Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Εντάξει 1 βαθμό μου ανέβασε απο 20 σε 21 γενικά έχω ζεστό σπίτι , καθώς ειμαι ενδιάμεσο διαμέρισμα και με καλα και λίγα ανοίγματα. Δλδ και χωρις θέρμανση να το αφήσεις , όχι βέβαια σε φουλ βαρυχειμωνια σε ναρμαλ καταστάσεις, δεν πέφτει κάτω απο τους 15.5 βαθμούς.

Μεταξύ 1500 και 2000 w τελικα προτίμησα το μικρότερο γιατι ήταν 15 εκ ποιο στενό 60-75 και θα με βόλευε ποιο πολυ και για το μπάνιο.

21-23 είναι η ιδανική θερμοκρασία εσ.χώρου τον χειμώνα, η διαφορά των 2 βαθμών έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μας. Απο 16 για να πάει 17 είναι εύκολο - κι ένα κερί τρόπος του λέγειν θα τα κατάφερνε. Απο 17 στους 18 πιο δύσκολο, απο τους 18 στους 19 ακόμα πιο δύσκολο και ούτω καθεξής. Κι αυτό γιατί όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος(με την έννοια της διαφοράς σε σχέση με μια σταθερά χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία), τόσο περισότερη ζέστη φεύγει προς το περιβάλλον όσο καλά κι αν είναι μονωμένος ο χώρος αυτός, αναγκάζοντας ένα θερμαντικό μηχανισμό να δουλεύει πιο εντατικά καί/ή για περισσότερη ώρα. Το ίδιο ισχύει και για την ψύξη το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι όπως κι εσύ είμαι απο τους τυχερούς που μπορούν με μικρό κόστος εξοπλισμού αλλά και μηνιαίας χρήσης να βγάζουν άνετα τον χειμώνα (ή το καλοκαίρι). Στην δική μου περίπτωση, ζω σε χωριό στην Ξάνθη σε μια μικρή τετράγωνη μονοκατοικία 80τμ στην Ξάνθη, διαρυθμισμένη σαν κουκλόσπιτο - 40τμ ισόγειο και με εσωτερική σκάλα, άλλα 40τμ απο πάνω μονοκόματου καθιστικού χώρου, και απο πάνω κεραμοσκεπή - δεν προοριζόταν για μόνιμη κατοικία... αλλά έγινε. Το σπίτι είναι εκτεθειμένο απο παντού σε όλους τους ανέμους αλλά ευτυχώς έχει καλή μόνωση και παράθυρα. Στο ισόγειο υπάρχει 9άρι aircondition inverter και το καλύπτει απόλυτα. Με άλλο ένα ιδιο στον απο πάνω χώρο θα ήμουν εντελώς καλυμένος. Το πρόβλημα στην λύση αυτή είναι οτι είμαι καπνιστής κι αυτό δεν είναι καλό για aircondition στον ίδιο χώρο. Τώρα, όταν δουλεύει το aircondition στο ισόγειο, ζεστός αέρας ανεβαίνει απο το άνοιγμα της εσωτερικής σκάλας, στον απο πάνω χώρο, φέρνοντας την θερμοκρασία σε καλό επίπεδο, αλλά όχι ιδανικό. Ετσι χρειάζομαι μια επικουρική θέρμανση και μετά απο δοκιμές σωστό/λάθος κατέληξα οτι ένας θερμοπομπός ήταν για την περίπτωσή μου η καλύτερη λύση, όταν συμπτωματικά έπεσε στα χέρια μου και τον δοκίμασα, ένας φτηνιάρικος με αντίσταση σύρματος 750+1250=2000w. Επειδή στην σκάλα 750w έμεινα ικανοποιημένος, επειδή είμαι γκατζετάκιας κι επειδή ένας θερμοπομπός είναι πάμφθηνος και δεν πιάνει χώρο στην αποθήκη, έψαξα το θέμα με τους θερμοπομπούς και πήρα ένα θερμαντικό πάνελ (όχι υπερύθρων), στα 425w για τον χώρο του pc. Δεν έμεινα ικανοποιημένος - αυτά τα πάνελς λόγω μικρής ισχύος και ελλείψει τούνελ εισόδου-θέρμανσης-κινητοποίησης του αέρα, πρέπει να μένουν μόνιμα στην πρίζα για να ζεστάνουν πχ. μια κρεββατοκάμαρα. Πέρισυ πήρα αυτόν http://www.e-shop.gr/product?id=HAP.001270 με 500+500=1000w. Πολύ καλός με αντίσταση αλουμινίου μεγάλης επιφάνειας και τον ευχαριστήθηκα. Φέτος επειδή τρωγόμουν να ψαχτώ επιπλέον, παρήγγειλα αυτόν http://www.electroniki.gr/electroni...r-conditioning/heaters/philco-pih-ag-1000.php στα 500+500=1000w, που δουλεύει μεικτά - ένα ποσοστό της ενέργειας σε υπέρυθρες κι ένα ποσοστό σαν συμβατικός θερμοπομπός στα 146 Ε και τον αναμένω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα καταθέσω τις εντυπώσεις μου άμα τη παραλαβή και πρώτες χρήσεις.

