Ένα συγκριτικό κεφαλών σε ξένο περιοδικό

westsound

Supreme Member
13 February 2008
5,048
Kως
Δεν είναι κάτι που μου κάνει εντύπωση,παρά αυτό που ξαναδιάβασα και ποσταρα δύο φορές πριν απ' το ίδιο περιοδικό πριν ενάμιση χρόνο τελευταία φορά, καθώς μετά απλά τα αγοράζω αλλά δεν ανοίγω.
Λέει σε μια παράγραφο ότι μπορεί όποιος θέλει να προμηθευτεί τα πάντα απ' τον ίντερνετ για να πετύχει το σωστό αποτέλεσμα όπως compliance,κ.λ.π. χρησιμοποιώντας τους γνωστούς calculator από sites και ειδικούς, όμως δεν είναι 100% σίγουρο ότι η κεφαλή εκτελώντας όλα αυτά θα παίξει 'πολύ καλά' ή θα πάρεις το 100%.
Σχεδόν σε κάθε συγκριτικό που κάνει το team του περιοδικού,το επαναλαμβάνει.
Έχει 'σταθερές' δηλαδή μηχανήματα αναφοράς:

Dr feikert blackbird mk2/Origin Live Enterprise mk4
,Linn Sondek LP12 (karousel /Lingo 4) /Ittok LV2,
Thorens TD -124 με SME M2-9R ,Τhorens TD 125 LB με Jelco SA-750L.

Αυτά είναι τα πλατό που έγινε το συγκριτικό,ενώ το αναλογικό σύστημα αναφοράς περιλαμβάνει Luxman LMC-5,Dynavector XV-1s.

Οι κεφαλές που περιλαμβάνει το τεστ είναι:
A.T- ART20
IKEDA 9TT
Phasemation PP-500
Soundsmith - The Voice

Τα τελικά σχόλια αργότερα,αλλά στέκομαι στην πρώτη παράγραφο, όπου πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον υποκειμενικό τομέα..
Όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά του συστήματος είναι αναφοράς και στέκομαι σ αυτό που ξαναλέω ότι το γράφουν συχνά, καθότι κάνουν συχνά πολλά τέτοια τέστ.

Το παρόν ποσταρισμα δεν έγινε ούτε για να αντιπαρατεθώ με κάποιον,ούτε ν αμφισβητήσω 'τύπους' και 'υπολογισμούς' που και εγώ χρησιμοποιώ,μάλλον χρησιμοποιούσα, ούτε να συμφωνήσω/διαφωνήσω με τους reviewers ή με κάποιον αναλογικάριο.
Έτσι για οφθαλμόλουτρο...το Luxman τ άκουσα και μ άρεσε ..
Τελευταία ακούω ότι ακουμπάει την ψυχή μου και ας είναι από κασέτα.

Οι εποχές που έκανα ωτοστόπ ν ακούσω ένα live, η να ακούσω κάποιο μηχάνημα που είχε 'πρεμιέρα' σε mini Εκθέσεις τα Σαββατοκύριακα κυρίως ευρισκόμενος ακόμα και στην εξώπορτα του μαγαζιού βρεγμένος μέχρι το κόκκαλο , έχουν περάσει για μένα,όχι λόγω ηλικίας, αλλά λόγω άλλων παραγόντων.
Αυτό λάμβανε χώρα τις πρώιμες εποχές ίντερνετ γύρω στα μέσα των 90ς που γνωστοποιούντο τέτοιες εκδηλώσεις.

Έτσι κ αλλιώς και τώρα τρέχω στους μείον 2 και παραλίγο να σπάσω τα σαγόνια απ' το γλίστρημα απόψε.

Η απορία που έχω είναι, υπάρχει περίπτωση να ταιριάζουν και οι 4 κεφαλές σε κάποιον απ' τους τέσσερις βραχίονες των πλατό αναφοράς του συγκεκριμένου περιοδικού;
Στο Sondek με ittok LV II που είναι ένα απ' τα δικά μου,ματσάρουν και οι 4 κεφαλές;

Η απορία που έχω είναι, υπάρχει περίπτωση να ταιριάζουν και οι 4 κεφαλές σε κάποιον απ' τους τέσσερις βραχίονες των πλατό αναφοράς του συγκεκριμένου περιοδικού;
Στο Sondek με ittok LV II που είναι ένα απ' τα δικά μου,ματσάρουν και οι 4 κεφαλές;
Οι κεφαλες IKEDA & Phasemation εχουν κοντινα βαρη και compliances , και οι audio technica & soundsmith μεταξυ τους.
Οι βραχιονες SME, Jelco & Linn εχουν κοντινες μαζες , ενω ο origin live ειναι αρκετα βαρυτερος.

