DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Μπράβο στους τολμηρούς λοιπόν! Κρίμα, θα ακολουθούσα και εγώ αλλά είναι λίγο αργά...
Ποτέ δεν είναι αργά οταν στο εμπόριο σου χρεώνουν για τον ηχό που εχω πετυχει ήδη με βάση το mambo v3 πάνω απο 2-2,5 χιλιαρικάκια. Για να δουμε πάει παραπάνω?
Δημητρη μη με ξεχνάς περιμενω.....

Κάποιο λάθος έχεις στο λινκ. Και είναι το παλαιότερο 5 απ' ότι φαντάζομαι.

Τέλεια παίζει αν εξαιρέσεις ένα προβληματάκι (υψηλό dc offset) το οποίο διευθέτησα.

Προερχόμενος από ένα φτηνό dac βασισμένο στο es9023, οι πρώτες ακροάσεις (παρθενικές σε 1704) ήταν ένα ψιλο-σοκ.

Φωτιές βάζουν όσοι διυλίζουν.με λίγο αλατακι όλα καλά.ενδιαφερει το νήμα πολυ.μπραβο στους τολμηρούς.

tsip απο ενα παρομοιο νήμα αρχισα να συγκρινω ηχους και οχι μηχανηματα, ελπιζω αυτο να καταληξει ακομα παραπέρα.

Last edited by a moderator:

Αnalog -jimaras
Δημητρης σωστα?
Οσο για τα SALAS D-REF, BiB IRF εχω φτιαξει 3 D-REFLECTOR και ενα Bib IRF +/- ελεγμενα με παλμογραφο τα τοποθετησα στο ES9018K2M του DIYHNK. Τι να πω τα cd τα παρατησα εντελως ..... ειμαι λιγο ή πολυ οff topic?

Ε στα τελειωματα ειμαι... Ελπιζω να χει μεινει τιποτα για μας στο τελος...
για πειτε ρε παιδια... Salas τροφοδοτικο απο πουθε παιρνουμε; Να χω ενα για δοκιμη...

Nικο? σωστά? Σε ευχαριστω πολυ για το λινκ. Το μήνυμα εφυγε.
Για να μη βγουμε off topic για στηλε μου κανα π.μ με φωτο και specs για αυτά τα 3 D-REFLECTOR, Bib IRF +/- και σου στέλνω κι εγω τα ανάλογα δικά μου έργα
Τα δικά μου τα cd να δείς που εχουν πάει αποθήκη δεν θυμάμαι ποσο καιρό τωρα

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Καλησπέρα, στην παρέα.
Συνεχίστε τη συγκεκριμένη συζήτηση με π.μ :a0210:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

@ΔημΔημ = Δημήτρη, για γράψε τι χρησιμοποιεί για τον επαναχρονισμό που έγραψες και τι για το FIFO?

Ας το πάρουμε από λίγο πιο πίσω. Το Soekris χρησιμοποιεί για ρολόι το γνωστό προγραμματιζόμενο ρολόι Si514 (0.8pS RMS jitter). Τη συχνότητα λειτουργίας του την ορίζει ο μικροελεγκτής του DAC (STM32) με βάση το εισερχόμενο σήμα. Δηλαδή διαβάζει το εισερχόμενο clock και συγχρονίζεται σε αυτό. Συγκεκριμένα λειτουργεί έτσι:

When not locked, the DAC's FPGA/uC will measure the input clock at very short intervals, until something in a standard sample rate show up.
It will then measure the clock over a little longer time, using that result to program the clock oscillator.
Set FIFO at half full, then open up for audio output.
It will continued to measure input clock over longer time, using that to make small adjustments as needed, the Si514 can be adjusted +-1000 ppm glitchless.
If clock goes out of large range for short period, or smaller range over longer time, the audio will be muted and DAC declared not locked.
FIFO will take up any slack insuring no jitter. If input clock is long term stable then adjustments will be very few and very small.

Reclocking FIFO with automatic clock tracking works like a charm, syncronize to < 1ppm at anything withing 1% range, and then tracks using a software PLL with 0.02 Hz Lowpass Filter and with 0.02ppm step changes.

Οπότε δεν υπάρχει κάποιο τσιπάκι (flipflop) το οποίο να κάνει το "κλασικό" reclocking. Γίνεται με πιο σοφιστικέ τρόπο.

Το FIFO που υπάρχει "μαζεύει" τις όποιες μικροαλλαγές στο clock.. Είναι αρκετά μικρό σε χωρητικότητα (δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο μικρό, πάντως μπορεί να φτάσει και το 1mS ώστε να υπάρχει ελάχιστο latency).

Στη συνέχεια στο FPGA όλα τα σήματα γίνονται oversample ώστε να οδηγούν το ladder, το οποίο τρέχει πάντα στα ~3.072MHz, πάντα όμως με ζυγό και ακέραιο πολλαπλασιαστή ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάντα bit perfect.
Π.χ. τα 48KHz γίνονται oversample 64 φορές ενώ τα 384KHz γίνονται μόνο x8.