DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Και το 4K photo των Πανυ αυτό είναι , πλήρη αρχεία αλλά jpeg.

Τα πλεονεκτήματα των ακάθρεπτων δν είναι μόνο αυτά που γράφτηκαν αλλά πολύ περισσότερα,

Π.χ. Silent shutter , τέλος πια από τα κροταλίσματα των DSLR ειδικά σε ριπές, στους υγροβιότοπους έχουν αναρτηθεί μάλιστα ταμπέλες: NO DSLR :damnyou:

ΥΣ
δεν μιλώ οτι για να χαλάσει μηχανισμός κλείστρου αν δεν γίνεται χρήση του μηχανικού θα περάσουν χρόνια, στην ΕΜ1.2 πότε πότε ρίχνω καμία μπαλωθια με το μηχανικό να το ξεσκουριαζω.

Τις Panasonic είναι πλήρη αρχεία άλλα 8mp και jepg όπως είπες ενώ έχω δει και κάμποσα θέματα με sharpness σε αυτά τα αρχεία, βασικά είναι μόνο για συμπληρωματική χρήση, άλλα από το τίποτα καλό είναι και αυτό!!
Στις σύγχρονες dslr υπάρχει συνήθως silent mode που περιορίζει αισθητά τον θόρυβο του κλείστρου ενώ π.χ. η Nikon D7500 έχει και ηλεκτρονική πρώτη κουρτίνα.
Τώρα για την αντοχή του κλείστρου φτάνει άνετα ακόμα και στις μεσαίες Dslr πάνω από 150.000 clicks, ενώ στις ακριβές πάνω από 250.000 νούμερα που δεν τα πλησιάζει καν ένας ερασιτέχνης φωτογράφος, ενώ έχω δει Nikon D800 με 400.000 clicks χωρίς να έχει βγάλει πρόβλημα!!!
Σε κάθε περίπτωση βέβαια σημαντικό είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό κλείστρο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

17MP, όσα δηλαδή δίνει ο 20άρης αισθήτηρας σε 16:9, είναι στις RX100, αρκεί να τραβάς FHD και picture profile off.

Dual rec λέγεται, και δίνει μάλιστα τρεις επιλογές ποιότητας στα jpeg, standard, fine, extra fine.

Δεν υπάρχει διακοπή στο βίντεο κατά τη λήψη φωτογραφίας.

Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Το ηλεκτρονικό κλείστρο δίνει χαμηλότερα bit χρωματος στο αρχείο σε σχέση με το μηχανικό νομίζω;

Αυτά ίσχυαν στις παλιές υλοποιήσεις. Είπαμε κάποιες ακάθρεπτες μηχανές εξελίσσονται και γιαυτο και έχουν τσιμπημένη τιμή.

Και έχουν και άλλα μειονεκτήματα οι μηχανές με το ηλεκτρονικό κλείστρο που σε άλλες ακάθρεπτες μηχανές είναι έντονα και σε άλλες όχι τόσο (π.χ. Rolling shutter).

Όσο για τα κλικ στο μηχανικό κλείστρο αν ρίξεις ένα δυο καλά timelapse πιάνεις πάρα πολύ γρήγορα τα χιλιάρικα , αν το μηχανάκι έχει ριπή 15-20fps και ασχολείσαι με σπορ δράση και εχεις ελαφρύ δάχτυλο άνετα πιάνεις τα νούμερα που γράφτηκαν. Εγώ σε κάθε firmware μόνο για δοκιμες για να δω τυχόν αλλαγές στην εστίαση κλπ. Τραβώ 3-4000 φωτό με το ηλεκτρονικό την ημέρα που τεσταρω.
φυσικα και υπάρχουν DSLR με αρκετά ήσυχο μηχανικό κλείστρο , αλλά αυτό είναι προϊόν πολύ ακριβής υλοποίησης που στις ακαθρεπτες δεν υφίσταται, είπαμε όσο τα μηχανικά μέρη απουσιάζουν τόσο πιο πολύ προχωράμε σε μηχανές που απαλλάσσονται από τα προβλήματα του παρελθόντος.

