Diy μετρητικό μικρόφωνο

Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Στό σχηματικό τού Έλλιοτ πού φτιάχνεις δέν είναι σέ τίποτα βάσεις ή πύλες οπότε είναι ισότιμα καί τά δικά σου. Γιά οικονομία layout τά έβαλε στίς αντιστάσεις. Βέβαια τό διακριτό κύκλωμα είναι υπερβολή εκτός καί άν τό έκανε γιά γενική χρήση καί μεγαλύτερης διαμέτρου χαμηλού θορύβου μικρόφωνα. Τό Ελεκτρέτ αυτό είναι πάνω από 75nVrtSqHz ισοδύναμο θορύβου εισόδου καί κάθε τυπικός τελεστικός θά έφτανε.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Ευχαριστώ για την απάντηση, με έβγαλες από τον κόπο του να τρέχω... Κάπου στο κείμενο τεκμηριώνοντας τις επιλογές του, αναφέρει ότι επέλεξε διακριτό κύκλωμα, γιατί δίνει χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ρεύμα λειτουργίας. Δίνει και για όσους το επιθυμούν το αντίστοιχο κύκλωμα με τελεστικό (αμέσως παρακάτω από το διακριτό κύκλωμα) Συγκεκριμένα αναφέρει: "This section is primarily for information only. In general, I would not recommend any opamp as a mic amplifier due to noise. There are certainly a few opamps available now that may be good enough, but most really low noise (and low distortion) opamps require significant operating current...." Προσωπικά επέλεξα το διακριτό, γιατί είχα έτοιμα στην άκρη όλα τα υλικά και δεν χρειάστηκα να ξοδευτώ σχεδόν για τίποτα, με εξαίρεση τις κάψες της Panasonic. Φυσικά, κατέληξα να το φτιάξω μόνο για χρήση μπαταρίας. Θα επανέλθω, γιατί είμαι στο τελείωμα, θα το συναρμολογήσω και θα δω τι κατάφερα...
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Σίγουρα καί για ηχογραφήσεις μέ πολλά καί διάφορα τό έκανε. Πέραν θορύβου γιά καλύτερα μικρόφωνα θέλει καί ωραίο τόνο, αλλιώς τί έκατσε καί έκανε διακριτό CFB, για καμμιά καμπυλίτσα. Δέν έχει SNR σοβαρό ή WM61. Ένας low noise op amp δέν είναι καί μακριά από ένα PNP κλάσης BC μέ περίπου 150 Ohm Rbb'. Αλλά καλό είναι νά τό έχεις καί εσύ γιά καλύτερο mic pre γενικά. Δέν σέ χαλάει, τό κάνεις πού τό κάνεις.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Τελικά έλαβε τέλος, μου βγήκε λίγο ως τρόμπα, αλλά μπρος στα χρήματα που μου στοίχισε μια χαρά είναι.
Το μόνο που έκανα ήταν να το βάλω στην emu για να δω εάν λειτουργεί...στο mic calibration είδα ότι αποκρίνεται.

Νίκο, θα συνενοηθούμε με πμ για τα περαιτέρω.

Ολίγες φώτο από το τρομποειδές.
 

Attachments

  • pcb.jpg
    pcb.jpg
    53.5 KB · Views: 147
  • mic1.jpg
    mic1.jpg
    190.9 KB · Views: 146
  • mic2.jpg
    mic2.jpg
    110.4 KB · Views: 146
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

WOW!

Ωραία δουλειά!

Αν μπορέσεις κάποια στιγμή που θα βρείς χρόνο, πες μας κάποιες λεπτομέρειες για την κατασκευή (εκτός του ηλεκτρονικού)
 
Last edited:
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Στιβαρό σάν κατασκευή, έχει αρκετά πράγματα γύρω από τήν κάψα καί όχι τόσο μακρύ καί ομοιογενές στέλεχος βέβαια.
Θά έχει περιθλάσεις πού θά ανεβάζουν ένδειξη SPL σταδιακά από τά 5kHz καί πάνω, αλλά θά τό αντιπαραθέσουμε μετρώντας οτιδήποτε μέ ένα καλιμπραρισμένο καί θά φτιαχτεί δικό του text file. Λέμον έχε κατά νού ότι τά δικά μου είναι single ended τερματισμένα μέ RCA θηλυκό στό πίσω μέρος, έχε μουφάκι πρός τήν EMU. Επίσης θέλει βάση τρίποδο ή μπούμ γιά μουσικούς μέ μανταλάκι στήν άκρη καί στίς δύο περιπτώσεις. Ώστε νά διατηρείται ή θέση καί νά είναι μακριά από ανακλάσεις στίς μετρήσεις γενικά καί γιά όταν συγκριθεί νά βγεί calibration file βέβαια.
 
