Diy μετρητικό μικρόφωνο

Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Οι κάψες της panasonic όπως και τα behringer μικρόφωνα, υπερτονίζουν την απόκριση προοδευτικά πάνω από τους 5-6 ΚΗΖ. Οι τιμές του zakman35 είναι τυπικές.
Μιχάλη, εκείνη η ακύρωση στα 35 ΗΖ,που οφείλεται? Δείχνει ψιλοχάλια...

Όλη ή βασική διαφορά γιά τίς δύο τελευταίες οκτάβες, είναι στίς περιθλάσεις στό στόμιο τού σωλήνα γύρω από τήν κάψα. Άν περισεύει μπροστά ή είναι χωνεμένη γιά προστασία από πτώσεις/μεταφορά σέ εργαλειοθήκη, άν είναι λεπτός ό σωλήνας, άν κάνει σκαλοπάτι, άν τό χείλος έχει ακμή ή είναι καμπυλωμένο, τέτοια.

Άκυρο τού δωματίου καί τού μονού ηχείου στό near field είναι τά 35Hz. Τώρα τί μπορεί νά κάνουν δύο μαζί καί στή θέση ακρόασης σέ σχέση μέ τά στάσιμα, θά έχει δεί ό Lemon στή συνέχεια φαντάζομαι.

Άν περισεύει μπροστά ή είναι χωνεμένη γιά προστασία από πτώσεις/μεταφορά σέ εργαλειοθήκη, άν είναι λεπτός ό σωλήνας, άν κάνει σκαλοπάτι, άν τό χείλος έχει ακμή ή είναι καμπυλωμένο

Και ποια είναι η ιδανική τοποθέτηση της κάψας?

Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

θα χρειαστει 1 μηνας διαβασματος για να αρχισω να καταλαβαινω... Μπραβο Μανωλη πολυ ενδιαφερον νημα

Κώστα,
Θέτω στα υπόψη ότι η εμπειρία μου στο θέμα "ηχείο" είναι μηδαμινή και με αυτή την "προίκα" γνώσεων θα γράψω.

Η ακύρωση στα 35Hz, δεν ξέρω σε τι οφείλεται ή εάν είναι συνέπεια της θέσης που είχαμε βάλει το μικρόφωνο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όταν μετράμε ένα ηχείο (mono) - δεν αναφέρομαι στα μεγάφωνα όπου πρέπει να απομονώσουμε τους διάφορους κλάδους από το κροσόβερ - που θα πρέπει να τοποθετείται το μικρόφωνο.
Άλλωστε η μέτρηση που φαίνεται παρακάτω, δεν πάρθηκε με γνώμονα τη μέτρηση απόλυτου FR, αλλά ήταν μια τυχαία θέση κοντά στο ηχείο με σκοπό να πάρουμε αρκετά dB (συγκεκριμένα τα +94dB) έτσι ώστε να σταθμίσουμε τη στάθμη (SPL). Στο ίδιο σημείο πήραμε και ένα FR μόνο και μόνο για να έχουμε μία καμπύλη αναφοράς και όχι για να μετρήσουμε σωστά το ηχείο.
Η καμπύλη αυτή είναι χωρίς καμία ομαλοποίηση (smoothing).

Εάν τώρα ο Νίκος, μας πει ότι το επιλεγμένο σημείο είναι το σημείο που συνήθως χρησιμοποποιείται για τη μέτρηση (mono) του ηχείου, θα μας απαντήσει.
Παραθέτω τη συνολική καμπύλη για να καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες στο τι αναφερόμαστε.

attachment.php

Τώρα για το ίδιο ηχείο το Stereophile, έχει κάνει εκτενή αναφορά και μετρήσεις, όπου η συνολική καμπύλη, σύμφωνα με τις τυποποιήσεις μέτρησης είναι η παρακάτω (μου δίνει την εντύπωση ότι έχει εφαρμοστεί κάποιου είδους ομαλοποίηση):
306MA6fig3.jpg

Προσωπικά, πάντα λαμβάνω τη θεωρία υπόψη και θέλω να μαθαίνω το πως και το γιατί, αλλά με ενδιαφέρει πρωτίστως να το παρατηρήσω και στην πράξη, στην εφαρμογή.
Βασική μου μέριμνα είναι όχι να δω τι κάνει το ηχείο, αλλά σε πρώτη φάση τι λαμβάνουν τα αυτιά μου (μετρητικά) στο σημείο που ακούω.

