DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία.

Μπροστά πάμε καθ'ομολογίαν!

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια τέτοια δοκιμή.

Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι πολλοί..

Το καλό είναι ότι τα firmware και τα φίλτρα αλλάζουν πολύ εύκολα και γρήγορα.

Ποιο Soekris έχεις;

Έχω το entry level, ήτοι το 0.05

Ιδανικά θα χρειαζόταν να είχατε τρία soekris για γρήγορο A/B

1) σκέτο μαμά όπως του Βαγγέλη, δίχως πειραγμένη τροφοδοσία
2) μαμά με μόνη αλλαγή το fw
3) μαμά με αλλαγή fw+μόντα.

Φυσικά το (1) με (2) γίνεται εύκολα, αλλά δεν επιτρέπει το γρήγορο Α/Β στην περίπτωση που οι ακουστικές αλλαγές είναι μικρές.

Κατόπιν εξαγωγής της παραπάνω διαδικασίας θα πρέπει να βάλετε, άλλα δύο soekris, αυτό του ΔημΔημ που έχει το τρίτο σετάπ άλλά έχει αλλαγμένη τροφοδοσία και μετά αυτό του Τζιμάρα που περιλαμβάνει ότι του ΔημΔημ αλλά έχει επιπρόσθετους lundahl στην έξοδο.

Δηλ. διερεύνηση με μία εισερχόμενη μεταβλητή κάθε φορά...

Στο όλο παιχνίδι δεν πρέπει με τίποτα να μπερδέψετε τα φίλτρα...τότε κάθε αποτέλεσμα δεν θα έχει αξιοπιστία...υποχρεωτικά το ίδιο φίλτρο σε όλα. Επίσης δεν θα πρέπει να μπερδέψετε τις εξοδους, balanced με ubalanced, το soekris διαφοροποιεί αυτές τις εξόδους με παρεμβολή άλλου κυκλώματος οπότε αυξάνονται οι μεταβλητές.

Το (3) το έχει κάποιος να συνεισφέρει σε ένα οριστικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει την κοινότητα του soekris?

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

καταπληκτικη ιδεα εγω μεσα και ναι θα συνεισφέρει τα μεγιστα

Κι εγώ στη διάθεσή σας για τις δοκιμές.. Βασικά το δύσκολο να βρεθεί είναι το "αγνό παρθένο" που έχει ο Βαγγέλης. Τα υπόλοιπα γίνονται.. Τα Salas ξεκουμπώνουν πολύ εύκολα ώστε να μπει πάνω σκέτος μετ/της (έχω έναν τέτοιο έτοιμο, με το κατάλληλο βύσμα) και τα FW επίσης αλλάζουν εύκολα.

Ιδανικά θα χρειαζόταν να είχατε τρία soekris για γρήγορο A/B

1) σκέτο μαμά όπως του Βαγγέλη, δίχως πειραγμένη τροφοδοσία
2) μαμά με μόνη αλλαγή το fw
3) μαμά με αλλαγή fw+μόντα.

Φυσικά το (1) με (2) γίνεται εύκολα, αλλά δεν επιτρέπει το γρήγορο Α/Β στην περίπτωση που οι ακουστικές αλλαγές είναι μικρές.

Κατόπιν εξαγωγής της παραπάνω διαδικασίας θα πρέπει να βάλετε, άλλα δύο soekris, αυτό του ΔημΔημ που έχει το τρίτο σετάπ άλλά έχει αλλαγμένη τροφοδοσία και μετά αυτό του Τζιμάρα που περιλαμβάνει ότι του ΔημΔημ αλλά έχει επιπρόσθετους lundahl στην έξοδο.

Δηλ. διερεύνηση με μία εισερχόμενη μεταβλητή κάθε φορά...