Last edited:
Συμφορουμίτες άσχετο: Υπάρχει περιορισμός στο μέγιστο μήκος καμινάδας στις αερόθερμες ξυλόσομπες όπως σε αυτές με το πελλετ? Ρωτάω για φίλο που είναι στο δεύτερο και θέλει 14-15 μέτρα + 4-5 οριζόντιο για να βγει στην ταράτσα. η πολυκατοικία δεν έχει πρόβλημα με τη στήριξη της σωλήνας εξωτερικά,εκεί που φτάσαμε δείχνουν όλοι κατανόηση..

Aν καίει ξύλα κι όχι πέλλετ, έχει όριο - το οποίο δεν ξέρω πιό είναι και εξαρτάται κάθε φορά απο την λειτουργία της σόμπας και το υλικό που καίγεται.
Ενώ στην θεωρία, όσο ψηλότερη η καμιναδα, τόσο καλύτερα (υποπίεση στη σόμπα λόγω διαφοράς υψομέτρου - άρα η καμινάδα ρουφάει τα καυσαέρια καλύτερα)... στην πράξη, στις σόμπες ξύλου (αλλά και πετρελαίου σε κάποιες περιπτώσεις) παρουσιάζεται το φαινόμενο της υγροποίησης εσωτερικά της καμινάδας. Τα παράγωγα της καύσης του ξύλου έχουν πολύ νερό και άλλες ουσίες. Οταν το μπουρί/καμινάδα είναι μικρού μήκους, τα εξερχόμενα απο την σόμπα καυσαέρια, προλαβαίνουν να διασχύσουν το μπουρί και να βγούν πολύ ζεστά στην ατμόσφαιρα. Οταν όμως το μήκος είναι μεγάλο, ενώ ψύχονται στην διαδρομή, όταν η θερμοκρασία τους πέσει κάτω απο ένα όριο, υγροποιούνται στα εσωτερικά τοιχώματα του μπουριού και γυρίζουν φυσικά πίσω προς την σόμπα.

20 μέτρα μπουρί και μάλιστα τα περισότερα σε εξωτερικό χώρο... πολύ το βλέπω. Δεν έχεις δεί πολλά μπουριά που στο σημείο που εξέρχονται απο το σπίτι ο ιδιοκτήτης έχει βάλει ένα κουτί να πέφτουν μέσα τα ζουμιά? Oταν φυσάει, οι σταγονες αυτές καταληγουν οπουδήποτε σε ακτίνα 10 μέτρων... :)))
Αν μπορεί να βρεί μια λύση με άρθρωση και αποστράγγιση και καθημερινό καθάρισμα...

edit

Αν σου πω για εσωτερική επικάλυψη σε στερεά μορφή αυτών των υγρών ουσιών σε βάθος χρόνου, και κάποια στιγμή την ανάφλεξή τους, θα σε τρομάξω... Εχεις δεί πυρακτωμένο μπουρί σε εξωτερικό χώρο? Κάτι σαν το Κέιπ Κανάβεραλ, ένα πράγμα, η γειτονιά...