:grandpa:Τωρα αν μας δίνουν νέα ακαθρεπτη με 2-5 FPS ναι σίγουρα δεν υπαρχει λόγος να κανεις χρήση του ηλεκτρονικοϋ κλείστρου , θα κανεις μερικά χρόνια να τα καλύψεις.:FSGSFGS4:

Last edited:

Π.χ. Από Panasonic παλιά μοντέλα όπως GH3 , GX7 αλλά και πιο νέα GX8, GH5, G9 έχουν 12 bits ακόμη και στο φούλ ηλεκτρονικό.

Το παρόν νήμα μεταφερθηκε στην κατηγορία συζητήσεων.- ανακοινώσεων.

Ένα σχετικό άρθρο όπου συνοψίζει αρκετά από αυτά που έχουν γραφτεί ήδη,

https://www.digitaltrends.com/photography/how-to-save-dslr-after-mirrorless-wins/

Και ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό

5a95d329aae6051f008b45d9-1334-1001.jpg

Ωραιο γραφημα. Δειχνει οτι οι φωτογραφικες με εναλλαξιμους φακους οχι μονο δεν εχουν χασει κοινο αλλα εχουν αρκετα καλες πωλησεις σε σχεση με χρονιες που ο κλαδος ειχε αυξητικες τασεις. Βεβαια βλεπουμε και τα κινητα ποιες φωτογραφικες "τσακισαν".

Ακριβώς , γιαυτο και το έβαλα , το 2012-13 είχαν πολύ υψηλότερες πωλήσεις ακόμα και από το 2007-2011 που οι πωλήσεις είχαν εκτοξευτεί. βλέπουμε οτι η μεγάλη πτώση λόγω κινητών έχει επηρεάσει κυρίως την κατηγορία μηχανων με σταθερό φακό.

Κομπανιέροι και κομπανιέρισες ώραια η συζήτηση στον βαθμό που μπορώ να την παρακολουθήσω . Η φάση με τις mirrorless - άσχετα αν ποτέ μου δεν την κατανόησα πλήρως- φαίνεται πως θα έχει αργά η γρήγορα σημαντικές επιδράσεις στην αγορά . Το βλέπω κομματάκι δύσκολο οι μεγάλοι να συνεχίσουν να πάτάνε σε 3 βάρκες , FF crop και mirrorless αλλά και 3 γενιές φακών αντίστοιχα . Αυτό όπως σωστά έγραψε κάποιος φίλος σε άλλο σχετικό θέμα ίσως είναι καλό για επαγγελματίες και άλλοις που χώνουν λεφτά στο σπορ στην λογική οτι θα βρούν FF ναυαρχίδες και FF φακούς σε τιμές χώμα (για τα δεδομένα πάντα).

Τι γίνεται όμως με εμάς που τα δεδομένα ακόμα και χώμα είναι απλησίαστα . Μιλάω για μένα και άλλους που είμαστε βολεμένοι χρόνια τώρα με μηχανές μεσαίας κατηγορίας (60d, 70d , 7100 , 7200 κλπ) . Εχουμε και τα πλαστικά φακουδάκια μας και κάνουμε τα γούστα μας . Εμας η φάση που μας ωφελεί ; Μέχρι στιγμής μάλλον πουθενά εκτός και κάποιος ψάχνει ακάθρεφτο σωμα διετίας τριετίας και βαλει το μαμαιρι στο λαιμό καποιου που τρέχει να πάρει νέας γενιάς ακάθρεφτη canonνικον .