Περιπου τα πραγματα εχουν ως εξης:

IKEDA 9TT : weight 10g , compliance 14.5 cu ( @10Hz)
Phasemation PP500 : weight 11.3g , compliance 15cu
AT ART20 : weight 9g , compliance 23.4 cu
Soundsmith the voice : weight 9.2g , compliance 22cu ( & 28cu , ισως εχει δυο εκδοσεις ??? )

origin live enterprise mk4 eff. mass : 15.5g ( 20.9g o δωδεκάιντζος)
Linn Ittok LVII eff.mass : 11.5g
SME M2-9R eff.mass : 9.5g
JELCO SA750L eff.mass : 10.96g

Υπολογισε και 1 γρ. περιπου για βιδες , και εχεις τις πληροφοριες που χρειαζεσαι για να δεις ποια κεφαλη ταιριαζει "καλυτερα" σε ποιον βραχιονα.

Οι ΑΤ ΑRΤ20 & Soundsmith the voice , με τον Origin live θα ελεγα οτι ειναι "επικινδυνοι" συνδυασμοι. Με τους υπολοιπους βραχιονες ειναι και οι δυο οριακα αποδεκτοι συνδυασμοι.

Οι αλλες δυο κεφαλες , και με τους 4 βραχιονες ειναι καλες επιλογες οσον αφορα βαρη & compliances.

Last edited:
χρησιμοποιώντας τους γνωστούς calculator από sites και ειδικούς, όμως δεν είναι 100% σίγουρο ότι η κεφαλή εκτελώντας όλα αυτά θα παίξει 'πολύ καλά' ή θα πάρεις το 100%.
Ειναι πολυ σημαντικο ( οσο κι αν διαφωνουν καποιοι ) , βραχιονας & κεφαλη να συνεργαζονται οσο το δυνατον καλυτερα στο θεμα μαζας/compliance , αλλα οπως ειπαμε πολλες φορες, δεν ειναι το μοναδικο πραγμα που θα εγγυηθει καλο ηχο , ή καλυτερο ηχο απο αλλους συνδυασμους.
Σκεψου ομως τωρα , να ξεκινας και με ακαταλληλο συνδυασμο περα απο ολα τα αλλα που παιζουν ρολο και πρεπει να λαβεις υπ'οψιν.
Παρ'ολα αυτα εχω ακουσει μερικους "ακαταλληλους" συνδυασμους που στα αυτια μου ακουγονταν καλα. Εναν τετοιο συνδυασμο χρησημοποιω και γω , ΑΛΛΑ οταν βρηκα τον τροπο να ταιριαξω καλυτερα την κεφαλη με τον βραχιονα, επαιξε ακομη καλυτερα. Για να ειμαι πιο ακριβης, επαιξε πολυ καλυτερα.

Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
Οι κεφαλες IKEDA & Phasemation εχουν κοντινα βαρη και compliances , και οι audio technica & soundsmith μεταξυ τους.
Οι βραχιονες SME, Jelco & Linn εχουν κοντινες μαζες , ενω ο origin live ειναι αρκετα βαρυτερος.

Περιπου τα πραγματα εχουν ως εξης:

IKEDA 9TT : weight 10g , compliance 14.5 cu ( @10Hz)
Phasemation PP500 : weight 11.3g , compliance 15cu
AT ART20 : weight 9g , compliance 23.4 cu
Soundsmith the voice : weight 9.2g , compliance 22cu ( & 28cu , ισως εχει δυο εκδοσεις ??? )

origin live enterprise mk4 eff. mass : 15.5g ( 20.9g o δωδεκάιντζος)
Linn Ittok LVII eff.mass : 11.5g
SME M2-9R eff.mass : 9.5g
JELCO SA750L eff.mass : 10.96g

Υπολογισε και 1 γρ. περιπου για βιδες , και εχεις τις πληροφοριες που χρειαζεσαι για να δεις ποια κεφαλη ταιριαζει "καλυτερα" σε ποιον βραχιονα.

Οι ΑΤ ΑRΤ20 & Soundsmith the voice , με τον Origin live θα ελεγα οτι ειναι "επικινδυνοι συνδυασμοι. Με τους υπολοιπους βραχιονες ειναι και οι δυο οριακα αποδεκτοι συνδυασμοι.

Οι αλλες δυο κεφαλες , και με τους 4 βραχιονες ειναι καλες επιλογες οσον αφορα βαρη & compliances.
Μπορεί να είναι ρεαλιστικό αυτό το τεστ?
Να εξάγουν με ασφάλεια τα συμπεράσματα που έχουν βγει στο τέλος?
Τα πλατό είναι αρκούντως καλά απ΄ότι βλέπω σταθερά αναφοράς για πολλά χρόνια με αναβαθμίσεις.
Λίγο πολύ το team κατέληξε σ αυτά που θα γράψω αύριο ,ομόφωνα. Στα συν και πλην, άρα πέρασαν και απ τους τέσσερεις βραχίονες οι κεφαλές και ψάχνω να δω αν πέρασαν και απ το Luxman (που όπως τ άκουσα μου φάνηκε 'Ουδέτερα' Ιαπωνικό).
Άρα μάλλον κρατάνε τον 'γενικό' ηχητικό προσανατολισμό και αφήνουν το απόλυτο ταίριασμα?
Ή μήπως εμπιστεύονται την εμπειρία τους (προσωπικό γούστο) ,γιατί όπως είπα στο ξεκίνημα λένε ότι μερικές φορές οι μετρήσεις μέσω τύπων που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και σε διάφορα σάιτ δεν ισοδυναμούν με καλύτερο ήχο.
Ο μεταφραστής πήγε για ύπνο,αλλά μου είπε ότι η ανάλυση του θύμισε τεστ κρασιών.

ΑΛΛΑ οταν βρηκα τον τροπο να ταιριαξω καλυτερα την κεφαλη με τον βραχιονα, επαιξε ακομη καλυτερα. Για να ειμαι πιο ακριβης, επαιξε πολυ καλυτερα.

Αυτό κατάλαβα και εγώ ότι εννοούν .

Μπορεί να είναι ρεαλιστικό αυτό το τεστ?
Να εξάγουν με ασφάλεια τα συμπεράσματα που έχουν βγει στο τέλος?
Τα πλατό είναι αρκούντως καλά απ΄ότι βλέπω σταθερά αναφοράς για πολλά χρόνια με αναβαθμίσεις.
Λίγο πολύ το team κατέληξε σ αυτά που θα γράψω αύριο ,ομόφωνα. Στα συν και πλην, άρα πέρασαν και απ τους τέσσερεις βραχίονες οι κεφαλές και ψάχνω να δω αν πέρασαν και απ το Luxman (που όπως τ άκουσα μου φάνηκε 'Ουδέτερα' Ιαπωνικό).
Άρα μάλλον κρατάνε τον 'γενικό' ηχητικό προσανατολισμό και αφήνουν το απόλυτο ταίριασμα?
Ή μήπως εμπιστεύονται την εμπειρία τους (προσωπικό γούστο) ,γιατί όπως είπα στο ξεκίνημα λένε ότι μερικές φορές οι μετρήσεις μέσω τύπων που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και σε διάφορα σάιτ δεν ισοδυναμούν με καλύτερο ήχο.
Ο μεταφραστής πήγε για ύπνο,αλλά μου είπε ότι η ανάλυση του θύμισε τεστ κρασιών.
Το τελικο συμπερασμα ενος reviewer οσον αφορα το τι ακουσε , σαφως και εχει να κανει (παντα κατα τη γνωμη μου) με το γουστο του , το συστημα του , τις εμπειριες του , αλλα δεν σημαινει οτι ειναι και ευαγγελιο. Οπως ηταν παντα δηλαδη :p

Το τελικο συμπερασμα ενος reviewer οσον αφορα το τι ακουσε , σαφως και εχει να κανει (παντα κατα τη γνωμη μου) με το γουστο του , το συστημα του , τις εμπειριες του , αλλα δεν σημαινει οτι ειναι και ευαγγελιο. Οπως ηταν παντα δηλαδη :p
Αυτό το βλέπουμε δεκαετίες τώρα στον έντυπο..
Ρίχνω μια ματιά για τεστ από άλλες πηγές.
Ακόμα και να μην ακολουθήσει κάποιος τα calculator, οι γενικές εντυπώσεις θα είναι πάντως ακουστές αν έχει κάποιος 'εξοικειωθεί' με τον ήχο κάποιας εταιρείας δοκιμάζοντας αλλά μοντέλα.
Το πώς θα παίξει καλύτερα σε μη απόλυτα συμβατό βραχίονα θέλει μαεστρία.

Αυτό το βλέπουμε δεκαετίες τώρα στον έντυπο..
Αυτο νομιζω δεν θα αλλαξει ποτε , εφ'όσον οι αναγνωστες τις ακουστικες εντυπωσεις σε ενα review ειναι που θελουν να διαβασουν.
Χρειαζεται προσοχη ομως, διοτι το συμπερασμα ενος reviewer οπως ειπαμε δεν ειναι και ευαγγελιο. Μην ανοιξουμε και τη συζητηση για το λεξιλογιο που ο καθενας μας πολλες φορες χρησιμοποιει για να περιγραψει αυτο που ακουει...............
Ακόμα και να μην ακολουθήσει κάποιος τα calculator, οι γενικές εντυπώσεις θα είναι πάντως ακουστές αν έχει κάποιος 'εξοικειωθεί' με τον ήχο κάποιας εταιρείας δοκιμάζοντας αλλά μοντέλα.
Ναι, αλλα οταν ειναι να αποφασισεις να παρεις κατι , μια προεργασια και μελετη δεν βλαπτει , κυριως αν στοχευεις ψηλα σε τιμες.

Αν εισαι και "reviewer" , κατα τη γνωμη μου εχεις υποχρεωση να τα κοιταζεις και να τα λες αυτα , διαφορετικα καποιος θα σε πιασει "αδιαβαστο" καποτε .
Κατι που δεν ειναι καλο.

Ikeda 9TT MC : https://www.audio-activity.com/ikeda-9tt-in-english.html
+ Πλούσιος ,δυνατός ήχος
_ Όχι το καλύτερο στην ατάκα.

Phasemation PP-500 MC : https://sonicpurity.com.au/store/ca...MwNSAPmuH1f2ZpjDSN79V0GHqVcDgvo_9QGiLMwrq68Dh
+ Ανοικτή και αέρινη μεσαία περιοχή
_ Τρύπες για βίδες χωρίς σσπείρωμα.

Soundsmith The Voice https: Moving Iron //www.sound-smith.com/cartridges/fixed-coil/voice (ανακατασκευή περίπου 500 ευρώ)

+ Ισορροπημένος, αρμονικός ήχος
_ ακριβή τιμή

Audio Technica AT-ART 20 ΜΜ: https://minnesota.audio/products/at...CP3JchYoLDHR9dEZUuzkVfW1IKNk39ZdgvUN7cLfORaq9

+ Πολύ ήχος ,καλή τιμή σε σχέση με την απόδοση, Αναφοράς για το περιοδικό.
_

αφιέρωμα παρακάτω στην Stanton 681 EEEs και 681ΕΕΕ που με jico sas νέα βελόνα στα 150 Euro, ισχυρίζονται ότι έρχεται στο επίπεδο της A T.740 ...

την κεφαλή την έχω ολοκαίνουρια ,δεν έβαλα ποτέ jico ,όπως σε κάποια.
Επίσης ταιριάζει η VM 95 με boron στον Alphason?

αφιέρωμα παρακάτω στην Stanton 681 EEEs και 681ΕΕΕ που με jico sas νέα βελόνα στα 150 Euro, ισχυρίζονται ότι έρχεται στο επίπεδο της A T.740 ...
Δεν υπαρχει JICO SAS στα 150 ευρω. Ξεκινανε απο τα 265 .

• Like
Reactions: vlad66
To μετέφερα όπως είναι,εγώ πριν 10-22 χρόνια πρόλαβα δύο νομίζω στα 100, πριν πάρει την ανιούσα.
Αλλά και των δεν το πιστεύω... υπάρχει περίπτωση να μάζεψε κάποιος στοκ από τότε;
γιατί η άνοδος της τιμής ήταν ραγδαία, αιφνιδιαστική και ... βίαιη.

To μετέφερα όπως είναι,εγώ πριν 10-22 χρόνια πρόλαβα δύο νομίζω στα 100, πριν πάρει την ανιούσα.
Αλλά και των δεν το πιστεύω... υπάρχει περίπτωση να μάζεψε κάποιος στοκ από τότε;
γιατί η άνοδος της τιμής ήταν ραγδαία, αιφνιδιαστική και ... βίαιη.
Το τοτε , ειναι αλλη ιστορια.
Γι αυτο λεω πολλες φορες, καποιους reviewers να τους κοιτας με ........... λοξή ματιά ........... :cool:
Βασικα, δεν υπηρχε ουτε υπαρχει jico SAS για Stanton. Υπαρχει bonded shibata στα $ 220-225

Last edited:
πριν 10-12 χρόνια εννοώ .
έχει τις διάφορες εκδόσεις και τα τεστ του 1977 και 1979.
οι τότε τιμές ήταν στα 65 ευρώ και 40 αντίστοιχα με σημερινή ισοτιμία,ενώ εγώ την πλήρωσα αρχές 80, 100 στρογγυλά.

dacapoaudio.com έχει jico για την 680 σχετικά φθηνά,για 681 τελείωσε όπως λέει και στο περιοδικό που είναι Ιουνίου του '24 επειδή υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ζήτηση.