Στο όλο παιχνίδι δεν πρέπει με τίποτα να μπερδέψετε τα φίλτρα...τότε κάθε αποτέλεσμα δεν θα έχει αξιοπιστία...υποχρεωτικά το ίδιο φίλτρο σε όλα. Επίσης δεν θα πρέπει να μπερδέψετε τις εξοδους, balanced με ubalanced, το soekris διαφοροποιεί αυτές τις εξόδους με παρεμβολή άλλου κυκλώματος οπότε αυξάνονται οι μεταβλητές.

Το (3) το έχει κάποιος να συνεισφέρει σε ένα οριστικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει την κοινότητα του soekris?

Συμφωνώ απολύτως! Συγκρίσεις τύπου Α/Β μπορούν να καταλήξουν σε αξιόπιστο συμπέρασμα μόνον εφ' όσον μεταξύ των δύο δειγμάτων υπάρχει μόνο μία μεταβλητή που αλλάζει.Προσωπικά, είμαι απολύτως πρόθυμος να συμμετάσχω σε μία τέτοια (εκτεταμένη, καθώς φαίνεται) συγκριτική δοκιμή, η οποία πιστεύω θα ήταν πολύ χρήσιμη για να βγουν κάποια πιο εμπεριστατωμένα συμπεράσματα σχετικά με τη συμπεριφορά του Soekris.

Για να πω την αλήθεια, έχω μπερδευτεί πολύ με όλα αυτά που ακούω και διαβάζω σχετικά με τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις σ' αυτό το DAC. Έχουν γίνει τόσες προτάσεις και έχουν ακουστεί τόσα συμπεράσματα ακουστικής απόδοσης που με κάνουν λίγο διστακτικό απέναντι σε όλα αυτά που διαβάζω. Οπότε, μία τέτοια άμεση σύγκριση Α/Β θα μπορούσε να εξαγάγει κάποια πιο αντικειμενικά συμπεράσματα.

Aντε λοιπόν Βαγγέλη στηλε μου π.μ πότε μπορείς να κανονίσω και με τους άλλους.

Πριν μέρες με βροχή -παίζει την σημασία του : )- ακούσαμε το δικό μου 0.05 με μετασχηματιστή 3 ευρώ απ τον Φανό σε σύγκριση με του Geovar τ οποίο μάλλον έχει ότι μπορεί να πάρει βλ. Χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Ναι, του Γιώργου ήταν καλύτερο.

Το παραπάνω δεν προσφέρει κάτι στην αναζήτηση μου και η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι πια απ τις προσθήκες/αλλαγές του Γιώργου έκανε τη διαφορά.

Θα ψήφιζα φίλτρο/α με επόμενη την αλλαγή στην πλακέτα του.

Σημ: το είχα ακούσει σε παλιότερη "έκδοση" με όλες τις τροφοδοσίες και δεν μου άρεσε. Μάλιστα μου θύμισε ότι σιχαίνομαι στα ψηφιακά,. τσίρκο χωρίς περιεχόμενο. Ο Γιώργος μπορεί να γράψει τι αλλαγές έκανε στην πορεία.

Last edited:
Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Μανόλη δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποια φάση "επεξεργασίας" σου το είχα φέρει το καλοκαίρι. Σίγουρα με τα Salas, νομίζω ήταν και με τη επίσημη μόντα του Soren και μάλλον με το 0.99 FW. Στη συνέχεια(;;;) έβαλα τους 4 πυκνωτές 470μF και άλλαξα τα φίλτρα. Αυτή και τελική μορφή που ακούσαμε τη περασμένη βδομάδα. Απάντηση,σίγουρη,στο ερώτημα 1.000.000$ δεν υπάρχει.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Οι μεγαλες μας, κοινες αποριες στα -- Απάντηση,σίγουρη,στο ερώτημα 1.000.000$ δεν υπάρχει, καθως και στο -- μπροστά πάμε καθ'ομολογίαν! με ωθούν ακομα πιο πολύ στην αναγκη να εφαρμοστουν τα οσα αναφερει ο Lemon πιο πανω.

