Έχω ένα Toyota Corolla Ε12 και προ μηνών διαπίστωσα ότι στην αριστερή γωνία του πορτ μπαγκάζ μου πέταξε σκουριά….
View attachment 205169
Αρχικά το πήγα σε φανοποιό ο οποίος μου είπε τιμή “ένα 200άρι περίπου συν ότι άλλο δω όταν βγάλω την οροφή” για να το επισκευάσει. Επειδή όμως οι εποχές είναι δύσκολες αλλά και το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι εμφανές οπότε δεν θα φαίνονται τα τυχόν λάθη μου, επιχείρησα να το φτιάξω μόνος.
Να πω εδώ ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με τέτοιου είδους επισκευές.
Αγόρασα λοιπόν σιδηρόστοκο, έφτιαξα καφέ και ξεκίνησα.
Ξεβίδωσα τις πίσω χειρολαβές, ξεκούμπωσα τα κλιπ από τις 2 πλαινές μοκέτες και έβγαλα τα 3 κλιπ που έχει πίσω η υφασμάτινη οροφή. Δεν κατέβασα όλη την οροφή κάτω, ούτε έβγαλα εντελώς τις πλαινές μοκέτες, απλά έκανα χώρο όσο χρειάζονταν για να μπορώ να δουλέψω.
Είδα λοιπόν αυτήν την εικόνα:
View attachment 205170
Η σκουριά είχε προχωρήσει πολύ και έχει “φάει” αρκετή από τα εσωτερικά φύλλα λαμαρίνας (σε εκείνο το σημείο ενώνονται 3 λαμαρίνες), ευτυχώς όμως όχι την εξωτερική.
Αντίστοιχα και από την άλλη πλευρά είχε ξεκινήσει να σκουριάζει, κάτι που δεν φαινόταν πριν την αφαίρεση της οροφής.
View attachment 205171
Με το dremel και αρκετό τρίψιμο αφαίρεσα όλη την σκουριά και από τα 2 σημεία. Σημαντικό είναι να μη μείνει καθόλου σκουριά πάνω γιατί αυτή θα συνέχιζε να έτρωγε τη λαμαρίνα και μετά την επισκευή. Για αυτό και χρησιμοποίησα ακόμα και μικρές κεφαλές στο dremel και υπομονετικά την αφαίρεσα όλη. Φυσικά είχα την ηλεκτρική σκούπα σε λειτουργία για την σκόνη.
View attachment 205172
View attachment 205173
Στη συνέχεια από την αριστερή πλευρά το στόκαρα, έτριψα τον στόκο και ξανά δεύτερη φορά για να μπεί παντού στόκος και να γίνει μασίφ με την λαμαρίνα. Γνωρίζω ότι κανονικά έπρεπε να κολληθεί νέο κομμάτι λαμαρίνας σε αυτό το σημείο αλλά δεν επιχείρησα καν να μπω σε αυτή τη διαδικασία, ελπίζοντας ότι με τον σιδηρόστοκο δεν θα έχω πρόβλημα.
View attachment 205174
Εν συνεχεία πέρασα και τις δύο πλευρές με αντισκωριακό αστάρι χρησιμοποιώντας πινέλο.......
View attachment 205176
View attachment 205177
.....συνεχίζεται....