδάκια και όταν με το καλό προλάβω θα το αναρτήσω αναλυτικα.
Μέχρι πριν γραφτώ στο φόρουμ κι αρχισω να ασχοληθώ ήξερα ότι τα ξύλα τα κόβεις με σεγα και τα δράπανα κλπ τα λεμε "μπλακεντεικερ".και τώρα καμαρώνω τα λίγα που έχω φτιάξει και γελάω σαν μικρό παιδί!!!

Ωραίο βγήκε. Μια παρατήρηση - δεν έχω φτιάξει ακόμα παγκοπρίονο οπότε μπορεί να είναι και άκυρη. Τσέκαρες αν βγήκε επίπεδος πάγκος; Τα ξύλινα καδρόνια συνήθως δεν είναι τελείως ίσια οπότε βιδώνοντας μία επιφάνεια πάνω τους, η επιφάνεια θα ακολουθήσει τις καμπύλες του καδρονιού. Γιαυτό το λόγο σκεφτόμουνα να βάλω κάθετα κομμάτια κόντρα πλακέ ως πλαίσιο κάτω από την επιφάνεια του πάγκου.

Υπάρχει και αυτό το νήμα για ιδιοκατασκευές παγκοπρίονου, όπου βρίσκονται μαζεμένες όλες οι προηγούμενες κατασκευές.

Έχεις δίκιο τα καδρονια που έχω δει κι εγώ 4,5x4,5cm δεν είναι ίσια σε όλο το μήκος τους.τα συγκεκριμένα που έβαλα είναι ο,τι είχε περισσέψει από προηγούμενη κατασκευή κουκετας.ειναι ρεταλια από 14,5x4,5 cm τα οποία ήταν διαλεγμενα και άριστα μπορώ να πω.οποτε δεν φαίνεται να ενοχλεί αυτό.
Η επιφάνεια που δημιουργήθηκε είναι ίσια με απειροελάχιστες αποκλίσεις.εξαλλου δοκιμαστικός ειναι αυτός ο πάγκος καθώς το σκεπτικό μου ήταν να μη ξοδέψω χρήματα για καινούρια και πιο κατάλληλα ξύλα αλλά με ο,τι είχα στη διάθεσή μου προσάρμοσα όλα όσα έχω δει και διαβασει.αν δω κάτι στην πορεία που με δυσκολεύει η δεν κάνει σωστή δουλειά θα φτιάξω κάτι πιο προσεγμενο.
Το πρωί έκανα κάποιες δοκιμές και λειτουργεί αψογα και η καθετοτητα σωστή.ξεκινησα και το σκελετό κι όλα προχωράνε ομορφα

Κι αν δεις στην φωτογραφία τις βίδες τις έβαλα στο όριο του καδρονιου εσωτερικά για να μην το 'φυλακισω' όσο μπορούσα για τυχόν τέτοιες καταστασεις.(δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό,έτσι το αντιλαμβάνομαι).
Κι ο δεύτερος λόγος που μπήκαν οι βίδες τόσο μέσα ήταν για να αφήσω χώρο να μπει ράγα για να σταθεροποιεί τον φράχτη που σκοπεύω να κανω
c353215a49ba1a0340435b300b74ac0e.jpg

Στάλθηκε από το MI MAX 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Last edited by a moderator:
ειναι ρεταλια από 14,5x4,5 cm τα οποία ήταν διαλεγμενα και άριστα μπορώ να πω

Μια χαρά τότε. Όταν τελειώσει με το καλό, βάλε μερικές φωτογραφίες πες και δυο λόγια για υλικά, ράγες, στήριξη κλπ να παίρνουμε ιδέες.

Εγώ θα έφτιαχνα το πλαίσιο και πριν βάλω την μελαμίνη ΜDF η οτιδήποτε τέλος πάντων θα τσεκερνα την Επιφάνια με ένα αλφάδι για να βρω τα μέρη που δεν ειμαι επίπεδος . Με ένα ροκανι όλα έρχονται ! Αλλά για τέλειο αποτέλεσμα θα πλανιζα τα κομμάτια μου για να ειμαι οκ από πριν

Sent from my iPhone using Tapatalk

Φίλε Vrouxos καλά τα λες, αλλά πολλοί δεν έχουν αρκετά μακρύ αλφάδι πόσο μάλλον δε πλάνη. Ενώ ίσια κομμάτια κ/π βρίσκεις εύκολα, είτε αγοράζοντας τα κομμένα από leroy, praktiker κλπ, είτε χρησιμοποιώντας τις εξωτερικές άκρες από ένα ολόκληρο φύλλο.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Φίλε Vrouxos καλά τα λες, αλλά πολλοί δεν έχουν αρκετά μακρύ αλφάδι πόσο μάλλον δε πλάνη. Ενώ ίσια κομμάτια κ/π βρίσκεις εύκολα, είτε αγοράζοντας τα κομμένα από leroy, praktiker κλπ, είτε χρησιμοποιώντας τις εξωτερικές άκρες από ένα ολόκληρο φύλλο.

Εγώ θυμάμαι έκανα την δουλειά με μια πλάνη χειρός τον 10-15 ευρο και ένα κομμάτι αλουμίνιο που βρήκα από κάποιον που τα πετούσε. Ακόμα και με τριβιο μπορείς τα κάνει επίπεδα !!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Πρωτο μαστορεμα της χρονιας...τσαγκαροδουλεια με ξυλοβιδες σε σολα καλεσμενης που εφυγε εντελως :))

32658500578_ed03294d64_c.jpg

Το προβλημα ηταν οτι η σολα ειναι μπακλαβαδωτη και δεν εχει πολυ επιφανεια για να κολλησει σωστα στο παπουτσι.
Πρωτα απ'ολα γυαλοχαρταριστηκε καλα ολη η σολα αλλα και το παπουτσι για να εχει καλυτερη προσφυση η κολλα.
Επειτα κοπηκαν τεμαχια πευκου και γεμισαν μπηκαν στα κενα της πισω πλευρας της σολας. Εκει κολληθηκαν με εποξικη κολλα.

45618235255_169031a6f7_c.jpg

Οταν στεγνωσαν τα πευκοκυβακια, σημαδευτηκαν τα σημεια οπου θα βιδωνονταν οι ξυλοβιδες. Επρεπε να βιδωθουν σε καλο σημειο για να μην σπασει το ξυλο.

Επειτα μπηκε κολλα σε ολη την σολα και στο παπουτσι και αφεθηκε περιπου 15 λεπτα μεχρι να βιδωθουν οι βιδες.
31591461217_e29ba1ddfa_c.jpg

Μπηκαν και 14 σφιγκτηρες παντου, σε ολα τα σημεια, για σουπερ κολληση :))
45618228855_794740136b_c.jpg

Ετοιμο το υποδημα, το οποιο παραδοθηκε πριν λιγο και θα τεσταριστει αυριο :)
31591454877_1fe8918665_c.jpg

Παντα ηθελα να δοκιμασω βιδες για να επιδιορθωσω σολα απο παπουτσι :flipout:

Κάπου εδώ μέσα κάποιος είχε αναρτήσει ένα λινκ νομίζω με κατασκευή κυκλωνικου που κατέληγε σε βαρέλι και δεν μπορώ να το βρω. Αν κάποιος το έχει εύκαιρο, θα με έσωζε αν το πόσταρε!

Γεια σου ρε πατριωτακι πολυτεχνιτη!!!
Επρεπε ομως τις βιδες να τις βαλεις κατω απο τον αρχικο πατο που γραφει την μαρκα!
Ετσι δε θα φαινοταν τπτ!

χεχε, μερσι Κυριακο, πολυτεχνιτης και ερημοσπιτης σαν την ταινια με τον Βεγγο :))

Kατω απο τον αρχικο πατο που γραφει την μαρκα δεν υπαρχει τιποτα, ειναι το τελευταιο ενιαιο στρωμα πριν την σολα.

Ναι ναι, κάτι τέτοιο λέω απλά θυμάμαι κάπου εδώ είχα δει ένα post με βήματα από κάποιον που έκανε ένα κυκλωνικο σε βαρέλι με ξύλινο κουτί - καπάκι αν θυμάμαι καλά που το τοποθετούσε στο βαρέλι, πολύ ωραίο. Θα προσπαθήσω να το ξαναβρώ.

Το βρήκα!!
http://www.eftiaxa.gr/2013/03/09/κυκλωνική-σκούπα/
Αυτό που ποσταρατε εσείς κάνει δουλειά για την σκόνη από το τρίψιμο στον τόρνο?

Last edited by a moderator:
Ναι ναι, κάτι τέτοιο λέω απλά θυμάμαι κάπου εδώ είχα δει ένα post με βήματα από κάποιον που έκανε ένα κυκλωνικο σε βαρέλι με ξύλινο κουτί - καπάκι αν θυμάμαι καλά που το τοποθετούσε στο βαρέλι, πολύ ωραίο. Θα προσπαθήσω να το ξαναβρώ.

Διάλεξε & .....φτιάξε βήμα - βήμα !!!
https://www.instructables.com/howto/cyclon/

Σα να μου φαινεται οτι οσο μεγαλωνουμε γινομαστε και πιο τσιπηδες :))
Επισκευη πλαστικου ζεμπιλιου (για καυσοξυλα) αντι να αγοραστει νεο. Ειχε κοπει το ενα χερουλι και ειχε ενα μικρο σχισιμο.

Εδω το χερουλι. Εγινε ενα ραμα με συρμα (δεξια στη φωτο) για να αντιμετωπιστει το σχισιμο και 3 τρυπες των 8μμ για να περασει σχοινακι ναυλον 6μμ.
31649475487_417b05d619_c.jpg

Στο αριστερο μερος εγινε μια τρυπα οπου περασε το σχοινακι των 35εκ. Στο δεξι μερος εγιναν 2 τρυπες για περασουν τα δυο ακρα.

Εδω το πισω μερος, με τα ακρα του σκοινιου δεμενα με απλο κομπο και καμμενα με αναπτηρα για να μην λυνουν και να μην βγαινουν απο τις τρυπες.
46538555502_0f8440da18_c.jpg

Δεν εβγαλα φωτο απο τον πατο του ζεμπιλιου που ειχε καποιες ρωγμες. Εκει εβαλα απο μεσα ενα οβαλ κοντρα πλακε 4μμ κομμενο στην πριονοκορδελα και βιδωμενο στον πλαστικο πατο με μικρες βιδες. Οι βιδες βιδωθηκαν απο κατω προς τα πανω. Δηλαδη πρωτα τρυπησαν απο κατω τον πλαστικο πατο και μετα εσφιξαν στο κοντρα πλακε απο μεσα.

Tα χρηματα που εξοικονομηθηκαν με την παραπανω επισκευη, προφανως θα επενδυθουν σε εργαλεια :))