DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ειπα να ασχοληθώ σιγα-σιγα λίγο με την οργάνωση των μπαταριων ώστε να αποθηκευονται όλες μαζί σωστά και ομοιόμορφα.
Η αρχική ιδέα και δαπανηρη ήταν έτοιμη λύση..ειδικά στις 18ν και 12ν Bosch υπάρχουν ετοιμα foam της εταιριας Aptex που προσαρμόζουν τέλεια..
Πράγματι πάρα πολύ όμορφα και εντυπωσιακά αλλά ήθελα πάνω από 80ευρω για να πάρω και για τις 2..!!!
Υπερβολικό νούμερο..
Ψάχνοντας βρήκα και στο Temu λύση όπου θα χρειαζόταν κοψιμο για να προσαρμοστουν ομοιόμορφα...καλή σκέψη λέω..

Σήμερα το πρωί πέρασα από τον Κασσο στην Αγίου Δημητρίου για κάτι υλικά και έπεσε το μάτι σε ένα συμπιεσμένο φενιζολ εξηλασμενης πολυστερινης της Ravago..
Ρωτάω πόσο έχουν τα 2εκ ένα φύλλο.. μου λέει 3.5 ευρώ...φέρε του λέω ..τσάμπα ήταν λέω ας πάρω..διασταση 1.25Χ60εκ.
20250104_083115.jpg

Μιας και είχα χρόνο σήμερα λέω θα κάτσω να το δοκιμάσω...
Το εβαψα σε μαύρο χρωμα γιατί γκρι δεν μου άρεσε και άρχισε η κοπτοραπτικη και το μετρημα σε μια εργαλειοθήκη Lboxx 102 ότι χωράνε.. ..
Μπήκε ένας πάτος χαμηλά και μετά 1 σειρα οπου μπήκαν οι μπαταρίες..
Το αποτέλεσμα σε μισή ώρα ήταν αυτό...

20250104_141737.jpg
Ενταξει δεν συγκρινεται με αυτό της Aptex αλλά η δουλειά έγινε και οι μπαταρίες αποθηκευονται μια χαρά και μπαίνουν σφικτά μέσα στην πολυστερινη..
Επισης έγινε εται ώστε να μπαίνει και φορτιστης εάν χρειαστεί..

20250104_143204.jpg

Είναι τόσο σφιχτά που σε δοκιμή σε μεταφορά δεν ακούς τίποτα..

Λέω, δεν φτιάχνεις και για 12ν..;
Ευτυχώς θήκη είχα μια ωραία μακρόστενη της Parkside (2 χρόνια δεν την έχω ξανά δει) και να το αποτέλεσμα και εδώ..!!

Τόσο σε Bosch όσο και parkside.!!
Με ένα κοψιμο δεξιά μπαίνει και 4ah..

20250104_142437.jpg

20250104_141744.jpg

..και εδω το αποτελεσμα δεν ειναι τελειο οπτικα αλλα για μενα ειναι οκ..ισως με περισσοτερη υπομονη να γινόταν καλύτερο και στα 2 αλλά δεν με πειράζει τόσο..
Οπότε μια χαρά βγήκαν και μάλλον θα πάρω και άλλο ένα για τις αλλες(Total-Stanley)..

Είναι ωραίο το συναισθημα βαζοντας λίγο κόπο και τα καταλληλα υλικά να παιρνεις ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα για κάτι που θα το χρυσόπλήρωνες..!!!
Άλλο 80..άλλο 3.5 ευρώ...!!!;)

Last edited:
Η ιστορία ξεκινάει μια Παρασκευή βράδυ σε ένα τσιπουράδικο, όταν ένας από την παρέα έθεσε θέμα για το GKS190 δισκοπρίονο ρεύματος της BOSCH και συγκεκριμένα ότι δεν έχει την δυνατότητα να μπει σε οδηγό. Αν και κάτοχος και εγώ του συγκεκριμένου δισκοπρίονου, όχι μόνο δεν είχα προσέξει ότι η κάτω πλευρά είναι τελείως επίπεδη, αλλά κάποια στιγμή που έψαχνα για οδηγό είδα ότι ο FSN είναι συμβατός με το GKS, αλλά δεν πρόσεξα ότι αφορούσε τα GKS μπαταρίας (εντάξει Νίκο @nikfor είχες δίκιο, ένα γράμμα κάνει μεγάλη διαφορά :(). Ευτυχώς δεν επέμενα, αλλά υποστήριξα σθεναρά ότι ακόμα και αν δεν κουμπώνει στον οδηγό, είναι εύκολο να φτιαχτεί βάση.

