Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Μια χαρά δουλειά κάνει ο διακόπτης, στην αρχή δοκιμαστικά είχα βάλει ένα φθηνό μηχανικό... αλλά άκουγα το τσίκι τσίκι και έβαλα έναν ηλεκτρονικό..

Πενία τέχνας κατεργάζεται....Όταν θέλω ένα μισθό (ευτυχώς που τον έχω ακόμα..) για να ζεστάνω το διαμέρισμα τι να κάνω? Έκανα το τζάκι ενεργειακό και εδώ και 3 χρόνια ζεσταίνω 110 τμ με 2 κούτσουρα την ώρα. Έκανα το αμάξι να καίει υγραέριο, αντικατέστησα την εστία της κουζίνας με κεραμική υγραερίου άλλαξα όλους τους λαμπτήρες και έχω μειώσει τα πάγια έξοδα μας τουλάχιστον 2000+ ευρώ το χρόνο…… :2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Έχω 2 900ρια πάνελ, κινέζικα (αλλά με CE).

Πρόπερσι με το μεγάλο κρύο τα είχα στα 2 βορεινά δωμάτια του σπιτιού μου. Όταν έξω είχε 0 μέσα κατάφερνε 18 βαθμούς. Όταν έξω είχε 5 μέσα έφτανε και 22.

Βέβαια η αίσθηση που σου δίνουνε δεν έχει να κάνει με τα γνωστά είδη θέρμανσης.

Προσωπικά την προτιμώ από τις άλλες, αλλά είναι θέμα γούστου...

ΥΓ: έχω σχετικά καλά μονωμένο σπίτι.

Εδώ στην Καβάλα τώρα έχει -2 και εγώ έχω μέσα στο σπίτι 22 βαθμούς και κλίνουν και οι θερμοστάτες αλλά έχω τα Γερμανικά πάνελ.

Απο περυσι εχω τοποθετησει στα σωματα που ηδη εχω, αντιστασεις και τα εχω κανει ηλεκτρικα. Το καθενα εχει δικο του θερμοστατη κι ετσι λειτουργουν ανεξαρτητα. Η ποιοτητα της θερμανσης ειναι κοντα στα επιπεδα του πετρελαιου, αν εξαιρεσουμε οτι δεν ζεσταινεται το νερο στο θερμοσιφωνα που γινοταν με το πετρελαιο λογο μποιλερ, αλλα η οικονομια μεγαλη. Η τοποθετηση εγινε ευκολα χωρις μερεμετια, τα σωματα μπορουν να λειτουργησουν οποτε θελω κανονικα οπως παλια με τον καυστηρα και το κοστος αποκτησης σχετικα μικρο. Ουτε πανελ, ουτε μερεμετια, τιποτα!!!

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Απο περυσι εχω τοποθετησει στα σωματα που ηδη εχω, αντιστασεις και τα εχω κανει ηλεκτρικα. Το καθενα εχει δικο του θερμοστατη κι ετσι λειτουργουν ανεξαρτητα. Η ποιοτητα της θερμανσης ειναι κοντα στα επιπεδα του πετρελαιου, αν εξαιρεσουμε οτι δεν ζεσταινεται το νερο στο θερμοσιφωνα που γινοταν με το πετρελαιο λογο μποιλερ, αλλα η οικονομια μεγαλη. Η τοποθετηση εγινε ευκολα χωρις μερεμετια, τα σωματα μπορουν να λειτουργησουν οποτε θελω κανονικα οπως παλια με τον καυστηρα και το κοστος αποκτησης σχετικα μικρο. Ουτε πανελ, ουτε μερεμετια, τιποτα!!!

ααααααααα, αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον!

Δικιά σου ιδέα-εκτέλεση? Τι αντιστάσεις έβαλες? Τι κατανάλωση έχουν?

