DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Με πένσα δεν κρατιέται, πολύ δύσκολο.
Αν είχες σκύλα θα έκανες δουλειά αλλά είναι εργαλείο που δεν το έχει ο καθένας σπίτι του.
Σφίξε μέχρι εκεί που μπορείς και μετά δοκίμασε να σφηνώσεις ένα κατσαβίδι.

Σιγα τα λεφτά, πετάγομαι εδώ δίπλα και αγοράζω μια φθηνή.
Το θέμα είναι τι παραπάνω θα κάνει η σκύλα σε σχέση με την πένσα; Επειδή θα μπορεί να μείνει "κλειδωμένη" ;
Μπορεί να πιάσει στην μύτη μπροστά το περίγραμμα το κεφάλι της καροβιδας;

Αν βάλεις στο καρε θερμοκολλα και την πατήσεις μέσα, να σφηνώσει και μετά να βάλεις παξιμάδι;

Μια ιδέα... λέω εγώ τώρα...

• Like
Reactions: osatosa
Αν βάλεις στο καρε θερμοκολλα και την πατήσεις μέσα, να σφηνώσει και μετά να βάλεις παξιμάδι;

Μια ιδέα... λέω εγώ τώρα...
Καλή ιδέα. Θα το δοκιμάσω να ρίξω μια σταγόνα και θα το πατήσω μέχρι να κρυωσει, όσο να ναι θα κρατήσει λίγο κόντρα για να βιδωσω το παξιμάδι.
Δεν θέλω να βάλω πιο χοντρή γιατί ανοίγω δουλειές μετά, βιδωνει μαζί και κάτι άλλο και πρέπει να ανοίξω μεγαλύτερες τρύπες και σ αυτό και δεν με παίρνει.

Όχι δεν χωράνε 3 παξιμάδια. Ένα μόνο χωράει κι αυτό τυφλό.
Αν κάνω σχισμη με τροχό , τότε και κάποιος άλλος μπορεί να το ξεβιδωσει. Χάθηκε το πλεονέκτημα της καροβιδας που είναι και καλά η ασφάλεια γιατί δεν υπάρχει "πιάσιμο".
Όλο το πρόβλημα είναι ότι επειδή έχει μπαινοβγει 2-3 φορές έχει ξεχειλώσει η τρύπα και δεν πιάνει το καρεδάκι για να κρατήσει κόντρα.

Σχισμή απο τη μέσα πλευρά που έιναι τα πάσα.

• Like
Reactions: enduras1
Σχισμή απο τη μέσα πλευρά που έιναι τα πάσα.
Σ έχασα. Ποια μέσα πλευρά; εννοείς; Πάνω στην καροβιδα; Στο αλουμίνιο;
Αν εννοείς να κάνω σχισμη στον κορμό της βίδας για να την συγκρατω με ένα ίσιο κατσαβίδι όσο εγώ θα βιδωνω το παξιμάδι , σου θυμίζω ότι βάζω τυφλά παξιμάδια.

Καλή ιδέα. Θα το δοκιμάσω να ρίξω μια σταγόνα και θα το πατήσω μέχρι να κρυωσει, όσο να ναι θα κρατήσει λίγο κόντρα για να βιδωσω το παξιμάδι.
Δεν θέλω να βάλω πιο χοντρή γιατί ανοίγω δουλειές μετά, βιδωνει μαζί και κάτι άλλο και πρέπει να ανοίξω μεγαλύτερες τρύπες και σ αυτό και δεν με παίρνει.
πιθανον δεν θα δουλεψει....το δοκιμασα και εγω..τελικα εκανα δουλεια ως εξης....κρατημα κεφαλιου με πενσα engineer, και ΔΕΝ εσφιξα τερμα, ωστε η βιδα να κρατα μεν αλλα και να γυρνα τρελα. ετσι απο εξω δεν μπορει να πιασει κοντρα το παξιμαδι για να αρχισει να ξεβιιδωνει

• Like
Reactions: KOSSTV
Εγώ θέλω να σφίξει ομως. Πάνω στο προφίλ αλουμινίου βιδωνω ένα εξάρτημα που πρέπει να είναι ακίνητο μασιφ.
Αντί να χρησιμοποίησω αλουμινοβιδες να βιδωσω το εξάρτημα πανω στο προφίλ, οι οποίες θα ξεχειλωσουν με τον καιρό και κάποια στιγμή δεν θα πιάνουν , χρησιμοποιώ περαστές καροβιδες, σε όλο το πάχος του προφίλ, αυτό είναι το story.
Οπότε είναι απαραίτητο να σφίξει το παξιμάδι.

