Re: Είμαστε το 9ο φόρουμ πανελλαδικά...
Τώρα που αρχίζει να κοπάζει η κρίση που προκάλεσε άνευ λόγου και αιτίας ο Πργαρούσης και συνεχίστηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Αλέξα για το avclub, ας πω κι εγώ μερικά πράγματα.
Πάντα υπήρχε η ανάγκη για επικοινωνία στο χώρο μας. Πρώτα μέσα από τα ερτζιανά ως ραδιοερασιτέχνες και ως ραδιοπειρατές (ποιός δεν θυμάται τα ένα, ένα, ένα) μετά με τις υπηρεσίες BBS, στη συνέχεια τις mailing lists και τα fora. Ο τυφώνας που επρόκειτο να σαρώσει τα πάντα είναι το facebook και τα συναφή και το tweeter, καθώς δίνει άλλο νόημα και περιεχόμενο στην επικοινωνία μέσα από ένα κλειστό περιβάλλον όπως είναι και τα fora.
Γι αυτό και πριν ένα χρόνο φάνηκε να δημιουργείται μια κόπωση σε όλα τα fora στην Ελλάδα (εκτός από 2-3 όπως το insomnia και το adsl) διότι αρκετός κόσμος έτρεχε να δει τί ήταν αυτές οι νέες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.
Μέσα στους τελευταίους 12-14 μήνες είχαμε μια πολύ πολύ μεγάλη αλλαγή στο χώρο των virtual Κοινωνικών συναναστροφών. Τα fora ποικίλου περιεχομένου ή καθαρά προσωπικών επαφών κατακρημνίστηκαν και βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό, αφού αυτά κυρίως χτυπήθηκαν από το facebook και τα συναφή, ενώ τα καθαρά τεχνικά fora δείχνουν να ξεπερνούν την καμπή και να προχωρούν με δυναμισμό προς το μέλλον.
Σημαντικό κριτήριο για την περαιτέρω πορεία τους είναι η ανανέωση του ενδιαφέροντος των μελών, οι κοινωνικές συναναστροφές πάνω σε πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. εξαιρετικά δραστήριοι είναι οι ορειβάτες, οι ξιφομάχοι και οι κάτοχοι ιδιαίτερων αυτοκινήτων) και η εξέλιξη των δικυτακών τόπων.
Κάτι που δεν εκτιμήθηκε εξαρχής, αλλά φαίνεται πολύ σημαντικό για τη συνέχεια είναι ότι το κοινό δείχνει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα ιδιοκτησίας και εμπορικής εκμετάλλευσης της δικτυακής κοινότητας στην οποία συμμετέχει και στη διάθεση προσφοράς χωρίς κάποιος να προσδοκά οικονομικά ή άλλα ωφέλη όπως π.χ. να χτίσει στο εξής ένα εμπορικό δίκτυο ή προφίλ. Fora τα οποία εξαγοράστηκαν από εταιρείες του χώρου με σκοπό να εκμεταλλευτούν τους χρήστες για να ππρωθούν προιόντα και υπηρεσίες, είδαν το κοινό τους να τα εγκαταλείπει σιωπηρά και να δημιουργούν στη θέση τους μια άλλη κοινότητα.
Σημαντικό στοιχείο φαίνεται να αποτελεί και η σφυρηλάτηση καλών σχέσεων σε βάθος χρόνου μεταξύ μελών ενός φόρουμ της ίδιας περίπου ηλικίας, αλλά και της εγγραφής νέων μελών μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι να νιώθουν ότι μπορούν να αποτελούν ισότιμα μέλη στην ήδη υπάρχουσα κοινότητα.
Με βάση τα παραπάνω βλέπω ότι η απόφαση που είχαν πάρει κάποια άτομα τότε που το avforum διαλύθηκε μέσα σε μια νύχτα με εντολή Σιδεράκη να πάμε σε μια νέα κατάσταση συμμετοχική και ανιδιοτελής και μη κερδοσκοπική ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το avclub πληροί όλα σχεδόν τα παραπάνω κριτήρια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και βλέπουμε ότι κοντεύει να φθάσει τα 20.000 μέλη. Και πολύ σημαντικό, μέλη ενεργά, καθώς βλέπουμε ότι πολύ συχνά περισσότερα από 1500 μέλη επισκέπτονται καθημερινά το avclub και όχι για λόγους συνήθειας. Αν υπολογιστεί και ότι υπάρχει μια παρόμοια κίνηση σε επισκέπτες (το 20-30% των επισκεπτών μάλλον είναι μέλη που μπαίνουν από άλλα ΗΥ χωρίς το λογαριασμό τους και οι λοιποί είναι μέλη άλλων fora ή μοναχικοί καβαλάρηδες) τότε μιλούμε για μια πολύ σημαντική κοινότητα, η οποία έχει μια πολύ σημαντική δυναμική.
εδώ και λίγο καιρό είμαι ένα απλό μέλος του φόρουμ (3 χρόνια στη διαχείριση του avclub είναι αρκετά νομίζω, ενώ αν προσθέσω και εκείνα του avforum τότε μπορεί να κατοχυρώσω και συνταξιοδοτικά δικαιώματα). Ίσω τώρα βλέπω τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Και νιώθω καλά, νιώθω περήφανος που είμαι μέλος σε αυτή την ισχυρή δικτυακή παρέα. Νιώθω ότι έχω φίλους, κι όχι "φίλους" σε όποια πόλη κι αν πάω. Δεν θα μείνω ποτέ μόνος, είτε πίσω από το πληκτρολόγιο, είτε στον πραγματικό απτό μας κόσμο.
Μπορεί τα στατιστικά να λένε 9ο φόρουμ πανελλαδικά, για εμένα όμως είμαστε the number one.