Πριν από 1 μήνα μετέτρεψα το τζάκι μου σε καλοριφέρ. Μου πήγε περίπου 2600 (2000 τζάκας και 600 ο υδραυλικός) γιατί έβαλα 23kw για να είναι οκ και για τον πάνω όροφο όταν (και αν) πάω..... Τα ηλεκτρικά τα έκανα εγώ.
Ξέρω είναι πολλά και ούτε εμένα μου περίσσευαν. Όμως με μωράκι πλέον στο σπίτι ήταν αδύνατον να ξεχειμώνιαζα όπως πέρισυ που κυκλοφορούσα με μπουφάν. Αντε να αλλάξεις πάνα 4 τα ξημερώματα με 7 βαθμούς στο σπίτι. Μένω και μέσα σε δάσος οπότε η παγωνιά είναι ανυπόφορη.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πλέον είμαι όλη τη νύχτα με το κοντομάνικο και με κόστος μόνο 2-3 τόνους ξύλα ΟΛΟ το χειμώνα.

Στη μετατροπη των σωματων νερου σε ηλεκτρικα με αντιστασεις η ποιοτητα της θερμανσης παραμενει ακριβως ιδια.
Και μιας και μπορεις και αναβεις το καθενα ανεξαρτητα, αυτο απο μονο του σημαινει οικονομια, οχι βεβαια για καποιο μαγικο τροπο
αλλα γιατι απλα υποβιβαζεις τις θερμικες σου απαιτησεις. (χωρις αυτο να ειναι κακο απαραιτητα εαν υπαρχουν χωροι που δεν χρειαζεται να ζεσταινονται). Χιλιες φορες καλυτερη λυση απο οποιοδηποτε πανελ (που ο μονος λογος υπαρξης τους ειναι εμπορικος...)

Οσο για το boiler, δεν εχει κανενα νοημα η λειτουργια του με πετρελαιο, εδω και αρκετο καιρο λογω κοστους
Χιλιες φορες ρευμα,και μαλιστα νυχτερινο. Οποιος εχει boiler που το ζεσταινει με πετρελαιο θα κανει σημαντικη οικονομια
αν κλεισει τις βανες και το γυρισει στο ρευμα.

Εαν βαλεις κατω το κοστος του πετρελαιου και του ρευματος σε σχεση με το τι αποδιδουν, το ρευμα στο υψηλο (λογω θερμανσης) τιμολογιο ειναι ακριβοτερο απο το πετρελαιο ως προς την ποσοτητα ενεργειας που αγοραζει κανεις.
Ομως οι κακιστες εγκαταστασεις θερμανσης με τους υπερδιαστασιολογημενους λεβητες, τα ανεξελεγκτα boiler τις τεραστιες καμιναδες και τα οτι ναναι ιδραυλικα δυκτια ριχνουν το βαθμο αποδοσης στο 30%, με αποτελεσμα να φαινεται στη τσεπη το ρευμα φτηνοτερο.

Παρολα αυτα, για οσους εχουν στοιχειωδη περιβαντολλογικη συνειδηση, να θυμησω οτι ο βαθμος αποδοσης στη παραγωγη ρευματος ειναι της ταξεως του 35% και μιας και δεν εχουμε πυρηνικη ενεργεια, και τα φωτοβολταικα το χειμωνα αποδιδουν λιγο, η θερμανση με αντιστασεις ειναι μια εξισου βρωμικη λυση οπως και να καιμε ξυλα. (και η πτολεμαιδα δεν ειναι τοσο μακρυα οσο θα θελαμε...)
Ειναι σαφως ποιο αποδεκτη λυση η μετατροπη των σωματων καλοριφερ που ζεσταινονται με πετρελαιο στο να ζεσταινονται με αντλια θερμοτητας, αλλα κατι τετοιο εχει αρχικο υψηλο κοστος, και αναλογη πολιτικη βουληση για να συμβει. (με αλλα λογια αφορα το 5% του συνολου)

Το αναλγητο κρατος μας καταδικαζει στο να κρυωνουμε (αρκετοι) και στο να αναπνεουμε τα αποτελεσματα της ανεξελεγκτης καυσης(ΟΛΟΙ).

Επειδη ομως αντικειμενικα ΔΕΝ γινεται να ζεσταινομαστε μονιμα με ηλεκτρικες αντιστασεις, κρατηστε το αυτο στο πισω μερος του μυαλου σας και οταν οι συνθηκες γινουν καταλληλες καντε κατι για αυτο.
Ζουμε σε συνθηκες (οικονομικου) πολεμου και ολα αυτα ειναι λυσεις αναγκης. Ας κρατησουμε το θετικο οτι η κριση μας εβαλε να σκεφτουμε και να ψαχτουμε, γιατι σπαταλες εγκαταστασεις και αμονωτες κατασκευες υπηρχαν και την εποχη της ευμαρειας.
Ομως η αντιμετωπιση ηταν, ελα μωρε, με 40 λεπτα το λιτρο τι να φτιαχνεις μονωσεις, αποσβεση δεν θα κανεις ποτε.
Αποδεικνυεται οτι εχει ο καιρος γυρισματα...