Προσωπικά είμαι με 70d από το καλοκαίρι του 14 . Έχω και σχεδόν όλους τους stm . Καλό σώμα , καλή στο βίντεο , μέτρια στην φωτό κυρίως λόγω του παρωχημένου αισθητήρα . Η 80 d που βγήκε 2 χρόνια μετά . με κάποιες βελτιώσεις στα σημεία (σημαντικότερη ίσως τα 24 Mp στον αισθητήρα ) πρέπει να βγήκε με αρχική τιμή πώλησης 100 με 200 στο σώμα . Τώρα υποτίθεται περιμένουμε την 90d ή 80mkii . Εκτιμώ , αν και όποτε βγεί θα είναι ακόμα ακριβότερη . Άρα λοιπόν για μας τους crop "πληβείους" μάλλον η όλη ανακατωσούρα με τις mirrorless , πέρα των φιλολογικών αντιπαραθέσεων στο φόρουμ , δεν προσφέρει και καμιά ιδιαίτερη υπηρεσία . Ηθέλα να πω τον πόνο μου .

Καλημέρα σας .

large.jpg

έβαλα eδώ τα γραφήματα που αφορούν συνολικά την πορεία των πωλήσεων τα τελευταία έτη για να μας προβληματίσει και στο ερώτημα του τίτλου : Ποιο είναι το μέλλον ?

και μετά λέμε γιατί ανεβάζουν συνεχώς τιμές όλοι ....

Περισσότερες λεπτομέρειες για το γράφημα : https://lensvid.com/gear/technology/what-happened-to-the-photography-industry-in-2018/

Κώστα αν δεις όμως η μεγάλη ζημιά είναι από τις Compact που σταμάτησαν να πουλάνε, οι μηχανές με εναλλάξιμους φακούς έχουν μια σχετικά μικρή πτώση, το 2010 πούλαγαν 12,9 m το 2018 10,8 m. Δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα δηλαδή. Έγινε ένα τσαφ το 2012 και 2013 με τις Mirrorless και αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις άλλα αυτό ήταν παροδικό και η αγορά επανήρθε στα λίγο πάνω από 10m πωλήσεις.
Οπότε συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν δικαιολογείται σε τέτοιο βαθμό η αύξηση που παρατηρούμε στις τιμές.:Banane0:
Ανάλογη μεταβολή έχουμε και στους φακούς 22m το 2010 18m το 2018...μια χαρά.

Υ.Γ. Για τις compact δε ας πρόσεχαν, οι καταναλωτές στράφηκαν στα smasrtphones και δυστυχώς οι κατασκευαστές φωτογραφικών δεν έκαναν προσπάθεια να τις βελτιώσουν και να τις διαφοροποιήσουν. Έγινε μια προσπάθεια με τις Compact 1 ίντσας άλλα με πολύ υψηλά κοστολόγια για έναν μέσο ερασιτέχνη που θέλει απλά να τραβάει συμπαθητικές φώτος και βίντεο.

μα κανουν το αντιθετο....πρεπει να μειωσουν τις τιμες για να παει ο κοσμος σε dslr-mirrorless.
αν τις αυξανουν συνεχως, προφανως ο κοσμος δεν θα αγοραζει πλεον ή θα αγοραζει τις πολυ φτηνες.

Εγω πια με αυτες τις τιμες που εχουν παει οι νεες μηχανες , σκεφτομαι σοβαρα (οταν μπορεσω) να ξαναπαω σε καποια μεταχ/νη DSLR και φακους που βρισκεις πια σε τιμες ξευτιλα!

ΥΓ.. πρεπει φυσικα ν αρχισω και το γυμναστηριο ! :p

μα κανουν το αντιθετο....πρεπει να μειωσουν τις τιμες για να παει ο κοσμος σε dslr-mirrorless.
αν τις αυξανουν συνεχως, προφανως ο κοσμος δεν θα αγοραζει πλεον ή θα αγοραζει τις πολυ φτηνες.

Εγω πια με αυτες τις τιμες που εχουν παει οι νεες μηχανες , σκεφτομαι σοβαρα (οταν μπορεσω) να ξαναπαω σε καποια μεταχ/νη DSLR και φακους που βρισκεις πια σε τιμες ξευτιλα!

ΥΓ.. πρεπει φυσικα ν αρχισω και το γυμναστηριο ! :p

Ετσι είναι Γιάννη, φίλος αγόρασε πρόσφατα Nikon D610 μεταχειρισμένη σε άριστη κατάσταση στα 500 ευρώ!!! Super σώμα, εξαιρετικός αισθητήρας και πολύ καλό σύστημα εστίασης..αγοράζεις και 2-3 φτηνά φακουδάκια και είσαι μια χαρά!! Και με τα ρέστα πας γυμναστήριο!!! Πέρα από την πλάκα αν δεν σε νοιάζει το βίντεο δεν βρίσκω κάποιον σοβαρό λόγο να μην πάρει ένας χρήστης μια Dslr.

Y.Γ. Στις αρχές με 1.000 ευρώ αγόραζες ναυαρχίδα mirrorless, τώρα κοντεύουμε με 1.000 ευρώ να παίρνεις μεσαία/entry level mirrorless....έχει ξεφύγει το πράγμα και προσωπικά εγώ δεν μπορώ να ακολουθήσω τέτοιες τιμές, δυστυχώς μόνο μεταχειρισμένα ή παλιότερης γενιάς σώματα και αν.

εγώ μετα απο 10 χρόνια το έκοψα το γυμναστήριο, όχι γιατί το ήθελα αλλά γιατί τό έκλεισαν, ήταν ακριβό με τεράστιες εγκαταστάσεις και δεν άντεξε τον φθηνό ανταγωνισμό απο τα μικρότερα που είχαν βασική συνδρομή στο 50αρικο ... ρίξαν τις τιμές σταδιακά στα τάρταρα και τελικά το κλείσαν γιατί τους καπάκωσαν τα λειτουργικά τους, υπήρχε και ο τρόπος η παροχή υπηρεσιων να πέσει χαμηλά, προς τιμή τους δεν το έκαναν

και εγώ που είχα καλομάθει με τις παροχές δεν βρίσκω τίοπτε που να με καλύπτει ...

Ετσι και στα φωτογραφικά θέλουμε όλες τις παροχές του μεγάλου γυμναστήριου στο 50αρικο , έ μαλλον δεν γίνεται όσο και αν εμάς σαν καταναλωτές είναι το ζητούμενο

Ολα είναι αλυσίδα, οι εταιρίες μειώσαν όσο μπορούσαν τα λειτουργικά τους έξοδα, έκαναν απολύσεις, μείωσαν και μετέφεραν τα εργοστάσια σε χώρες με χαμηλό μεροκάματο, μαζέψανε τα σέρβις κλπ. τι απέμεινε ή να κλείσουν ή να ανεβάσουν τιμές για να αντέξουν (που δέν θα αντέξουν όλες ....)

Εγω έτσι διαβαζω τα γραφήματα σε συνδιασμό με όλες τις αλλες εξελίξεις ...

Πάντα η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, σίγουρα τράβανε ζόρια και αυτές, άλλα δεν νιώθω ότι το παλεύουν όσο μπορούν και σηκώνουν. Πολλές φορές προσφέρουν ξαναζεσταμένο φαγητό, έχουν προβλήματα που δεν λύνονται ή τα διορθώνουν με πολύ αργό ρυθμό, τιμές που ανεβαίνουν συνεχώς πολλές φορές χωρίς λόγο, δεν προετοιμάστηκαν σωστά να δεχτούν το ''χτύπημα'' που φαινόταν από μακρυά ότι ερχόταν από τα κινητά και λίγο ότι ειδικά στους αισθητήρες έχει βαλτώσει εδώ και καιρό η εξέλιξη, έ όλα αυτά σίγουρα δεν βοηθάνε. Πάντως νιώθω ότι είναι φαύλος κύκλος, όσο ανεβάζουν τιμές τόσο θα πέφτουν οι πωλήσεις και τόσο στην συνέχεια θα ξανανεβάζουν τιμές και πάει λέγοντας.

Υ.Γ. Ακραία παραδείγματα άλλα φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μηχανή με αισθητήρα 1 ίντσας στα 2.000 ευρώ (Sony RX10IV) και μηχανή με αισθητήρα m4/3 στα 3.000 ευρώ (Em1X).

Υ.Γ. Και κάτι άλλο που παρατηρώ είναι ότι σιγά σιγά εξαφανίζονται από την αγορά entry level μοντέλα, σειρές αποσύρονται, άλλες ανανεώνονται με ρυθμό χελώνας και όσες ανανεώνονται έχουν ανεμικές βελτιώσεις κλπ. Σίγουρα δεν πάει καλά το πράγμα για εμάς τους ερασιτέχνες που δεν έχουμε μεγάλα χρηματικά ποσά να διαθέσουμε.

Εδώ αποσύρθηκε ο γίγαντας Samsung γνωριζοντας τι τον περίμενε και με προϊόντα στην γκάμα του που φύσαγανε και εσείς συζητάτε οτι μειώνονται τα consumer προϊόντα και αυξάνονται τα premium προϊόντα ? έστω και εικονικά με ανέβασμα τιμών?

πως να μην υπαρχει λοιπόν γκρίνια για ξαναζεσταμένο φαΐ, για προϊόντα με bugs ανέτοιμα που τα διορθώνουν με firmware, για χαμηλής ποιότητας γραμμές παραγωγής που βγάζουν προϊόντα στην αγορά ατσεκάριστα και με προβλήματα ακόμη και από εταιρίες που μέχρι πρότινος τα είχαν ολα αυτά ως βασική αρχή τους

Εγώ περιμένω να ακούσω το επόμενο ή τα επόμενα μπαμ :behead:

Η samsung έφυγε καθώς είδε ότι δεν έχει ψωμί η δουλειά, δεν είχε υπομονή και περίμενε ότι με το καλημέρα θα έφευγαν και θα πήγαιναν σε αυτήν, κάτι που δεν ισχύει καθώς ο φωτογραφικός κλάδος έχει αρκετό οπαδισμό μέσα του.
Από εκει και πέρα οι ίδιες οι εταιρίες δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, δεν φταίνε οι καταναλωτές για αυτό, και αυτή τους την αδυναμία προσπαθούν τώρα με τις αυξήσεις τιμών, με μισοτελειωμένα προϊόντα κλπ. να την ''μεταφέρουν'' στους καταναλωτές.
Επίσης στον κλάδο δυστυχώς μαζεύτηκαν αρκετοί παίκτες και με τον θάνατο των compact δυστυχώς ο κλάδος δεν μπορεί να τους ''σηκώσει'' τόσους παίκτες.όλους.

Για μένα σαν πρόβλεψη θα έλεγα ότι η Pentax δεν την βλέπω να είναι καιρό ακόμα μαζί μας αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ενώ θα τολμήσω να πω ότι και η Panasonic αν δεν τις πετύχει το νέο FF project δεν βλέπω να ξανασχολείται σοβαρά με το κλάδο ή ίσως να περιοριστεί σε καθαρά επαγγελματικά μοντέλα π.χ. Gh5 κλπ.

Αυτό με τις DSLR + 3-4 φακουδάρες ως γυμναστική έχω αρχίσει και το σκέπτομαι σοβαρά. Μια βόλτα 3-4 χιλιόμετρα την ημέρα με το back pack γεμάτο μια χαρά άσκηση είναι, 2 σε 1 χόμπι στην τιμή του ενός (και με έκπτωση)... :bigcry::flipout: