Download δεδομενων vs vdsl

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
4,914
Εκανα μετρήσεις με το speedtest τις ταχύτητες download μέσω δεδομένων του κινητού (cosmote) και της συνδεσης vdsl (τυπικά 50mbps αλλά ουσιαστικά έως 32 mbps λόγω αποστασης). Προς μέγιστη έκπληξη μου τα "δεδομενα" είχαν φοβερά μικρή ταχύτητα τη συγκεκριμένη ώρα 3mbps , ενώ το βράδυ πλησιάζουν τα 200mbps! Αυτό σημαίνει πως, λόγω παραλιακού οικισμού, υπάρχει άπειρο πλήθος που συνδέεται στο ίντερνετ με τα " δεδομενα" των κινητών τους, οπότε πέφτει η ταχυτητα; Και σκεπτόμουν να πάρω μοντεμ με 4/5g σύνδεση καταργώντας το σταθερό...

Αν δεν έχεις ανάγκη το mobile router 5g ή 4g μην το κάνεις .
Όταν έχει "κίνηση" οι ταχύτητες είναι αστείες.
5g και τρίχες ....το ρουτερακι με 4g είχε πιο γρήγορες ταχύτητες, γιατί το βγάζεις στο μπαλκόνι ενώ το 5g στο σπίτι μέσα ιδρώνει.
Ταχύτητες έχει μόνο στις 3 4 5 η ώρα το πρωί που όλο το χωριό κοιμάται.
Έχω δει μέχρι 500 , αλλά τι να το κάνεις όταν όλη την άλλη μέρα σουρνεται ??

• Like
Reactions: koupa
Το πρόβλημα είναι η εκάστοτε χωρητικότητα. Σε κάθε KV έχεις πχ 100 πόρτες και ΤΕΛΟΣ. Ότι και να γίνει αυτό είναι το ανώτατο όριο. Σπάνια να χρειαστεί να αναβαθμίσει καθώς δεν είναι όλοι οι χρήστες data hoarders. Άλλος κατεβάζει ότι τσόντα κυκλοφορεί και στο διπλανό διαμέρισμα άντε να δει κανένα βίντεο με το Μάκη Χριστοδουλόπουλο να μερακλώσει. Επίσης ο κάθε ένας από εμάς έχει συγκεκριμένη σύνδεση. Πχ εγώ έχω 50ρα, ο δίπλα 24ρα και ο άλλος 200ρα. Οπότε υπάρχει κόφτης εκ των πραγμάτων. Το κάθε KV λοιπόν έχει μια μεγάλη σύνδεση με το ΑΚ η οποία πολύ σπάνια να "μπουκώσει" για τους παραπάνω λόγους.

Όμως στην κινητή ΔΕΝ συμβαίνει αυτό. Κατ' αρχάς τα κινητά είναι ελεύθερα. Δεν έχουν όριο στην ταχύτητα. Θα τερματίσεις είτε έχεις καρτοκινητό, είτε συμβόλαιο. ΟΚ τα συμβόλαια και ειδικά τα μεγάλα έχουν κάποια προτεραιότητα αλλά δεν επηρεάζει και πολύ. Αγοράζεις φτηνό κινητό με απλό 4G; Θα πιάνεις τόσο... Αγοράζεις το νέο iPhone 15 Pro Max με 5G; Θα πιάνεις 10τόσο ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. Και μετά έχουμε την χωρητικότητα των κεραιών. Πριν έγραψα για τις πόρτες στα KV. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός όπως καταλαβαίνουμε. Αν έχει αγώνα στο ΟΑΚΑ με 80.000 κόσμο τότε ΌΛΟΙ θα συνδεθούν στην κοντινότερη κεραία και θα μπουκώσει το σήμα. Στις 3 τα ξημερώματα που στο γήπεδο θα βρίσκονται μόνο οι φύλακες στην ίδια κεραία θα υάρχουν μόνο 1000 άτομα που είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Λογικό να υπάρχει τρελό bottleneck και να πέφτει η ταχύτητα στο μηδέν.

Πήγα σε τρία μέρη το καλοκαίρι. Το 4g ήταν από μέτριο ως ανύπαρκτο. Στην τελευταία στάση δεν μπορούσε καν να συνδεθεί το κινητό για τηλέφωνο!
Οι υποδομές είναι πολύ πίσω για να αντέχουν την κίνηση του Αυγούστου.

Δοκιμάζω τις τελευταίας μέρες με cosmote neo και αυτές είναι οι ταχύτητες. Οι δυο μετρήσεις με 200 κάτι είναι λόγο wifi 2.4, οι υπόλοιπες στα 5. Η τελευταία από το iPhone μερικά μέτρα δίπλα από το ρουτερ

Attachments

• IMG_0503.png
    IMG_0503.png
    138.3 KB · Views: 39
  • IMG_0504.png
    IMG_0504.png
    460 KB · Views: 40
  • IMG_1215.png
    IMG_1215.png
    154.9 KB · Views: 38
Ρίξτε μια ματιά στην παράνοια του 5g, με το ίδιο φυσικά τηλέφωνο.
Η πρώτη φωτό είναι στην Αθήνα.... σκοτώνει.
Η δεύτερη στο χωριό Ιούνιο σχεδόν άδειο....καλά τα πάει.
Η τρίτη μόλις πριν μερικά λεπτά με το χωριό φισκαρισμενο.... τραγωδία.
Τέταρτη δεν βάζω γιατί το κινητό στην παραλία,απλά δεν πιάνει καν.😀
Μαματα με μεγάλα γράμματα.😵‍💫

(σύνδεση cosmote...η θυγατέρα με voda κλαίει με λυγμούς 😁 )

Attachments

• Screenshot_2024-08-15-22-40-42-195_org.zwanoo.android.speedtest~2.jpg
    Screenshot_2024-08-15-22-40-42-195_org.zwanoo.android.speedtest~2.jpg
    62.4 KB · Views: 34
  • Screenshot_2024-08-15-22-42-41-408_org.zwanoo.android.speedtest~2.jpg
    Screenshot_2024-08-15-22-42-41-408_org.zwanoo.android.speedtest~2.jpg
    94.8 KB · Views: 34
  • Screenshot_2024-08-15-22-43-02-128_org.zwanoo.android.speedtest~2.jpg
    Screenshot_2024-08-15-22-43-02-128_org.zwanoo.android.speedtest~2.jpg
    61.7 KB · Views: 35
  • Like
Reactions: koupa
Γενικά οι νέες τεχνολογίες είναι πιο ευαίσθητες και λογικό καθώς για τις μεγαλύτερες ταχύτητες θες πιο μεγάλη χωρητικότητα και πυκνότερη κάλυψη. @mdvq δοκίμασε να ρίξεις την ταχύτητα σε 4G και κάνε πάλι τεστ. Ίσως εκπλαγείς ευχάριστα καθώς είναι πιο "χαλαρό" στις απαιτήσεις του.

Πριν μερικά χρόνια έδωσαν εικονικά 4G στην περιοχή μου και η κατάσταση ήταν τραγική. Το πήραν πίσω διότι δεν μπορούσες να κάνεις τα βασικά. Μετά μερικούς μήνες ήρθε το κανονικό σήμα.

Να φέρω ένα άλλο παράδειγμα. Στο χωριό της μάνας μου δεν είχαμε Vodafone. Απειροελάχιστο σήμα και αυτό σε σημεία της αυλής. Όταν ήρθε το 4G σαν απαίτηση είχε να κλειδώνει σε μια κεραία. Μη ρωτάτε το γιατί δεν ξέρω. Στη διαδρομή περνούσαμε μακριά από μία τέτοια κεραία και φυσικά το κινητό μου κλείδωνε σε 4G. Όταν πήγαινα στο χωριό έβλεπα το σήμα αλλά δεν είχα τίποτα. Ούτε καν κλήση. Λόγω του κλειδώματος και των αντανακλάσεων έβλεπε μεν κεραία αλλά με σχεδόν μηδενικό σήμα. Έπρεπε να αλλάζω χειροκίνητα το σήμα σε 3G ώστε να έχω κλήσεις και όταν έφευγα να θυμόμουν να κάνω πίσω την αλλαγή.

• Like
Reactions: mdvq
Βέβαια το μυστήριο της υπόθεσης είναι ότι παρόλα αυτά (αστείες ταχύτητες), cosmote tv παίζει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
Αν καταφέρω να γυρίσω το ρούτερ σε 4g , θα ενημερώσω για τυχόν διαφορές.

Το ρούτερ έχει κλειδώσει σε λειτουργία 5/4/3g .
Οπότε τι πιάνει και πότε, μόνο το ίδιο το ρούτερ γνωρίζει 😀

Έχω 1.5 χρόνο 5G router έκοψα την άθλια μίζερη VDSL του ΟΤΕ και έχω ησυχάσει. 7 φορές πάνω download και 20 φορές πάνω upload 30 ευρώ έδινα στον ote 3 ευρώ στην extra Sim για απεριόριστα την έκαναν 5 τώρα. Μακριά από το δουλεμα του ote όλα τα χρόνια τους έχουμε κάνει χρυσούς για άθλιες ταχύτητες και μονοπώλια σε τεράστιες τιμές.
Και ακόμα και με το 5G μας κοροϊδεύουν. Το 90% της χώρας είναι 4G DSS με Ν1 Ν28 bands που δεν δίνουν παραπάνω ταχύτητα από το 4G+. Κάθονται κοροϊδεύουν στις διαφημίσεις με 99%.καλυψη 5G όταν η πραγματική είναι στο 7%.
Ν78 είναι το πραγματικό 5G με 1GB+ ταχύτητες. Αλλά ο καημένος ο κόσμος η μάζα βλέπει 5G σήμα στο κινητό του και χαίρεται και ας είναι fake με χειρότερες ταχύτητες από 4G. Τα ίδια και χειρότερα γινόταν μια ζωή και γίνονται στη σταθερή με τα έως 24mb και το μίζερο 10% upload όλα τα χρόνια για να πουλάνε συμμετρικα. Μαυριστε τους και πάτε σε 4G router φτάνει το δουλεμα πια 2024 έχουμε και είμαστε οι πιο ακριβοί στο ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουμε και τις χειρότερες ταχύτητες.

Στάλθηκε από το M2012K11AG μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Έχω 1.5 χρόνο 5G router έκοψα την άθλια μίζερη VDSL του ΟΤΕ και έχω ησυχάσει. 7 φορές πάνω download και 20 φορές πάνω upload 30 ευρώ έδινα στον ote 3 ευρώ στην extra Sim για απεριόριστα την έκαναν 5 τώρα.
Απο οτι βλεπω στο σαιτ της κοσμοτε, με τα 5 ευρω της εξτρα σιμ, εχεις το πολυ εως 20 γιγα το μηνα.
Αν θελεις απεριοριστα - αν εχω καταλβει καλα- η καρτα σιμ εχει 25 ευρω κοστος το μηνα περα απο τα 41 ευρω που θελει το συμβολαιο κινητης με απεριοριστα δεδομενα.

ΑΝ ειναι ετσι, 66 ευρω μηνιαιως, δεν το λες και πολυ συμφερουσα επιλογη.... που κανω λαθος ?

Εκτος να το να εχεις εως 20 γιγα το μηνα σε οποιο μερος θελεις και σε επιπλεον συσκευες του κινητου, ειναι αυτο που ψαχνει κανεις. Αντε και οι καπως γρηγορες ταχυτητες.

Απο οτι βλεπω στο σαιτ της κοσμοτε, με τα 5 ευρω της εξτρα σιμ, εχεις το πολυ εως 20 γιγα το μηνα.
Αν θελεις απεριοριστα - αν εχω καταλβει καλα- η καρτα σιμ εχει 25 ευρω κοστος το μηνα περα απο τα 41 ευρω που θελει το συμβολαιο κινητης με απεριοριστα δεδομενα.

ΑΝ ειναι ετσι, 66 ευρω μηνιαιως, δεν το λες και πολυ συμφερουσα επιλογη.... που κανω λαθος ?

Εκτος να το να εχεις εως 20 γιγα το μηνα σε οποιο μερος θελεις και σε επιπλεον συσκευες του κινητου, ειναι αυτο που ψαχνει κανεις. Αντε και οι καπως γρηγορες ταχυτητες.
Αυτο μπηκε τωρα απο Ιουλιο 2024.
Εγω εχω με 13.5 ευρω gigamax unlimited οχι 41 που το δινουν επισημα ηταν προσφορα για λιγες μερες και extra sim 3 ευρω απεριοριστα που εγινε 5 για μας τους παλιους απο φετος Ιουλιο μεχρι τη ληξη συμβολαιου μας.
Τελος αν δεν σας κανουν προσφορα gigamax πατε σε giga week με 6.5 το μηνα για απεριοριστα με 26 το μηνα χωρις καποια δευσμευση η frog unlimited με 12 το μηνα 144 το χρονο χωρις αλλη δεσμευση αυτο το δινουν 2 καταστηματα αθηνα και θεσσαλονικη μονιμα. Αρκετα ταϊσαμε τις χοντρες αγελαδες ολα τα χρονια για τις μιζερες ταχυτητες του χαλκου φτανει.

Ναι, αλλα παλι, για να εχεις απεριοριστα δεδομενα στην εξτρα καρτα σιμ, θελεις 25 ευρω το μηνα (συν οτι πληρωνεις για το προγραμμα σου στο κινητο).

Οι ατομικες προσφορες, καλες ειναι, αλλα δεν μπορουμε να τις εχουμε ολοι.... αρα δεν ειναι και ο κανονας.

To frog, ειναι της κοσμοτε και συνδεεται με την εξτρα σιμ ?

Ναι, αλλα παλι, για να εχεις απεριοριστα δεδομενα στην εξτρα καρτα σιμ, θελεις 25 ευρω το μηνα (συν οτι πληρωνεις για το προγραμμα σου στο κινητο).

Οι ατομικες προσφορες, καλες ειναι, αλλα δεν μπορουμε να τις εχουμε ολοι.... αρα δεν ειναι και ο κανονας.

To frog, ειναι της κοσμοτε και συνδεεται με την εξτρα σιμ ?

Μπορείς με giga week φίλε μου όπως έγραψα. 26 το μήνα χωρίς καμία δέσμευση συμβολαίου. Κουμπώνεις router και παίζεις έτσι το είχα 2 μήνες πριν την Extra sim. Το frog είναι της cosmote ναι τραβάει από το δίκτυο της και είναι κάρτα frog όχι extra Sim. Δίνεις 12 το μήνα και τέλος αλλά είναι σε 2 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Πέρσι bf το έδιναν 60 ευρώ όλο το χρόνο 5 το μήνα και είχε γίνει χαμός ουρά όλη τη μέρα.

Στάλθηκε από το M2012K11AG μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μπορείς με giga week φίλε μου όπως έγραψα. 26 το μήνα χωρίς καμία δέσμευση συμβολαίου.
Αυτο μπορει να ισχυε πιο παλια, αλλα τωρα πλεον -μαλλον- το εχουν αλλαξει.

Με τα 5 ευρω της σιμ ΔΕΝ μπορεις να εχεις απεριοριστα...

ειτε θα εχεις εως 20 γιγα το μηνα - αν εχεις συμβολαιο με απεριοριστα
ο μηνιαίο πάγιο κάθε EXTRA SIM Unlimited Standard που ενεργοποιείς ανέρχεται στα 5€. Από κάθε «EXTRA SIM Standard», μπορείς να καταναλώσεις έως 20GB ανά κύκλο τιμολόγησης

ειτε θα εχεις ολα οσα εχει το πακετο σου -αλλα ΟΧΙ απεριοριστα, νομιζω μεχρι 100 γιγα το μηνα μπορεις να παρεις (σε προσφορες που βγαινουν κατα καιρους προσφατα)...

H EXTRA SIM Basic μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με προγράμματα συμβολαίου φωνής ή Mobile Internet που σου παρέχουν έναν ορισμένο όγκο δεδομένων (όχι απεριόριστο).

Αυτο μπορει να ισχυε πιο παλια, αλλα τωρα πλεον -μαλλον- το εχουν αλλαξει.

Με τα 5 ευρω της σιμ ΔΕΝ μπορεις να εχεις απεριοριστα...

ειτε θα εχεις εως 20 γιγα το μηνα - αν εχεις συμβολαιο με απεριοριστα

ειτε θα εχεις ολα οσα εχει το πακετο σου -αλλα ΟΧΙ απεριοριστα, νομιζω μεχρι 100 γιγα το μηνα μπορεις να παρεις (σε προσφορες που βγαινουν κατα καιρους προσφατα)...
Δεν εχουν αλλαξει τιποτα. Το πακετο υπαρχει 2 χρονια κανονικα.
Το αλλο ναι οι νεες sim ειναι με 25 απεριοριστα η 5 για 20gb. Οι παλιοι ειμαστε με 5 ευρω και απεριοριστα.
Screenshot-1.png

• Like
Reactions: ilias
Αυτο λεω... τυχεροι οι παλιοι και μακαρι να μη σας το σταματησουν και να συνεχισει ως εχει.

Οποιος ομως θελει τωρα κατι αντιστοιχο.... παπαλα :cool:
Ναι και γω παλιός είμαι και ισχύει αυτό που λέει ο king2009.
Τώρα με ποια δικαιολογία μπορούν να μας κόψουν την έξτρα σιμ ή να την πάνε 25 ευρώ???
Ε όλο και κάτι θα σκεφτεί το αρρωστημένο μυαλό τους😵‍💫

• Haha
Reactions: Paris2018
Cosmote Neo με 33€ το μήνα χωρίς καμία δεσμεύση και απεριόριστα δεδομένα.
Το θέμα είναι αν σου δίνει με 5 ευρώ παραπάνω και μια εξτρα σιμ για το εξοχικό πχ.
Εγώ έτσι το έχω και έχω σωθεί.
Δεν μπορείς να έχεις χοτ σποτ το κινητό όλη μέρα.
Ενώ με την έξτρα σιμ και ένα 5g ρούτερ,έχει ίντερνετ όλη η οικογένεια και βλέπεις και cosmote TV είτε από android TV είτε από Chromecast.

• Like
Reactions: ilias