Εννοείται ότι πλέον είχα δεσμευτεί για την υλοποίηση, οπότε έπρεπε να προχωρήσω.

Αγορά του οδηγού και σχεδιασμός βάσης. Η πρώτη σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσω κάποια πλαστική βάση κοπής και να σταθεροποιήσω περιφερειακά το δισκοπρίονο. Πλήρης αποτυχία το κόλλημα των περιφερειακών κομματιών. Χρησιμοποίησα ότι κόλλα είχα αλλά κανένα αποτέλεσμα. Δεν ξέρω τι υλικό ήταν η βάση, αλλά όταν χρησιμοποίησα μία κόλλα της BISON των 11€ χωρίς αποτέλεσμα, τα παράτησα.

Επόμενη ενναλακτική το Κ/Π. Ανέλπιστα εύκολο. Σε 15’ είχα τελειώσει.
Έγινε μία τομή 3mm στο DEWALT, η οποία κούμπωσε τέλεια στον οδηγό όπως κουμπώνει και το GKS μπαταρίας. Για να είμαι πιο σίγουρος, έβαλα και ένα κομμάτι plexi, που και αυτό κούμπωσε τέλεια. Πλέον η βάση ήταν σταθερότατη επάνω στον οδηγό.
105_1.jpg 105_3.jpg

Επόμενο βήμα, η τοποθέτηση του δισκοπρίονου στην βάση. Με την σέγα δημιουργήθηκε το άνοιγμα για να κατεβαίνει ο δίσκος, σχετικά εύκολα μεν αλλά όταν προσπάθησα να την περάσω και με το router κόντεψα να καταστρέψω όλη την βάση. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε να γίνουν δύο τρύπες στην μεταλλική βάση του δισκοπρίονου και να πιάσει με βίδες στο Κ/Π. Σε περίπου 20’ και μετά από πολλές μετρήσεις, ήταν έτοιμο.
106_1.jpg 106_2.jpg
106_5.jpg 106_7.jpg
106_3.jpg

Συνεχίζεται....

Έφτασε η ώρα της πραγματικής δοκιμής αλλά…..
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί δεν είχα σκεφτεί καθόλου τους σφιγκτήρες. Εντάξει λέω, πόσο να κάνουν 2 σφιγκτήρες. Αμ δε. Παίρνει ειδικούς σφιγκτήρες μόνο της BOSCH και σε τιμή σχεδόν όσο ο οδηγός. Ενναλακτική, μόνο εκτύπωση αντάπτορα σε 3D.
Πάμε πάλι σε πατέντες. Είχα 2 χαλασμένους σφιγκτήρες του LIDL, κόλλησα λαμαρίνα 1,5mm στο σταθερό μέρος και voila…. Εδώ απαιτήθηκε σχεδον 1/2 ώρα γιατί «έπεσε» πολλή λίμα για να φτάσω στο σωστό πλάτος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικότατο.

108_1.jpg 108_2.jpg

108_3.jpg 108_5.jpg

Επιτέλους έγινε η πρώτη δοκιμή. Νομίζω καλά πήγε.:)

109_1.jpg 109_2.jpg

Σαφώς υπήρχαν και άλλες λύσεις, αλλά το ζητούμενο ήταν η χρήση του FSN.
Με δεδομένο ότι το έκανα πολύ γρήγορα, το αποτέλεσμα περιέχει και λίγη(?) τύχη.
Σε όλα τα video που είδα στο YT για το FSN, κατά την πρώτη κοπή για κάποιο λόγο έκοβαν μέρος του ελαστικού υλικού. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, αλλά έκανα το ίδιο.
Εδω να αναφέρω ότι το αντιολισθητικο υλικό που έχει από κάτω ο οδηγός, έχει απίστευτο κράτημα.

Όσον αφορά τους σφιγκτήρες, υπάρχουν αρκετές λύσεις.
Με Τ αλουμινίου πάχους 1,5mm. Εδώ πρέπει να σταθεροποιηθεί οπωσδήποτε με 2 βίδες επάνω στην λάμα του σφιγκτήρα. Δεν πέτυχαν όλες οι προσπάθειες :LOL:
20250122_113207.jpg 20250122_200616.jpg

Υπάρχει και αυτή η λύση, αλλά θέλει αρκετή δουλειά.
223_3.jpg 223_4.jpg

Τελικά ο οδηγός τα «έβγαλε τα λεφτά του» γιατί έδωσε λύσεις στην κατασκευή ενός επίπλου :). (Θα παρουσιαστεί σύντομα ελπίζω)

Mπραβο Στελιο οχι μονο γλυτωσες 70 ευρω αλλα πηρες και χαρα δημιουργιας(y)

Βεβαια, αν δεν ειχα κανει το ιδιο πριν 5 χρονια, και μαλιστα με τα ιδια σφιγκτηρακια του Λιντλ, δεν θα καταλαβαινα ευκολα περι τινος προκειται :)
50151560901_4460f18c44_b.jpg

Ειχα φτιαξει δυο σφιγκτηρακια με προσαρμογης βιδας που στερεωθηκε στη λαμα του σφιγκτηρα, περιπου σαν αυτην που εχεις στην τελευταια φωτο.
50151558991_dba234c75c_b.jpg

Η κεφαλη της πρωτης βιδας (βιδα με κεφαλι ψωμακι) λειανθηκε με τροχο μεχρι τα δυο χιλιοστα. Η αλλη χωρεσε τελεια γιατι ηταν φρεζατη βιδα.
50151560456_3f72309bfc_b.jpg

Αν θελει καποιος περισσοτερες λεπτομερεις με τις κατασκευες, Εδω το ποστ με την πρωτη προσπαθεια με την φρεζατη βιδα και με την κολλα steel weld και εδω το ποστ με την βιδα ψωμακι, πιο βελτιωμενη και πιο καθαρη κατασκευη!

Mπραβο Στελιο οχι μονο γλυτωσες 70 ευρω αλλα πηρες και χαρα δημιουργιας(y)

Βεβαια, αν δεν ειχα κανει το ιδιο πριν 5 χρονια, και μαλιστα με τα ιδια σφιγκτηρακια του Λιντλ, δεν θα καταλαβαινα ευκολα περι τινος προκειται :)
50151560901_4460f18c44_b.jpg

Ειχα φτιαξει δυο σφιγκτηρακια με προσαρμογης βιδας που στερεωθηκε στη λαμα του σφιγκτηρα, περιπου σαν αυτην που εχεις στην τελευταια φωτο.
50151558991_dba234c75c_b.jpg

Η κεφαλη της πρωτης βιδας (βιδα με κεφαλι ψωμακι) λειανθηκε με τροχο μεχρι τα δυο χιλιοστα. Η αλλη χωρεσε τελεια γιατι ηταν φρεζατη βιδα.
50151560456_3f72309bfc_b.jpg

Αν θελει καποιος περισσοτερες λεπτομερεις με τις κατασκευες, Εδω το ποστ με την πρωτη προσπαθεια με την φρεζατη βιδα και με την κολλα steel weld και εδω το ποστ με την βιδα ψωμακι, πιο βελτιωμενη και πιο καθαρη κατασκευη!

Καλημέρα Μιχάλη και ευχαριστώ
Όπως πολύ σωστά είπες, η χαρά της δημιουργίας είναι η βάση. Υπάρχουν πολλοί αντάπτορες στην αγορά με πολύ μικρό κόστος πχ lintory ebay αν δεν θέλεις να ασχοληθείς.
Για τους έχοντες 3D printer, πρέπει να είναι αστεία η κατασκευή τους. Νομίζω ότι εδώ είναι και το αρχείο (με κάθε επιφύλαξη).

Από την δική μου εμπειρία, το Τ αλουμινίου είναι η πιο γρήγορη και εύκολη κατασκευή. Δυστυχώς χάθηκαν οι φωτογραφίες της απλής κατασκευής και έμειναν μόνο της τελευταίας, που ήθελα να το κάνω πιο "επαγγελματικό" :ROFLMAO: αλλά βγήκε ογκώδες.
Το μεταλλικό λαμάκι είναι το αμέσως επόμενο πιο εύκολο και σταθερό, αλλά απαιτεί ηλεκροκόλληση.
Οι βίδες που χρησιμοποιούμε για να σταθεροποιήσουμε κάτι στα T Tracks, είναι πολύ κοντα στις διαστάσεις που θέλουμε και χρειάζονται ελάχιστο τρόχισμα. Η τοποθέτησή τους στον σφιγκτήρα, δυστυχώς θέλει αρκετή δουλειά, για αυτό δεν ασχολήθηκα (ακόμα :cool:).

Νομίζω ότι η BOSCH έχει υπερβολικά υψηλές τιμές για τα παρελκόμενα του οδηγού Πχ οι σφιγκήρες, η αντιολισθητική ταινία, το ελαστικό τμήμα (προφυλακτήρας σκλήθρων) και το αποκορύφωμα τα πλαστικά καπάκια.

Ωραιες πληροφοριες και πολυ ενδιαφερον το 3D printed ανταπορακι ειδικα για τους σφιγκτηρες του Lidl!! (y)

Παρεμπιπτοντως, οι τιμες των παρελκομενων της ραγας ειναι απο χαμηλοτερες εως σημαντικα χαμηλοτερες στο Αμαζον.
Η δε ραγα FSN1100 απο 90-100 που κοστιζει εδω (ετοιμοπαραδοτη), πωλειται γυρω στα 60 στο Αμαζον που δεν ειναι και το φτηνοτερο μαγαζι.
Ειναι πραγματικα ντροπη το απιστευτα υψηλο mark up της Eλληνικης αντιπροσωπειας (90 ευρω+φπα)

Εν πασει περιπτώσει, θα τυπωσω σε καποια φαση το ανταπτορακι, και εαν αξιζει θα τυπωσω και ενα δευτερο να στο στειλω :)

Έφτασε η ώρα της πραγματικής δοκιμής αλλά…..
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί δεν είχα σκεφτεί καθόλου τους σφιγκτήρες. Εντάξει λέω, πόσο να κάνουν 2 σφιγκτήρες. Αμ δε. Παίρνει ειδικούς σφιγκτήρες μόνο της BOSCH και σε τιμή σχεδόν όσο ο οδηγός. Ενναλακτική, μόνο εκτύπωση αντάπτορα σε 3D.
Πάμε πάλι σε πατέντες. Είχα 2 χαλασμένους σφιγκτήρες του LIDL, κόλλησα λαμαρίνα 1,5mm στο σταθερό μέρος και voila…. Εδώ απαιτήθηκε σχεδον 1/2 ώρα γιατί «έπεσε» πολλή λίμα για να φτάσω στο σωστό πλάτος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικότατο.

View attachment 246159 View attachment 246161

View attachment 246162 View attachment 246163

Επιτέλους έγινε η πρώτη δοκιμή. Νομίζω καλά πήγε.:)

View attachment 246164 View attachment 246165

Σαφώς υπήρχαν και άλλες λύσεις, αλλά το ζητούμενο ήταν η χρήση του FSN.
Με δεδομένο ότι το έκανα πολύ γρήγορα, το αποτέλεσμα περιέχει και λίγη(?) τύχη.
Σε όλα τα video που είδα στο YT για το FSN, κατά την πρώτη κοπή για κάποιο λόγο έκοβαν μέρος του ελαστικού υλικού. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, αλλά έκανα το ίδιο.
Εδω να αναφέρω ότι το αντιολισθητικο υλικό που έχει από κάτω ο οδηγός, έχει απίστευτο κράτημα.

Όσον αφορά τους σφιγκτήρες, υπάρχουν αρκετές λύσεις.
Με Τ αλουμινίου πάχους 1,5mm. Εδώ πρέπει να σταθεροποιηθεί οπωσδήποτε με 2 βίδες επάνω στην λάμα του σφιγκτήρα. Δεν πέτυχαν όλες οι προσπάθειες :LOL:
View attachment 246166 View attachment 246167

Υπάρχει και αυτή η λύση, αλλά θέλει αρκετή δουλειά.
View attachment 246169 View attachment 246170

Τελικά ο οδηγός τα «έβγαλε τα λεφτά του» γιατί έδωσε λύσεις στην κατασκευή ενός επίπλου :). (Θα παρουσιαστεί σύντομα ελπίζω)
Ωραία δουλειά μελετημένη!!

Ωραιες πληροφοριες και πολυ ενδιαφερον το 3D printed ανταπορακι ειδικα για τους σφιγκτηρες του Lidl!! (y)

Παρεμπιπτοντως, οι τιμες των παρελκομενων της ραγας ειναι απο χαμηλοτερες εως σημαντικα χαμηλοτερες στο Αμαζον.
Η δε ραγα FSN1100 απο 90-100 που κοστιζει εδω (ετοιμοπαραδοτη), πωλειται γυρω στα 60 στο Αμαζον που δεν ειναι και το φτηνοτερο μαγαζι.
Ειναι πραγματικα ντροπη το απιστευτα υψηλο mark up της Eλληνικης αντιπροσωπειας (90 ευρω+φπα)

Την είχα δει στο AMAZON, αλλά είχε μεταφορικά και έβγαινε στα 77€. Στο Κέντρο Βίδας την έχουν 84,5 οπότε την πήρα από εκεί.
Θεωρώ κερδοσκοπία τις τιμές στα παρελκόμενα, ακόμα και απο το ΑΜΑΖΟΝ.

Εν πασει περιπτώσει, θα τυπωσω σε καποια φαση το ανταπτορακι, και εαν αξιζει θα τυπωσω και ενα δευτερο να στο στειλω :)
:love::love::love::love::love:

Μπραβο Στέλιο....!!!
Πολύ καλη η λύση της βάσης σε καπλαμα για το δισκοπριονο...!!!

Προσωπικά τσ σφηκτηρακι που είχαμε φτιάξει με τον Μιχάλη δεν με βόλεψε ποτέ...!!!Το χρησιμοποίησα 2-3 αλλά μου στσθεροποιουσαι καλά την βάση...
Το έχω αφήσει στην άκρη..

Έκανα με βάση την ραγα που είχα σναλογω jig και την στσθεροποιησα με λαμες και συναφη ώστε να είναι μόνιμα σταθερή ώστε να μην λυγίζει στη μέση.. επεισης μπηκε και Μ8 torx βίδα διαπερη ώστε ο οδηγός να μην βρίσκει στο κεφάλι της...!!!

20250125_151123.jpg
20250125_123745.jpg

20250125_134556.jpg
Βέβαια εγώ είχα την βάση για την ραγα του δισκοπριονου αλλά το μόνο έπρεπε,αλλα με παιδεψε ηταν να φτιάξω ήταν το ύψος βάθος κοπης του δισκοπριονου που εβαλα χίλια μοιρια υλικά ώστε να βρω με ακριβεια τα 2.6εκ του μικρού 12v gks...

20250125_135213.jpg

Όλα τα παραπάνω για την χρήση του οδηγόυ όπως είπες..!!!

Το ελαστικό τμήμα μου έχει κοπή φαλτσα/ακανονιστα και σε εμένα.. σε ένα σημείο 10 πόντων περισσότερο...λέω μήπως βάλω άλλα η τιμη όντως είναι φαρμάκι των ανταλλακτικών της Bosch..!!!

• Like
Reactions: newbie and nikfor
Μπραβο Στέλιο....!!!
Πολύ καλη η λύση της βάσης σε καπλαμα για το δισκοπριονο...!!!

Προσωπικά τσ σφηκτηρακι που είχαμε φτιάξει με τον Μιχάλη δεν με βόλεψε ποτέ...!!!Το χρησιμοποίησα 2-3 αλλά μου στσθεροποιουσαι καλά την βάση...
Το έχω αφήσει στην άκρη..

Έκανα με βάση την ραγα που είχα σναλογω jig και την στσθεροποιησα με λαμες και συναφη ώστε να είναι μόνιμα σταθερή ώστε να μην λυγίζει στη μέση.. επεισης μπηκε και Μ8 torx βίδα διαπερη ώστε ο οδηγός να μην βρίσκει στο κεφάλι της...!!!

View attachment 246207
View attachment 246208

View attachment 246209
Βέβαια εγώ είχα την βάση για την ραγα του δισκοπριονου αλλά το μόνο έπρεπε,αλλα με παιδεψε ηταν να φτιάξω ήταν το ύψος βάθος κοπης του δισκοπριονου που εβαλα χίλια μοιρια υλικά ώστε να βρω με ακριβεια τα 2.6εκ του μικρού 12v gks...

View attachment 246206

Όλα τα παραπάνω για την χρήση του οδηγόυ όπως είπες..!!!

Το ελαστικό τμήμα μου έχει κοπή φαλτσα/ακανονιστα και σε εμένα.. σε ένα σημείο 10 πόντων περισσότερο...λέω μήπως βάλω άλλα η τιμη όντως είναι φαρμάκι των ανταλλακτικών της Bosch..!!!
(y)
Κωστή, νομίζω ότι "κρύβει" πολλή δουλεια αυτή η κατασκευή. Το GKS 12V πως προσαρμόζεται στον οδηγό;

• Like
Reactions: KOSSTV
(y)
Κωστή, νομίζω ότι "κρύβει" πολλή δουλεια αυτή η κατασκευή. Το GKS 12V πως προσαρμόζεται στον οδηγό;
Είναι μια κατασκευη που έχει φτιαχτεί εδώ και 4 χρόνια ..

....αλλά έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις από τότε..

Το Gks 12v έχει την δική του βάση για τον οδηγο..οπότε δεν ασχοληθηκα με αυτό εγώ..
20250125_120908.jpg

• Like
Reactions: newbie
Στέλιο και Κωστή, μπράβο, ωραίες κατασκευές! (y)

Γενικά νομίζω πως οι περισσότερες ράγες που κυκλοφορούν από διάφορες εταιρίες, είναι συμβατές μεταξύ τους.

Το λέω γιατί υπάρχουν και εταιρίες που χρεώνουν τους σφιγκτήρες σε λογικές τιμές (29€ το ζεύγος)

Στέλιο και Κωστή, μπράβο, ωραίες κατασκευές! (y)

Γενικά νομίζω πως οι περισσότερες ράγες που κυκλοφορούν από διάφορες εταιρίες, είναι συμβατές μεταξύ τους.

Το λέω γιατί υπάρχουν και εταιρίες που χρεώνουν τους σφιγκτήρες σε λογικές τιμές (29€ το ζεύγος)

Έχεις δίκιο Νίκο, υπάρχουν επώνυμες ράγες πχ MAKITA και σε τιμή πολύ μικρότερη της BOSCH.
Δυστυχώς είχα <δεσμευτεί> για το FSN :confused:. Όσον αφορά τους σφιγκτήρες, μόνο αν η τιμή τους πλησιάζε αυτήν των PARKSIDE, θα το σκεφτόμουν. Τόσα εργαλεία έχουμε, πρέπει να βγάλουν τα λεφτά τους 😁

• Haha
  • Like
Reactions: nikfor and KOSSTV
Η πισω πλευρα μετραει την διαμετρο μιας τρυπας...
Η διαμορφωμενη μπροστινη μετραει την αποσταση μεταξυ δυο μικρων τρυπων.