Last edited:
Συμφορουμίτες άσχετο: Υπάρχει περιορισμός στο μέγιστο μήκος καμινάδας στις αερόθερμες ξυλόσομπες όπως σε αυτές με το πελλετ? Ρωτάω για φίλο που είναι στο δεύτερο και θέλει 14-15 μέτρα + 4-5 οριζόντιο για να βγει στην ταράτσα. η πολυκατοικία δεν έχει πρόβλημα με τη στήριξη της σωλήνας εξωτερικά,εκεί που φτάσαμε δείχνουν όλοι κατανόηση..

Σομπατζής μου είπε ότι για κάθε μέτρο εσωτερικού μπουριού θέλουμε Χ 3 εξωτερικού.

Ψιλοκουφό μου φάνηκε αλλά... δε ξέρω.

Το θέμα είναι να βγαίνει το μπουρί ψηλά, να μην ενοχλεί και να μην επηρεάζεται από δίνες κλπ που δημιουργούν κοντινά εμπόδια.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Το πρόβλημα στην λύση αυτή είναι οτι είμαι καπνιστής κι αυτό δεν είναι καλό για aircondition στον ίδιο χώρο..
Εντάξει, θα πλένεις τα φίλτρα συχνά. Μάλιστα μπορείς να πάρεις A/C με ιονιστή και να μαζεύει την κάπνα. Γιατί αντενδύκνειται;

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Θυμίσου όμως, οτι ο συντελεστή απόδοσης (το COP) δεν είναι σταθερός. Μειώνεται όσο πιο πολύ κρύο κάνει έξω κι εσύ θέλεις να ζεστάνεις ή όσο πιό πολύ ζέστη κάνει έξω κι εσύ θέλεις να δροσίσεις τον χώρο... Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πέφτει και κάτω απο 1 (γινεται αντιοικονομικότερο... ακόμα κι απο το αερόθερμο...), μέχρι του σημείου ακόμα, το aircondition να μην λειτουργεί καθόλου. Ακραίες περιπτώσεις θα μου πείς, αλλά το να πλησιάζει στο 1 είναι πιθανό σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα. Ασυζητητί φυσικά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η οικονομικότερη λύση

έτσι είναι, κάτω από 3-5 βαθμούς αρχίζουν να ζορίζονται όλο και πιο πολύ

Στον Βόλο τον χειμώνα πέρυσι χτύπησε κι ένα -3 τη νύχτα. Το καλοκαίρι μόνο μια μέρα άγγιξε τους 40.

Τα ακρότατα όμως είναι -8 και 44. Κανένα κλιματιστικό δεν θα τα βγάλει πέρα σε τέτοιες συνθήκες. Γι' αυτό έχω δει σε μεγάλες αντλίες θερμότητας και απλή αντίσταση που ανάβει όταν ο εναλλάκτης δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Εντάξει, θα πλένεις τα φίλτρα συχνά. Μάλιστα μπορείς να πάρεις A/C με ιονιστή και να μαζεύει την κάπνα. Γιατί αντενδύκνειται;

Απ'όσο έχω παρατηρήσει στο υπάρχον ac (hitachi inverter), τα φίλτρα είναι για την σκόνη και τα χοντρά σωματίδια. άντε και κανα φίλτρο άνθρακα για τις μυρωδιές.. Τα ψιλά, όπως αυτά του καπνού, περνούν ανενόχλητα και κάθονται πάνω στην επιφάνεια των κυψελών ψύξης/θέρμανσης. Απο την άλλη, ο ιονιστής κατα την έξοδο του αέρα, αν προηγείται των κυψελίδων (που λογικά αυτό συμβαίνει), αν ιονίσει τον λερωμένο με καπνό αέρα, θα τον βοηθήσει να κολλήσει στις κυψέλες ευκολότερα - αν έπεται των κυψελίδων είναι δωρον άδωρον γιατί την μουτζουρα την κράτησαν πιο πριν οι κυψέλες :))
Η μόνη λύση είναι ο συχνός καθαρισμός με το ειδικό υγρό των κυψελών, αυτό όμως δεν είναι επιθυμητό, γιατί το υγρό είναι εξαιρετικά διαβρωτικό και σε βάθος χρόνου μπορεί μέχρι και να τρυπήσει μια κυψέλη (ενας συντηρητής μου το είχε πει παλιότερα αυτό - δεν ξέρω αν κυκλοφορούν καινούρια ακίνδυνα για τις κυψέλες υγρά).

Τελικά πήρα το 1500w atlantic f117 design , αλλα γουργουριζει ο πίνακας μετα απο λίγη ωρα που το έβαλα στην πρίζα! Ούτε 7 Α δεν ειναι γιατι ζοριζεται ο πίνακας? θα δοκιμάσω αλλη πρίζα που θα με βολεύει όμως λιγότερο...

Διακριτικές διαστάσεις 45 ύψος 60 μήκος 10 πάχος. Τωρα για ζέστη θα δουμε. Εχει ενσωματωμένο θερμοστατη με κανονική , Eco , προγραμματισμό , και ρυθμιστή θερμοκρασίας. Συμπαθητική εμφάνιση.
Τι διαφορές έχει άραγε με το μοντέλο F17 που έβγαλαν σήμερα σε προσφορά; Στην περιγραφή βλέπω οτι ο F17 έχει μηχανικό θερμοστάτη αντι για ηλεκτρονικό.

Γλυκοκοιτάζω των 2000W στα 85.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Τι διαφορές έχει άραγε με το μοντέλο F17 που έβγαλαν σήμερα σε προσφορά; Στην περιγραφή βλέπω οτι ο F17 έχει μηχανικό θερμοστάτη αντι για ηλεκτρονικό.

Γλυκοκοιτάζω των 2000W στα 85.

O f17 εχει μηχανικό θερμοστάτη και ο f117 ηλεκτρονικό - κατα τα άλλα είναι η ίδια συσκευή. Στα 1500w η διαφορά τους είναι 10 E, στα 2000w είναι 15E. Δεν αξίζει να πάρεις μηχανικό για 15 Ε...

Και με άλλα 13Ε περισσότερα απο τον f117 παίρνεις τον f118 με lcd οθόνη όπου μπορείς να τον προγραμματίζεις με timer σε πόση ώρα να ακοίξει, σε πόση να κλείσει κλπ...
Είδες κάτι διλλήματα τώρα ? Ατιμο το πράγμα το μάρκετινγκ :))))

Last edited:
Οθόνες και προγραμματισμοί δεν χρειάζονται γιατί τα άτομα που θα το χρησιμοποιούν θα τον βλέπουν σαν UFO :D
Δεν τα καταφέρνουν με τα "μοντέρνα" συστήματα. Ένας απλός θερμοστάτης αρκεί.

Η γνώμη μου είναι να ακυρώσεις τελείως τον θερμοστάτη του μηχανήματος και να το συνδέσεις με έναν επιτοιχιο κλασικό θερμοστάτη κατά προτίμηση SIEMENS θα έχεις και καλλίτερα αποτελέσματα και περισσότερη οικονομία γιατί θα αισθάνεται πιο σωστά την θερμοκρασία του χώρου.
Γιατί παιδεύεστε με θερμοπομπός και άλλα τέτοια αν βάλετε ένα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης καλής ποιότητας θα έχετε πολύ καλλίτερα αποτελέσματα.

Last edited by a moderator:
Πάντως σαν λίγο νωρίς μου φαίνεται πως βάλατε για Θεσσαλονίκη θέρμανση. Μέχρι τώρα είχαμε κατώτατες γύρω στους 11-12 βαθμούς και ανώτατες από 16 και πάνω. Μέσα στο σπίτι, δίχως ακόμη να ανοίξω καμία πηγή θέρμανσης, είχα 21 βαθμούς την Παρασκευή, που αργά και σταθερά έπεσε μέχρι τώρα στους 20,5. Μάλλον απόψε θα δουλέψουν λίγο τα a/c, καθώς το δελτίο για αύριο λέγει για κατώτερη 8 και ανώτερη 16. Πάντως οι μονωμένοι χώροι κρατούν ακόμη. Θα μας διαβάζει κανένας κεντρο-ευρωπαίος και θα γελάει.

Στην Θράκη δεν έχουν βάλει ακόμα. Ο καιρός πάει καλός και σήμερα έχει ήλιο - πόρτες παράθυρα ανοιχτά. Γενικά όμως, υπολόγισε οτι απο Λάρισα και πάνω, η κρύα περίοδος έρχεται κανα 20ήμερο νωρίτερα και φεύγει κανα 20ήμερο αργότερα απ'ότι στην νότια Ελλάδα...

Οθόνες και προγραμματισμοί δεν χρειάζονται γιατί τα άτομα που θα το χρησιμοποιούν θα τον βλέπουν σαν UFO :D
Δεν τα καταφέρνουν με τα "μοντέρνα" συστήματα. Ένας απλός θερμοστάτης αρκεί.

Αν τους ρυθμίσεις την θερμοκρασία εσύ, πάρε τον 117, πάλι κέρδος σε ρεύμα θα έχουν σε σχέση με τον μηχανικό.

Η λογική πίσω απο αυτό, είναι η εξής... Ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης ανοιγοκλείναι με 0,1 βαθμούς απόκλιση απο την επιθυμητή - ας πούμε 21 βαθμούς.
Ο μηχανικός, κατα μέσο όρο 1 βαθμό (άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο) - λόγω κατασκευής. Ετσι, ο ηλεκτρονικός πρακτικά κρατάει σταθερά 21 βαθμούς, κι ο μηχανικός 20-22. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι οτι η συσκεή θα κάψει πολλαπλάσιο ρεύμα για να πάει απο 21 στους 22 απότι απο 20 στους 21. Ξέχωρα που οι άνθρωποι θα νοιώθουν συνέχεια αυτή την διακύμανση των 2 βαθμών. Σε μηχανολογικά φόρουμς, όλοι παραδέχονται οτι η αντικατάσταση του μηχανικού απο ηλεκτρονικό θερμοστάτη - σε κάθε θερμαντική λύση - είναι το νούμερο 1 που πρέπει να γίνει.

Η γνώμη μου είναι να ακυρώσεις τελείως τον θερμοστάτη του μηχανήματος και να το συνδέσεις με έναν επιτοιχιο κλασικό θερμοστάτη κατά προτίμηση SIEMENS θα έχεις και καλλίτερα αποτελέσματα και περισσότερη οικονομία γιατί θα αισθάνεται πιο σωστά την θερμοκρασία του χώρου.
Γιατί παιδεύεστε με θερμοπομπός και άλλα τέτοια αν βάλετε ένα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης καλής ποιότητας θα έχετε πολύ καλλίτερα αποτελέσματα.

Φίλε eaggelies, ξέρω οτι εμπορεύεσαι υπέρυθρα πάνελς. Δεν έχω κάτι ενάντια στην υπέρθρη θέρμανση - αντίθετα όπως είπα σε προηγούμενο ποστ θα την δοκιμάσω σε λίγες μέρες - αλλά δυστυχώς ακόμα τα πουλάτε πολύ ακριβά. Το μικρότερο και φτηνότερο 300w, αρχίζει απο 160 Ε. Οταν πέσουν κάτω απο το μισό που κοστίζουν τώρα, θα το σκεφτώ σοβαρότερα. Με το "καλής ποιότητας" τι εννοείς? Τι διαφοροποιεί την ποιότητα μεταξύ των υπέρυθρων πάνελς ?

Last edited by a moderator:
Στην Θράκη δεν έχουν βάλει ακόμα. Ο καιρός πάει καλός και σήμερα έχει ήλιο - πόρτες παράθυρα ανοιχτά. Γενικά όμως, υπολόγισε οτι απο Λάρισα και πάνω, η κρύα περίοδος έρχεται κανα 20ήμερο νωρίτερα και φεύγει κανα 20ήμερο αργότερα απ'ότι στην νότια Ελλάδα...

Θεσσαλονίκη είμαι, όχι νότια. Στον thankin αναφερόμουν.

Θεσσαλονίκη είμαι, όχι νότια. Στον thankin αναφερόμουν.

A, ναι... Ε, τότε ξέρεις πως είναι... :))
Στην επαρχία πάντως, μακριά απο το μικροκλίμα της πόλης, το βραδάκι που έρχεται η ψύχρα, λίγη βοήθεια την θέλει το σπίτι.