DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Oh yea !!! διαμεσου τριτου λεει ,και στο τελος αισθανθηκα και υποχρεωμενος!!!

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

:grinning-smiley-043 Δημήτρη για τις προσπάθειές σου. Όσον αφορά τώρα στις τροποποιήσεις που προτείνει συνεχώς ο Soekris,βλέπε αντίσταση 27Κ4, μου μοιάζει ;;; να γίνονται με βιασύνη ή προχειρότητα. Αν το ίδιο ισχύει και για τα νέα φίλτρα; Εγώ πάντως περιμένω.....

Η αντίσταση των 27,4Κ είναι για να μετριάσει το "μπουπ" που ακούγεται στο κλείσιμο της συσκευής. Είναι χρήσιμη κυρίως αν έχουμε το Soekris συνδεδεμένο απευθείας πάνω σε τελικό και ξεχνάμε να κλείνουμε τα μηχανήματα με την σωστή σειρά (ή κόβεται συχνά το ρεύμα στο σπίτι μας..). Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί και με άλλο τρόπο, π.χ. ρελέ mute και κατάλληλη σύνδεση. Αυτά είναι τα κακά του DIY.. όπως πηγαίνεις μαθαίνεις.. Το πιο πιθανό είναι να το φτιάξει με αλλαγή στην πλακέτα σε μελλοντικό revision.

Όσο αφορά τα φίλτρα, ο Soren έχει δηλώσει ότι δεν είναι εξπέρ στα τέτοιου είδους DSP, τα οποία μεταξύ μας τα ξέρουν πραγματικά καλά μια χούφτα άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη..

Ευτυχώς είναι software οπότε μπορούν και ασχολούνται και τρίτοι με την εξέλιξή τους, π.χ. ο Paul, ο οποίος έχει ήδη βγάλει 2 σετ από φίλτρα για το νέο firmware, τα οποία αποτελούν εξελίξεις των παλιότερων (εξαιρετικών) φίλτρων (π.χ. EQHQ_v2.1).

Αυτό εδώ για παράδειγμα θεωρείται αυτή τη στιγμή state of the art και άνετα θα μπορούσε να μπει σε μηχάνημα παραγωγής.

Στόχος μου είναι να ενσωματώσω στον κώδικά μου δυνατότητα "ανεβάσματος" καινούργιων φίλτρων από κάρτα SD. Δηλαδή θα γράφεις το καινούργιο φίλτρο στην SD σου, θα την βάζεις στο DAC σου και θα πηγαίνεις από το μενού στο "αναβάθμιση".
Η ιδέα είναι να μη χρειάζεται να μπλέκεις με σειριακές συνδέσεις με υπολογιστές. Είμαι πολύ κοντά στο να το πετύχω - φίλος στο diyaudio.com το έχει ήδη κάνει και έχει δώσει και τον κώδικά του. Απλά κοιτάζω να το κάνω όσο πιο fool-proof γίνεται.. Η ιστορία με τις SD είναι κάπως μπελαλίδικη.

Σωστό αυτό που παρατήρησε ο normundss αλλά υποψιάζομαι ότι δεν είναι καν ακουστό σε κανονική χρήση.. είναι κάπως "ψείρισμα".. παρόλα αυτά, καλά κάνει και το ψάχνει, και αυτό όπως και τα υπόλοιπα είναι πράγματα που φτιάχνονται με software.

Εδώ είναι που μπαίνει ουσιαστικά το DIY του πράγματος.. να έχει και λίγο ενδιαφέρον.. αλλιώς παίρνεις ένα έτοιμο (αλλά υποδεέστερο ακουστικά) DAC του χιλιάρικου και ησυχάζεις. ;)

Σωστό αυτό που παρατήρησε ο normundss αλλά υποψιάζομαι ότι δεν είναι καν ακουστό σε κανονική χρήση.. είναι κάπως "ψείρισμα".. παρόλα αυτά, καλά κάνει και το ψάχνει, και αυτό όπως και τα υπόλοιπα είναι πράγματα που φτιάχνονται με software.

Εδώ είναι που μπαίνει ουσιαστικά το DIY του πράγματος.. να έχει και λίγο ενδιαφέρον.. αλλιώς παίρνεις ένα έτοιμο (αλλά υποδεέστερο ακουστικά) DAC του χιλιάρικου και ησυχάζεις. ;)

Νομίζω πρόσφατα είπε ότι έκανε λάθος κατά τις μετρήσεις του λόγω probe.

Προτείνω σε όσους χρησιμοποιούν αμανερο και έχουν vref mod να δοκιμάσουν asio combo 384 στο foobar πρωτη φορά ακούω εμφανή διαφορά με wasapi

Ναι, αλλά το λάθος στο probe του απλά μεγέθυνε το πρόβλημα (έβλεπε ένα spike της τάξης των 10Vp-p, πράγμα αδύνατο..). Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι σχεδόν αμελητέο.

Eπιστροφή απο τη μάνη τέλος οι διακοπές που με χαλάρωσαν αλλα με ξέκοψαν και απο τον κόσμο, δεν εχω ιντερνετ στο χωριο και μαλλον αυτο ειναι που δινει ουσία στις διακοπες.
Επι του θέματος τωρα, η επιστροφή μου επιφυλασε τις καλύτερες εξελίξεις αφού βγήκε το firmware που θα μας απαλλαξει απο το μισητό κενό στις αλλαγες sample rate, και πράγματι δουλευει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μουσική χωρις διακοπές. Σε συνδιασμό με το φίλτρο που προτηνει ο Δημήτρης πιο πάνω βελτιώνει ακόμα πιο πολυ το αποτέλεσμά.
Θα αναφερθώ στις γυναικίες φωνές που τώρα (ΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΩ) μου αρέσουν πιο πολυ και απο το βυνιλιο, και εχω πολλες εγγραφες στο ιδιο θέμα για να συγκρίνω, εχουμε μεγάλη βελτίωση γενικά στα μεσοχαμηλά. Παει αραγε κι άλλο?

Ναι, πάει κι άλλο με το Vref mod, το οποίο όμως θέλει νεύρα από ατσάλι (και ίσως και μικροσκόπιο) για να γίνει..

Μιας και το δικο μου Firmware εχει μεινει πίσω και δεν κανει τοσο γρηγορα update για ριξε link και καμια φωτο να θυμηθω ειναι αυτό το update που εχει στα σχεδια ο Soekris στη νεα εκδοση αυτο που πρεπει να δουλεψουμε στο μικροκοσμο με το χερι του hulk

Ναι, αυτό είναι.. με τις αντιστάσεις μεγέθους 0603, δηλαδή τέτοιες:

0603resistor.gif

και τους πυκνωτές διάστασης 0805, δηλαδή τέτοιους:

0805-smd-resistor-dimensions-schematics-smt.jpg

Χαλαρά δηλαδή.. πίνεις και τη μπύρα σου με το δεύτερο χέρι.. :p

Kαπου ειχες ποσταρει και σε πόσα σημεία γινετε το χειρουργίο αλλα δεν μπορω να το βρω ριχνεις πάλι το λινκ αν θές
Οχι οτι θα το δοκιμάσω μόνος, ειπαμε χερι hulk, αλλα με τρωει γιατί κάθε φορά οι αλλαγες ειναι προς το καλύτερο, πραγμα σπάνιο στο χόμπυ μας

Δημήτρη,νομίζω έχεις βάλει και τους πυκνωτές 470μF. Αν ναι δεν βάζεις και μια φώτο με αυτούς;; Τους έχω παραγγείλει αλλά θα πάω να τους κολλήσει αυτός που μου έβαλε τους 0805 και τις 0603. Αν δεν κάνω λάθος πάνε πάνω στους πρόσθετους 47μF αλλά δεν θυμάμαι πως είναι η πολικότητα.

Last edited:

Βρήκα την πολικότητα και νομίζω είναι σωστό.

Polarity%20DamCaps.addcapref1_zpspzlaoilt.png
[/URL][/IMG]

Kαπου ειχες ποσταρει και σε πόσα σημεία γινετε το χειρουργίο αλλα δεν μπορω να το βρω ριχνεις πάλι το λινκ αν θές
Οχι οτι θα το δοκιμάσω μόνος, ειπαμε χερι hulk, αλλα με τρωει γιατί κάθε φορά οι αλλαγες ειναι προς το καλύτερο, πραγμα σπάνιο στο χόμπυ μας

Εδώ είσαι:

dam1021_top2_vref_caps.jpg

Και εδώ το σχετικό μήνυμα του Soren στο diyaudio.com: http://www.diyaudio.com/forums/vend...magnitude-24-bit-384-khz-311.html#post4392832

Οι πυκνωτές των 47μF είναι 0805 και όχι 0603 (τυπογραφικό λάθος..).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δημήτρη,νομίζω έχεις βάλει και τους πυκνωτές 470μF. Αν ναι δεν βάζεις και μια φώτο με αυτούς;; Τους έχω παραγγείλει αλλά θα πάω να τους κολλήσει αυτός που μου έβαλε τους 0805 και τις 0603. Αν δεν κάνω λάθος πάνε πάνω στους πρόσθετους 47μF αλλά δεν θυμάμαι πως είναι η πολικότητα.

Βρήκα την πολικότητα και νομίζω είναι σωστό.

Polarity%20DamCaps.addcapref1_zpspzlaoilt.png
[/URL][/IMG]

Βασικά δεν έχω κολλήσει τίποτα ακόμα, περιμένω τις 0603 αντιστάσεις..

Το σχήμα είναι όντως το σωστό.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τζιμάρα, αν σου δημιουργηθεί πρόβλημα με το γνωστό σου...στο φτιάχνω χαλαρά, αρκεί να έχεις τα υλικά και την τεκμηρίωση που χρειάζεται για να μη ψάχνουμε το πως και το γιατί...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τζιμάρα, αν σου δημιουργηθεί πρόβλημα με το γνωστό σου...στο φτιάχνω χαλαρά, αρκεί να έχεις τα υλικά και την τεκμηρίωση που χρειάζεται για να μη ψάχνουμε το πως και το γιατί...
Ευχαριστω πολυ φίλε θα τα πουμε απο κοντα εχεις επιστρεψει? Θα στηλω ενα πμ στον αλλο Δημητρη για υλικά.

Για να σας ιντριγκάρω λίγο:

http://youtu.be/lDXCXuK8Tss

Btw, Chris1967 αυτή είναι η δικιά σου πλακέτα.. :p

Το κατάφερες Δημήτρη και με την πλακετούλα, μπράβο!
'Οπως είχαμε πει έγινε το double, απομένει να βγάλει και τη δεύτερη έκδοση ο Δανός και να προχωρήσουμε και όσοι έχουμε απομείνει...