Re: Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Επιτέλους χτες το βράδυ καταφέραμε να βρεθούμε και να κάνουμε το συγκριτικό περίπου όπως εγραψε ο φιλος Λεμον πιο πάνω.
Αρχικά ακούσαμε με προσοχη το μαμά Soekris με το πρώτο φίρμγουερ, με το που το αναβαθμίσαμε ακούσαμε αλλο βάθος σκηνής και γέμισμα στις μεσοχαμηλές χωρις καμια αλλη ακουστή απωλεια πουθενά. Μετά ακουσαμε με Vref η σκηνή απλωσε ακόμα πιο πολυ αλλα εδω είχαμε και βελτιωσεις στα άκρα του φάσματος. Η τροφοδοσία του γνωστού μας Salas δίνει νεύρο ζωντάνια και σπιρτάδα.
Τέλος παιζαμε με τα φίλτρα τα οποια έκαναν απο μικρή εως καμία διαφορά σε αρχεία χαμηλής ανάλυσης 24-192. Σε 44αρια που ακουσαμε ειδαμε καποιες μικρες διαφορές, τελικα διαλεξα και πάλι από το partypak το F6.
Αντιμετωπίσαμε μερικά προβληματάκια με το βάλε βγάλε των drivers που εβγαλαν το δικό μου soekris απο το συναγωνισμό, προς το τέλος της ακροασης που καταφερα να το κάνω να δουλεψει η διαφορά Soekris με lundal και χωρίς που ακούσαμε ειναι μια εντελώς προσωπική προτιμηση αναλόγος του ακούσματος.
Σημερα πάντος έβαλα αλλα δυο rca πάνω στο σασί και συνδεσα απευθείας παρακάπτοντας τους lundall αλλα τελικά τωρα που το ξανακλείνω πάλι με Lundall το αφήνω συνδεδεμενο, γενικά στα πιο πολλα κομματια μου αρέσει πιο πολυ αυτο το στρογγυλεμα που κάνουν στη νότα, ειπαμε οτι και να κάνω τελικα λιγο analog παραμένω πάντα.
P.S
Δημητρη με γκατεμιασες χτες ειπες θα δεις αυριο δεν θα πεζει και βάζε βγάζε τα βυζματακια σημερα που δοκιμαζα με και χωρίς lundall εδωσα μια και ξεκολλησα ενα πυκνώτη του Vref, τον ξανακόλλησα πάντος και τωρα ακουω μια χαρα με λουνταλ ξανά.

Δεν κατάφερα να έρθω στην όμορφη συνάντησή σας...

Δημήτρηδες είναι γνωστό ότι όταν ανακατεύεις πολλά πράγματα μέσα σε λίγο χρόνο, πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος "κολλήματος" κάποιας συσκευής ή οδηγού που δημιουργεί προβλήματα. Είναι μάλλον κανόνας σε τέτοιες συναντήσεις και το έχουμε δει πολλές φορές.

Εν κατακλείδι και εάν κατάλαβα καλά, έχουμε:

1. Μαμά Soekris = κάπως άδειο στις μεσοχαμηλές
2. Μαμά Soekris με νέο fw = μεγαλύτερο βάθος σκηνής από το (1) και γέμισμα μεσοχαμηλών, ίδια λοιπή απόδοση με το (1)
3. Μαμά Soekris με Vref+fw = ακομη μεγαλύτερη διάσταση σκηνής από το (2), βελτίωση άκρων του φάσματος.
4. Salas + Soekris me Vref+fw = εδώ αναφέρεται ότι τα Salas έδωσαν περισσότερη ζωντάνια και σπιρτάδα

Τα γράφω σωστά; Συμφωνείτε και οι τρεις σας;
Ερώτηση: αυτή η αύξηση που δημιουργήθηκε στα άκρα στο (3) και η αύξηση της "ζωντάνιας-σπιρτάδας" στο (4) δεν επηρέασαν τη μεσαία περιοχή του (2), λαμβάνοντας το αποτέλεσμα ως πιο "επιθετικό" και μπροστάρικο;

Οι lundahl είναι άλλο κεφάλαιο οι οποίοι σαφώς επιδρούν ως φίλτρο στην έξοδο. Αλλού θα ταιριάξουν ταμάμ, αλλού απλά θα ξενίσουν...το διαπίσωσα τελευταία σε σπίτι φίλου όπου έπαιξαν εντελώς διαφορετικά από ότι σε μένα.

Nαι εγω ετσι ακριβως το αντιληφθηκα και κάθε αναβαθμιση μόνο κέρδιζε τουλάχιστον στα αυτιά μου.
Σημερα το πρωί εκανα με ένα άλλο κάλο φίλο και συνεργάτη περισσότερες δοκιμές με και χωρίς lundahl μιας και το βιμπράφωνο στο γνωστό jazz at the pawnshop μου άρεσε πολύ χωρίς τους Lundall στου αλλου Δημήτρη αλλα τελικα συνολικά αυτό που δίνουν (στο δικό μου σύστημα τουλάχιστον) είναι αναντικατάστατο.

Χθες, λοιπόν, καταφέραμε να βρεθούμε στο σπίτι του Δημήτρη (analog-jimaras), μαζί με τον άλλο Δημήτρη (Δημητρακούδη) με σκοπό να διαπιστώσουμε πόσο έχει αλλάξει το γνωστό dac, με τις διάφορες μόντες και αλλαγές fw και φίλτρων, από την παρθενική του μορφή.
Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μόνο μουσικό κομμάτι, το Limehouse Blues Jazz από το άλπουμ Jazz at the Pawnshop σε ανάλυση 24/192. Το πρώτο μηχάνημα που τέθηκε σε δοκιμασία ήταν το δικό μου μαμίσιο/απείραχτο. Ο ήχος του ήταν αναιμικός, χωρίς σώματα στις μεσαίες και μεσοχαμηλές, πράγμα που έκανε τις μεσο-υψηλές και υψηλές να ακούγονται κάπως υπερτονισμένες, Αμέσως μετά, ο εξπέρ Δημήτρης (DimDim) περνάει το πιο πρόσφατο fw (0.99) και, ω του θαύματος, ο ήχος βελτιώθηκε τα μάλα: ο ήχος απέκτησε αμέσως το σώμα που του έλειπε, το μπάσο βελτιώθηκε αισθητά τόσο σε έτκαση όσο και σε σώμα και οι υψηλές έπαψαν να είναι τσιριχτές και τονισμένες. Του περάσαμε και κάποια άλλα φίλτρα, (από το partypak 1), αλλά οι διαφορές δεν μπορώ να πω ότι ήταν αισθητές (Βεβαίως, όπως μας εξήγησε και ο Δημήτρης (DimDim), σε υλικό με δειγματοληψία 196 kHz τα φίλτρα δεν έχουν κάποια ουσιαστική επίδραση).
Στη συνέχεια, στο σύστημα μπήκε το dac του Δημήτρη (DimDim) με όλα τα καλούδια επάνω: μόντες στις γραμμές Vref, τροφοδοσίες Salas (με αφαιρεμένες τις on-board γέφυρες). Ε λοιπόν, ο ήχος απογειώθηκε εμφανέστατα, η μουσική σηκνή απλώθηκε σε όλον το χώρο, η έκταση και τα σώματα των οργάνων απέκτησαν μία απίστευτη αληθοφάνεια - σε γενικές γραμμές, ένας πολύ μεγάλος ήχος και ο πιο αναλογικοφανής που έχω ακούσει από ψηφιακό υλικό.
Μετά από πολύ ταλαιπωρία με τους drivers του XMOS που μπλέχτηκαν στο laptop του οικοδεσπότη, καταφέραμε να ακούσουμε και το dac του έτερου Δημήτρη (analog-jimaras). Παρόλο που ο ήχος εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικός, κατά την προσωπική μου εκτίμηση (και προτίμηση), δεν είχε την έκταση, την ατάκα και το άπλωμα που είχε το πρηγούμενο. Ασφαλώς, όταν μπαίνουμε σε τέτοιες λεπτομέρειες, το προσωπικό γούστο είναι ένα μεγάλος και καθοριστικός παράγοντας που υπεισέρχεται στην εξίσωση.
Συμπέρασμα: Οι μόντες και η εξωτερική τροφοδοσία αξίζουν τον κόπο και ανεβάζουν ένα ήδη εξαιρετικό dac, πολλές βαθμίδες παραπάνω.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον οικοδεσπότη της συνάντησης Δημήτρη (analog-jimaras) για τη φιλοξενία, όσο και τον Δημήτρη Δημητρακούδη για τις πολύτιμες συμβουλές του.

Αν και διαβάζω ότι δεν κρατήσατε εξ' αρχής σταθερό το φίλτρο στην ακρόασή σας σε όλα τα dac, εντούτοις τα συμπεράσματά σας είναι κοινά.
Υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση σε κάθε στάδιο και φαίνεται ότι τόσο το νέο fw όσο και η μόντα στο Vref έπιασαν τόπο.

Οι αρετές της καλής και σωστής τροφοδοσίας είναι ευήκουστες είτε στα αναλογικά ειτε στα ψηφιακά.

Αν και δεν αναφέρατε εάν έγινε ισοστάθμιση εξόδου, πιστεύω αυτό να μην έπαιξε καθοριστικό ρόλο μεταξύ της ακρόασης του (2) και του (3)-(4), γιατί θυμάμαι ότι το Vref μεταβάλλει τη στάθμη εξόδου.

Διασταυρώνονται λοιπόν τα αποτελέσματα/συμπεράσματα της ακρόασης σας με εκείνα που ακούστηκαν στο σπίτι μου,πριν κάνα-δύο βδομάδες. Τα μηχανήματα ήταν του Μανόλη(Morfea) με το παλιό (1o) FW και με ένα Μ/Σ, όπως του Βαγγέλη και δικό μου όπως του DimDim.
Χαίρομαι

Αυτό που δεν καταφέραμε να κάνουμε ήταν να ακούσουμε το Soekris μόνο με το Vref, χωρίς Salas, και αυτό γιατί έχω αφαιρέσει τη γέφυρα από το δικό μου οπότε δεν μπορώ πια να συνδέσω απ' ευθείας πάνω μετ/τη.

Αλλά οι διαφορές στον ήχο είναι όπως περιγράφηκαν παραπάνω. Όλες οι αλλαγές ακουγόντουσαν ξεκάθαρα, δεν χρειαζόταν καν level matching.

Τέλος, αυτό που μεταβάλει την στάθμη εξόδου είναι καθαρά και μόνο η επιλογή φίλτρου. Τα πιο σωστά φίλτρα παίζουν αισθητά πιο χαμηλά από το πρώτο (original) φίλτρο, λόγω πρόσθετου (αναγκαίου ουσιαστικά) headroom.

Οπότε, εν κατακλείδι, αυτό που δεν μπορώ να εκτιμήσω είναι τι ποσοστό βελτίωσης αντιστοιχεί στο Salas και τι στο Vref mod. Είμαι όμως αρκετά σίγουρος ότι και οι δυο αλλαγές / προσθήκες κάνουν καλό στο τελικό αποτέλεσμα.

Οπότε, εν κατακλείδι, αυτό που δεν μπορώ να εκτιμήσω είναι τι ποσοστό βελτίωσης αντιστοιχεί στο Salas και τι στο Vref mod. Είμαι όμως αρκετά σίγουρος ότι και οι δυο αλλαγές / προσθήκες κάνουν καλό στο τελικό αποτέλεσμα.

Ακριβώς αυτή η απορία μου έχει μείνει και εμένα: ποια είναι η συνεισφορά του Vref mod και ποια του Salas regulator στο τελικό αποτέλεσμα...

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι τους ακροατές μιας που δεν το βλέπω στις εντυπώσεις.
Ποιο από τα τρία θα χαρακτηρίζατε ως ποιο ξεκούραστο,ποιο πιο ομοιογενές στο φάσμα και ποιο πιο αληθοφανές;