Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)
Κώστα,
Θέτω στα υπόψη ότι η εμπειρία μου στο θέμα "ηχείο" είναι μηδαμινή και με αυτή την "προίκα" γνώσεων θα γράψω.
Η ακύρωση στα 35Hz, δεν ξέρω σε τι οφείλεται ή εάν είναι συνέπεια της θέσης που είχαμε βάλει το μικρόφωνο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όταν μετράμε ένα ηχείο (mono) - δεν αναφέρομαι στα μεγάφωνα όπου πρέπει να απομονώσουμε τους διάφορους κλάδους από το κροσόβερ - που θα πρέπει να τοποθετείται το μικρόφωνο.
Άλλωστε η μέτρηση που φαίνεται παρακάτω, δεν πάρθηκε με γνώμονα τη μέτρηση απόλυτου FR, αλλά ήταν μια τυχαία θέση κοντά στο ηχείο με σκοπό να πάρουμε αρκετά dB (συγκεκριμένα τα +94dB) έτσι ώστε να σταθμίσουμε τη στάθμη (SPL). Στο ίδιο σημείο πήραμε και ένα FR μόνο και μόνο για να έχουμε μία καμπύλη αναφοράς και όχι για να μετρήσουμε σωστά το ηχείο.
Η καμπύλη αυτή είναι χωρίς καμία ομαλοποίηση (smoothing).
Εάν τώρα ο Νίκος, μας πει ότι το επιλεγμένο σημείο είναι το σημείο που συνήθως χρησιμοποποιείται για τη μέτρηση (mono) του ηχείου, θα μας απαντήσει.
Παραθέτω τη συνολική καμπύλη για να καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες στο τι αναφερόμαστε.
Τώρα για το ίδιο ηχείο το Stereophile, έχει κάνει εκτενή αναφορά και μετρήσεις, όπου η συνολική καμπύλη, σύμφωνα με τις τυποποιήσεις μέτρησης είναι η παρακάτω (μου δίνει την εντύπωση ότι έχει εφαρμοστεί κάποιου είδους ομαλοποίηση):
Προσωπικά, πάντα λαμβάνω τη θεωρία υπόψη και θέλω να μαθαίνω το πως και το γιατί, αλλά με ενδιαφέρει πρωτίστως να το παρατηρήσω και στην πράξη, στην εφαρμογή.
Βασική μου μέριμνα είναι όχι να δω τι κάνει το ηχείο, αλλά σε πρώτη φάση τι λαμβάνουν τα αυτιά μου (μετρητικά) στο σημείο που ακούω.
Ακούω σε ένα σχήμα, καθόλου ιδεατό. Τα κέντρα των δύο ηχείων απέχουν μεταξύ τους 1,80μ με όχι ισαπέχουσες αποστάσεις από τους πλαινούς τοίχους, είναι μετατοπισμένα προς τα αριστερά του δωματίου. Η θέση ακρόασης αντί του ιδεατού 2μ είναι περίπου 3,1-3,2μ. (μέτρηση στο ύψος του τριγώνου)
Σε αυτό το τρίγωνο και εάν έχω μετρήσει σωστά με το ARTA, χωρίς τις γρίλιες των ηχείων και με όλες τις οπές του bass reflex ανοιχτές, έχοντας εφαρμόσει ομαλοποίηση 1/3 οκτάβας, μέτρησα την παρακάτω καμπύλη. Εδώ τουλάχιστον δεν φαίνεται ότι υπάρχει ακύρωση στα 35Hz.
Μανόλης