Απάντηση: Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Νίκο, πιστεύω να τηλεφωνηθούμε και να μου εξηγήσεις τα απαιτούμενα λίγο καλύτερα.

WOW!

Ωραία δουλειά!

Αν μπορέσεις κάποια στιγμή που θα βρείς χρόνο, πες μας κάποιες λεπτομέρειες για την κατασκευή (εκτός του ηλεκτρονικού)

Δεν ξέρω εάν φαίνεται ωραία δουλειά, εμένα για βιαστική μου φάνηκε. Απλά προσπάθησα να ρίξω όσο το δυνατόν το κόστος χαμηλά. Δεν μου κόστισε παραπάνω από 5-6 ευρώ, γιατί τα ηλεκτρονικά υλικά τα είχα, όπως επίσης και τη μία αλουμινένια σωλήνα.

Να γράψω μερικά πράγματα για την κατασκευή, εφόσον το ηλεκτρονικό ως σχήμα ήταν έτοιμο και το μόνο που υπολειπόταν η κατασκευή πλακέτας (αυτή την έφτιαξα στο eagle).
Λοιπόν αυτό που υποδέχτηκε την κάψα, ήταν μια σωλήνα αλουμινίου που είχα πάρει παλαιότερα από το praktiker (μη γελάτε για το καπάκι της τουαλέτας το είχα πάρει) η οποία μου έκατσε σε εσωτερική διάμετρο ταμάμ. Ελάχιστα λιμάρισα, έτσι ώστε να μπει η κάψα της Panasonic εφαρμοστά. Ακολούθως έβαλα στο τελείωμα του σωλήνα, θερμοσυστελλόμενο (αυτό που φαίνεται μπλε), όπως επίσης έντυσα και το υπολοιπα 2/3 του σωλήνα με διαφανές θερμοσυστελλόμενο.

Το σώμα που υποδέχτηκε την πλακέτα, είναι ένα μεταλλικό πόδι εσωτερικής διαμέτρου 2,8 εκατοστά κατά προσέγγιση, πόδι που βάζουμε σε ένα κοντό τραπεζάκι ή μια βάση που φτιάχνουμε, δεν είχε μεγαλύτερο μήκος από 20 εκατοστά. Κόπηκε στο κατάλληλο μήκος έτσι ώστε να χωρέσει τη στενόμακρη πλακέτα (γύρω στα 2,5Χ7 μου βγήκε). Η πλακέτα μπήκε μέσα σε μεγάλο θερμοσυστελλόμενο για παν ενδεχόμενο (κυρίως βραχυκυκλώματος).
Τώρα οι δύο τάπες που φαίνονται με μαύρο χρώμα, είναι απλές τάπες που βάζουμε σε αυτά τα στρογγυλά πόδια, από πλαστικό. Στην μεν από κάτω που είναι το xlr βύσμα, πήρα ένα κανονικό βύσμα xlr, μέτρησα τη διάμετρο που χρειαζόμουν, ανοίχτηκε κατάλληλη οπή στο πλαστικό πώμα και μπήκε σφηνωτά.

Τα αντίστοιχα έγιναν και στην επάνω πλευρά που υποδέχεται το σωλήνα που περνά το καλώδιο της κάψας, μπήκε σφηνωτά σε κατάλληλη οπή.
Φαίνεται σταθερό...θα δούμε και στην πορεία, μετά τη συνάντηση με το Νίκο για το τι ψάρια πιάσαμε.
 
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Moυ αρέσει Μανώλη που ό,τι κι αν χρειαστείς, το ψάχνεις πολύ και τελικά το φτιάχνεις μόνος σου...θέλει πολύ όρεξη αυτό και μεράκι...μπράβο!!
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Ακολουθώ όσο μπορώ τη φιλοσοφία diy Αλέξανδρε και δεν έχω ξεχάσει αυτό που σου έχω υποσχεθεί.

Αλλά εάν μιλάμε, για μεράκι, τι να πούμε για αυτά που έχεις εσύ φτιάξει!
 
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Θενκς, αλλά δε συγκρίνομαι, μη το ψάχνεις, εγώ βαριέμαι να μπω πολύ εις βάθος γιατί θέλει πολύ διάβασμα, όσο χρειάζεται να κάνω τη δουλειά μου και τέλος...και πολλές γνώσεις τις παίρνω κι έτοιμες από άλλους....απλά δεν κόλλωσα να ξεκινήσω κάτι δύσκολο...μετά χορεύεις θες δεν θες...anyway...keep going!!:music-smiley-005:
 
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Λιγη ακόμα βοήθεια αγαπητοί μου:

Αντε και μετρήσαμε με το REW (both, left, right)...
Πες οτι μπορούμε να βγάλουμε και τα φίλτρα (EQ) που χρειάζονται..

Πώς τα ενσωματώνουμε στους συνήθεις players? (e.g. foobar)
Φαντάζομαι ότι το build in EQ δεν μας κάνει..

Ξέρουμε κανένα καλό parametric EQ σε plugin που να κάνει καλά τη δουλειά?

Ποιός είναι ο βέλτιστος τρόπος?

Sorry που σας βάζω σε επιπλέον κόπο αλλά θόλωσα....
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Ναι υπάρχουν Plugins για Software Players (και foobar) και για Hardware συσκευές τυπου Logitech squeezebox , και φυσικά υποστήριξη από bruteFIR ή και άλλα κάτω από Linux.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Χάρη στην εξαίρετη προθυμία του μέλους Salas, ολοκληρώθηκε η βαθμονόμηση και διόρθωση του μετρητικού μικροφώνου, που είχα αναφέρει σε πρωτύτερα μηνύματά μου.

Σκοπός μου ήταν να έχω ένα βαθμονομημένο μικρόφωνο και ένα αρχείο διόρθωσης. Με αυτά στο χέρι οποιαδήποτε προσπάθεια μέτρησης του χώρου που με απασχολεί σε πρώτη φάση, αλλά και μέτρησης ηχείου είναι εφικτή.

Η βαθμονόμηση έγινε μέσω του ARTA - εφόσον αυτό χρησιμοποιώ - με αναφορά ένα βαθμονομημένο μικρόφωνο του Νίκου από γερμανό κατασκευαστή.

Το ARTA για να δείξει σωστή στάθμη, θέλει βαθμονόμηση του μικροφώνου κυρίως μέσω sound calibrator, συνήθως αυτές οι συσκευές έχουν δύο στάθμες ελέγχου 94/114dB. Απουσία αυτού, έγινε βαθμονόμηση, μέσω του προενισχυτή μικροφώνου που διέθετε ο Νίκος το οποίο είχε κατάλληλο led για στάθμη 94dB.
Για να μη γίνομαι υπερβολικά αναλυτικός, να πως ότι αφού πρώτα σταθμίστηκε η στάθμη του diy μικροφώνου, περάσαμε τις αντίστοιχες τιμές στα αντίστοιχα πεδία του ARTA (τις περνάει αυτόματα).

Κατόπιν βάλαμε σε αναπαραγωγή ροζ θόρυβο, καταγράψαμε την καμπύλη απόκρισης συχνότητας του ενός ηχείου μέσω του μικρόφωνου του Νίκου και ζητήσαμε εξαγωγή των σημείων σε μορφή κατάλληλη για excel (σημεία αναφοράς) . Κατόπιν, κρατώντας το ίδιο ακριβώς σημείο που μετρήσαμε πριν βάλαμε το diy mic και αντιστοίχως έγινε εξαγωγή και των δικών του σημείων.

Στο excel η συνέχεια ήταν απλή, διαφορά των δύο και φτιάξιμο ενός αρχείου διόρθωσης έτσι ώστε να ταυτιστούν οι καμπύλες.

Στα επισυναπτόμενα (πρώτο capture), θα δείτε και την καμπύλη διόρθωσης που δημιουργήθηκε στο Frequency Compensetion στο ARTA, μετά την εισαγωγή του αρχείου βαθμονόμησης που δημιουργήθηκε.

Στα δύο επόμενα επισυναπτόμενα φαίνονται οι δύο καμπύλες FR, του μικροφώνου αναφοράς (δεύτερο capture) και του diy mic πριν τη βαθμονόμηση (τρίτο capture). Όπως θα δείτε δεν διαφέρουν σημαντικά, υπάρχει μια μικρή αύξηση στις πολύ υψηλές συχνότητες.
Από την οπτική καταγραφή των καμπύλων των δύο μικρόφωνων, κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει επέμβαση μόνο από τους 5-6KHz και άνω.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νίκο, για το χρόνο που μου αφιέρωσε.

