DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δημήτρη γιατί μετά την απευθείας έξοδό του επηρρεάζεται αρκετά από το επόμενο στάδιο;
Και χαμηλότατη αντίσταση εξόδου έχει, εδώ που τα λέμε με 10ωμ ούτε τελεστικό να είχε και επάρκεια τάσης δίνει, νομίζω κάπου είχες γράψει για 1,3-1,4Vrms?

Δεν ξέρω ίσως κάτι μου διαφεύγει αλλά δεν βλέπω θέμα εμπέδησης και περίμενα τουλάχιστον από αυτήν την έξοδο να είχε γράψει η κοινότητα αρκετά λόγια περιγραφής. Από τη ζυγισμένη φυσικά που την έχει περάσει από τελεστικούς, εντάξει δεν περίμενα διθυράμβους, εδώ θα πέσει αρκετό "χεράκι" για να σιάξει. Ειδικά όσοι το πάτε απευθείας σε τελικό, μέσω xlr με παράκαμψη των τελεστικών του, έχετε δουλειά για καλή προσαρμογή...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Την εριξε την βομβα σημερα Ο Νορβηγος ο Sebastian ή τα στανταρ του ειναι πολυ υψηλα ?

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δημήτρη γιατί μετά την απευθείας έξοδό του επηρρεάζεται αρκετά από το επόμενο στάδιο;
Και χαμηλότατη αντίσταση εξόδου έχει, εδώ που τα λέμε με 10ωμ ούτε τελεστικό να είχε και επάρκεια τάσης δίνει, νομίζω κάπου είχες γράψει για 1,3-1,4Vrms?

Δεν ξέρω ίσως κάτι μου διαφεύγει αλλά δεν βλέπω θέμα εμπέδησης και περίμενα τουλάχιστον από αυτήν την έξοδο να είχε γράψει η κοινότητα αρκετά λόγια περιγραφής. Από τη ζυγισμένη φυσικά που την έχει περάσει από τελεστικούς, εντάξει δεν περίμενα διθυράμβους, εδώ θα πέσει αρκετό "χεράκι" για να σιάξει. Ειδικά όσοι το πάτε απευθείας σε τελικό, μέσω xlr με παράκαμψη των τελεστικών του, έχετε δουλειά για καλή προσαρμογή...

Έγραψα ότι η buffered έξοδός του είναι πολύ πιο "robust" (10Ω και 20Ω αντίσταση εξόδου αντίστοιχα σε SE και balanced έξοδο). Ως SE έξοδο εννοώ το + και το gnd της balanced εξόδου, όχι την απευθείας.

Η απευθείας δίνει 1.4V RMS με αντίσταση εξόδου 625Ω, η οποία είναι σχετικά καλή αλλά όχι ιδανική. Οπότε, για αρχή πρέπει να γίνει σύγκριση μεταξύ απευθείας SE εξόδου και buffered SE εξόδου, για να δούμε τι χάνουμε στην περίπτωση της buffered. Στην ιδανική περίπτωση, θα χάνουμε ελάχιστα και τα πράγματα θα είναι απλά, αλλά θα υπάρχουν πάντα διαφορές μεταξύ τους, αναλόγως του τι ακολουθεί (το επόμενο στάδιο).

Τώρα κατανοήσα σωστά. Είχα καταλάβει άλλα πράγματα.

¨Ενα DCB1 στην απευθείας έξοδο ή ένα JG δίχως το φίλτρο εισόδου και έχει διορθώσει την οποιαδήποτε εμπέδηση και το πράγμα θα πάει μια χαρά, τα 625 θέλουν διόρθωση κατά τη γνώμη μου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μόλις διάβασα την "βόμβα" όπως την αποκάλεσε ο SebastianL.
Πιστεύω ότι γράφει, όχι από πρόθεση, κυρίως γιατί επικαλείται ότι δεν συγκρίνει το άκουσμα με τα γνωστά ΔΣ dac που κυκλοροφούν, αλλά κυρίως γιατί το συγκρίνει με άλλα γνωστά R2R dac (ένα εκ των οποίων είναι κάτοχος - Monica R2R-ladder dac).

Αυτά περί flat, για μένα είναι επιδράσεις φίλτρων...τη σκηνή την περιγράφει ότι εξελίσσεται αυστηρά σε 2D και λείπει το βάθος και η τρισδιάστατη εικόνα που συνήθως δίνουν τα γνωστά R2R dac.
Γράφει και άλλα φυσικά...http://www.diyaudio.com/forums/vend...magnitude-24-bit-384-khz-128.html#post4212244

Μου έκανε εντύπωση ότι δεν βιάστηκε να γράψει, το άφησε μία εβδομάδα σε λειτουργία και δοκίμασε και τους δύο τύπους εξόδου, με εισερχόμενο σήμα i2s.

Μακάρι να είναι θέμα φίλτρων, γιατί παρακάτω γράφεται ότι ο Soekris ετοιμάζει ένα Filter Utility μαζί με το εγχειρίδιο της κατασκευής του. Εάν λοιπόν αυτή η "φλαταδούρα" που περιγράφει είναι θέμα φίλτρων, εύκολα θα παρακαμφθεί και θα ανταμείψει και τους πιο απαιτητικούς.

Για την εικόνα θα βασιζόμουν περισσότερο στην άποψη του Δημήτρη που έχει πολυετή εμπειρία πάνω στο 9018-based dac του...

Δεν ξέρω.. είναι ο ίδιος που είχε γράψει αυτά πριν λίγες μέρες. Κάτι δεν μου πάει καλά..

Κάποιοι από κάτω του γράφουν ότι υπερφόρτωνε τους ενισχυτές του. Δεν ξέρω. Πάντως περιττό να πω ότι δεν συμφωνώ μαζί του (και δεν είμαι ο μόνος).

Μη το πάμε σε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ μας, δεν ήταν αυτός ο στόχος μου και νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους.

Ο Δημήτρης έχει ήδη εκφράσει την άποψή του για τη μία έξοδο του και η γνώμη του είναι απολύτως σεβαστή, αλλίμονο γιατί ο ίδιος το άκουσε και όχι εμείς.

Η περίπτωση του Σουηδού όμως έχει άλλη βαρύνουσα σημασία. Το γράφει κάπου και ο ίδιος ότι η σύγκριση δεν είναι με τα ΔΣ dac, στην οποία στέκει πολύ καλά ή κάπως έτσι το έγραψε...
Η περίπτωσή του είναι ιδιάζουσα γιατί όπως ισχυρίζεται είναι κάτοχος R2R dac και γνώστης ακούσματος και των λοιπών R2R dac, υπο αυτή την παραδοχή μάλλον βάζει κάποια άλλη παράμετρο.

Τώρα εάν ο τύπος ειναι βαλτός, γιατί πάντα παίζονται συμφέροντα και έχει αρχίσει μια περίεργη αποδόμηση της κατασκευής του Soekris από πλάγια συμφέροντα, θα πρέπει τα λοιπά μέλη που έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν να πάρουν το λόγο και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Μέχρι τώρα δεν μιλάνε, έχει μιλήσει ο Σουηδός και ο άλλος που έγραψα με το Subbu που ούτε και αυτός έγραψε διθυράμβους!

Ο χρόνος θα δείξει την αλήθεια και θα ωριμάσει και το ίδιο το προιόν, μη ξεχνάμε ότι ακόμη παραμετροποιείται...

Τώρα το διάβασα.

Αυτός ο Σεμπάστιαν χρησιμοποίησε τα LCD-3 που είναι ένα πολύ καλό (ίσως κορυφαίο) ακουστικό το οποίο δεν διαπρέπει δάφνες ΙΜΟ ως προς την στερεοφωνική απεικόνιση και στην αίσθηση του χώρου.

Το λέω αυτό γιατί θυμάμαι πολύ καλά τον ήχο του αλλά και την απόστασή του σε αυτό τον τομέα συγκριτικά με ένα καλοοδηγούμενο Hifiman HE-6 (που ακούγεται όντως 3D).

Τα LCD-3 είναι ένα μελωδικότατο κορυφαίο ακουστικό αλλά με... χρωματισμούς.

Οπότε δεν πρέπει να φανεί σε κανέναν παράξενο το γεγονός ότι το φαινόμενο 2D δεν παρατηρήθηκε με τα κορυφαία ηλεκτροστατικά που χρησιμοποίησε.

Αξιόπιστα συμπεράσματα θα έβγαζα μόνο απο ακρόαση σε καλοστημένο δικάναλο με ηχεία...

Αυτό το Monica που το συνέκρινε,είναι το γνωστό των 100 ευρώ;

Μωρέ το θέμα δεν είναι το Μοnica ποιο είναι και σε τι τιμή βρίσκεται...καμία σχέση η αξία με την κατηγορία που μπορεί να δώσει...αλλά αυτό που γράφει ο Σταύρος.

Συγνώμη, όλα αυτά που γράφει τα γράφει με ακρόαση μέσω ακουστικών; Δηλαδή, αναλύουμε τη συμπεριφορά ενός τρισδιάστατου χώρου και του πως αλληλεπιδρά με ένα dac, μέσω ακουστικών;

Πεστε μου τι ψυχοτρόπα παίρνουν να πάρω και εγώ για να σιάξω με το θέμα...

Αυτό να μου επιβεβαιώσετε και δεν ξανασχοληθώ με το θέμα...SebastianL

Κριτική ακρόαση με ακουστικά σαν τα LCD-3 ειναι κατ εμε αστεία. Εχουν εξαιρετικό high end ηχο, με ιδιαιτερα τονισμένες μεσαίες, ενα ευχάριστο χρωματισμό μεσαιοψηλα και φυσικα ρολλαρουν στις πάνω οκτάβες.

Μωρέ το θέμα δεν είναι το Μοnica ποιο είναι και σε τι τιμή βρίσκεται...καμία σχέση η αξία με την κατηγορία που μπορεί να δώσει...αλλά αυτό που γράφει ο Σταύρος.

Συγνώμη, όλα αυτά που γράφει τα γράφει με ακρόαση μέσω ακουστικών; Δηλαδή, αναλύουμε τη συμπεριφορά ενός τρισδιάστατου χώρου και του πως αλληλεπιδρά με ένα dac, μέσω ακουστικών;

Πεστε μου τι ψυχοτρόπα παίρνουν να πάρω και εγώ για να σιάξω με το θέμα...

Αυτό να μου επιβεβαιώσετε και δεν ξανασχοληθώ με το θέμα...SebastianL

Δεν έχει γράψει ακόμα πως έκανε τις τελευταίες ακροάσεις του. Αυτά για τα ακουστικά έχουν γραφτεί με βάση το προηγούμενο μήνυμά του. Αναμένουμε να επανέλθει.

Exω τις αμφιβολείες μου για την τροφοδοσια του SebastianL καθώς και για την κρίση οποιουδήποτε μηχανήματος διαμέσο ακουστικών, αν και λέει οτι τα ακουστικά του τα ξέρει καλά.
Υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα γίνουν συγκρίσεις με γνωστά μηχανήματα. (Η έστω με μηχανήματα που εχουν κοντραριστεί με άλλα γνωστά)
Αντε Δημήτριε ο κόσμος περιμένει.

Μια πρωτη συγκριση εγινε πριν απο λιγο στον χωρο μου. Το ντακ προφανώς του Δημήτρη.

Θα γραψω πιο μετα λεπτομερειες αλλα αυτα που περιγράφει ο SebastianL δεν υπάρχουν. Εχει κανει δουλειά ο Soekris.

Αναπαραγωγή 3D δεν γράφεις ότι άκουσες μέσω ακουστικών, ασχέτως του τι συλαμβάνει ο εγκέφαλος. Οι διαστάσεις στο φυσικό χώρο ενός δωματίου αλληλεπιδρούν με τα ακουστικά κύματα και δημιουργούν ένα χωρόχρονο που δεν είναι δυνατόν να το συλλάβεις με ακουστικά.

Μόλις έγραψε με το τι άκουσε:

Source -
Synology NAS WiFi->Lan repeater ethernet out via MeiCord Opal patch cable (as recommended by Klaus ‛Soundcheck’)->Squeezebox Touch w. EDO applet and BTWS psu, USB out via modded USB cable->Amanero I2S->DAM1021-01 onboard *xlr out via Artisan Silver cable->
1. headfi system -
Questyle CMA800R solid state headphone amp via Aphrodite Cu29 Zeus pure copper cable->LCD-3
2. headfi system -
Stax SR-006t-> Sennheiser HE60 electrostats
* alternatively rca out via Nordost Blue Heaven->
Note that I’m very familiar with the sound and performance of these systems as I have been using them both quite intensively.

Ακουστικά με λίγα λόγια και αντί η πλειοψηφία των μελών να σταθεί σε αυτό και να τον ρωτήσουν πως αντιλαμβάνεται το βάθος στο 3D μέσω ακουστικών, άρχισαν οι ψευτοχαιντιές του τύπου:
Also wondering what the source is for your totaldac? The touch?

Εμένα μου κάνει εντύπωση το ποσο καλό ειναι για να πάιζει με ένα πυκνωτή 100 μφ και ένα διακοπτικό μετά ..

για πέτε ,, ειμαι όλος αυτιά ,,

Last edited:

Που τα είδες βρε συ τα 100μF και το διακοπτικό;

Στα δυο rails έχει μετά τη γέφυρα 3 x 820μF για το θετικό και 1 x 820μF για το αρνητικό. Από τεχνοκρατική άποψη, φτάνουν (ώστε να έχεις ελάχιστο ripple με τη δεδομένη κατανάλωση). Οι μετρήσεις το έχουν επιβεβαιώσει αυτό.

Το μόνο διακοπτικό τροφοδοτικό που έχει πάνω η πλακέτα είναι αυτό των 1.2V, το οποίο δίνει στο core του FPGA, το οποίο πραγματικά και κάρβουνο να έκαιγε το ίδιο θα έκανε (στον ήχο).

Αλλά εν τέλει, όπως λένε και οι hiendάδες, αυτό που μετράει είναι το πως παίζει, και παίζει πάρα μα πάρα πολύ καλά.

Αυτό το είχα διαπιστώσει στο σύστημά μου (σε σχέση με το ήδη πολύ καλό Βουβάλι), το διαπίστωσα και σε δεύτερο ηχοσύστημα μέλους (μεγάλης αξίας και με "περγαμηνές"), και το διαπιστώσαμε και χτες στου φίλου Πάνου (Dr Pan K).

Αυτά που γράφει ο SebastianL απλά δεν υπάρχουν. Τελεία.

Υπενθυμίζω ότι φαίνεται να παίζει καλύτερα από το Βουβάλι μου, το οποίο Βουβάλι κατά γενική ομολογία (σε αναλυτικό σύστημα) έπαιζε σημαντικά καλύτερα από το Mambo v3.

Πολύ ωραία! Δημήτρη, ποιό είναι εκείνο το χαρακτηριστικό το οποίο είναι ΠΟΛΥ καλύτερο (ηχητικά) από το βουβάλι σου?