Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι αντλίες, με τέτοιο κόστος, μπαίνουν στην συζήτηση.
Κάποιος που μπορεί να σκάσει, η να φεσωθει, 6-7 χιλιάρικα αυτήν την περίοδο δεν νομίζω να έχει πρόβλημα με το πετρέλαιο.
Και όλα αυτά μην υπολογίζοντας συντήρηση, φορολογία που αύριο μεθαύριο μπορεί να προκύψει κτλ κτλ.

Σε μια χώρα με στοιχειώδη υποδομή είναι εξαιρετική λύση, στην μπανανία όμως φαντάζει αστεία ακόμα και σαν ιδέα.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Κάποιος που μπορεί να σκάσει, η να φεσωθει, 6-7 χιλιάρικα αυτήν την περίοδο δεν νομίζω να έχει πρόβλημα με το πετρέλαιο.
Και όλα αυτά μην υπολογίζοντας συντήρηση, φορολογία που αύριο μεθαύριο μπορεί να προκύψει κτλ κτλ.

Σε μια χώρα με στοιχειώδη υποδομή είναι εξαιρετική λύση, στην μπανανία όμως φαντάζει αστεία ακόμα και σαν ιδέα.

Κανονική εγκατάσταση, μέσης ποιότητας και ισχύος εξοπλισμού, σε μέση κατοικία, με όλα τα παρελκόμενα, μερεμέτια, κλπ, ξεπερνάει τα 10 χιλιάρικα.

Last edited:

Αυτό έχει να κάνει με τα στοιχεία της επένδυσης.

Αν αντέχει το πορτοφόλι δε σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνει κάποιος 1,30/λίτρο πετρέλαιο απλά επειδή έχει λεφτά!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην όλη υπόθεση είναι ότι η κατάσταση είναι τόσο ασταθής που δε μπορεί κάποιος να βασιστεί να κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση.
Όχι ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει θαύμα και να πέσει το πετρέλαιο αλλά...

Γι'αυτό ο περισσότερος κόσμος βολεύεται με λύσεις ανάγκης μέχρι να δούμε τι θα γίνει...

Παντως καποιος σαν και μενα που εκαιγε 4,5 τονους πετρελαιο το χρονο ΠΡΕΠΕΙ να κανει μια τετοια επενδυση...
Εγω πηγα σε λεβητα πελετ περσι και εχω βγαλει τα λεφτα μου (σε συγκριση με το να εμενα στο πετρελαιο).
Φυσικα δεν ειναι πετρελαιο (θελει φροντιδα-καθαριοτητα, σταματα και θελει επανεκκινηση, θελει χωρο να στοκαρεις το πελετ της χρονιας κτλ κτλ)

Παιδες μπειτε στην climaland στην αυτονομια σωματων καλοριφερ! Εγω ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Βεβαια το σπιτι ειναι καινουριο με καλη μονωση και λιγες απωλειες.

Γιάννη θυμάσαι περίπου κόστος ανα σώμα?

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Αυτό έχει να κάνει με τα στοιχεία της επένδυσης.

Αν αντέχει το πορτοφόλι δε σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνει κάποιος 1,30/λίτρο πετρέλαιο απλά επειδή έχει λεφτά!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην όλη υπόθεση είναι ότι η κατάσταση είναι τόσο ασταθής που δε μπορεί κάποιος να βασιστεί να κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση.
Όχι ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει θαύμα και να πέσει το πετρέλαιο αλλά...

Γι'αυτό ο περισσότερος κόσμος βολεύεται με λύσεις ανάγκης μέχρι να δούμε τι θα γίνει...

άσε που αύριο μπορεί να τους βάλουν φόρο πολυτελείας....

Σε πόσα λίτρα πετρελαίου μεταφράζονται τα 6-7 χιλιάρικα? Στο πετρέλαιο που θα κάψει κάποιος σε 2, 3 χρόνια? Μετά? Το ότι η κυβέρνησή μας δεν βλέπει μακρύτερα από ορίζοντα λίγων μηνών, δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Όσο μας παίρνει βέβαια ακόμη. Κανονικά αυτές οι προετοιμασίες έπρεπε να είχαν γίνει από πρόπερσι και βάλε, φαινόταν πώς πάει το πράμα.