Ακούω σε ένα σχήμα, καθόλου ιδεατό. Τα κέντρα των δύο ηχείων απέχουν μεταξύ τους 1,80μ με όχι ισαπέχουσες αποστάσεις από τους πλαινούς τοίχους, είναι μετατοπισμένα προς τα αριστερά του δωματίου. Η θέση ακρόασης αντί του ιδεατού 2μ είναι περίπου 3,1-3,2μ. (μέτρηση στο ύψος του τριγώνου)

Σε αυτό το τρίγωνο και εάν έχω μετρήσει σωστά με το ARTA, χωρίς τις γρίλιες των ηχείων και με όλες τις οπές του bass reflex ανοιχτές, έχοντας εφαρμόσει ομαλοποίηση 1/3 οκτάβας, μέτρησα την παρακάτω καμπύλη. Εδώ τουλάχιστον δεν φαίνεται ότι υπάρχει ακύρωση στα 35Hz.

Μανόλης

Attachments

• FR_normal position_without grilies_emu.jpg
    FR_normal position_without grilies_emu.jpg
    49.6 KB · Views: 80
Last edited:

Και ποια είναι η ιδανική τοποθέτηση της κάψας?

Σάν άκρη βλήματος. Πάλι θά υπάρχει περίθλαση αλλά ομαλή καί φασικά γραμμική. Έτσι μπορεί νά πάρει 1dB κέρδος γιά διόρθωση μόνο. Στήν άκρη ενός μακρύ σωλήνα χωρίς ανακλάσεις από τή βάση, άν ζητάμε άριστο δυνατό impulse response γιά νά εκτιμήσουμε waterfall ενός ribbon tweeter άς πούμε.

Τώρα για το ίδιο ηχείο το Stereophile, έχει κάνει εκτενή αναφορά και μετρήσεις, όπου η συνολική καμπύλη, σύμφωνα με τις τυποποιήσεις μέτρησης είναι η παρακάτω (μου δίνει την εντύπωση ότι έχει εφαρμοστεί κάποιου είδους ομαλοποίηση):

Σε αυτό το τρίγωνο και εάν έχω μετρήσει σωστά με το ARTA, χωρίς τις γρίλιες των ηχείων και με όλες τις οπές του bass reflex ανοιχτές, έχοντας εφαρμόσει ομαλοποίηση 1/3 οκτάβας, μέτρησα την παρακάτω καμπύλη. Εδώ τουλάχιστον δεν φαίνεται ότι υπάρχει ακύρωση στα 35Hz.

Μανόλης

Ό Atkinson μετράει 1.2μ στό ύψος του τουϊτερ καί ομογενοποιεί σέ ένα οριζόντιο τόξο 30 μοιρών ψευδοανηχοϊκά άν θυμάμαι καλά. Κάνει θεωρητική ραφή απολύτως near field γιά γούφερς καί οπές μέ τήν κυρίως καμπύλη ώς εκεί πού τόν παίρνει χωρίς ανακλάσεις τό MLS γιά τό μέγεθος τού χώρου του. Άρα μόνο γενικά βλέπε σέ σχέση μέ τό τί μετράς εσύ. Έχεις πολύ καλή πρακτική καμπύλη στέρεο μέ καλό ρυθμό απώλειας ενέργειας λόγω beaming καί απορρόφησης-απόστασης. Μπουμάρεις 45-70Hz, κλασσικά μέ μικρά ρίφλεξ κολωνάτα σέ μικρό χώρο κοντά σέ Γ. Αυτό ακούγεται γεμάτο κάπως μιά καί λείπει ή πραγματική έκταση θά μάντευα αφού δέν μάς πήρε νά ακούσουμε τό σύστημα κιόλας.

Όλη ή βασική διαφορά γιά τίς δύο τελευταίες οκτάβες, είναι στίς περιθλάσεις στό στόμιο τού σωλήνα γύρω από τήν κάψα. Άν περισεύει μπροστά ή είναι χωνεμένη γιά προστασία από πτώσεις/μεταφορά σέ εργαλειοθήκη, άν είναι λεπτός ό σωλήνας, άν κάνει σκαλοπάτι, άν τό χείλος έχει ακμή ή είναι καμπυλωμένο, τέτοια.

Με τίποτα. Το μήκος κύματος είναι τεράστιο για να επηρεάζεται από περιθλάσεις. Αυτό άντε να ισχύει στους 15 ΚΗΖ (μήκος κύματος περίπου 2 εκατοστά). Εκεί ψηλά και το 1 εκατοστό παίζει ρόλο,είναι λ/2.

Μπάσο Μιχάλη μετράς μόνο σε αλάνα. Έξω, με αποστάσεις του κοντινότερου εμποδίου από 10 μέτρα και άνω. Μέσα σε χώρο είναι αστείο και να το συζητάμε.
Κατά καιρούς δημοσιεύονται κάτι θλιβερές απόπειρες τύπου "μέσος όρος σε κάποια ακτίνα γύρω από το ηχείο",αλλά είναι άχρηστες από τα 100 ΗΖ και κάτω και ευσεβείς πόθοι από κει και πάνω. Τα ηχεία μετριούνται ανηχοϊκά,για να έχουμε μέτρο σύγκρισης.
Ο τυχόν χώρος συνεισφέρει σε όλα το ίδιο, από μια συχνότητα και κάτω.

Με τίποτα. Το μήκος κύματος είναι τεράστιο για να επηρεάζεται από περιθλάσεις. Αυτό άντε να ισχύει στους 15 ΚΗΖ (μήκος κύματος περίπου 2 εκατοστά). Εκεί ψηλά και το 1 εκατοστό παίζει ρόλο,είναι λ/2.

Δύο μικρόφωνα δικά μου, δύο καλιμπραρίσματα. Αγορασμένα από εργαστήριο πιστοποιημένα. Ένα ανθεκτικότερο γιά γύρες, ένα γιά σταθερό. Καί οί αποκρίσεις τους. Ίδιο έτος 2003, ίδια περίοδος, ίδιος εξοπλισμός αναφοράς, ξεδιαλεγμένες κάψες ελάχιστης απόκλισης, ό κατασκευαστής μού εγγυήθηκε ότι ή μόνη ουσιαστκή διαφορά πού έχουν είναι ή κατασκευή στό στόμιο. Υπάρχουν διαφορές ευρύτερα τών 15ΚΗz ωστόσο.

Attachments

• A+B.jpg
    A+B.jpg
    104.7 KB · Views: 125
  • A.png
    A.png
    7 KB · Views: 125
  • B.png
    B.png
    11.5 KB · Views: 124

Υπόψη, οι καμπύλες που παραθέτει ο Salas, είναι mic compensation εισάγοντας το αρχείο διόρθωσης του κάθε μικρόφωνου στο λογισμικό μέτρησης.

Κώστα, εάν αναφέρεσαι σε μένα τότε...Μανόλης

Επίσης, ως συντονιστής γράψε μου ποια είναι η καλύτερη κατηγορία να ανοίξουμε μία σχετική συζήτηση με το θέμα της διαδικασίας μέτρησης χώρου - για να μη κάνουμε μαντάρα ετούτο το νήμα. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα ήθελα να σας παραθέσω 3 καμπύλες και το πως έχει επηρρεαστεί ή διορθωθεί το εύρος κάτω από τα 100Hz.

Τέλος επειδή το θέμα της εφαρμογής της κάψας, είναι λογικό να απασχολεί. Ορίστε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις υλοποίησης του τελειώματος. Η μία είναι στο ίδιο επίπεδο με το σωλήνα, η άλλη προεξέχει του σωλήνα.
Θα παρακαλούσα το μέλος Salas να κάνει μια αναφορά για αυτές τις προσεγγίσεις με τα υπερ και κατά της κάθε προσέγγισης. Το ξέρω ότι είναι ίδιες προσεγγίσεις με τις φώτο που έβαλε, απλά επειδή σε αυτές υπήρχε σίτα, ίσως και να μπέρδεψε.

07D145-SMA-Front.jpg

IMG_1048.JPG

Δέν είναι ακριβώς ίδιες, αλλά χοντρικά ή πρώτη φωτό σου προστατεύει τήν κάψα από κάθετη πτώση. Άν έμπενε κάτι σάν δαχτυλιδάκι μέ 45 μοίρες σκαλοπάτι στή δεύτερη θά έσπαγε τήν ασυνέχεια. Χμμμ... ίσως κάτι σάν στόκος γιά καλλιτέχνες καί νά διαμορφωνόταν μέ τρίψιμο.:idea:

H πρώτη φώτο, έχει ήδη "σπάσιμο" 45°, αλλά για να το καταφέρουμε εμείς χρειαζόμαστε είτε σωλήνα αλουμινίου με κατάλληλο πάχος για λιμάρισμα (μάλλον δύσκολο να βρεθεί έτοιμο) ή να πάμε σε τόρνο και να μας φτιάξει ένα κατάλληλο σωλήνα ανοξείδωτο (όπου θα μας πάρει τα σώβρακα).

Σίγουρα, κάποιοι θα το προτιμήσουν, αλλά να σκεφτούν πως εάν ο σωλήνας πλησιάσει τα 40 ευρώ, πωλείται και έτοιμος στα ίδια σχεδόν χρήματα και μάλιστα τελειοποιημένος.

Η λύση που εφάρμοσα Νίκο, με την κάψα να περισσεύει και εφαρμογή θερμοσυστελλόμενου δεν μας φτιάχνει κάπως το "σπάσιμο" των 45°?
Θα μου πεις ότι το τελείωμα, εάν το δούμε σε μακροφωτογράφιση δεν εφάπτεται 100%, αλλά για diy δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτό;
Εννοείται ότι θα ντύσεις όλο το σωλήνα με θερμοσυστελλόμενο, από το τέλος μέχρι την αρχή με ενιαίο κομμάτι.

Βάζω μια κοντινή φώτο για να γίνω περισσότερο κατανοητός.

Attachments

• capsa_end.jpg
    capsa_end.jpg
    139.2 KB · Views: 88

Νομίζω είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Άν συνεχίσει τό πάχος τού μπλέ σέ όλο τό μήκος τού σωλήνα πρός τά πίσω, θά είναι περφέκτο.

Δεν διαφωνώ.Δεν έχω μετρήσει ποτέ πάνω από τους 10 ΚΗΖ, δεν έτυχε. Εκεί που διαφωνώ απόλυτα, είναι στο ότι ο τρόπος στήριξης έχει την παραμικρή σχέση με το .. μπάσο, ή έστω με τις μεσαίες.
Άλλωστε και στο γράφημά σου στους 10 ΚΗΖ βλέπω διαφορά 1 db. Από κει και πάνω, το είπαμε ήδη, τα μήκη κύματος είναι πολύ μικρά, όλα παίζουν ρόλο..

Κώστα, νομίζω κάπου μπερδευτήκατε...πρέπει και οι δύο να αναφέρεστε στο ίδιο εύρος άνω των 7KHz και όχι στο χαμηλό.

Μόλις τελείωσα μία εξέλιξη του μικροφώνου.
Στο μυαλό μου είχα ως αναφορά τη βάση του μικροφώνου του Νίκου, δηλ. το παρακάτω:

EMM-8.jpg

Το σκέφτηκα να το φτιάξω από ξύλο, να κόψω ένα στρογγυλό κομμάτι, να χωριστεί στη μέση, να σκαφτεί στα κατάλληλα σημεία για να χωνευτεί το rca, να λαξευτεί κωνικά στις άκρες και να κλείσει με τέσσερεις καλόγουστες βίδες, αφού βερνικωθεί για να αποκτήσει λίγο hi-end.

Εκεί που έψαχνα, στα ράφια μου για να επιλέξω τι rca να βάλω, το μάτι μου πέφτει σε κάτι Horata που είχα στην άκρη και ποτέ δεν τα ταίριαξα με το χοντρό καλώδιο που απαιτούν και αμέσως μου ήρθε :idea:

Και ανεξάρτητος mic pre σταθερού gain και εναλλασόμενα στελέχη κάψας για πειραματισμούς.

Το Κινέζικο γνωμικό λέει "μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις" το εφαρμόζω...

Σας αρέ?

Attachments

• 6.jpg
    6.jpg
    113 KB · Views: 75
  • 1.jpg
    1.jpg
    94.9 KB · Views: 75
  • 2.jpg
    2.jpg
    146.2 KB · Views: 75
  • 3.jpg
    3.jpg
    168.8 KB · Views: 75
  • 4.jpg
    4.jpg
    134.4 KB · Views: 75
  • 5.jpg
    5.jpg
    155.3 KB · Views: 75

Δεν διαφωνώ.Δεν έχω μετρήσει ποτέ πάνω από τους 10 ΚΗΖ, δεν έτυχε. Εκεί που διαφωνώ απόλυτα, είναι στο ότι ο τρόπος στήριξης έχει την παραμικρή σχέση με το .. μπάσο, ή έστω με τις μεσαίες.
Άλλωστε και στο γράφημά σου στους 10 ΚΗΖ βλέπω διαφορά 1 db. Από κει και πάνω, το είπαμε ήδη, τα μήκη κύματος είναι πολύ μικρά, όλα παίζουν ρόλο..

Δύο τελευταιές οκτάβες είχα γράψει. Δηλαδή χοντρικά 5Κ-20Κ. Άρα πρίμα καί brilliance, δέν ανέφερα μπάσα καί μεσαίες. Δέν είναι μόνο τά dB υπάρχει καί αλλαγή στό σχήμα τής ανόδου.

Το Κινέζικο γνωμικό λέει "μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις" το εφαρμόζω...

Σας αρέ?

Χλίδα καί αισθητική, πούλ μούρ μικρόφωνο! Μπράβο.