DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Εμ πες ομως κ κανα λογακι για μας τους ασχετοπουλους με τα τεχνικα,..

Για εξόδου, πως σας φαίνεται το zen line stage tou pass? Νομίζω λέγεται και BOSOZ.
Κάνει και μετατροπή se -> bal ό,τι πρέπει για τάισμα σε τύπου circlotron ενισχυτή.

Με σάλας τροφοδοσία στα 30 βολτ, αυτό που δίνει ο Πας με τις ζένερ δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου.

Ναι και γω έτσι λέω. Εχω μαζέψει ήδη τα irf και λοιπά υλικά για σάλας. Ιδωμεν. Οι κατασκευές πάνε πολυυυυυυυυύ πιο αργά απ' όσο υπολόγιζα/θέλω.

Για εξόδου, πως σας φαίνεται το zen line stage tou pass? Νομίζω λέγεται και BOSOZ.
Κάνει και μετατροπή se -> bal ό,τι πρέπει για τάισμα σε τύπου circlotron ενισχυτή.

Με σάλας τροφοδοσία στα 30 βολτ, αυτό που δίνει ο Πας με τις ζένερ δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου.

Σε αυτό αναφέρεσαι; https://www.passdiy.com/gallery/preamplifiers/balanced-zen-line-stage

Δεν βλέπω μετατροπή από SE σε balanced..

Από τα σχέδια του Pass θα μας έκανε το Bride of Zen αν ήμασταν ικανοποιημένοι με SE έξοδο και δεν μας πείραζε η υψηλή παραμόρφωση (0.1%). Προσωπικά το θεωρώ ιεροσυλία να βάλω στο συγκεκριμένο DAC line stage με τόση παραμόρφωση.

Αν αποφασίσω να δοκιμάσω κάποια discreet σχεδίαση σε τάξη Α, με βλέπω να δοκιμάζω τον α20 της AMB: http://www.amb.org/audio/alpha20/

Αν και το ψάξιμο δεν έχει ακόμα τελειώσει..

Περί ορέξεως φυσικά! Για μένα το 0,1% είναι μια χαρά. Δεν είμαι των πολλών μηδενικών στον ήχο/χόμπυ.
Στην δουλειά που φτιάχνω μετρητικά τα κυνηγάω οπότε βάζω τελεστικούς.

Μια χαρά κάνει μετατροπή, συνδέεις την μία είσοδο στη γη και έτοιμος! το γράφει μέσα και ο Πας.

Στον α20 δεν θα πήγαινα γιατί προσωπικά έχω βαρεθεί τα sk,sj,bc....

βέβαια quick & dirty σαν το πιτόγυρο νόστιμη λύση είναι τα lme49600 σε μοναδιαίο κέρδος με ένα
ωραίο τροφοδοτικό...

Οφείλω να γραψω 2-3 πράγματα που αποκόμισα - μετά απο σχολαστική ακρόαση και σύγκριση.
Για όποιον σκοπέυει να αγοράσει το R2R να του βάλει δύο rca ενα μετασχηματιστή και ενα usb καλύτερα να το ξεχάσει. Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ out of the box με δυο rca τροφοδοτικο και ένα usb πάντα η σύγκριση και χώρις τίποτε άλλο.
Για όποιον σκοπεύει και θέλει να το ψάξει περισσότερο το R2R έχει τεράστιες δυνατότητες, και φτάνει πιο ψηλά, αλλα σίγουρα όχι out of the box.
Τέλος να σας θυμίσω οτι για να βγάλεις συμπεράσματα και να κάνεις σοβαρές συγκρίσεις θέλεις σωστά στημένα συστήματα ανοιχτό μυαλό και καλή διάθεση. Με ακουστικά η ηχεια desktop συγκρίσεις δεν γίνονται.
Δημήτρη θα μετρησω και θα σου πω.

Last edited by a moderator:

Περί ορέξεως φυσικά! Για μένα το 0,1% είναι μια χαρά. Δεν είμαι των πολλών μηδενικών στον ήχο/χόμπυ.
Στην δουλειά που φτιάχνω μετρητικά τα κυνηγάω οπότε βάζω τελεστικούς.

Μια χαρά κάνει μετατροπή, συνδέεις την μία είσοδο στη γη και έτοιμος! το γράφει μέσα και ο Πας.

Στον α20 δεν θα πήγαινα γιατί προσωπικά έχω βαρεθεί τα sk,sj,bc....

βέβαια quick & dirty σαν το πιτόγυρο νόστιμη λύση είναι τα lme49600 σε μοναδιαίο κέρδος με ένα
ωραίο τροφοδοτικό...

Εγώ από την άλλη έχω να φτιάξω στάδιο line με discreet από τη δεκαετία του 90, οπότε για μένα θα είχε ενδιαφέρον..

Αλλά όντως σαν πρώτη προσπάθεια θα κάνω ένα απλό με τελεστικό.. έχω αρκετούς από δαύτους (καλούς πάντα..) και από τροφοδοσία έχω ήδη Salas.

H πρότερη εμπειρία με αλλα Project λεει οτι χωρις σταδιο εξόδου δεν πας μακρυά. Θέλει κατι καλο για να παρεις σκηνη και δυναμικά. Και οι τελεστικοι μια χαρα ειναι. Το υπόβαθρο υπαρχει, κερασακι στην τουρτα τα φιλτρα και σε κανα μηνα η κοινότητα θα εχει βρει ποιες λυσεις το οδηγουν σε αλλο επιπεδο.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Tά δύο στάδια εξόδου τού pass εχουν υλοποιηθεί καί δοκιμασθεί σέ βουβάλια από τόν Savva X,σαφέστατες ακουστικές διαφορές μεταξύ τους Εξαιρετικές υλοποιήσεις -όχι φθηνές καί κυρίως ζεστές έως πολύ ζεστές [θερμοκρασιακά]

Τα βουβάλια θέλουν στάδια I/V, εδώ μας κάνει ένα απλό line stage.

Εγώ τελικά παρήγγειλα πλακέτες και ημιαγωγά για α20, αργότερα σήμερα θα παραγγείλω και τα παθητικά εξαρτήματα.

Παράλληλα θα κάνω και δοκιμές με τελεστικούς.

Πληροφοριακά, το υπάρχον στάδιο που φοράει το Soekris είναι αυτό:

Output_stage_Soekris.jpg

Παιδιά, αφήστε στην άκρη τις παραμορφώσεις 0.1%, κλπ...

Ένα απλό και καλά υλοποιημένο στάδιο τύπου B1, BoZ ή παρόμοιο θα σας δώσει ότι χρειάζεται για να χαρείτε το Soekris.

Έχω φτιάξει και εγώ ένα προ βασισμένο στο BoZ με πινελιές "α λα Πετραλιά" και πραγματικά οι επιδόσεις του πετάνε.

Σίγουρα υφίστανται κάποιοι λεγόμενοι "αντικειμενικοί χρωματισμοί" (για να μετριάσουμε λίγο την "οργή των τεχνοκρατών"), αλλά η δύναμη, ανάλυση, εικόνα και στάθμες δεν θα λείψουν σε κανέναν απαιτητικό...

Προσωπικά, δεν θα έμπλεκα με τελεστικούς...

Ο α20 που θα φτιάξω θεωρητικά είναι best of both worlds, με πολύ μικρές παραμορφώσεις και εξαιρετική οδήγηση (αντίσταση εξόδου λιγότερο από 0,1Ω). Για να δούμε..

Μέχρι να τον παραλάβω έχω αρκετούς τελεστικούς για να παίξω..

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Ο Βασίλης Τσάκωνας παίζει τό βουβάλι του εδώ καί 3 χρόνια [περίπου] μέ <τελικό> στάδιο 4 mundorf ,σέ σύγκριση μέ τό Zen χάνει κάπου [κυρίως δυναμικά] ,αλλά είναι πιό <καθαρό> Ισως λόγω προ- τελικου BAT καί φυσικά xlr υπάρχει αυτό τό αποτέλεσμα
Off topic end

voggman.JPG
Bρήκα κι εγώ νεο παιχνίδι, δοκίμασα τα παρακάτω κτήνοι της Lundall στό Dac ενος φίλου, και έκαναν τρομερή διαφορά. Το καλύτερο είναι οτι δεν τον βλέπω να τους κρατάει γιατί δεν χωρανε στο κουτάκι του. Με βλέπω προς το τέλος της εβδομάδας να τους βάζω στο R2R. Καλά που βρήκα τεραστιο κουτί.

Καλησπέρα παιδιά. Έφτιαξα την 0.01 version χρησιμοποιώντας απλά ένα 2x7.5V μετασχηματιστή και μπορώ να πώ ότι είναι πολύ πιο φυσικό και χωρίς σκληρότητα στις υψηλές και ίσως με λίγο πιο χαλαρό μπάσο σε σχέση με το Subbu v3 dac που έχω, τροφοδοτημένο με reflektor. Οπότε η ερώτηση προς αυτούς που έχουν δοκιμάσει κάποιο άλλο PSU, και κυρίως Salas Bib είναι τι παρατήρησαν με τη νεα τροφοδοσία. Ευελπιστώ σύντομα να ακούσω και τη buffered έξοδο, καθώς και να αρχίσω να παίζω με τα φίλτρα.

... Με ακουστικά .... συγκρίσεις δεν γίνονται...

Παρακαλώ αυτή την καραμέλα μην την λέμε έτσι χωρίς να ξέρουμε...

Σε σύστημα ακουστικών υψηλών αξιώσεων (που έχω εγώ αλλά και άλλοι εδώ στο φόρουμ) γίνονται και παραγίνονται συγκρίσεις.

Προσωπικά έτσι πάντοτε αξιολογώ τα DAC.

Κατά τα άλλα συμφωνώ περί αναλογικών σταδίων και περιμένω τις εντυπώσεις σας.

Συμφωνώ. Σε άλλες εποχές δεν θα συμφωνούσα.

Ποτέ για μένα δεν ήταν ευκολότερο να συγκρίνω dac μεταξύ τους.

Η ακρόαση μέσα από καλά ακουστικά διευκολύνει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ την επιλογή και αξιολόγησή τους. Ακόμα και στον τομέα της στερεοφωνικής εικόνας.

Ειδικότερα εκείνους (εμού συμπεριλαμβανομένου) που δεν έχουν τη δυνατότητα καλοστημένου δικάναλου συστήματος με ηχεία.