Τέλος δίνω και τις τιμές που δόθηκαν στο αρχείο *.mic για το microphone compensation

Freq dB (difference)

20.0 - 0.0
25.0 - 0.0
30.0 - 0.0
40.0 - 0.0
50.0 - 0.0
60.0 - 0.0
65.0 - 0.0
70.0 - 0.0
80.0 - 0.0
90.0 - 0.0
100.0 - 0.0
200.0 - 0.0
230.0 - 0.0
300.0 - 0.0
400.0 - 0.0
500.0 - 0.0
1000.0 - 0.0
1500.0 - 0.0
2000.0 - 0.0
3000.0 - 0.0
4000.0 - 0.0
5000.0 - 0.46
6000.0 - 0.32
7000.0 - 0.5
8000.0 - 0.85
9000.0 - 1.0
10000.0 - 0.7
11000.0 - 1.2
12000.0 - 2.0
13000.0- 1.9
14000.0 - 2.75
15000.0 - 2.8
16000.0 - 3.0
17000.0 - 2.6
18000.0 - 2.4
19000.0 - 2.0
20000.0 - 1.2
21000.0- 0
 

Attachments

  • Salas mic 89_4dB_cal.jpg
    Salas mic 89_4dB_cal.jpg
    50.9 KB · Views: 329
  • DIY_Panasonic WM61A_ no calibrate.jpg
    DIY_Panasonic WM61A_ no calibrate.jpg
    47.3 KB · Views: 118
  • fr_cal.jpg
    fr_cal.jpg
    33.7 KB · Views: 118
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Εντυπωσιακά κοντά το Panasonic με το βαθμονομημένο Mic του Salas.

Θα είχε ενδιαφέρον να μετράγατε 2-3 κάψες Panasonic προκειμένου να βλέπαμε εάν έχουν όλες την ίδια απόκλιση ή αν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Εντυπωσιακά κοντά το Panasonic με το βαθμονομημένο Mic του Salas.

Θα είχε ενδιαφέρον να μετράγατε 2-3 κάψες Panasonic προκειμένου να βλέπαμε εάν έχουν όλες την ίδια απόκλιση ή αν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Δεν έχουν.Τουλάχιστον 4 που έχω μετρήσει εγώ. Δε μιλάμε για μισό db έτσι δεν είναι?
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Σε πρωτύτερο μήνυμα ο Salas (Νίκος) είχε γράψει ότι έτσι όπως βλέπει την κατασκευή μου, σίγουρα θα αρπάζει μετά τα 5KHz ελαφρώς.

Δεν είχε άδικο, έπεσε μέσα. Μετά τα 6KHz έχει μια ελαφριά άνοδο.

Όταν το κατασκεύασα, είχα λιγότερα δεδομένα ως γνώσεις, το έφτιαξα στηριζόμενος με τα όσα είχα δει από αντίστοιχες άλλες υλοποιήσεις.
Αλλά ακόμη και το χείλος της κάψας και το πως το έχεις τοποθετήσει στο σωλήνα, παίζει το ρόλο του.
Εάν βάλεις την κάψα εντελώς χωνευτή, ή ελαφρώς να προεξέχει (αυτό επέλεξα), η να προξέχει αρκετά θα επηρρεάσεις αναλόγως την ευαισθησία της κάψας.

Επίσης εάν ο σωλήνας που υποδέχεται την κάψα είναι πολύ κοντός και ανομοιόμορφος, αυξάνεις τις περιθλάσεις.

Ίσως η κατασκευή μου χρειάζεται κάποια τροποποίηση. Αντί λοιπόν ο σωλήνας που δέχεται την κάψα να είναι σταθερός και σφηνωμένος, θα μπορεί να είναι αρθρωτός μέσω βύσματος rca στη βάση. Έτσι η βάση θα μπορεί να δέχεται αρκετά μικρόφωνα και να λειτουργεί και ως ανεξάρτητος προενισχυτής (σταθερού gain).
Προτείνω με λίγα λόγια κάτι σαν το παρακάτω

EMM-8.jpg
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Συγκρίνοντας τις μετρήσεις του Salas - Lemon με το generic calibration file που κυκλοφορεί για αυτά τα μικρόφωνα, φαίνεται πως τελικά οι κάψες παρουσιάζουνε σημαντικές αποκλείσεις μεταξύ τους πάνω από τα 5khz.


Panasonic WM61A
Salas- Lemon Generic Cal file

20.0 - 0.0 ^^ 20.5078; -0.488094
25.0 - 0.0 ^^ 26.3672; -0.369647
30.0 - 0.0 ^^ 29.2969; -0.328115
40.0 - 0.0 ^^ 41.0156; -0.0469029
50.0 - 0.0 ^^ 52.7344; 0.242105
60.0 - 0.0 ^^ 61.5234; 0.158924
65.0 - 0.0 ^^ 64.4531; 0.124289;
70.0 - 0.0 ^^ 70.3125; 0.0758261
80.0 - 0.0 ^^ 84.9609; 0.0685978
90.0 - 0.0 ^^ 90.8203; 0.13426
100.0 - 0.0 ^^ 102.539; 0.200621
200.0 - 0.0 ^^ 196.289; 0.0844843;
230.0 - 0.0 ^^ 228.516; 0.174878
300.0 - 0.0 ^^ 298.828; 0.113049;
400.0 - 0.0 ^^ 407.227; 0.129489
500.0 - 0.0 ^^ 503.906; 0.0643385
1000.0 - 0.0 ^^ 1019.53; -0.0627913
1500.0 - 0.0 ^^ 1517.58; -0.024714
2000.0 - 0.0 ^^ 2003.91; 0.111196
3000.0 - 0.0 ^^ 3049.8; 0.395129
4000.0 - 0.0 ^^ 4025.39; 0.662567
5000.0 - 0.46 ^^ 5030.27; 1.06931
6000.0 - 0.32 ^^ 6073.24; 1.4553
7000.0 - 0.5 ^^ 7022.46; 1.80256
8000.0 - 0.85 ^^ 8006.84; 2.40748
9000.0 - 1.0 ^^ 9008.79; 3.10602
10000.0 - 0.7 ^^ 10013.7; 3.64714
11000.0 - 1.2 ^^ 11018.6; 4.23812
12000.0 - 2.0 ^^ 12020.5; 4.77487
13000.0- 1.9 ^^ 13037.1; 5.2796
14000.0 - 2.75 ^^14012.7; 5.73504
15000.0 - 2.8 ^^ 15014.6; 6.04014
16000.0 - 3.0 ^^ 16045.9; 6.17943
17000.0 - 2.6 ^^ 17006.8; 6.17331
18000.0 - 2.4 ^^ 18002.9; 6.09916
19000.0 - 2.0 ^^ 19016.6; 5.91957
20000.0 - 1.2^^ 20027.3; 5.64087
21000.0- 0 ^^ 21043.9; 5.30077
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Δεν ξέρω εάν οι αποκλίσεις περιλαμβάνουν και τις αποκλίσεις που προκύπτουν από τη γραμμή παραγωγής της κάψας.
Λίγο πιο πάνω ο Κ. Τυροβολάς, ανέφερε ότι είχε δοκιμάσει μερικές και ήταν πανομοιότυπες.

Προσωπικά με την ελάχιστη εμπειρία που έχω με αυτή την ενασχόληση, πιστεύω ότι οι όποιες διαφορές είναι περισσότερο θέμα κατασκευής και διαφορετικών προενισχυτών, παρά από τις κάψες Panasonic WM61A.

Να αναφέρω ότι από τα 20-4000Hz που έχω δώσει διαφορά ως 0dB, δεν ήταν ότι υπήρχε απόλυτη ταύτιση, απλά ήταν τόσο κοντά που για μια γενική χρήση καθημερινής δουλειάς δεν αξίζει ο κόπος να φτιάξεις για αυτό το εύρος αρχείο διόρθωσης.

Άλλωστε εάν δείτε πως λειτουργεί το microphone compensation του ARTA, θα καταλάβετε ότι εάν δώσετε ένα πλήθος σημείων διόρθωσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να "κατσαρώνει" την καμπύλη (ίσως βρω κάποια captures, για να καταλάβετε τι εννοώ).
Για αυτό το λόγο μερικοί κατασκευαστές μικροφώνων, δίνουν ως αρχείο διόρθωσης πιο "συμπαγές" εύρος από τα 20-20KHz με ομαλοποίηση 1/3οκτάβας, όπου τα αποτελέσματα ως πιο ομαλά δεν "κατσαρώνουν" την καμπύλη.

Το αποτελέσματα που σας έδωσα από τα 5KHz και άνω, υλοποιούνται βάση αυτής της φιλοσοφίας.
 
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Πραγματικά Μπράβο και για το αποτέλεσμα και για τη διάθεση και για την ανάλυση που μας παρουσιάζετε!