Σωστή η ανάλυση, μόνο να αποφεύγετε το "εποχή της ευμάρειας" γιατί λέγε λέγε θα το πιστέψουμε ότι ήταν έτσι το παρελθόν, όταν οι περισσότεροι από εμάς πλάθαμε ήδη τα γνωστά παξιμάδια...

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Σωστή η ανάλυση, μόνο να αποφεύγετε το "εποχή της ευμάρειας" γιατί λέγε λέγε θα το πιστέψουμε ότι ήταν έτσι το παρελθόν, όταν οι περισσότεροι από εμάς πλάθαμε ήδη τα γνωστά παξιμάδια...

Ενταξει, συγκριτικα το λεω παντα, στα φαναρια ζητιανοι παντα υπηρχαν... Οχι ομως το σημερινο χάλι. (και δεν εννοω τους ζητιανους)

Στη μετατροπη των σωματων νερου σε ηλεκτρικα με αντιστασεις η ποιοτητα της θερμανσης παραμενει ακριβως ιδια.
Και μιας και μπορεις και αναβεις το καθενα ανεξαρτητα, αυτο απο μονο του σημαινει οικονομια, οχι βεβαια για καποιο μαγικο τροπο
αλλα γιατι απλα υποβιβαζεις τις θερμικες σου απαιτησεις. (χωρις αυτο να ειναι κακο απαραιτητα εαν υπαρχουν χωροι που δεν χρειαζεται να ζεσταινονται). Χιλιες φορες καλυτερη λυση απο οποιοδηποτε πανελ (που ο μονος λογος υπαρξης τους ειναι εμπορικος...)

Οσο για το boiler, δεν εχει κανενα νοημα η λειτουργια του με πετρελαιο, εδω και αρκετο καιρο λογω κοστους
Χιλιες φορες ρευμα,και μαλιστα νυχτερινο. Οποιος εχει boiler που το ζεσταινει με πετρελαιο θα κανει σημαντικη οικονομια
αν κλεισει τις βανες και το γυρισει στο ρευμα.

Εαν βαλεις κατω το κοστος του πετρελαιου και του ρευματος σε σχεση με το τι αποδιδουν, το ρευμα στο υψηλο (λογω θερμανσης) τιμολογιο ειναι ακριβοτερο απο το πετρελαιο ως προς την ποσοτητα ενεργειας που αγοραζει κανεις.
Ομως οι κακιστες εγκαταστασεις θερμανσης με τους υπερδιαστασιολογημενους λεβητες, τα ανεξελεγκτα boiler τις τεραστιες καμιναδες και τα οτι ναναι ιδραυλικα δυκτια ριχνουν το βαθμο αποδοσης στο 30%, με αποτελεσμα να φαινεται στη τσεπη το ρευμα φτηνοτερο.

Παρολα αυτα, για οσους εχουν στοιχειωδη περιβαντολλογικη συνειδηση, να θυμησω οτι ο βαθμος αποδοσης στη παραγωγη ρευματος ειναι της ταξεως του 35% και μιας και δεν εχουμε πυρηνικη ενεργεια, και τα φωτοβολταικα το χειμωνα αποδιδουν λιγο, η θερμανση με αντιστασεις ειναι μια εξισου βρωμικη λυση οπως και να καιμε ξυλα. (και η πτολεμαιδα δεν ειναι τοσο μακρυα οσο θα θελαμε...)
Ειναι σαφως ποιο αποδεκτη λυση η μετατροπη των σωματων καλοριφερ που ζεσταινονται με πετρελαιο στο να ζεσταινονται με αντλια θερμοτητας, αλλα κατι τετοιο εχει αρχικο υψηλο κοστος, και αναλογη πολιτικη βουληση για να συμβει. (με αλλα λογια αφορα το 5% του συνολου)

Το αναλγητο κρατος μας καταδικαζει στο να κρυωνουμε (αρκετοι) και στο να αναπνεουμε τα αποτελεσματα της ανεξελεγκτης καυσης(ΟΛΟΙ).

Επειδη ομως αντικειμενικα ΔΕΝ γινεται να ζεσταινομαστε μονιμα με ηλεκτρικες αντιστασεις, κρατηστε το αυτο στο πισω μερος του μυαλου σας και οταν οι συνθηκες γινουν καταλληλες καντε κατι για αυτο.
Ζουμε σε συνθηκες (οικονομικου) πολεμου και ολα αυτα ειναι λυσεις αναγκης. Ας κρατησουμε το θετικο οτι η κριση μας εβαλε να σκεφτουμε και να ψαχτουμε, γιατι σπαταλες εγκαταστασεις και αμονωτες κατασκευες υπηρχαν και την εποχη της ευμαρειας.
Ομως η αντιμετωπιση ηταν, ελα μωρε, με 40 λεπτα το λιτρο τι να φτιαχνεις μονωσεις, αποσβεση δεν θα κανεις ποτε.
Αποδεικνυεται οτι εχει ο καιρος γυρισματα...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου αν και είσαι λίγο υπερβολικός με τα ποσοστά που αναφέρεις...

Αυτό που λες στο τέλος με τα "40 λεπτά το πετρέλαιο" είναι τελείως φυσιολογικό, δε νομίζεις?

Προσωπικά πριν από 12 χρόνια που έκανα το σπίτι είχα τα χρήματα για να κάνω μονώσεις αλλά και αντλίες θερμότητας κλπ, απλά δε χρειαζόταν!

Έκαιγα όλο το χειμώνα 2500 λίτρα περίπου και το κάθε γέμισμα (1000λίτρα) ήταν το 1/5 του εισοδήματος της οικογένειας...

Τώρα για τα 1300 για τα 1000 λίτρα πρέπει να δουλεύεις 2 μήνες και αυτά μόνο για μισή σαιζόν.

Οπότε ότι έγινε στο παρελθόν ανήκει εκεί, το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, σήμερα για να ζεσταθούμε με όσο το δυνατόν οικονομικότερο τρόπο.

Ένα tip απο μένα: Με αφορμή ένα θέμα με κάποιες μεμβράνες που μπαίνουν στα κουφώματα (δε θυμάμαι που το είχαμε συζητήσει) έκανα το εξής:

Στα κουφώματα που δεν πολυανοίγω το χειμώνα έβαλα νάυλον χοντρό, λίγο λεπτότερο από νάυλον θερμοκηπίου στα πλαίσια των παραθύρων, είτε έξω από τα στόρια.

Τα κόλησα με ταινία διπλής όψεως η οποία αφαιρείται εύκολα το καλοκαίρι.

Στα 2 βορεινά μου δωμάτια χωρίς να κάψω κάτι σε εκείνα τα δωμάτια από το σάββατο το πρωϊ, είχα 18-17 βαθμούς (ενώ πριν είχα 14 περίπου για εξωτερική θερμοκρασία περίπου 0)

τι σημαίνει βρε παιδιά μετατροπή των σωμάτων σε ηλεκτρικά με αντιστάσεις?

τι σημαίνει βρε παιδιά μετατροπή των σωμάτων σε ηλεκτρικά με αντιστάσεις?

Γι'αυτό μ'αρέσει αυτό το forum. Γιατί μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα.

Είμαστε εν αναμονή πληροφοριών!

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Γι'αυτό μ'αρέσει αυτό το forum. Γιατί μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα.

Είμαστε εν αναμονή πληροφοριών!

πάντως εγώ ετοιμαζόμουν να πειραματιστώ με νάυλον στα "αχρησιμοποίητα" παράθυρα και ...δεν χρειάζεται πλέον:πειραματίστηκε άλλος!

Αυτό είναι το microboiler...

Η συσκευή από την στιγμή που θα τοποθετήσουμε την πρίζα (και συνδεθεί) στο ρεύμα αρχίζει να ανεβάζει θέρμανση αμέσως στο πάνω μέρος του σώματος και να την αποδίδει στον χώρο. Όση ενέργεια δεν προλαβαίνει να αποδώσει αμέσως στον χώρο, συσσωρεύεται στο σώμα θερμαίνοντας σιγά σιγά το περίβλημα, ξεκινώντας από το πάνω μέρος προς τα κάτω, το οποίο με την σειρά του ακτινοβολεί την ενέργεια στον χώρο. Λόγω της θερμότητας και της διαστολής που προκαλείται στο νερό του σώματος καλοριφέρ, το οποίο σαν ελαφρύτερο λόγω της αύξησης του όγκου του ανεβαίνει στο πάνω μέρος του σώματος, ανεβαίνει και η πίεση στο εσωτερικό του πιέζοντας και αναγκάζοντάς το πιο κρύο νερό χαμηλότερα να οδηγείται στην είσοδο (μαστό) του μικρολέβητα και στον θάλαμο του ζεστού νερού, όπου θερμαίνεται και κάνει ξανά τον ίδιο κύκλο. Επειδή το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποδίδεται άμεσα όλη η ποσότητα της ενέργειας στον χώρο, θα πρέπει να επιβεβαιώνουμε ότι το σώμα στο κάτω μέρος δεν υπερθερμαίνεται αλλά το πολύ πολύ παραμένει χλιαρό. Πράγμα που αποδεικνύει επίσης ότι το μέγεθος του σώματος είναι στην σωστή αναλογία με την ισχύ (Kw του μικρολέβητα) και λειτουργεί σωστά και ισορροπημένα.

Αντιγραφή από από κάποιο site που τα πουλάει..

κάντε ένα search στον γουγλη...

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου αν και είσαι λίγο υπερβολικός με τα ποσοστά που αναφέρεις...

Αυτό που λες στο τέλος με τα "40 λεπτά το πετρέλαιο" είναι τελείως φυσιολογικό, δε νομίζεις?

Προσωπικά πριν από 12 χρόνια που έκανα το σπίτι είχα τα χρήματα για να κάνω μονώσεις αλλά και αντλίες θερμότητας κλπ, απλά δε χρειαζόταν!

Έκαιγα όλο το χειμώνα 2500 λίτρα περίπου και το κάθε γέμισμα (1000λίτρα) ήταν το 1/5 του εισοδήματος της οικογένειας...

Τώρα για τα 1300 για τα 1000 λίτρα πρέπει να δουλεύεις 2 μήνες και αυτά μόνο για μισή σαιζόν.

Δυστυχως τα ποσοστα που αναφερω δεν ειναι υπερβολικα αλλα μετρημενα στη πραξη. (Τυπικα ισχυουν οταν αναβει 1 διαμερισμα απο τα 10-12 και δεν υπαρχει και αντισταθμιση, σε τεραστιο λεβητα, με το θερμοστατη να ανοιγοκλεινει καθε 1-2 ωρες...)
Συχνο φαινομενο να ειναι στη καλυτερη 50 με 55% Το θεωρεις αποδεκτο? Οταν μπορεις να εισαι πανω απο 90?

Ως προς τις μονωσεις ομως ειναι καθαρα θεμα νοοτροπιας. Επειδη το αντεχες οικονομικα δεν σημαινει οτι ηταν και η πιο σωστη λυση μακροπροθεσμα.
Και τοτε χρειαζοταν μια σχετικα υψηλη επενδυση. Ειμαι σιγουρος οτι υπηρχαν αλλες προτεραιοτητες.
Οποιος εχτιζε σπιτι παντα ζοριζοταν καπου. Σπανια ειναι τα πραγματα φαρδομανικα.
Η μονωση δουλευει ΠΑΝΤΑ, σε κρυο και ζεστη.
Επειδη ηταν φτηνο σημαινει οτι ηταν και σωστο? Και να ζεσταινεις τον ουρανο μονιμως ?

Και φρενα με ABS βαζουμε στο αυτοκινητο, αλλα αμα δεν χρειαστει να φρεναρουμε αποτομα σε στροφη με νερα, αχρηστη δαπανη θα πει καποιος καθαρα οικονομοτεχνικα.
Μπορει πριν 12 χρονια οι αντλιες θερμοτητας να ηταν σε πιο πρωτογονη κατασταση, οι μονωσεις ομως δεν ηταν...
Και καπως δεν γινεται να δαπαναμε σε θερμοτητα περισσοτερη ενεργεια απο τη φινλανδια....

Με τη σημερινη οικονομικη κατασταση (και τις περιορισμενες προοπτικες) η μονωση ειναι η πρωτη επενδυση που μπορει να κανει κανεις..

Παιδες μπειτε στην climaland στην αυτονομια σωματων καλοριφερ! Εγω ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Βεβαια το σπιτι ειναι καινουριο με καλη μονωση και λιγες απωλειες.

Είχα διαβάσει πριν κανένα χρόνο ερευνητική εργασία που παρουσίαζε στατιστική ανάλυση θέρμανσης εξοχικών κατοικιών στη Σκανδιναβία.
Όσο και αν φαίνεται περίεργο η προτιμότερη λύση ήταν να βάλεις (εκεί) αντλία θερμότητας αέρα - αέρα (τα γνωστά συμβατικά split κλιματιστικά) και να τα αφήνεις ανοικτά όλο το χειμώνα με το θερμοστάτη στην χαμηλότερη δυνατή θέση που επέτρεπε το κάθε μηχάνημα (15-18). Βέβαια αναφέρονταν και οι λόγοι (πχ αν το είχες κλειστό το σπίτι και πήγαινες ένα σκ, θα έπρεπε να βάλεις συμβατική θέρμανση όπως καλοριφέρ να δουλεύει τρελές ώρες στο μέγιστο για να ανέβει η πολική θερμοκρασία που θα είχε μέσα στο σπίτι, χωρίς να αναφέρουμε προβλήματα από την υγρασία κλπ). Πάντως καμιά άλλη συμβατική ενέργεια μακροπρόθεσμα δεν έβγαινε οικονομικότερη.
Βέβαια υπήρχε και μια άλλη παρατήρηση...πως όσοι έβαζαν τέτοια μορφή θέρμανσης δεν έβλεπαν μείωση στο κοστολόγιο τους. Αυτό γιατί γνωρίζοντας ότι έριχναν το κόστος αποφάσιζαν να ανεβάσουν τη θερμική τους άνεση από τους 20 βαθμούς που ήταν ο στόχος πριν σε 22-23. Αυτό το κάνουν πάρα πολλοί άνθρωποι και δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει.
Αυτό για να φύγει ο μύθος ότι δεν δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ότι είναι αδοκίμαστη τεχνολογία κλπ. Από εκεί και πέρα θέλει ανάλυση κόστους γιατί εδώ δεν έχουμε τις κλιματικές συνθήκες της Σκανδιναβίας...

Επειδή το έχω ψάξει το θέμα με τις αντλίες αρκετά, θα κάνω μια περίληψη. Οι αντλίες θερμότητας είναι 3 κατηγοριών , χαμηλής θερμοκρασίας (έως 55 βαθμούς) , μέσης (έως 65) , και υψηλής (έως 80 βαθμούς) , σε σπίτια με κλασσικά σώματα αναγκαστικά πάμε στην δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανάλογα γιατί οι πρώτες είναι για υποδαπέδια και fan coils.

Επίσης υπάρχουν αντλίες monoblock και split type , οι πρώτες έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την χρήση αυτή (και είναι πιο αποδοτικές γιατί έχουν λιγότερες απώλειες) ενώ οι δεύτερες στηρίζονται συνήθως σε air condition (πχ. δυο 18άρια ή 24άρια) με τις κατάλληλες μετατροπές από το εργοστάσιο.

Τέλος υπάρχουν αντλίες on/off και inverter , στις πρώτες υποχρεωτικά πρέπει να μπει και δοχείο αδράνειας για να κρατάει την θερμοκρασία όσο γίνεται πιο σταθερή. Στις δεύτερες υπάρχει διχογνωμία , άλλοι και πάλι προτείνουν δοχείο αδράνειας και άλλοι όχι.

Το θέμα όμως είναι να εναρμονιστούν και οι τιμές στις αντλίες θερμότητας με άλλες χώρες και να μην μας περνάνε για ιθαγενείς. Πχ. αντλία 16 kw Samsung με τιμή Αγγλίας...

http://www.urban-energy.co.uk/air-s...oduct/165-samsung-ehs-monobloc-heat-pump-16kw

Στην Ελλάδα η ίδια έχει γύρω στα 6-7.000 ευρώ.

Last edited: