DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Λοιπόν τα νεότερα:
Μετά από την επέμβαση του Δημήτρη: (Δημήτρη σου είμαι υπόχρεος τα μάλα)

-Το πρόβλημα με τις διακοπές αποκαταστάθηκε πλήρως. Απ'ότι κατάλαβα υπήρχε πρόβλημα με κάποιες γειώσεις στη USB και επίσης κάποια έλλειψη τροφοδοσίας 3.3V (ρολόι;;) στο amanero.

-Η οθονίτσα λειτουργεί όπως πρέπει, προς το παρόν τροφοδοτούμενη από μία USB του Μακ,μέχρι τη τοποθέτηση ενός ακόμη τροφοδοτικού 5V. Αποκλείστηκε η τροφοδοσία της πλακετούλας από το Reflector λόγω γειώσεων.

-Και με το JRIVER παίζει.Δεν ξέρω γιατί δεν έπαιζε πριν.

-Ακουστικές εντυπώσεις σε σχέση με το Mytek:

-Αρμονικός πλούτος που δεν έχω ξανακούσει στο σύστημά μου.
-Στερεοφωνική εικόνα της Συμφωνικής Ορχήστρας σε πλάτος-βάθος-ύψος εξαιρετική.
-Τα χορωδιακά σε Όπερες που γνωρίζω, άψογα. Διακρίνεις σαφώς τα διάφορα σύνολα φωνών ανάγλυφα στο χώρο.
-Στα δυναμικά/ταχύτητα δεν μου λείπει τίποτα. Ίσως οι κόρνες και τα drivers που έχω συμβάλουν σ'αυτό.
-Μεσαία περιοχη όνειρο.
-Πρίμα πεντακάθαρα χωρίς ίχνος σκληράδας.
-Μπάσα επαρκέστατα δεδομένου οτι το σύστημά μου είναι open baffle.
Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Κρίνω πως το "πείραμα" της υλοποίησης πέτυχε γιατί τα λεφτά δεν ήταν και λίγα.

Συγκεκριμένα, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε συνδεθεί η τροφοδοσία των 3.3V των isolators του Soekris. Γιαυτό και έπαιζε οριακά το υλικό 44.1 με προβλήματα, αλλά παραπάνω δεν κλείδωνε καν.

Επίσης αποσυνδέθηκε η γείωση από το USB της Neutrik ώστε να μην έχει κοινή γη το USB (Amanero) με το υπόλοιπο DAC (και ακυρώνεται έτσι η γαλβανική απομόνωση).

Γιώργο, χαρά μου που βοήθησα. :smile:

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Ax αυτο το isolation με το 3,3 του πόσο με βασάνισε κι εμενα μέχρι που το έκαψα, στο blog του ο Δημητρης εχει την επεμβαση της αλλαγής των isolation chips. Αν μπορείς στήλε μου με ενα π.μ με πιο μοντελλο ακριβώς Mytek το συγκρίνεις

Είναι το 192

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Μπραβο Γιώργο!!! να το χαίρεσαι καλοάκουστο και με υγεία. Ακόμα καλλίτερο και απο το 192? Πωπω φωτιές μας βάζεις

To φιλτρο που γραφω παραπάνω να βάλεις αν και δεν βλεπω να εχεις βάλει καλωδιο com στο σασί

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Μια και μιλάμε για Φίλτρα :
Το Audirvana+ σου δίνει τη δυνατότητα παραμετροποίησης φίλτρων. Ας υποθέσουμε οτι έχουμε καταλήξει και χρησιμοποιούμε κάποιο με τις επιθυμητές παραμέτρους. Με το φίλτρο στο Soekris τι γίνεται;
Ισχύουν και τα δύο; Αν ναι δεν τα μπλέκουμε; Με το JRIVER δεν γνωρίζω τι ισχύει.

Δεν ειχα καμία αμφιβολία Δημητριε οτι θα έκανες ολοκληρωμένη δουλεια οπως πάντα. Οσων αφορά το putty και αυτό που λέγαμε αν δεν σβήσεις και ξαναναψεις ωστε να γράψει online δεν πατάει τίποτε.
Γιωργο σωστά? Αλλο πραγμα οι οδηγοί (drivers) για να αναγνωριστεί το αμανέρο απο το πι-σι - Μακ και κατα συνεπεια να γίνει η αναπαραγωγη απο το Jriver και αλλο τα φίλτρα.

Δεν ειχα καμία αμφιβολία Δημητριε οτι θα έκανες ολοκληρωμένη δουλεια οπως πάντα. Οσων αφορά το putty και αυτό που λέγαμε αν δεν σβήσεις και ξαναναψεις ωστε να γράψει online δεν πατάει τίποτε.
Γιωργο σωστά? Αλλο πραγμα οι οδηγοί (drivers) για να αναγνωριστεί το αμανέρο απο το πι-σι - Μακ και κατα συνεπεια να γίνει η αναπαραγωγη απο το Jriver και αλλο τα φίλτρα.

Δεν κατάλαβαίνω τι εννοεις.Νομίζω πάντως οτι ο Μακ δεν χρειάζεται drivers για να δει το amanero.

Μια και μιλάμε για Φίλτρα :
Το Audirvana+ σου δίνει τη δυνατότητα παραμετροποίησης φίλτρων. Ας υποθέσουμε οτι έχουμε καταλήξει και χρησιμοποιούμε κάποιο με τις επιθυμητές παραμέτρους. Με το φίλτρο στο Soekris τι γίνεται;
Ισχύουν και τα δύο; Αν ναι δεν τα μπλέκουμε; Με το JRIVER δεν γνωρίζω τι ισχύει.

Το Soekris περιλαμβάνει ένα σετ από φίλτρα, τα οποία καλύπτουν όλα τα υποστηριζόμενα sampling rates (44.1Κ, 48Κ, 96Κ, κτλ). Αναλόγως το sampling rate που "βλέπει" εφαρμόζει και το κατάλληλο φίλτρο.

Το Audirvana+ δίνει δυνατότητες με φίλτρα, αλλά αυτές έχουν νόημα μόνο όταν παράλληλα κάνει και upsampling, δηλαδή όταν παίρνει υλικό στα π.χ. 44.1Κ και το ανεβάζει στα 192Κ (ή παραπάνω). Εκεί, στη διαδικασία "ανεβάσματος", θα εφαρμόσει και το παραμετροποιήσιμο φίλτρο που έχει.

Όταν όμως το Soekris "δει" τα 192Κ που έχουν προκύψει από το Audirvana, θα εφαρμόσει το κατάλληλο φίλτρο που έχει για τα 192Κ. Αυτό στην πράξη (και απλοποιημένα) σημαίνει ότι το φίλτρο του Soekris έχει να κάνει πολύ πιο εύκολη δουλειά σε σχέση με αυτή που θα έκανε αν λάμβανε σήμα στα 44.1Κ.

Οπότε, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Audirvana κάνει καλό, "ξεκουράζοντας" το Soekris.

Αλλά στην πράξη με τα τελευταία φίλτρα που έχουν κυκλοφορήσει το Soekris δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα φίλτρα του Audirvana, οπότε εν τέλει δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το upsampling από το Audirvana.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάσεις το πως ακούγονται τα φίλτρα του Audirvana σε σχέση με το Soekris μόνο του. Δεν πρέπει να είναι δύσκολο.. Απλά πες στο Audirvana να δίνει έξοδο στα 352.8Κ (για υλικό 44.1Κ και τα ακέραια πολλαπλάσιά του) και κάνε μερικές δοκιμές παίζοντας με τα φίλτρα.

Μετά βγάλε τα εκτός στήνοντας το Audirvana για έξοδο στα 44.1Κ (θεωρώντας ότι το υλικό σου είναι στα 44.1Κ) και δες αν ακούς διαφορές.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για τη σειριακή σύνδεση, μια φορά και έναν καιρό που είχα γράψει τις οδηγίες για τη σειριακή σύνδεση είχα αναφέρει ότι κάνεις πρώτα όλες τις συνδέσεις και ρυθμίσεις στο PC και στο τέλος ανάβεις το Soekris. ;)

Αλλά τις πιο πολλές φορές (με τα πιο πολλά USB to Serial adapters) ακόμα και με το Soekris αναμμένο αν βάλεις / βγάλεις το σειριακό καλώδιο συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα, δουλεύει κανονικά, απλά δεν το καταλαβαίνεις γιατί το Soekris δεν έχει κάτι να στείλει στην σειριακή του ώστε αυτή να "ξυπνήσει" και να πάρει μπρος το ExtraPutty. Αν για παράδειγμα έβαζες στο foobar ένα κομμάτι με διαφορετικό sampling rate (από αυτό που ήδη έπαιζε) θα ανάγκαζες το Soekris να ξεκινήσει επικοινωνία με το ExtraPutty ώστε να "στείλει" τις νέες πληροφορίες. Το ίδιο ισχύει αν στο PC σου πατούσες τρεις φορές το + (δηλαδή +++).. θα έβλεπες το Soekris να μπαίνει στον uManager.

Μια φορα κι ενα καιρό καλε μου Δημητριε που εκανα το πρωτο τέστ, ακολουθόντας τις πολυτιμες συμβουλές σου, όντως οπως είχες γράψει ολα δουλευαν με αναμένο Soekris τώρα αν δεν το αναβοσβήσω δεν μπορω να πληκτρολογήσω ουτε ξεκινα το ρολόι του putty κάτω δεξια, ακόμα κι αν είναι σβηστό και το αναψω αφου εχει εκιννήσει το προγραμμα, τιποτε για να δουλέψει πρέπει να αναβοσβησει δεν μπορω να το κάνω να δουλέψει με κανένα αλλο τροπο.
Ομως ολα αυτά δεν εχουν μεγάλη σημασια απο τη στιγμή που το έκανα να δουλεψει και μπορώ να αναβαθμίζω οταν πρέπει, σου τα γράφω σαν βιβλιογραφία για το Blog σου που μας εχει βοηθησει τόσο όλους.
Μη ξεχαστείς να μας ενημερώσεις οταν βγεί το firmware
Aγαπητέ Γιώργο οδηγούς θέλουν ολα τα μηχανήματα για να αναγνωρίσουν νέες συσκευές, τα Mac απλα ενσωματωνουν τους πιο πολλους (θεμα που η Microsoft ακόμα προσπαθει να λυσει)

Δημήτρη τώρα το κατάλαβα!!Ευχαριστώ σε.

"Aγαπητέ Γιώργο οδηγούς θέλουν ολα τα μηχανήματα για να αναγνωρίσουν νέες συσκευές, τα Mac απλα ενσωματωνουν τους πιο πολλους (θεμα που η Microsoft ακόμα προσπαθει να λυσει)"

@analog : Εννοούσα οτι δεν χρειάζεται drivers επειδή τους εμπεριέχει ήδη.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Eυτυχώς πού είναι κλειδωμένες οι αγορές ,γιατί μάλλον <προκαλείτε>

Eυτυχώς πού είναι κλειδωμένες οι αγορές ,γιατί μάλλον <προκαλείτε>
Ox οχι πάλι, υπεπεσα πάλι σε λάθος πως προκαλέσαμε αυτή τη φορά αγαπητε Πετρο?
Με το Soekris vs Mytek (εγω ζητησα πμ) ή με το αποσπασμα απο το γνωστό πόλεμο Μac - Pc ?
Ο ανθρωπος αυριο μπορεί να παει σε πι-σι να μη γνωρίζει τι κανει ενας οδηγός και γιατί? τεχνικό φόρουμ δεν είναι εδω?

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τελικά μόνο εγώ έχω απομείνει... Δημήτρη για πότε το βλέπεις?...

Ox οχι πάλι, υπεπεσα πάλι σε λάθος πως προκαλέσαμε αυτή τη φορά αγαπητε Πετρο?
Με το Soekris vs Mytek (εγω ζητησα πμ) ή με το αποσπασμα απο το γνωστό πόλεμο Μac - Pc ?
Ο ανθρωπος αυριο μπορεί να παει σε πι-σι να μη γνωρίζει τι κανει ενας οδηγός και γιατί? τεχνικό φόρουμ δεν είναι εδω?

Οχι ,ούτε μέ τό ένα -ούτε μέ τό άλλο,αλλά ενώ είμαστε <νηστικοί> μάς γράφετε γιά αστακουδάκια .....
Απλά κάπου στήν αρχή μέ φρέναραν οι απόψεις γιά αυτό τό ντάκ καί έτσι δε το παρήγγειλα ,οπότε τώρα μένουμε σχετικά <νηστικοί>
Ευτυχώς πού πάντα υπάρχει τόσο τό ξενιτεμένο βουβάλι ,όσο καί τό αρχαίο Sonic Fr

Οχι ,ούτε μέ τό ένα -ούτε μέ τό άλλο,αλλά ενώ είμαστε <νηστικοί> μάς γράφετε γιά αστακουδάκια .....
Απλά κάπου στήν αρχή μέ φρέναραν οι απόψεις γιά αυτό τό ντάκ καί έτσι δε το παρήγγειλα ,οπότε τώρα μένουμε σχετικά <νηστικοί>
Ευτυχώς πού πάντα υπάρχει τόσο τό ξενιτεμένο βουβάλι ,όσο καί τό αρχαίο Sonic Fr
Xα,χα καλό. Ριχνω και ενα άσχετο (ισως οχι τόσο) Το αστέρι του Πελέ ελαμψε στη χειροτερη οικονομική κρίση της Βραζιλίας.
Πελε = Σοεκρις με εχει μαλλον βαρεσει η ζεστη, πρεπει να φυγω συντομα για διακοπές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Χθες το απόγευμα τέλειωσα και με τη τροφοδοσία της πλακετούλας με το arduino. Βρήκα ένα τροφοδοτικό με μετασχηματιστή το μέτρησα και μου έδινε 5.03V. Το σύνδεσα στην κλέμα απ´όπου παίρνουν 230V οι δύο μετασχηματιστές και το θέμα θεωρείται λήξαν.