Παιδιά για τη μετατροπή των κοινών πάνελ σε θερμαινόμενα με ηλεκτρική αντίσταση... για ποιο λόγο είναι αποδοτικότερο να κάνεις τη μετατροπή από το να αγοράσεις ένα κοινό καλοριφέρ λαδιού και να το βάλεις στη πρίζα;

Σε πόσα λίτρα πετρελαίου μεταφράζονται τα 6-7 χιλιάρικα? Στο πετρέλαιο που θα κάψει κάποιος σε 2, 3 χρόνια?

Γιατί;
Μετά, τσάμπα θα ζεσταίνεται από την αντλία θερμότητας;
Αν αντί για 1000 το χρόνο σου κοστίζει 600 (τυχαία νούμερα), απόσβεση θα κάνεις σε 15 - 20 χρόνια...
Όπου, αν μιλάμε για τέτοια ποσοστά οικονομίας, βάλε απλά αέριο και είσαι πολύ κοντά χωρίς να πληρώσεις 6-7 χιλιάρικα.
Που όπως είπε και κάποιος συμφορουμίτης παραπάνω, κάνε τα 10.000 να είσαι μέσα...

1000 το χρόνο αποκλείεται να σου κοστίζει το πετρέλαιο. 1000 το χρόνο άντε να σου στοιχίζει το αέριο. Για αυτόνομη θέρμανση μιλώντας πάντα.

Η οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο, είναι λένε κάπου στο 1/3 των χρημάτων.

Από εκεί και πέρα, απλή αριθμητική είναι να πάρει κανείς προσφορές και να κάτσει κάτω να δει πότε θα βγει η απόσβεση.

Μιλώντας, εννοείται, για αντικατάσταση της υπάρχουσας εγκατάστασης. Για νέες εγκαταστάσεις δεν νομίζω να τίθεται ερώτημα, εκτός εάν μιλάμε για περιοχές εκτός δικτύου ΔΕΗ. Εκεί η προφανής λύση είναι το ξύλο/βιομάζα γενικότερα.

Υπόψιν ότι έχετε βγάλει εντελώς από τη συζήτηση ως προς το οικολογικό του χαρακτήρα του κάθε καυσίμου, το ότι η βιομάζα είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, εάν μιλάμε για μπρικέτες/πέλετ κλπ και όχι φυσικά την αποψίλωση των δασών.

Πάντως αυτό με τις αντλίες το άκουσα πρώτη φορά τη παρασκευή γιατί ξεκίνησα να ψάχνομαι για το εξοικονομώ κατ' οίκον.
Μπορεί να μπαίνει στο πρόγραμμα για όποιον ενδιαφέρεται και να γλιτώσει το 70%

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Παιδιά για τη μετατροπή των κοινών πάνελ σε θερμαινόμενα με ηλεκτρική αντίσταση... για ποιο λόγο είναι αποδοτικότερο να κάνεις τη μετατροπή από το να αγοράσεις ένα κοινό καλοριφέρ λαδιού και να το βάλεις στη πρίζα;

ΔΕΝ ειναι αποδοτικοτερο, προφανως.... Απλα δεν πιανει τον επιπλεον χωρο του λαδιου, και μιας και ειναι βιδωμενο στον τοιχο , δεν πεφτει..
Επισης, αν εχεις τα πανελ και τα μετατρεψεις, ισως να ειναι φτηνοτερο απο το να αγορασεις λαδιου απο την αρχη.

Και για να λεμε και τα αρνητικα, πρεπει να υπαρχει πριζα κοντα στο σωμα, και να αντεχει και η εγκατασταση να δουλευουν ολα στα μεγαλα κρυα, πραγμα απιθανο στο 99% των περιπτωσεων.

ΔΕΝ ειναι αποδοτικοτερο, προφανως.... Απλα δεν πιανει τον επιπλεον χωρο του λαδιου, και μιας και ειναι βιδωμενο στον τοιχο , δεν πεφτει..
Επισης, αν εχεις τα πανελ και τα μετατρεψεις, ισως να ειναι φτηνοτερο απο το να αγορασεις λαδιου απο την αρχη.

Και για να λεμε και τα αρνητικα, πρεπει να υπαρχει πριζα κοντα στο σωμα, και να αντεχει και η εγκατασταση να δουλευουν ολα στα μεγαλα κρυα, πραγμα απιθανο στο 99% των περιπτωσεων.

Δεν χρειαζονται ενισχυμενη γραμμη. Μια κοινη μπριζα αρκει!

Και υποθέτω τα σωματα δεν ξανά λειτουργουν με πετρέλαιο. ..

Οχι... Αυτο ειναι ενα απο τα πλεονεκτήματά τους. Μπορουν και λειτουργουν ειτε με την τοπικη αντισταση ειτε και στο κεντρικο συστημα.

Αν ένα σπίτι καίει 2.5 τόνους πετρέλαιο το κόστος είναι 3200 ευρώ , το ίδιο σπίτι με αντλία θερμότητας χρειάζεται να κάψει 750 ευρώ σε ρεύμα (τα νούμερα είναι σύμφωνα με προσομοίωση που μου έκανε πέρυσι μηχανολόγος που είχα ρωτήσει και με δεδομένο ότι υπάρχει νυχτερινό ρεύμα) έτσι σε 3-4 χρόνια έχεις κάνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης. Βέβαια μπορείς να πας σε πέλλετ οπότε θα θέλεις διπλάσιο από ότι πετρέλαιο δηλαδή 5 τόνους (1500 ευρώ) ενώ ένας μέσος καυστήρας έχει γύρω στα 2800-3000 ευρώ.

Είναι πάντως αποδεδειγμένο ότι μακροχρόνια οι αντλίες θερμότητας είναι η πιο οικονομική λύση.

Δεν χρειαζονται ενισχυμενη γραμμη. Μια κοινη μπριζα αρκει!

Δεν μιλησα για ενισχυμενη πριζα αλλα για ενισχυμενη εγκατασταση..
Δεν ειναι φτιαγμενη να αντεχει τετοια ρευματα. Ουσιαστικα εκμεταλλευεσαι τον ετεροχρονισμο οταν δεν εχει πολυ κρυο και το ρευμα που περισσευει απο το σβηστο πλυντηριο, θερμοσιφωνο, κουζινα (που συχνα δεν αντεχει να δουλευουν ΟΛΑ μαζι επισης).

Προφανως αν κλεινεις τα μεν για να αναψεις τα δε, ολα γινονται. Αλλα ειναι μια τουλαχιστον αχαρη δουλεια, και συχνα δεν μπορουν να την κανουν ολοι οι ενοικοι του σπιτιου.

Η λογικη του καλοριφερ λαδιου ειναι οτι το κουβαλας εκει που θες τη ζεστη, και ολο το αλλο το αφηνεις κρυο.
Αναλογα προβληματα εχουν και τα διαφορα πανελ. Οσο δεν κανει πολυ κρυο και αναβοσβηνουν οι θερμοστατες ολα δειχνουν μια χαρα
Αν κανει καμμια παγωνια και οι απωλειες του σπιτιου ειναι κοντα στην ισχυ των πανελς και σταματησουν να αναβοσβηνουν τοτε αρχιζουν και τα προβληματα.
Πρακτικα, χωρις να παμε σε επαυξησεις ισχυος απο τη ΔΕΗ ολα αυτα ειναι λυσεις αναγκης για 1-2 δωματια, οχι ομως για ολο το σπιτι.

Εχω δει εγκαταστασεις μετα απο χρονια χρηση ηλεκτρικων σομπων (που καμμια διαφορα δεν εχουν απο πανελς και ηλεκτρικα σωματα ως προς το ρευμα που χρειαζονται). Τα καλωδια μεσα στα κουτια διανομης ειχαν αλλαξει χρωμα απο το "ψησιμο" και η μονωση εσπαγε και επεφτε εαν τα κουναγες.
Ο κινδυνος βραχυκυκλωματος ηταν σοβαρος, και η μονη λυση το ανοιγμα ολων των κουτιων και η αντικατασταση ΟΛΩΝ των καλωδιων.
Και ο πινακας δεν ηταν σε καλυτερη κατασταση, επισης. Υποψιν, δεν ειχε αλλαχτει καμμια ασφαλεια με μεγαλυτερη της προβλεπομενης ουτε ειχε μπει "χερι". Μιλαμε για μια τυπικη εγκατασταση μεγαλου σπιτιου (μεζονετα) με τριφασικο, οπου αν κρινεις απο την υπολοιπη κατασκευη σιγουρα δεν ειχαν γινει περικοπες. Και ο λογος ειναι οτι το δικτυο πριζων των σπιτιων ειναι σχεδιασμενο για μικρα μονιμα φορτια, και περιστασιακα για μεγαλα.
Και ο λογος ειναι φυσικα το κοστος. Μπορει να μην πεφτει, αλλα πισω εχει η αχλαδα την ουρα.

Υπο αυτη την εννοια, 3 σωματα/πανελ σε ενα χωρο, με μικρες αντιστασεις ειναι καλυτερα απο ενα μεγαλο λαδιου. Το κακο ειναι οτι αν υπαρχουν 3 πριζες διπλα στα σωματα συνηθως τροφοδοτουνται με το ιδιο εναμισαρι καλωδιο...

αυτό που λέει ο netblues είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που το αντιμετωπίζω κι εγώ.

Δε μπορώ να βάλω θερμοσίφωνα-κουζίνα-AC και διάφορα θερμαντικά στα δωμάτια ταυτόχρονα...

Οπότε πρέπει να προσέχω τι έχω αναμμένο και που.

Προσωπικά έχω φροντίσει για τον προγραμματισμό των θερμαντικών στα δωμάτια (2 πάνελ υπερύθρων, ένα λαδιού, 2 μικρά 400βατ πανελάκια στα μπάνια) με χρονοδιακόπτες και χρονοδιακόπτες-θερμοστάτες και δεν τα ανάβω όλα μαζί.

Στα μεγάλα τα κρύα όμως θα έχω πρόβλημα, οπότε θα παίξει και η λύση πετρέλαιο (ναι, έχω ακόμα από πρόπερσι! δε χαλάω το σύστημα, περιμένω να βγει ο τσίπρας και να πάει το πετρέλαιο στο 0,50)

ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Αν ένα σπίτι καίει 2.5 τόνους πετρέλαιο το κόστος είναι 3200 ευρώ , το ίδιο σπίτι με αντλία θερμότητας χρειάζεται να κάψει 750 ευρώ σε ρεύμα (τα νούμερα είναι σύμφωνα με προσομοίωση που μου έκανε πέρυσι μηχανολόγος που είχα ρωτήσει και με δεδομένο ότι υπάρχει νυχτερινό ρεύμα) έτσι σε 3-4 χρόνια έχεις κάνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης. Βέβαια μπορείς να πας σε πέλλετ οπότε θα θέλεις διπλάσιο από ότι πετρέλαιο δηλαδή 5 τόνους (1500 ευρώ) ενώ ένας μέσος καυστήρας έχει γύρω στα 2800-3000 ευρώ.

Είναι πάντως αποδεδειγμένο ότι μακροχρόνια οι αντλίες θερμότητας είναι η πιο οικονομική λύση.

Βασικά υπολογίζεις ότι στα 3-4 χρόνια η αντλία θα κοστίσει μόνο ρεύμα πράγμα που δεν στέκει.
Δεν υπολογίζεις βλάβες, συντήρηση, αύξηση kwh, πιθανούς φόρους που μπορεί να σκάσουν απο το πουθενά κτλ, κτλ

Last edited: