DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Re: Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Kαι για κορυφαίο βίντεο αγοράζουμε φωτογραφικές μηχανές. Αν δεν τραβάς 4Κ είναι σαν να τραβάς small jpeg στη φωτογραφία.
Και για ευχαρίστηση κατά τη λήψη και μετά από αυτήν κατά την αποθήκευση.
Και για το κατά το δυνατόν πιο εύκολο κι επαναλήψιμο αποτέλεσμα.

Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου που συγκρίνεις αυστηρά ποιότητα φωτογραφικού αρχείου, αλλά τι να το κάνω αν δεν είναι αντίστοιχα υψηλή η ποιότητα και του βίντεο αρχείου, και η εστίαση δεν είναι το ίδιο εύκολη και αποτελεσματική (βλ. EVF, Eye AF κτλ).

Γιάννη αναφέρεσαι και στο κομμάτι του βίντεο που πολύς κόσμος ακόμα και εδώ στο Avclub δεν ξέρουν ούτε καν που πέφτει το κόκκινο κουμπάκι του rec. Σαφώς αν κάποιος βάζει σε άμεση προτεραιότητα το βίντεο ε τότε θα στραφεί σε μηχανή που σε αυτό το κομμάτι είναι καλή. προσωπικά για μένα η μηχανή είναι κυρίως για φωτογραφίες, θα τραβήξω και βιντεάκια άλλα θα το κάνω σε πολύ μικρότερο βαθμό και στις περισσότερες περιπτώσεις θα τραβήξω βίντεο με το κινητό και τέλος!! Για αυτό αναφέρω ότι για μένα το σημαντικότερο σε μια μηχανή είναι ο αισθητήρας και η ποιότητα φωτογραφίας που βγάζει.

Τα άλλα 2 που ανέφερες:

(Και για ευχαρίστηση κατά τη λήψη και μετά από αυτήν κατά την αποθήκευση.
Και για το κατά το δυνατόν πιο εύκολο κι επαναλήψιμο αποτέλεσμα)

είναι σχετικά και ο καθένας μας τα μεταφράζει διαφορετικά, π.χ. κάποιος μπορεί να απολαμβάνει να φωτογραφίζει με μια Sony Rx100 και άλλος αν δεν έχει γκριπάρα η μηχανή δεν την ακουμπάει καν.
Για την εστίαση έχεις δίκιο άλλα αν π.χ. έχω μια μηχανή με εξαιρετικό αισθητήρα χωρίς Eye AF, ε μετακινώ το σημείο εστίαση και τέλος, άλλα αν έχω μια μηχανή με Eye AF άλλα με μέτριο αισθητήρα δεν μπορώ να έχω καλύτερο αρχείο ότι και αν κάνω, δεν ξέρω αν κατάλαβες τον συλλογισμό μου...τέλος πάντων ότι αρέσει στον καθένα.

Παντως οι mirrorless βγηκαν για να εχεις πανω σου σχεδον στο μισο μεγεθος μια dslr αλλα εγω βλεπω εμενα που κουβαλω τωρα το Καλοκαιρι την A6000 με το γαιδουρι τον 18-105 και λεω σιγα την διαφορα που θα ειχα αν κουβαλουσα κανονικη dslr

Τωρα δεν πιστευω να πεθανουν οι dslr οτι και να κανουν τα κινητα δεν θα καταφερουν να τις φτασουν οχι μονο στα ματια του επαγγελματια αλλα και του σοβαρου ερασιτεχνη.

Re: Απάντηση: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Παντως οι mirrorless βγηκαν για να εχεις πανω σου σχεδον στο μισο μεγεθος μια dslr αλλα εγω βλεπω εμενα που κουβαλω τωρα το Καλοκαιρι την A6000 με το γαιδουρι τον 18-105 και λεω σιγα την διαφορα που θα ειχα αν κουβαλουσα κανονικη dslr

Τωρα δεν πιστευω να πεθανουν οι dslr οτι και να κανουν τα κινητα δεν θα καταφερουν να τις φτασουν οχι μονο στα ματια του επαγγελματια αλλα και του σοβαρου ερασιτεχνη.

Και εμενα αυτη ειναι η αποψη μου.
Οσο καλύπτονται πιο ευκολα και ποιοτικά οι καθημερινές φωτογραφικές ανάγκες απο το κινητό, θεωρώ οτι η επομενη καλύτερη "χομπίστική/επαγγελματική" λύση ειναι μια DSLR και οχι μια Mirrorless.
Πιστεύω οτι δεν θα "εξαφανιστεί" καμμια απο τις δύο, και συμφωνω πως η τιμη τους ολο και θα αυξάνεται.

Καμιά διαφορά δεν θα είχες και θα τολμούσα να πω ότι με ένα βαρύτερο σώμα θα είχες και καλύτερο ζύγισμα/κράτημα....
Οι dslr κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν καθώς θα αντικατασταθούν από τις Mirrorless έχει αρχίσει και γίνεται ήδη, άλλα σίγουρα έχουμε ακόμα πολλά χρόνια μπροστά μας για να εξαλειφθούν εντελώς.

Για το βιντεο ολα αλλα ποσες φορες εχουμε πει τωρα τι να τραβηξω βιντεο η φωτογραφιες;

Ασχετο, τραβηξα βιντεο στο Λουτρακι βραδυ μια παρεα που χορευε break dance με τον 18-105/f4 και ενω ημουν σιγουρος οτι θα εχει τρελο θορυβο λογω χαμηλου φωτισμου το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο.

Για το βιντεο ολα αλλα ποσες φορες εχουμε πει τωρα τι να τραβηξω βιντεο η φωτογραφιες;

Ασχετο, τραβηξα βιντεο στο Λουτρακι βραδυ μια παρεα που χορευε break dance με τον 18-105/f4 και ενω ημουν σιγουρος οτι θα εχει τρελο θορυβο λογω χαμηλου φωτισμου το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο.

Προσωπικά πολλές φορές και σχεδόν πάντα καταλήγω να τραβάω φώτος ή κάνω το εξής κουλό βάζω πάνω στο Hot shoe Της μηχανής την Go pro 5 που έχω και τραβάω και βίντεο με αυτή και φώτος με την μηχανή ταυτόχρονα, και ύστερα κόβω τα άσχετα πλάνα από την gorpo στο editing.

Re: Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Γιάννη αναφέρεσαι και στο κομμάτι του βίντεο που πολύς κόσμος ακόμα και εδώ στο Avclub δεν ξέρουν ούτε καν που πέφτει το κόκκινο κουμπάκι του rec. Σαφώς αν κάποιος βάζει σε άμεση προτεραιότητα το βίντεο ε τότε θα στραφεί σε μηχανή που σε αυτό το κομμάτι είναι καλή. προσωπικά για μένα η μηχανή είναι κυρίως για φωτογραφίες, θα τραβήξω και βιντεάκια άλλα θα το κάνω σε πολύ μικρότερο βαθμό και στις περισσότερες περιπτώσεις θα τραβήξω βίντεο με το κινητό και τέλος!! Για αυτό αναφέρω ότι για μένα το σημαντικότερο σε μια μηχανή είναι ο αισθητήρας και η ποιότητα φωτογραφίας που βγάζει.

Τα άλλα 2 που ανέφερες:

(Και για ευχαρίστηση κατά τη λήψη και μετά από αυτήν κατά την αποθήκευση.
Και για το κατά το δυνατόν πιο εύκολο κι επαναλήψιμο αποτέλεσμα)

είναι σχετικά και ο καθένας μας τα μεταφράζει διαφορετικά, π.χ. κάποιος μπορεί να απολαμβάνει να φωτογραφίζει με μια Sony Rx100 και άλλος αν δεν έχει γκριπάρα η μηχανή δεν την ακουμπάει καν.
Για την εστίαση έχεις δίκιο άλλα αν π.χ. έχω μια μηχανή με εξαιρετικό αισθητήρα χωρίς Eye AF, ε μετακινώ το σημείο εστίαση και τέλος, άλλα αν έχω μια μηχανή με Eye AF άλλα με μέτριο αισθητήρα δεν μπορώ να έχω καλύτερο αρχείο ότι και αν κάνω, δεν ξέρω αν κατάλαβες τον συλλογισμό μου...τέλος πάντων ότι αρέσει στον καθένα.

συμφωνώ, και εγώ έτσι το βλέπω το θέμα

Καλη λυση αλλα γιατι να μην μπορουν οταν τραβανε βιντεο να τραβανε και φωτογραφιες εστω και αφλασες;
Εγω παραδειγμα οταν τραβαω βιντεο την τουρτα απο τα γενεθλια των παιδιων μετα ψαχνω να βρω αν κανενας με κινητο εχει βγαλει καμια υποφερτη φωτογραφια για να μου την δωσει.

Προσωπικά πολλές φορές και σχεδόν πάντα καταλήγω να τραβάω φώτος ή κάνω το εξής κουλό βάζω πάνω στο Hot shoe Της μηχανής την Go pro 5 που έχω και τραβάω και βίντεο με αυτή και φώτος με την μηχανή ταυτόχρονα, και ύστερα κόβω τα άσχετα πλάνα από την gorpo στο editing.

Διπλά άβολο και κουραστικό.
Εφόσον είναι σκηνή με κίνηση που αξίζει να απαθανατιστεί σε βίντεο, καλύτερα 4Κ και απομονώνεις καρέ εκ των υστέρων.
Και το βίντεο θα βγει καλύτερο σε καδράρισμα και ποιότητα, και τα καρέ θα είναι περισσότερα ώστε να πετύχεις καλύτερες στιγμές από το αν πυροβολούσες με φωτό.

Καλη λυση αλλα γιατι να μην μπορουν οταν τραβανε βιντεο να τραβανε και φωτογραφιες εστω και αφλασες;
Εγω παραδειγμα οταν τραβαω βιντεο την τουρτα απο τα γενεθλια των παιδιων μετα ψαχνω να βρω αν κανενας με κινητο εχει βγαλει καμια υποφερτη φωτογραφια για να μου την δωσει.

Αυτό που λες είναι πολύ σημαντικό και δυστυχώς δεν ξέρω ποιες και αν υπάρχουν μηχανές που να μπορούν να τραβάνε βίντεο και ταυτόχρονα φώτος πλήρης ανάλυσης.

Διπλά άβολο και κουραστικό.
Εφόσον είναι σκηνή με κίνηση που αξίζει να απαθανατιστεί σε βίντεο, καλύτερα 4Κ και απομονώνεις καρέ εκ των υστέρων.
Και το βίντεο θα βγει καλύτερο σε καδράρισμα και ποιότητα, και τα καρέ θα είναι περισσότερα ώστε να πετύχεις καλύτερες στιγμές από το αν πυροβολούσες με φωτό.

Δεν με καλύπτουν TZO όμως οι φώτος από το 4Κ βίντεο βάλε ότι θέλει και επεξεργασία μετά στο βίντεο για βρω φώτος που να μου κάνουν, όπως είπα και πριν το βίντεο για μένα είναι δευτερεύον, με νοιάζει πάνω από όλα να έχω καλές φώτος και βίντεο αν μου κάτσει καλώς αν όχι δεν βαριέσαι!! Μέχρι τώρα βολεύομαι έτσι, έχω καλές φώτος από την μηχανή και βίντεο ότι καταφέρω από την gopro, που όλο και κάτι βρίσκω καλό.
Υ.Γ. Κοίτα αν είναι κάτι super που αξίζει να το έχω σε βίντεο εντάξει εκει βίντεο θα τραβήξω και θα παλέψω να καταφέρω μετά ότι μπορώ με φώτος.

Oι DSLR έχουν κάποια πλεονεκτήματα ακόμα... πχ κάποιοι προτιμούν το οπτικό σκόπευτρο ό'τι evf και να τους δείξεις απέναντι... λογικό, η αναλογική προβολή μέσα από το σκόπευτρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί ΠΑΝΤΑ από το evf όσο καλό κι αν είναι. Ο τρόπος εστίασης επίσης, με καλό dslr φακό, δίνει μια "σιγουριά", αυτό το "χραπ" που κλειδώνει βρε παιδί μου, είναι πλέον κυρίως ψυχολογικό το θέμα για όποιον το έχει συνηθίσει χρόνια ακόμα κι αν μια ακάθρεπτη πρακτικά μπορεί έχει καλύτερη εστίαση. Επίσης είναι ακόμα άλυτο το θέμα του σταυρονήματος - υποβοήθησης εστίασης το βράδυ, που δίνει μια σιγουριά πως βρέξει - χιονίσει θα εστιάσεις και τη νύχτα. Και τέλος η μπαταρία. Θες γκριπ στις ακάθρεπτες για ίδιες λήψεις ανά μπαταρία, οπότε πάει περίπατο σε αυτή την περίπτωση η διαφορά μεγέθους.

Τέλος, όπως φαίνεται και στην πράξη, μεγαλύτερο κέρδος σε όγκο έχεις σε μικρότερους αισθητήρες 4/3 και APS-C, παρά σε FF, ο χώρος που πιάνει ο καθρέπτης και το πρίσμα δεν μπορεί να μικρύνει αντίστοιχα πολύ με τον αισθητήρα, άρα ποσοστιαία κερδίζεις περισσότερο στις "μικρές". Έβλεπα τα βιντεάκια με την Canon R και αν δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται και το έβλεπα φευγαλέα, θα έλεγα ότι είναι η νέα dslr της Canon.

Eπίσης κάποια καλά των ακάθρεπτων έχουν περάσει και στις DSLR, πχ η γρήγορη εστίαση από σπαστή περιστρεφόμενη οθόνη που είναι πρακτική ανάγκη ακόμα και σε όσους κάνουν φωτογραφία μόνο. Η γυναίκα μου θέλει να δώσει την 6D και να πάρει την ....6d mark II. Και δεν το θέλει ουτε για τα περισσότερα σημεία εστίασης, ούτε για την μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά για την γρήγορη εστίαση από την οθόνη από χαμηλά/ψηλά.

Βέβαια τον δρόμο τον έδειξε η Olympus πριν χρόνια με το imager Af και την σταθεροποίηση στο σώμα. Δηλαδή, εστίαση δίχως καθρέπτη και IBIS. Γι αυτό "πάω" τις μικρές εταιρίες γιατί πρωτοπορούν.

Last edited:

Συγκεκριμένα μοντέλα μπορούν. Oι RX100 μηχανές (πλην της III) το προσφέρουν.

Αυτό που λες για το σκόπυετρο είναι σωστό, π.χ. με την Fuji X100 που έχω και έχει υβριδικό σκόπευτρο συνήθως χρησιμοποιώ το οπτικό και όχι το EVF, μου δίνει πιο σιγουριά στο καδράρισμα, με ευχαριστεί η αίσθηση του και ότι βλέπω την σκηνή όπως πραγματικά είναι και όχι ότι ''βλέπει'' η μηχανή, βάλε ότι στα μέτρια EVF έχεις και κακή φωτεινότητα, lag και ένα σωρό άλλα θέματα. Πάντως η αλήθεια είναι ότι έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ πλέον τα EVF, ακόμα και το EVF της αρχαίας em1 που έχω είναι εξαιρετικό και απολαυστικό στην χρήση.

Καλά ναι της e-m1 είναι φοβερό, γι αυτό και δεν άλλαξε νομίζω στην mark ii. To LCD δίνει πιο γλυκιά και ξεκούραστη εικόνα από τις oled.

Απάντηση: Re: Απάντηση: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Συγκεκριμένα μοντέλα μπορούν. Oι RX100 μηχανές (πλην της III) το προσφέρουν.

Και το 4K photo των Πανυ αυτό είναι , πλήρη αρχεία αλλά jpeg.

Τα πλεονεκτήματα των ακάθρεπτων δν είναι μόνο αυτά που γράφτηκαν αλλά πολύ περισσότερα,

Π.χ. Silent shutter , τέλος πια από τα κροταλίσματα των DSLR ειδικά σε ριπές, στους υγροβιότοπους έχουν αναρτηθεί μάλιστα ταμπέλες: NO DSLR :damnyou:

ΥΣ
δεν μιλώ οτι για να χαλάσει μηχανισμός κλείστρου αν δεν γίνεται χρήση του μηχανικού θα περάσουν χρόνια, στην ΕΜ1.2 πότε πότε ρίχνω καμία μπαλωθια με το μηχανικό να το ξεσκουριαζω.

Ναι χάνεις περίπου 2 bit στις περισσότερες...

Στάλθηκε από το Lenovo TB-X304L μου χρησιμοποιώντας Tapatalk