Κι εγώ δεν βλέπω άλλη λύση από μεγαλύτερη καρόβιδα. Με 6άρα δεν θα έχει πολύ δουλειά - λίγο λιμάρισμα στις γωνίες που θα κάτσει το τετράγωνο καρέ.
Θερμόκολα και να κρατήσει κόντρα σε βίδωμα, δεν παίζει με τίποτα.

• Like
Σ έχασα. Ποια μέσα πλευρά; εννοείς; Πάνω στην καροβιδα; Στο αλουμίνιο;
Αν εννοείς να κάνω σχισμη στον κορμό της βίδας για να την συγκρατω με ένα ίσιο κατσαβίδι όσο εγώ θα βιδωνω το παξιμάδι , σου θυμίζω ότι βάζω τυφλά παξιμάδια.

Μία φωτογραφία θα βοηθούσε πολύ...

Νομίζω για τη δουλειά που τα θές (σφίξιμο και ασφάλεια) πρέπει να βάλεις πιρτσίνια.

Αν χτυπήσεις με μία ματσόλα τη καρόβιδα να μπεί τέρμα και σφίξεις όσο μπορείς το τυφλό παξιμάδι συγκρατεί αυτό που θές?
Αν ναί βάζεις κόλλα σπειρωμάτων και άντε να το βγάλεις μετά :)

• Like
Εναλλακτικά,

3 παξιμάδια κόντρα (βλ. φωτογραφία) ώσπου το πρώτο θα σφίξει και θα μείνει
και απο πάνω το τυφλό
nut_type_final_greek.jpg

Εγώ θέλω να σφίξει ομως. Πάνω στο προφίλ αλουμινίου βιδωνω ένα εξάρτημα που πρέπει να είναι ακίνητο μασιφ.
Αντί να χρησιμοποίησω αλουμινοβιδες να βιδωσω το εξάρτημα πανω στο προφίλ, οι οποίες θα ξεχειλωσουν με τον καιρό και κάποια στιγμή δεν θα πιάνουν , χρησιμοποιώ περαστές καροβιδες, σε όλο το πάχος του προφίλ, αυτό είναι το story.
Οπότε είναι απαραίτητο να σφίξει το παξιμάδι.

Λες το ενα πίσω από το άλλο και είναι φυσιολογικο αφού εσυ γνωριζεις το όλο story και εμείς όχι.. :D
Δεν βάζεις καμία φώτο να δούμε τι ακριβώς παίζει στο σημείο...

Όταν το έφτιαξες όλο μαζί είχε διαμετρο Φ5 ..είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι εφόσον κάποια τρύπα μεγάλωσε θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες...ετσι ειναι το σωστό άσχετα εάν έχει δουλειά..

Ίσως η λύση είναι πιο απλή: να τυλίξω το παξιμαδάκι της καροβιδας με λίγο μονωτική 1-2 στρώσεις να γίνει λίγο πιο παχύ για να σφινωσει στην τρύπα (χτυπώντας το με μια ματσόλα) να μην γυρνάει ευκολα.
Όταν λέω έχει ξεχειλώσει η τρύπα μην φανταστείτε ότι έγινε Φ8 και η καρόβιδα είναι Φ5 και κολυμπάει.
Απλά επειδή είναι αλουμίνιο έχει ανοίξει λίγο η τρύπα τόσο ώστε να μην κοντραρει το ενσωματωμένο παξιμαδάκι της καροβιδας.

Ίσως η λύση είναι πιο απλή: να τυλίξω το παξιμαδάκι της καροβιδας με λίγο μονωτική 1-2 στρώσεις να γίνει λίγο πιο παχύ για να σφινωσει στην τρύπα (χτυπώντας το με μια ματσόλα) να μην γυρνάει ευκολα.
Δεν νομιζω να κανεις δουλεια και παλι....η μονωτικη με το σφηξιμο θα φυγει...

Νομίζω ότι αναλώνεσαι με λύσεις μη εφικτές.
Πως μπορεί η θερμοκολλα και η μονωτική ταινία να συγκρατήσουν μια βίδα που δέχεται καργάρισμα;
Πας κατευθείαν σε μεγαλύτερο μέγεθος καραβίδες και λύνεις το πρόβλημα για την ώρα.
Βέβαια ενδεχομένως στο μέλλον να ξαναπαρουσιαστεί γιατί το μέταλλο της βίδας είναι αρκετά πιο σκληρό από το αλουμίνιο και το φθαρεί όταν βιδώνεις και ξεβιδώνεις

• Like
Ετσι όπως λέει Γιώργος είναι...

Βάλε μια φώτο από το σημείο να βοηθήθεις...οπως σοφά λέει η παροιμία:
"Μια εικόνα 1000 λέξεις."

Συνάδελφοι, ρίχτε καμιά ιδέα για το παρακάτω θέμα.
Έχω αυτό το άνοιγμα (34χ50εκ) στον τοίχο το οποίο θέλω να κλείσω με πορτάκι. Υπάρχουν "πορτάκια εργασίας (ή πρόσβασης)" στο εμπόριο, αλλά α) όχι στη διάσταση του ανοίγματος και β) εδώ μόνο φτιάχνουμε, δεν αγοράζουμε από τα έτοιμα :P Επίσης υπάρχουν έτοιμες θυρίδες γυψοσανίδας, όμως ισχύουν τα παραπάνω και για αυτές.

Οπότε μιλάμε για ξυλοκατασκευή. Δεν έχω καταλήξει στο αν είναι καλό να φτιάξω το τελάρο της πόρτας τόσο βαθύ ώστε να καλύπτει όλα τα ανοίγματα από την παλιά τοιχοποιία, ή μονο τόσο όσο χρειάζεται για να μπει ο μεντεσές για το πορτάκι. Τι λέτε;

IMG_20230829_122911.jpgIMG_20230829_122918.jpgIMG_20230829_122925.jpgIMG_20230829_122931.jpg

Εγώ θα μεγάλωνα το άνοιγμα που φαίνεται στον εσωτερικό τοίχο, να γίνει ίδιο μέγεθος με τον εξωτερικό (όσο είναι το άνοιγμα ανάμεσα στα οριζόντια μεταλλικά δοκάρια) και μετά θα έκανα το τελάρο της πόρτας βαθύ ώστε να καλύπτει όλα τα ανοίγματα. Αυτό για λόγους αισθητικής και για να μην ψαρεύεις πράγματα που τυχόν θα σου πέσουν μέσα στην τρύπα του τοίχου.

Επίσης, θα γέμιζα το κενό που φαίνεται στον εξωτερικό τοίχο (πάνω και κάτω), για να πατήσει καλύτερα το σοβατεπί που θα βάλεις γύρω από το τελάρο.
χ1.jpg

• Like
Reactions: NassosT
Γιατί δεν περνεις γυψοσανιδα και να φτιάξεις ακριβώς στις διαστάσεις σου..
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι προφίλ αλουμινίου και ενα κόμματος γυψοσανιδα..εάν βρέχεται τσιμεντοσανιδα..
Θα το φτιάξεις ακριβώς ώστε να αφηνωνει η με 4 μανταλά θα το κλείνεις...
Εσύ το θες επισκεπτομενο από ότι κατάλαβα..

Εγώ έτσι το έκανα σε μια δουλειά..
20230124_093503.jpg

20230124_120436.jpg

Γιατί δεν περνεις γυψοσανιδα και να φτιάξεις ακριβώς στις διαστάσεις σου..
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι προφίλ αλουμινίου και ενα κόμματος γυψοσανιδα..εάν βρέχεται τσιμεντοσανιδα..
Θα το φτιάξεις ακριβώς ώστε να αφηνωνει η με 4 μανταλά θα το κλείνεις...
Εσύ το θες επισκεπτομενο από ότι κατάλαβα..

Εγώ έτσι το έκανα σε μια δουλειά..
View attachment 219165

View attachment 219167
Κώστα προτιμώ να παλευω όλη μερα με τα ξύλα, παρά να κάθομαι να στοκάρω και να τρίβω :)

• Like