Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον STENTOR και τα άλλα παιδιά...

Όταν έχεις κάνει ανά πύκνωση δεν γίνεται το μηχάνημα να "παίξει" σωστά αμέσως, θέλει χρόνο να "δουλέψουν" οι πυκνωτές..
Ακόμα έχει ώρες μπροστά του ώστε να "στρώσουν" όλα, υλικά, κολλήσεις κλπ...
Το θέμα είναι ότι παίζει καλύτερα σύμφωνα με τα λεγόμενά σου σε σχέση με πριν των αλλαγών, αυτό είναι το σημαντικό όλου του εγχειρήματος σου..😉
Καλοακουστος!!!
με το ανά πύκνωση να θεωρήσω ότι εννοείς re-cap?

Σύνδεσα τον ενισχυτή στον προ audiolab με το σκεπτικό ότι ο audiolab είναι πιο "μετριοπαθής", πιο "μαζεμένος", λιγότερο εντυπωσιακός, ας πούμε λιγότερο "δυναμικός", πιο laid back με λίγα λόγια..

Λάθος μου που δεν τον είχα ανάψει νωρίτερα ενώ το μηχάνημα είχε ήδη πολλές εβδομάδες εκτός σύνδεσης, ίσως μήνες αφού ο Rotel πήρε τα ηνία.

Χωρίς να περιμένω άρχισα να ακούω σε μέτρια προς χαμηλή ένταση διάφορα γνωστά τρακς από Tidal αφού είναι το μόνο που έχω αυτό το διάστημα..
Μη ρωτήσει κανείς γιατί δεν σύνδεσα πικάπ, δεν έχω interconnect από το phono προς προ προς το παρόν, δεν με καίει κιόλας...

Ενώ δεν μπορούσα να προσάψω στον ήχο κάτι κακό ή ενοχλητικό, κάτι δεν μου έκανε "κλικ".. τα μπάσα ήταν εξαιρετικά, οι μέσες γλυκές, οι υψηλές ναι μεν λίγο "μαζεμένες" αλλά παρούσες.

Οι χροιές στην κλασική μουσική πολύ καλές, τα δευτερεύοντα για μένα βασικά για άλλους όπως η σκηνή , το βάθος, το "άπλωμα" κλπ, δεν ήταν άσχημα και όμως το επίπεδο της ικανοποίησης ήταν χαμηλά..
Κακή και η γνώμη της Σίας πέρα από το εξαιρετικό μπάσο το οποίο της άρεσε.

Εκείνη την ώρα σκέφτηκα να "βαθμολογήσω" το επίπεδο της ικανοποίησης από το 0 έως το 10, όπου 10 είναι να έχεις την μπάντα να παίζει μπροστά σου , το 5 να περνάει ο φοιτητής το μάθημα με την βάση και το 0, μηδέν..

Όχι, δεν πέρασε ούτε την βάση.. τον έκοψα με 4,5
Αυτό ήταν το επίπεδο της ικανοποίησης από αυτό που άκουσα, δεν σύνδεσα τον Rotel, προτίμησα να κάνω ένα τηλέφωνο σε φίλο για σοβαρότερο ζήτημα από την μουσική..

Με χαμηλή ένταση η Σία πήρε το iphone και άρχισε να παίζει διάφορα στα οποία δεν έδινα την παραμικρή σημασία μιας και η ένταση δεν με ενοχλούσε στην κουβέντα..

Κάποια στιγμή ενώ μιλούσα με τον φίλο, κάτι μου κέντρισε την προσοχή.. δεν έδωσα σημασία, συνέχισα την κουβέντα..
Μια δυο τρεις, λέω στον φίλο -μισό και ρωτάω την Σία, -έγινε κάτι ;; άλλαξε κάτι ;;;

Σηκώνει την μικρή γροθιά της και με ένα νεύμα μου έδωσε να καταλάβω ότι "και τι δεν άλλαξε"

Τελειώνω την κουβέντα και στρέφω την προσοχή μου ξανά στον ήχο.. το ένα τρακ μετά το άλλο, ξανά ότι είχα ακούσει τις πρώτες στιγμές αλλά και άλλα επιλογές του κοριτσιού.

Στο ψητό, το επίπεδο της ικανοποίησης πήγε στο 8,5

Επίπεδο πολύ υψηλό όχι μόνο σε σχέση με το 4,5 , αλλά και σε σχέση με το πως θυμάμαι τον audiolab πριν πάει ο τελικός στο εργαστήρι.
Χαρακτηριστικό το ότι η Σία δεν μου ζήτησε ούτε μία φορά να συνδέσω τον Rotel ενώ παλιά μου έτρωγε τα συκώτια...

Όλα ρόδινα ;; κλείνω καπάκι και τέλος ;;;

Μπα, δεν θα το έλεγα..

Για κάποιον λόγο τώρα το αριστερό κανάλι είναι πιο κρύο από το δεξί, τα "πλακέ" θερμόμετρα "πατάνε" κατευθείαν στις εκάστοτε ψύκτρες γιατί δεν έχω βάλει καπάκι στον ενισχυτή και τα άλλαξα δεξιά - αριστερά για επαλήθευση

View attachment 276442

Γενικά η εντύπωση που έχω σχηματίσει όταν ο ενισχυτής ήταν στον πάγκο με χαμηλό ρεύμα ηρεμίας, είναι ότι κάτι δεν του "πάει καλά"

Τα 12,5mV και στα 2 κανάλια έφταναν τα 13,9 μετά ξανά κάτω μέχρι τα 11,9 μετά ξανά πάνω και πήγαινε λέγοντας..

Μετά από πολλές ώρες και αφού ξύπνησα από τον ύπνο είδα τα πολύμετρα σχεδόν σταθερά στα 12,5 - 12,6mV

Τότε τον πήγα στο ρακ με μόλις 3 βίδες σε κάθε ψύκτρα και άλλες 4 στην βαριά πρόσοψη.

Παίζει καλά ;;;
Γαμεί !!
Το σετ με τον audiolab είναι αντάξιο των ηχείων εύκολα.

Θα έπαιζε καλύτερα με τον Rotel ;;;
Πιθανόν.. ακόμα δεν ξέρω, από αύριο βλέπουμε...

Θα παίξει καλύτερα με υψηλότερο ρεύμα ηρεμίας ;;;

Ιδέα δεν έχω, πρέπει να το μάθω και αυτό..

Υπάρχει και άλλος λόγος που ο τελικός πρέπει να πάει ξανά στον πάγκο..

Το φωτιζόμενο μπουτόν του μπροστά δεν αλλάζει χρώμα!

View attachment 276443

Αυτό που βλέπετε κόκκινο θα έπρεπε να ήταν μπλε.

Δεν σύνδεσα κάτι σωστά στην πρόσοψη;;;

Πάντως ανάβει σβήνει κανονικά, τίποτα παράξενο δεν ακούγεται, φυσικά είναι τάφος στα ηχεία όταν δεν παίζει μουσική και υπάρχει απόδειξη ότι το μπουτόν έγινε μπλε όταν τον έβαλα μπροστά μετά το protect και μετά την αλλαγή στα XLR

Σελίδα 20 , ποστ #383 !

Ε ρε καλά που κάνω να τραβάω φωτογραφίες για ψύλλου πήδημα....
Ρελεδες άλλαξες τελικά;
Ψάξε στον Mouser να βρεις OMRON, τώρα πια όλοι κινέζικοι είναι, μόνο να είναι ακριβώς στα ίδια Αμπέρ, όχι παραπάνω σε Αμπέρ..
Διαφορετικά διάλεξε στον Φανο ότι έχει καλύτερο σε ποιότητα..

Ρελεδες άλλαξες τελικά;
Όχι .
Ο ενισχυτής δεν έχει πάει στον πάγκο , είναι ακόμα στο ρακ σβηστός

Ψάξε στον Mouser να βρεις OMRON, τώρα πια όλοι κινέζικοι είναι, μόνο να είναι ακριβώς στα ίδια Αμπέρ, όχι παραπάνω σε Αμπέρ..
Χμ.. τους ξέρω αυτούς.. κάτι μου λέει το όνομα από παλιά.

Διαφορετικά διάλεξε στον Φανο ότι έχει καλύτερο σε ποιότητα..
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Φανός θα έχει καλύτερης ποιότητας ρελέδες από αυτούς που έχει ο ενισχυτής, αλλά θα το κοιτάξω.

Προέχει να καταλήξω στο ρεύμα ηρεμίας και να δω γιατί το μπουτόν μένει κόκκινο.

Χτες θυμήθηκα ότι κάποια στιγμή κατά την ρύθμιση σαν να άκουσα ρελέ να κάνει "κλακ".. δυστυχώς δεν μπορούσα να δω την πρόσοψη γιατί ήταν κολλητά στον τοίχο κάτω από το παράθυρο.
Δεν έδωσα σημασία αφού στα πολύμετρα δεν άλλαξε κάτι, ούτε ο ενισχυτής μπήκε σε protect.. δεν "πονηρεύτηκα" δηλαδή για να ανάψω τον ενισχυτή ξανά στον πάγκο όταν έδεσα τις μονάδες ισχύος στο σασί, παρά τον πήγα κατευθείαν στο ρακ.
Εκεί κάποια στιγμή έπεσε το μάτι μου στο κόκκινο μπουτόν και συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι λάθος και έπρεπε να ήταν μπλε.

Αν έχει σχέση με το χαμηλό ρεύμα δεν ξέρω, μου φαίνεται κάπως τραβηγμένο να πω την αλήθεια αλλά όχι απίθανο.

Οκ, το μπουτόν έμεινε μπλε γιατί ήταν ασύνδετος ο κονέκτορας του..

IMG_20260902_145459.jpg

Φαίνεται εκεί αριστερά στην φωτογραφία..

Άρα βλακείες έγραψα πιο πάνω για "κλακ" κλπ...

Όντως..

IMG_20260902_150029.jpg

Τι να κάνω τώρα ;;

Να τον πάω ξανά στο ρακ για να τον ακούσω το βράδυ με τον Rotel, (να δω και πως πάνε τα XLR), ή να του ανεβάσω το ρεύμα και ξανά σύνδεση στον audiolab ;;;;

Last edited:
Εκεινο το σφουγγαρι εκει δεν ειναι επικινδυνο ?
Όχι
Η πλακέτα με τα ρεύματα (μικρά και μεγάλα) είναι μακριά και ψηλά στο σασί.

Είναι η ατέλειωτη μάχη που δίνω με την ψιλή σκόνη που περνάει στα όργανα και δεν θα κερδίσω ποτέ !!

Θυμάμαι όταν ήταν καινούργιος (στην Νίκαια που δεν είχα γάτες) πως είχα φρικάρει μετά από λίγους μήνες όταν η σκόνη έκανε ένα θολό πέπλο στα όργανα.

Αυτό το πλέξιγκλας που έχει μπροστά κολλάει στατικό από μόνο του και τραβάει όλες τις μικρές μαλακίτσες που αιωρούνται..
Από μπροστά το σκουπίζω με νωπό πανί και φεύγει για ένα διάστημα ο στατικός.

Από μέσα όμως ;;;

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Αφού μπήκε ξανά στον πάγκο και βγήκε η πρόσοψη, δεν αντέχω να μην προχωρήσω στο επόμενο βήμα..

IMG_20260902_154009.jpg

Τα ρεύματα και οι ακροάσεις ας περιμένουν, τώρα πρέπει να φύγουν τα trimmers που ρυθμίζουν τον χωρό των οργάνων μπας και μάθουμε αν λένε καμιά αλήθεια..

Τα trimmers τα βγάζω περισσότερο για να δω τι είναι, μιας και είναι ίδια με αυτά που είχε για την ρύθμιση των ρευμάτων.

Και αφού έχω Kt® γιατί να μην τα βάλω ;;;

Αφού μπήκε ξανά στον πάγκο και βγήκε η πρόσοψη, δεν αντέχω να μην προχωρήσω στο επόμενο βήμα..

View attachment 276459

Τα ρεύματα και οι ακροάσεις ας περιμένουν, τώρα πρέπει να φύγουν τα trimmers που ρυθμίζουν τον χωρό των οργάνων μπας και μάθουμε αν λένε καμιά αλήθεια..

Τα trimmers τα βγάζω περισσότερο για να δω τι είναι, μιας και είναι ίδια με αυτά που είχε για την ρύθμιση των ρευμάτων.

Και αφού έχω Kt® γιατί να μην τα βάλω ;;;
Αν δεν τα έχεις πειράξει, μέτρα πρώτα σε ποια αντίσταση είναι ρυθμισμένα και βάλε την ίδια ρύθμιση στα φρέσκα.
Αν και δεν βλέπω την σκοπιμότητα..

Το 302 δηλώνει ότι όντως είναι 3ΚΩ (3,11ΚΩ το μέτρησα)

IMG_20260902_155903.jpg

Αλλά η ρύθμιση του ενός έχει μεγάλη διαφορά με το άλλο

IMG_20260902_160600.jpg

854Ω vs 1132Ω

IMG_20260902_160631.jpg

Για κουκουρούκου λειτουργία μου φαίνεται και με μια συγκεκριμένη διαδικασία που έχω συζητήσει με τον dim dim θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε να λειτουργήσουν κάπως σωστά ή σε RMS ή σε peak..

Ελπίζω να μπορέσουμε να δούμε πως λειτουργούσαν μέχρι τώρα.. αν ήταν μόνο για τα μάτια ή αν έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης.

Αν δεν τα έχεις πειράξει,
Δυστυχώς τα είχα πειράξει πολύ πολύ παλιά γιατί.......
Ο Γιώργος Πετρόπουλος της Audio Spectrum τότε αντιπρόσωπος και εισαγωγέας τα έφερε ξανά στην σωστή ρύθμιση..

μέτρα πρώτα σε ποια αντίσταση είναι ρυθμισμένα και βάλε την ίδια ρύθμιση στα φρέσκα.
Εννοείται ότι αυτό θα έκανα όπως και έκανα

Αν και δεν βλέπω την σκοπιμότητα..
Υπάρχει ένα όργανο για έναν σκοπό..
Να μην δουλεύει σωστά ;;;;

Η επικρατούσα άποψη στους τεχνικούς κύκλους είναι ότι όλοι μα όλοι οι κατασκευαστές τα βάζουν για μόστρα..

Θέλω να δω (αν μπορέσω) στην πράξη τι ισχύει...

Δυστυχώς κανένας ντιούης εδώ δεν έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο για να μας διαφωτίσει..
Κανένας δεν βάζει βελόνες στον ενισχυτή του γιατί είναι περιττός κόπος.

Οκ, είναι..

Αλλά από την στιγμή που υπάρχουν, να μην μάθουμε 5 πράγματα ;;;

Όπως το βλέπω τα vu είναι χρήσιμα
αν έχουν βαθμονομηθεί σωστά και
φανερώνουν πόσο ψηλά παίζει ο ενισχυτής για τα ταρακουνήσει τα ηχεία που φοράει..
Τώρα η αλλαγή των τρίμερ δεν αλλάζει κάτι..
Για πειραματισμό και γνώση όμως, έχει ένα point..

• Like
Reactions: vlad66
20 ετών trimmers είναι, ας πάνε στην άκρη μιας και υπάρχουν καλύτερα.. βγαίνουν και μπαίνουν εύκολα δεν είναι ιδιαίτερος κόπος...

Το κακό είναι ότι ξέχασα να μαρκάρω την θέση του καθενός (όπως έκανα στα ανάλογα του ρεύματος) και τώρα είναι 50/50 να βάλω τα νέα όπως ήταν τα παλιά...

20 ετών trimmers είναι, ας πάνε στην άκρη μιας και υπάρχουν καλύτερα.. βγαίνουν και μπαίνουν εύκολα δεν είναι ιδιαίτερος κόπος...

Το κακό είναι ότι ξέχασα να μαρκάρω την θέση του καθενός (όπως έκανα στα ανάλογα του ρεύματος) και τώρα είναι 50/50 να βάλω τα νέα όπως ήταν τα παλιά...
Με γεννήτρια 1khz dummy
και (μικρή στάθμη) θα τα ρυθμίσεις ομοιόμορφα..