Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον STENTOR........

Ναι το σχόλιό μου ήταν γενικό, δεν αφορά την παρούσα σχεδίαση. Για να καταλάβεις εννοώ ότι όταν ένας κατασκευαστής είναι πολύ μεγάλος (στα φράγκα, που αλλού; ) τότε έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικά υλικά σε σημείο που μπορεί να πει σε γνωστό προμηθευτή να του φτιάξει custom εξαρτήματα, δηλαδή το ίδιο εξάρτημα του προμηθευτή διαφοροποιημένο. Φυσικά για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή ο προμηθευτής να διαφοροποιήσει ένα εξάρτημα που είναι στη γκάμα του, σημαίνει ότι ο κατασκευαστής που θα το χρησιμοποιήσει, θα του παραγγείλει μεγάλο αριθμό αφού θα χρησιμοποιήσει το εξάρτημα για την παραγωγή του.
Όταν είσαι μικρός κατασκευαστής, δηλαδή έχεις μικρή παραγωγή, είναι λογικό να μην είναι επιλογή τα παραπάνω.

Επίσης, δεν σημαίνει ότι πετυχαίνουν όλοι το ίδιο αποτέλεσμα με την παραπάνω πρακτική. Υπάρχουν εταιρίες που κάνουν κατά τον ίδιο τρόπο voicing αλλά δεν είναι τόσο επιτυχημένο.

Εννοείται ότι θα ήταν ασύμφορο να ασχοληθείς με το voicing του συγκεκριμένου ενισχυτή. Από τη στιγμή που όπως λες, αλλάζοντας κάποια επιμέρους εξαρτήματα που «έκαναν μπαμ» ότι με την αλλαγή τους θα απελευθερώνονταν ποιότητα που ήταν «εγκλωβισμένη» με σχετικά εύκολο τρόπο, φυσικά αυτό θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να κοιταχτεί, όπως και έγινε.

Για την αποτυχία ή επιτυχία του κατασκευαστή δεν θα συμφωνούσα, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που αφήνεται να εννοηθεί από το σχόλιο, αφού «δεν είμαστε στα παπούσια του» και έτσι δεν ξέρουμε τις συνθήκες που οδήγησαν σε συγκεκριμένες επιλογές. Αν και είναι μάλλον πασιφανές πως όταν μιλάμε για VFM εταιρίες όπως η συγκεκριμένη, η συμπίεση του κόστους είναι ο κύριος παράγοντας.
Είπα και ελάλησα κι αμαρτίαν ουκ έχω. 😁

• Haha
Reactions: christos56
Μετα απο τοσο καιρο,τ' αυτια μας εχουν γινει "παρθενα".Επισης, εχουμε επιστρεψει απο διακοπες και αδημονουμε ν' ακουσουμε.Αναποφευκτα,υπαρχει θετικη προδιαθεση.
πίστεψέ με , τα αφτιά μου μόνο "παρθένα" δεν είναι και γι'αυτό δεν φταίει κάποιο ..φετίχ , αλλά οι ζωντανές μουσικές που έχω ακούσει..
και πίστεψέ με , δεν αδημονούσα να γυρίσω και να ακούσω και δεν είχα καθόλου θετική διάθεση.
δουλειά 2 ημερών, την έκανα σε 2 μήνες.......
Αφου υπηρξε αμεση συγκριση,σιγουρευτηκες.
που λέει ο λόγος,,, και κουφός θα καταλάβαινε την διαφορά
Οχι,εννοω την ασφαλεια στο iec.
θα το κοιτάξω στο μέλλον, αν και δεν περιμένω κάτι άξιο λόγου
Ναι.

Οχι αλλο ενα ποδαρακι αλλα το ενα απο τα 3 η 4 που χρησιμοποιουνται.
πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για κάτι τέτοιο.
οι εσωτερικές νευρώσεις του ενισχυτή είναι υπεραρκετές και τα δεσίματα μεταξύ τους, το ίδιο.
Οχι απαραιτητα καλυτερα αν ηδη ειναι μεταλλικα.Αν εχεις προσθεσει το τσοχακι,αφαιρεσε το,ακουσε και πες.
είναι συνδυασμός πλαστικού και μετάλλου.
τα τσοχάκια από το βάρος έχουν γίνει λιώμα και κάπου κάπου τα αλλάζω.. όχι, ο κατασκευαστής των ποδιών δεν προέβλεπε τσοχάκια ή κάτι άλλο..
τα βάζω, για να μην ανατριχιάζω... τώρα αν τα βγάλω και ανατριχιάσω από την εκτόξευση της ηχητικής ποιότητας, τι να πω ρε συ Παναγιώτη..
"ποτέ μην λες ποτέ" λένε από την άλλη...

Μήπως είναι εφικτό να μάθουμε το κόστος των βελτιώσεων? (κατέχω τον παλαιότερο 405) και εαν αναλαμβάνει κάποιος εξ ολοκλήρου το project?

• Like
Reactions: STENTOR
Μήπως είναι εφικτό να μάθουμε το κόστος των βελτιώσεων? (κατέχω τον παλαιότερο 405) και εαν αναλαμβάνει κάποιος εξ ολοκλήρου το project?
στον καθαρά ηλεκτρονικό τομέα, το κόστος είναι μικρό.
οι δύο VISATON έχουν κάτι λιγότερο από 10€ , όλα τα άλλα κάπου στα 5€ .
αν αλλάξεις τα καλώδια όπως εγώ, υπολόγισε 2 μέτρα καθαρά.. ένα μέτρο στο κάθε κανάλι.
εγώ έβαλα και 8 ελαστικές βάσεις στον Μ/Σ , που δεν θυμάμαι το κόστος τους γιατί δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.. βάλε και 8 βίδες Μ4 15χιλ ύψος τουλάχιστον και 8 παξιμάδια (που δεν είναι απαραίτητα αφού η ίδια η βάση του Μ/Σ έχει σπείρωμα για τις βίδες)

τα εργατικά είναι που θα κοστίσουν.. τα υλικά όχι

στον καθαρά ηλεκτρονικό τομέα, το κόστος είναι μικρό.
οι δύο VISATON έχουν κάτι λιγότερο από 10€ , όλα τα άλλα κάπου στα 5€ .
αν αλλάξεις τα καλώδια όπως εγώ, υπολόγισε 2 μέτρα καθαρά.. ένα μέτρο στο κάθε κανάλι.
εγώ έβαλα και 8 ελαστικές βάσεις στον Μ/Σ , που δεν θυμάμαι το κόστος τους γιατί δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.. βάλε και 8 βίδες Μ4 15χιλ ύψος τουλάχιστον και 8 παξιμάδια (που δεν είναι απαραίτητα αφού η ίδια η βάση του Μ/Σ έχει σπείρωμα για τις βίδες)

τα εργατικά είναι που θα κοστίσουν.. τα υλικά όχι
δηλ. γιατί ποσό εργατικών μιλάμε? (ρωτάω για να δω αν συμφέρει λόγω παλαιότητας του μηχανήματος). Επίσης αναλαμβάνει κάποιος εξ' ολοκλήρου? (δεν έχω χρόνο ούτε τα καπάκια να ξεβιδώσω...και δεν ξέρω κιόλας). Αν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες...έστω με pm

δηλ. γιατί ποσό εργατικών μιλάμε? (ρωτάω για να δω αν συμφέρει λόγω παλαιότητας του μηχανήματος). Επίσης αναλαμβάνει κάποιος εξ' ολοκλήρου? (δεν έχω χρόνο ούτε τα καπάκια να ξεβιδώσω...και δεν ξέρω κιόλας). Αν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες...έστω με pm
εγώ δεν έχω ιδέα από κόστη εργατικών.. του φίλου του το φτιάχνω τσάμπα, μόνο τα υλικά θα πληρώσει.
δεν είμαι επαγγελματίας άλλωστε. αν έχει κάποιο πρόβλημα άλλης φύσης το μηχάνημα;;
όπως καλή ώρα αυτό του φίλου;;
"επαγγελματικά" μόνο τα παλιά ΜΚ της technics μπορώ να αναλάβω και αυτό όταν ο .."πελάτης" έχει μεγάαααλη υπομονή.

το σχεδιαγραμμα του creek
Από το σχεδιάγραμμα διαπίστωσα πως οι δυο αντιστάσεις εισόδου δεν ήταν σε διάταξη διαιρέτη τάσης, αλλά μαζί με τον μικρό πυκνωτή που ακολουθούσε, σχημάτιζαν ένα αντι-RF προστατευτικό δικτύωμα (RC φίλτρο).
Επομένως η αύξηση τιμής της εν σειρά αντίστασης, μαζί με τον σταθερό πυκνωτή, επηρέαζε την απόκριση στις υψηλές συχνότητες κι όσο αυτή αυξανόταν τόσο μεγάλωνε η επίδραση στα μεσοϋψηλά και στα πρίμα. Επανέφερα τις εργοστασιακές τιμές αντιστάσεων κι αφαίρεσα τον πυκνωτή προστασίας, αφού ήδη στο κύκλωμα υπήρχε και δεύτερο αντι-RF φίλτρο.
Στο μεταξύ ο προενισχυτής κεφαλής πικάπ, που οδηγούσε μια από τις εισόδους του ενισχυτή, λειτουργούσε με λυχνίες. Τα προβλήματα συμβατότητας μεταξύ συσκευών που η μια λειτουργεί με λάμπες κι η άλλη με ημιαγωγούς είναι γνωστά. Ασχολήθηκα με το βασικό, που είναι το μεγάλο πλάτος της εξόδου από λυχνίες και που συχνά οδηγεί σε κατάσταση υπερκορεσμού (υπεροδήγηση και ψαλιδισμός) το επόμενο στάδιο με είσοδο ημιαγωγών.
Μετά από ολιγόωρο πειραματισμό, κατέληξα σε έναν απλό εξωτερικό διαιρέτη τάσης, με ποιοτικές αντιστάσεις, μέσα σ' ένα θωρακισμένο αλουμινένιο κουτάκι μαζί με τα κατάλληλα βύσματα. Ο διαιρέτης τάσης διατηρεί τη στάθμη εισόδου του ενισχυτή εντός ορίων, αποτρέποντας την όποια υπεροδήγηση, δίχως αλλοίωση του διερχόμενου συχνοτικού φάσματος.
Κανονικά κάθε συσκευή που λειτουργεί με λυχνίες θα πρέπει να έχει στις εξόδους της από δύο flyback 10V zeners, για να προστατεύονται τα επόμενα στάδια, αν λειτουργούν με ημιαγωγούς, από την υψηλή τάση λειτουργίας των λυχνιών. Αν και μπήκα στον πειρασμό να τις τοποθετήσω, δεν το έπραξα, θεωρώντας πως ο καταξιωμένος κατασκευαστής του προενισχυτή PHONO θα έχει μεριμνήσει για την προστασία αυτή.

Attachments

• COMMON ANODE PROTECTION.png
    COMMON ANODE PROTECTION.png
    19.6 KB · Views: 16
  • Love
Reactions: mparaxir
@Θρησκος

Παναγιώτη, τι ασφάλεια προτείνεις εδώ;;

View attachment 202997

και γιατί πες μου
έχει άλλες 4 μέσα το μηχάνημα , είπες όχι εκείνες..
Η αληθεια θα ηθελα να μαθω και εγώ.
Εχω ακουσει οσοι τις έχουν αλλάξει εχουν δει βελτίωση ήχου.

Πρωτη, η αλλαγη ασφαλειας στον ρευματοληπτη.Δευτερη,αλλαγη του iec.
Αν θελεις μας λες τι ασφαλειες ειχες , με ποιες τις αλλαξες και τι βελτιωθηκε με αυτες ;

η αλήθεια είναι ότι με τον δικό μου προενισχυτή να οδηγάει το τελικό στάδιο του creek του Διονύση , δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και μάλιστα θυμάμαι αξιοσημείωτη διαφορά στην ποιότητα του ήχου αλλά και στην οδήγηση των Focal του.

πολύ πριν πάει στον πάγκο του 1ου τεχνικού..

Last edited:
  • Like
με τον δικό μου προενισχυτή να οδηγάει το τελικό στάδιο του creek του Διονύση , δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα
Το πρόβλημα ήταν όταν οδηγούσες τον προενισχυτή (LINE stage) του Creek από εξωτερικό PHONO-stage με λυχνίες. Εκεί γινόταν η υπερφόρτωση. Ο ενσωματωμένος τελικός ουδέποτε δημιούργησε τέτοιο πρόβλημα. Σωστά λοιπόν το λες, και τo διαπίστωσα και με τον δικό μου προενισχυτή.
Και για την ιστορία, το LINE είναι ένας ακόλουθος τάσης (buffer) με OPA2604 που οδηγεί ένα PGA2311 volume control. Η υπεροδήγηση αφορούσε κυρίως τη συμπεριφορά της εισόδου του τελεστικού ενισχυτή OPA2604 και δευτερευόντως αυτής του PGA2311.

Attachments

Last edited:
  • Love
οι αλλαγές "by STENTOR" τελείωσαν στο αδερφάκι 406 και τώρα λίγη μουσική σε χαμηλή ένταση από τον δικό μου, με άλλο phono όμως.
άλλο phono, γιατί το mf έμεινε από μπαταρία τροφοδοσίας! και δεν φτάνει που έμεινε αυτή η μπαταρία, 0 volt μάλιστα, ήταν πεσμένες στην τάση τους και οι άλλες 2 που έχω!
η μία σκέτο γομάρι 80VA !!
πρέπει να ήταν χειμώνας ακόμα όταν έκανα χρήση του φορτιστή για τελευταία φορά...

αύριο θα ξεκινήσω στο αδερφάκι 406 τις αλλαγές "by ...από μένα" , οι οποίες θέλουν περισσότερο κόπο -ειδικά ο Μ/Σ- και είναι λίγο αγγαρεία να πω την αλήθεια...

αξιοσημείωτη διαφορά στα τμήματα ισχύος...

IMG_20221005_201418[1].jpg

αν είχε ο δικός μου τον sounder της πιο πάνω φωτογραφίας όπως το αδερφό μοντέλο, δεν θα χρειαζόμουν τους VISATON :ROFLMAO:

ναι, ο ενισχυτής του φίλου βγήκε καλύτερος από το εργοστάσιο και δεν χρειάζεται τους VISATON.. από την άλλη ο δικός μου έχει μόνο rubycon πυκνωτές, του φίλου όχι!
κάποιοι είναι rubycon, κάποιοι άλλοι άγνωστη για μένα κινέζικη μάρκα.
η πλάκα είναι ότι και οι 6 πυκνωτές που έπρεπε να βγουν ή να αλλαχθούν (στο αδερφάκι) και στα 2 κανάλια, ήταν rubycon :LOL:

Last edited:
Το πρόβλημα ήταν όταν οδηγούσες τον προενισχυτή (LINE stage) του Creek από εξωτερικό PHONO-stage με λυχνίες. Εκεί γινόταν η υπερφόρτωση.
έχω την εντύπωση ότι και με τρανζιστορικό phono με υψηλό gain όμως, είχε το ίδιο πρόβλημα.
θα μας πει αύριο πιστεύω.
Ο ενσωματωμένος τελικός ουδέποτε δημιούργησε τέτοιο πρόβλημα. Σωστά λοιπόν το λες, και τo διαπίστωσα και με τον δικό μου προενισχυτή.
Και για την ιστορία, το LINE είναι ένας ακόλουθος τάσης (buffer) με OPA2604 που οδηγεί ένα PGA2311 volume control. Η υπεροδήγηση αφορούσε κυρίως τη συμπεριφορά της εισόδου του τελεστικού ενισχυτή OPA2604 και δευτερευόντως αυτής του PGA2311.
(y)

@Θρησκος

Παναγιώτη, τι ασφάλεια προτείνεις εδώ;;

View attachment 202997

και γιατί πες μου
έχει άλλες 4 μέσα το μηχάνημα , είπες όχι εκείνες..
Προτεινω Hifi-tuning.Μπορεις να επιλεξεις τη χαλκινη η την ασημενια.Εγω,χρησιμοποιω τη δευτερη.Φυσικα,υπαρχουν και καλυτερες ομως σε πολλαπλασια τιμη.Οσο για τις εσωτερικες δεν τις εχω αλλαξει ποτε αρα δεν μπορω να προτεινω την αλλαγη τους.Παντως,γνωριζω καποιον που εχει αλλαξει ολες τις ασφαλειες των συσκευων του.

Αν θελεις μας λες τι ασφαλειες ειχες , με ποιες τις αλλαξες και τι βελτιωθηκε με αυτες ;
Η "εργοστασιακη" ασφαλεια στο iec, αλλαχθηκε με μια ασημενια Hifi-tuning.Διαφανεια,αναλυση,διαχωρισμος οργανων,λεπτομερεια,χαμηλο,δυναμισμος.Αυτα,με εγγραφες "του σχοινιου και του παλουκιου".Απ' οσο θυμαμαι,το δευτερο καλυτερο αποτελεσμα που εχω παρει με 50 ευρω.Το καλυτερο αποτελεσμα,περιπου στην ιδια τιμη, ειναι με πληρως μεταλλικα ποδαρακια της Symposium Acoustics σαν αυτα που ανατριχιαζουν η "ανατριχιαζουν" τον Bλαδιμηρο.Φανταζομαι οτι εννοει τον ηχο του μεταλλου πανω σε επιπλο και συσκευη.

Last edited:
πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για κάτι τέτοιο.
οι εσωτερικές νευρώσεις του ενισχυτή είναι υπεραρκετές και τα δεσίματα μεταξύ τους, το ίδιο.
Ολες οι συσκευες ωφελουνται απο την καταλληλη στηριξη.Κατι αναλογο αν προκειται για cd.Το ενα ποδαρακι,κατω απο το συρταρι.

έχω την εντύπωση ότι και με τρανζιστορικό phono με υψηλό gain όμως, είχε το ίδιο πρόβλημα.
θα μας πει αύριο πιστεύω.

(y)
Καλημερα θυμασε πολύ καλα βλαδιμηρε.με τραντζιστορ phono που καποια στιγμη σκεφτόμουν για αναβάθμιση απο το project που είχα ειχα δοκιμασει διαφορα phono όπως το trichord το 2 primare οσα ειχανε πάνω απο 43 gain για ρύθμιση mm δημιουργουσανε θέματα ψαλιδισμους τσιριγματα σε υψηλοσταθμους δισκους βλεπε roger waters με την έκρηξη βλεπε original alan parsons max Richter.
Οποτε προχώρησα τοτε εκεινη την εποχή στην πλακέτα phono της creek

• Like
Reactions: STENTOR and vlad66