DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τι είναι αυτό?. Μου φαίνεται ενδιαφέρον.
Το βγάζει παραγωγή τον Νοέμβριο στα 580 ευρώ.
Αφού θα παίζει dsd σημαίνει ότι και οι diyers φίλοι θα έχουν γρήγορα την αναβάθμιση για τα dac τους.

Θα το αγοράσω μόνο για την καζούρα που θα κάνω στον geovar που για να φέρει σπίτι μου το δικό του soecris έκανε έλεγχο ως και στο τραπεζάκι που θα το ακουμπούσα.
Νάτο και σε φωτογραφία.

soecris.jpg

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Προφανώς το dac1101 είναι το dam1021 όπου συμπεριέλαβε ένα μικρό μετασχηματιστή και είσοδο μόνο usb. Έχει συμπεριλάβει και το volume.

Φαίνεται πως ετοιμάζει και dam1121.

Είδατε δλδ βέβαιοι ότι δεν είναι με πακακι; δύσκολο σε αυτό το σασί και με αυτή την τιμή να έχει γραμμική τροφοδοσία.

Είδατε δλδ βέβαιοι ότι δεν είναι με πακακι; δύσκολο σε αυτό το σασί και με αυτή την τιμή να έχει γραμμική τροφοδοσία.

"Power consumption: From USB max 3W"

Οπότε μάλλον USB powered. Ταιριάζει και στον χαρακτηρισμό του ως "portable".

uManager3.jpg
Κατέβασα;;;(νομίζω) στον uManager τα φίλτρα του Paul. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι ποια, απ'όλα που βλέπω πιο πάνω και ποια είναι αυτά που μου είχε εγκαταστήσει ο Δημήτρης πριν αρκετό καιρό.
Κάποια βοήθεια παρακαλώ..... Επίσης ποιο απο αυτά παίζει τώρα;; Φαίνεται ;;;

Last edited:

Αυτά που βλέπω να έχεις περασμένα είναι αυτά: http://www.moredamfilters.info/content/eqhq-variations-v1

Αν θυμάμαι καλά αυτά σου είχα ανεβάσει και εγώ.

Όταν ανεβάζεις ένα σετ από φίλτρα γράφεται πάνω από το προηγούμενο σετ από φίλτρα, οπότε ότι βλέπεις είναι πάντα αυτό που μόλις ανέβασες.

Φαίνονται πολλά γιατί υπάρχουν για όλα τα υποστηριζόμενα sample rates.

Ουσιαστικά είναι 4. Αυτά που ξεκινάνε από 04 είναι όλα ίδιου τύπου αλλά για διαφορετικά SR. Το ίδιο για αυτά που ξεκινάνε με 05, κ.ο.κ.

Για να δεις ποιο παίζει δίνεις απλά "filters" μέσα στον uManager.

"Power consumption: From USB max 3W"

Οπότε μάλλον USB powered. Ταιριάζει και στον χαρακτηρισμό του ως "portable".

Ναι, ειναι USB powered, Μολις πρόσεξα οτι το γραφει στο manual. Μετ/τη-τροφοδοτικο σε αυτο το κουτάκι και με αυτη την χαμηλή τιμη δεν μου καθόταν

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά στο dam1021 δεν ήθελε τροφοδοτικό αλλά μόνο κατάλληλο Μ/Τ...ασχέτως το τι έγινε μετά από την κοινότητα και το ξεσάλωσαν!
Οπότε εδώ μόνο με 5Vdc, τι έχει κάνει; Έφτιαξε άλλη πλακέτα με dc to dc convertors για τις κατάλληλες τάσεις;

Εχει και το στάδιο εξοδου/ ακουστικων Μανωλη καθως και το receiver, καπως πρεπει να τα τροφοδοτεί ολα αυτα (δυσκολα με τα 5DC)

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά στο dam1021 δεν ήθελε τροφοδοτικό αλλά μόνο κατάλληλο Μ/Τ...ασχέτως το τι έγινε μετά από την κοινότητα και το ξεσάλωσαν!
Οπότε εδώ μόνο με 5Vdc, τι έχει κάνει; Έφτιαξε άλλη πλακέτα με dc to dc convertors για τις κατάλληλες τάσεις;

Power input: 7-8V AC ή 7-15V DC ήταν η 1021. Άρα κάτι έκανε.

Είμαι πια και εγώ "βελτιωμένος"....

Κολλήθηκαν οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές, επίσης καταργήθηκε και η γέφυρα. Μπήκε το τελευταίο firmware και τα φίλτρα. Θα κάνω μακροχρόνια ακρόαση με το linear.

Thanks Δημήτρη!!!!!

Παναγιώτη, φαίνεται δύσκολο να τα έχει καταφέρει όλα αυτά με 5Vdc. Σίγουρα θα έχει και τελεστικούς εξόδου που η τάση των 5Vdc είναι χαμηλή...για να δούμε θα φανεί σε λίγο καιρό τι έφτιαξε. Με τα 7-12Vdc που γράφει ο geovar έχει κάνει γερές αλλαγές συρρίκνωσης στην εισοδο, άλλωστε δεν έχει και spdif πλέον.

Χρήστο, περιμένουμε εντυπώσεις γιατί θυμάμαι ότι είχες γράψει ότι ο πρώην χαρακτήρας του, σου άρεσε πολύ και σου θύμιζε τον αναλογικό ήχο σου.
Έχω την εντύπωση ότι μάλλον θα σε ξαφνιάσει λόγω της αλλαγής των δυναμικών του που αλλάζουν το χαρακτήρα του...παίξε αρκετά με τα φίλτρα...μέχρι να καταλήξεις στα δικά σου δεδομένα και πες μας τις εντυπώσεις σου.

Οι πρώτες εντυπώσεις...

Με το νέο firmware και τα φίλτρα Soekris, εκ των οποίων χρησιμοποιώ το πρώτο το linear, (χωρίς γέφυρα, αντιστάσεις, πυκνωτές, 2χ Salas Bib, Salas Reflector-D).

Υπάρχει σίγουρα αύξηση έκτασης ψηλά, το οποίο δίνει και αέρα αλλά και καλύτερο imaging.

Ο ήχος είναι σίγουρα πιο τρισδιάστατος και έχει πολύ πιθανό αυξηθεί και το πλάτος της σκηνής.

Τα όργανα είναι ακόμα περισσότερο διακριτά και πιο εύκολα αντιλαμβάνεσαι τις θέσεις τους.

Έχω υποψία ότι έχει αυξηθεί και η έκταση χαμηλά, όπως σίγουρα έχει αυξηθεί η ταχύτητα του χαμηλού όπως και η ποιότητά του.

Με μια λέξη θα έλεγα έχει αυξηθεί η φυσικότητα... πχ, τώρα άκουγα το "When things go wrong" Archie Shepp & Horace Parlan, ασυναίσθητα σήκωμα το κεφάλι προς τα ηχεία να ακούσω εάν είναι πράγματι ο σαξοφωνίστας μπροστά μου...

Είμαι ευτυχής με το αποτέλεσμα, νομίζω ότι δεν θα το πειράξω άλλο.

Θα πειραματιστώ αργότερα με τα φίλτρα.

ΥΓ. Προσοχή με τα φίλτρα... συμβουλή μου είναι να ακούσετε πρώτα με το linear αρκετά και μετά να κάνετε αλλαγές. Το φίλτρο που άρεσε στον Μανόλη (κάποιο soft) εγώ το βρήκα (και με συμφωνία του Δημήτρη) ότι έκοβε πληροφορία και μείωνε ίσως και την εικόνα. Μπορεί κάποιο φίλτρο να δίνει πιο ευκολόπεπτο ήχο σε κάποια συστήματα αλλά να χαντακώνει το Soekris... βέβαια προτιμήσεις είναι αυτές, αλλά λίγο προσοχή και πάντα μακροχρόνιες ακροάσεις.

Χρήστω, αν κατάλαβα καλά,πρόσθεσες τους 4 Χ 47μF πυκνωτές και τις 0.01R αντιστάσεις. Ναι;;
Νομίζω οτι έχω περισευούμενους 4 X 470μF Nichicon πυκνωτες, αν τους έχω και τους θες, στη διάθεσή σου. Αν τους βάλεις καλό θα κάνουν.

Οπότε σου άρεσε περισσότερο από πριν. Ωραίος.

Είχα μια επιφύλαξη για την περίπτωσή σου, γιατί πίστεψα ότι σε είχε μαγέψει το πιο "μαλακό" άκουσμά του που είχε πριν.

Τα φίλτρα είναι πραγματικό παιχνίδι και τιουνάρισμα σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις του συστήματος. Είναι αυτό που λέμε ότι δεν γίνεται να ταιριάζουν παντού τα ίδια, επειδή λειτούργησαν καλά κάπου αλλού. Φίλτρα είναι και κάνουν προσαρμογές.

Μετέπειτα προσθήκη-1
= έχεις κάνει ακριβώς την ίδια μόντα σε τιμές με του Δημήτρη (ΔημΔημ);

Μετέπειτα προσθήκη-2 = πρόσθεσα στον τίτλο που έχει δώσει στο νήμα ο Δημήτρης τον τύπο του dac γιατί βλέπω ότι πάει και για άλλες εκδόσεις ο κατασκευαστής.

Last edited:

Χρήστω, αν κατάλαβα καλά,πρόσθεσες τους 4 Χ 47μF πυκνωτές και τις 0.01R αντιστάσεις. Ναι;;
Νομίζω οτι έχω περισευούμενους 4 X 470μF Nichicon πυκνωτες, αν τους έχω και τους θες, στη διάθεσή σου. Αν τους βάλεις καλό θα κάνουν.

Έχω τοποθετήσει 4 χ 470μF και έχω και εγώ 6 περισευούμενους, ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σου!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οπότε σου άρεσε περισσότερο από πριν. Ωραίος.

Είχα μια επιφύλαξη για την περίπτωσή σου, γιατί πίστεψα ότι σε είχε μαγέψει το πιο "μαλακό" άκουσμά του που είχε πριν.

Τα φίλτρα είναι πραγματικό παιχνίδι και τιουνάρισμα σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις του συστήματος. Είναι αυτό που λέμε ότι δεν γίνεται να ταιριάζουν παντού τα ίδια, επειδή λειτούργησαν καλά κάπου αλλού. Φίλτρα είναι και κάνουν προσαρμογές.

Μετέπειτα προσθήκη-1
= έχεις κάνει ακριβώς την ίδια μόντα σε τιμές με του Δημήτρη (ΔημΔημ);

Μετέπειτα προσθήκη-2 = πρόσθεσα στον τίτλο που έχει δώσει στο νήμα ο Δημήτρης τον τύπο του dac γιατί βλέπω ότι πάει και για άλλες εκδόσεις ο κατασκευαστής.

Ναι παίζει καλύτερα από πριν.

Δεν μπορώ να πω ότι άκουσα ένα άλλο μηχάνημα πάντως, όπως αφήνεις να εννοηθεί από τα αποτελέσματα των δικών σου ακροάσεων.

Ούτε νομίζω ότι είπα ποτέ ότι μοιάζει με τον αναλογικό μου ήχο, μπορεί να είπα ότι είναι ότι πιο αναλογικό από DAC είχα ποτέ στην κατοχή μου.

Δεν ξέρω γιατί είχες επιφύλαξη...:p

Το δικό μου Soekris είναι σχεδόν πανομοιότυπο με του Δημήτρη (η μόνη διαφορά είναι δύο διαφορετικοί πυκνωτές στα Bib ανάξιο δλδ αναφοράς) και όταν ακούσαμε το ένα μετά το άλλο εγώ δεν διαπίστωσα διαφορές.

Η άποψη μου είναι ότι τα φίλτρα είναι περισσότερο για να εξομαλύνεις διαφορές σε ηχογραφήσεις παρά να τιουνάρεις συστήματα... το φίλτρο που σου άρεσε είχε πρόβλημα... δεν ξέρω ποιος το σχεδίασε και για ποιόν λόγο αλλά έκοβε υψηλές σε βαθμό να ακούγεται θαμπό (και με στενότερη εικόνα)...

Η μικρή αύξηση στην έκταση από τα πρίμα δεν είναι ενοχλητική... ενοχλητικά πρίμα είναι εκείνα με παραμορφώσεις ή ισοσταθμιστικά πικ να ξέρεις και όχι εκείνα που έχουν γραμμική έκταση όπως σε αυτή την περίπτωση με το μαμά φίλτρο linear (που πιστεύω ότι είναι linear από τον τίτλο του δεν ξέρω αν πραγματικά είναι πάντως έτσι μου ακούγεται).

Καλό θα ήταν για να ξέρουμε για τι πράγματα μιλάμε να γίνει χρήση αυτού του φίλτρου και σε συγκρίσεις ώστε να έχουμε σωστά συμπεράσματα.

Δεν εχω ασχοληθεί με το Σοεκρις καθολου αλλα linear filter σε αλλες περιπτώσεις εχει να κανει με το pre-post ringing (ισοκατανομή) και οχι με την συχνότητα.

Ναι. αλλά δεν έγινε μόνο εφαρμογή φίλτρου Πάνο, μπήκαν ένα κάρο αντιστάσεις και πυκνωτές, εξ ου και η έκταση στην οποία αναφέρομαι σε σχέση με πριν την εφαρμογή των εξαρτημάτων.

Η διαφορά που λέω είναι μεταξύ αυτού του φίλτρου και ενός δεν ξέρω ποιου soft που δεν ακούγονταν οι υψηλές καθόλου καλά.