DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Όχι μόνο αυτό όμως Νίκο.

Για παράδειγμα, ακόμη και όταν τρίψουνε αυτό που θα βγει από το καλούπι, θα παραχθεί τοξική σκόνη.

Όταν μπαίνουν τέτοια πράγματα, καλό είναι να μπαίνουν και αναλυτικές οδηγίες* για το πως πρέπει να προφυλαχθεί σωστά κανείς.
Επίσης και προειδοποίηση για την επικινδυνότητα.

Θα πάθει κανείς ζημιά και θα τρέχουμε όλοι.

*πραγματικές οδηγίες. όχι ότι μας έρθει στο νου εκείνη τη στιγμή.

Ευχαριστώ πολυ όλους για τα σχόλια και τις παρατηρησεις σας.

Αμην και πότε να μας επιτρέψουν ξανά να βγουμε στην θάλασσα! Έχω και την δοκιμή των... χειροποίητων δολωμάτων να κάνω!

Όσοι εχουν ασχοληθεί με την κατασκευή πλανων και βαριδιων ψαρέματος και κατάδυσης θα έχουν διαπιστώσει ότι η τηξη του μολύβδου, για ιδία χρήση, γίνεται κυρίως με γκαζάκια ή ακόμα χειρότερα στις κουζίνες των σπιτιών. Αυτές τις εικόνες είδα σε πολλα βίντεο με ότι κινδύνους για τους ίδιους αλλά και τους οικείους τους σημαίνει αυτό.
Ο κίνδυνος από τη τηξη του μολύβδου είναι άμεσος και εμμεσος. Εγκαυματα σοβαρου βαθμου αλλά και τοξικότητα μέσω της αναπνοής και κυκλοφορίας στο αίμα.

Με την κατασκευή αυτή αλλά και τον ηλεκτρονικό ελεγχο της θερμοκρασίας του υλικου μειωνω σημαντικά τους παραπανω κινδύνους. Ασφαλώς και η χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας και σε καλά αεριζομενο χώρο είναι παντα απαραίτητη.

Αν θεωρεί κάποιος ότι υπάρχει κίνδυνος για το forum ή οτι "θα τρέχει" εξαιτίας του βίντεο που ποσταρα, παρακαλω τους διαχειριστές να σκεφτουν την διαγραφή του.

Ο παραγοντας κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός σε όλες τις ίδιο κατασκευές. Είτε καρφωνεις μια προκα σε ξυλο, είτε δουλευεις οποιοδήποτε ηλεκτρικό εργαλείο κ. α. πολλά.

Ευχαριστώ και πάλι

Στάλθηκε από το Redmi Note 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μην παρεξηγείσαι Μάνο.

Απλά είναι σημαντικό να αναφέρουμε αναλυτικά τους πιθανούς κινδύνους και τα μέτρα ασφαλείας σε ότι κάνουμε.

Μπραβο Μανο, ωραιο βιντεακι!!

Νομιζα βεβαια οτι θα εδειχνες βημα βημα πως εφτιαξες το μινι χυτηριο! Το μηχανουργικο τορνακι το εχεις καπου σπιτι? :))

Ποιο ηταν το προβλημα και δεν δουλεψε αρχικα και τι ηταν το εξαρτημα που φτιαχτηκε στον τορνο?
Αν και λιωμένο τον υλικό αρχικά δεν έρεε λόγω χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας και διαστάσεων κάποιων επιμέρους τμημάτων. Έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές και... όλα καλά!

Στάλθηκε από το Redmi Note 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πάντως ο παραδοσιακός τρόπος .. είναι το γκαζάκι/μπρίκι. Ετσι έφτιαχνα και εγώ τα βαρίδια μου για μπαλαδοκαθετές και συρτές

Εγω, μικρος, ειχα για μινι "καμινετακι" ενα μεταλλικο κουτακι απο σκαγια αεροβολου, γεματο οινοπνευμα που αναβα, και απο πανω εβαζα κουταλι (ναι, σαν πρεζακι εμοιαζα) γλυκου ή σουπας, οπου και ελιωνα τα σκαγια, ή σκαγια απο καραμπινα και τα εριχνα σε καλουπακια.
Dont try this at home, προφανως.

Μιας και είμαστε κλεισμένοι μέσα λόγω πανδημίας, έχω μπει στην πρίζα για να κάνω διάφορες εργασίες, για να περνάει η ώρα μου και να δημιουργώ. Ποτέ μα ποτέ στην ζωή μου, δεν έχω ασχοληθεί με κάτι τέτοιο, δεν πιάναν τα χέρια μου που λένε και όλα τα πλήρωνα.
Έτσι εντελώς ξαφνικά, μου ήρθε αναλαμπή και άρχισα να εξοπλιζομαι με εργαλεία, για να αρχίσω να δημιουργώ. . . . .
για αρχή, αποφάσισα να φτιάξω έναν πάγκο εργασίας.
Πήγα στον Στεργιου στο παλατάκι Χαϊδαρίου και πήρα ένα φύλλο κόντρα πλακέ συμίδα Ρωσίας, πάχους 21 χιλιοστών και δύο δοκαράκια και άρχισα το έργο, το οποίο και τελείωσα. Εντάξει σαν αρχάριος, δεν έκανα τα καλύτερα κοψίματα και δουλειά, αλλά έστω και με την απειρία, τα κατάφερα. Πήρα και βερνίκι εμποτισμού ξυλου, απόχρωσης ανοιχτή καρυδιά, πέρασα την πάνω μεριά του παγκου και έτοιμος....
IMG-20210119-150534.jpg

IMG-20210119-150930.jpg

IMG-20210119-150731.jpg

IMG-20210119-151320.jpg

IMG-20210120-173040.jpg

IMG-20210119-170514.jpg

IMG-20210120-173102.jpg

IMG-20210120-173228.jpg

Ωραιος...και καλη αρχη με τα μαστορεματα.....!!!

Ερωτηση...τα καβαλετακια της Stanley τι λενε..;..
Γιατι για να τα προοριζεις ως βαση παγκου θα πρεπει να εχουν αντοχη....

Τα καβαλετα τα πήρα από τον Γεωργακοπουλο στο Περιστέρι 47 .
Οτι ψωνίζω, το παίρνω είτε από έρευνα και φυσικά να έχει πολλές θετικές κριτικές, ή από σύσταση φίλων. Τα συγκεκριμένα έχουν προδιαγραφές αντοχής 450 κιλών βάρους.. https://www.skroutz.gr/s/9058180/Stanley-Καβαλέτο-STST1-70713.html

https://youtu.be/Bq5GL2hlj8A

Eιναι πολλα τα 450 κιλα, αρα θα ειναι πολυ στιβαρα τα συγκεκριμενα καβαλετα.

Για ποια χρηση τα προοριζεις?
Ναι είναι....
Η χρήση τους είναι για πάγκο εργασίας, όπως και έκανα αυτή την κατασκευή.
Αλλά και χωρίς να βάλεις πάνω φύλλο εργασίας, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όπως είναι, για να κόβεις ξύλα,
Μέταλλα, σωλήνες κλπ. Έχει υποδοχές συγκράτησης...
Google αρετε τον κωδικό και δείτε διαφορά βίντεο και διαβάστε για την χρήση τους..

Τα καβαλέτα αυτά τα έχω πετίπου 5-6 χρόνια.
Καλά είναι, και αντέχουν και βάρος, δεν έχω τεστάρει βέβαια τα 450 kg αλλά ίσως και να τα αντέχουν.
Αυτό που δεν αντέχουν είναι αν πατήσει κάποιος το κάτω σκαλί, εκεί που ανοιγοκλείνει. Τα έδωσα στο μπογιατζή να κάνει τη δουλειά του αλλά έπεσα μάλλον σε βλάκα. Πάτησε στο κάτω σκαλί και, δε φτάνει που μου το έσπασε, πήγε να σκοτωθεί κιόλας.
Και βέβαια δεν τα αποθηκεύετε σε μέρος που τα βλέπει ο ήλιος.

Ακριβως για αυτη την χρηση τα σκεφτομουν και εγω πριν λιγα χρονια αλλα δεν με βολεψε το υψος τους που ηταν γυρω στους 70 ποντους.

Οντως πολλα ειναι τα κιλα συγκρατησης και μπορεις να κανεις οτι θελεις...θελω και εγω καποια στιγμη να παρω και εγω καποια καβαλετα αλλα θελω να ειναι εξυπηρετικα και στην μεταφορα...
Στο Stanleycenter ειχα σταμπαρει αυτα....εχοντας γνωση και απο κοντα..
https://www.stanleycenter.gr/METALLIKA KABALETA (ZEYGOS) 340kg STANLEY 1-97-475

.αλλα τα 80 ευρω με καθιζουν προς ωρας κατω....!!!

Παιδες εαν θελετε να τα πατατε παρτε ξυλινα....

Αυτό που ανοίγει, το σκαλί που αναφέρεις, είναι για να ακουμπάς εργαλεία και όχι για να πατάς :a0210:

Οντως πολλα ειναι τα κιλα συγκρατησης και μπορεις να κανεις οτι θελεις...θελω και εγω καποια στιγμη να παρω και εγω καποια καβαλετα αλλα θελω να ειναι εξυπηρετικα και στην μεταφορα...
Στο Stanleycenter ειχα σταμπαρει αυτα...
https://www.stanleycenter.gr/METALLIKA KABALETA (ZEYGOS) 340kg STANLEY 1-97-475

..τα εχω δει απο κοντα...αλλα τα 80 ευρω με καθιζουν προς ωρας κατω....!!!

Εσύ λες για το μοντέλο FATMAX. Τα συγκεκριμένα, κάνουν 45-47 και είναι αυτά στο λινκ που έβαλα..

Ναι δεν αντιλεγω..αλλα το ενα αλλο το αλλο..ισως και για αλλη χρηση......απλως εγω θελω να τα μεταφερνω ευκολα και αυτα ειναι πολυ εξυπηρετικα....

Αυτό που ανοίγει, το σκαλί που αναφέρεις, είναι για να ακουμπάς εργαλεία και όχι για να πατάς :a0210:

Προφανώς, γι'αυτό έγραψα οτι μάλλον έπεσα σε βλάκα.
Καλό είναι να ξέρεις τις δυνατότητες κάθε εργαλείου και να τους φέρεσαι ανάλογα. Μ´ αυτά τα καβαλέτα φτιάχνεις σίγουρα έναν λειτουργικότατο και πολύ στιβαρό πάγκο αλλά και με κάποιους περιοριςμούς,
Φαντάζομαι κι εσύ, σ´αυτό το πάγκο, δεν έχεις σκοπό να βάλεις πάνω μέγγενη και ν´αρχίσεις να κοπανάς.

Προφανώς, γι'αυτό έγραψα οτι μάλλον έπεσα σε βλάκα.
Καλό είναι να ξέρεις τις δυνατότητες κάθε εργαλείου και να τους φέρεσαι ανάλογα. Μ´ αυτά τα καβαλέτα φτιάχνεις σίγουρα έναν λειτουργικότατο και πολύ στιβαρό πάγκο αλλά και με κάποιους περιοριςμούς,
Φαντάζομαι κι εσύ, σ´αυτό το πάγκο, δεν έχεις σκοπό να βάλεις πάνω μέγγενη και ν´αρχίσεις να κοπανάς.
Και όμως!!!!!
Θα βάλω μεγγενη και συγκεκριμένα αυτή: https://www.xristoueshop.gr/meggenh...BfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0
Τώρα δεν ξέρω αν χτυπάω, αλλά θα την χρησιμοποιώ όταν πρέπει. Κοψίματα-κολλήματα, σίγουρα...
Βέβαια δεν θα την έχω μόνιμα πάνω. Θα την βιδωσω σε ένα σανίδι από μπαλέτα και θα την πιάνω στον πάγκο με σφιγκτηρες. 😊😊