Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Αυτή η μαλακία με τζάκια + Ελληνάρες δεν λέει να σταματήσει.
Ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν οι "Ελληνάρες" απο σήμερα θα ανάβω το τζάκι μπας και ζεσταθώ.

Αυτή η μαλακία με τα τζάκια άρχισε πριν πολλά χρόνια όταν οι Ελληνάρες Ελληναράδες και οι εργολάβοι που τους εξυπηρετούσαν αποφάσισαν πως είναι τρέντι σε όοολες τις καινούριες οικοδομές αντιπαροχής, σε κάθε κτίριο κάτοψης 200-300 τ.μ. να αντιστοιχούν καμια 20αριά καμινάδες. Γιατί εντάξει, να μην έχουμε Thanksgiving και ατομικό γκαράζ το καταπίναμε, αλλά όχι και να μην έχει καμινάδα ο Σάντα Κλάους να κατεβεί να φάει τα κούκιζ ρε γ@μώτο!... Έβαζε και η κυρία τα κεριά από το Ικεα, βολευε και για λουκανικούμπες με το κουμπάρο. Μετά το ένα έφερε το άλλο και τώρα γίναμε παντού μια απέραντη Πτολεμαΐδα...

Κατεβασα το αρθρο και του εριξα μια γρηγορη ματια (ειναι γυρω στα 2mb). Καταγραφουν διαφορα περιστατικα, μετρησεις που εχουν γινει σε διαφορες περιοχες κλπ.
Καταληγουν στη διαπιστωση οτι ναι μεν τα ξυλα περιεχουν τοξικες ουσιες, αλλα οι μελετες ειναι δεν ειναι αρκετες για να βγουν αξιοπιστα συμπερασματα.
κανω κατ/πειστ τα conclusions για οσους ενδιαφερονται

Conclusions
Recognizing the limitations of current knowledge and need
for additional information, we nevertheless offer preliminary
answers to the questions raised in the introduction:
The hazards of woodsmoke as a mixture. Because
woodsmoke is made up of such a large mixture of different
chemicals, it is impossible at present to attempt to accurately
assess its health impacts by simply summing the potential ef-
fects of individual constituents. (Indeed, there are few if any
examples in which the effects of mixtures are fully reflected
by the summed toxic potentials.) Particularly in high-exposure
situations with fresh woodsmoke, as with occupational expo-
sures or vegetation fire episodes, there may be a need to de-
rive indices of exposure that take into account a range of toxic
endpoints due to woodsmoke, for example, including acute-
acting as well as chronic toxicants, so that appropriate protec-
tive actions can be adequately taken. Use of fine particles or
any other single metric by itself may not be sufficient in these
circumstances.
Woodsmoke particles. Nevertheless, at the present time fine
particlesmay represent the bestmetric to characterize exposures
to smoke from residential wood combustion and from wildfire
smoke. There is no persuasive evidence that woodsmoke par-
ticles are significantly less dangerous for respiratory disease
than other major categories of combustion-derived particles in
the same size range. There is too little evidence available to-
day, however, to make a judgment about the relative toxicity of
woodsmoke particles with respect to cardiovascular or cancer
outcomes.
Table 6 indicates that millions of people are exposed to
smoke from household combustion of wood and other sources
of biomass burning. Given the recent upward trend in the costs
of oil and natural gas, it is likely that residential biomass com-
bustion will become even more widespread throughout both the
developed and developing world.More explicit efforts to reduce
emissions from small-scale biomass smoke sources are likely to
become even more important in the near future in order to meet
air quality goals set to protect health.
Finally, returning to the questions posed at the start, we con-
clude that although there is a large and growing body of evidence
linking exposure to wood/biomass smoke itself with both acute
and chronic illness, there is insufficient evidence at present to
support regulating it separately from its individual components,
especially fine particulate matter. In addition, there is insuffi-
cient evidence at present to conclude that woodsmoke particles
are significantly less or more damaging to health than general
ambient fine particles.
Nevertheless, given the importance of woodsmoke as a con-
tributor to particle concentrations in many locations, strategies
to reduce woodsmoke emissions may be an effective means of
lowering particle exposures. In addition, given theweight of tox-
icologic evidence, additional epidemiologic studies are needed
to confirm our conclusions.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Θα δαιμονοποιήσουμε και το ξύλο γενικότερα τώρα.
Ενώ το πετρέλαιο είναι σαφώς καθαρότερο...

Αν δεν είχα να ζεστάνω τα παιδιά μου, μπορεί να έκαιγα και την μάνα μου !!

Εριστικό και απόλυτο? Ίσως... το τι φέρνει όμως κάποιους ανθρώπους στην ανάγκη να κάψουν ότι μα ότι βρουν για να ζεσταθούν θεωρώ οτι δεν είναι θέμα προς κρίση.

Αν τα τζάκια ήταν όλα ενεργειακά και έκαιγαν σωστή ξυλεία και όχι μελαμίνες θα είχαμε το ένα δέκατο του φαινομένου.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Αυτή η μαλακία με τα τζάκια άρχισε πριν πολλά χρόνια όταν οι Ελληνάρες Ελληναράδες και οι εργολάβοι που τους εξυπηρετούσαν αποφάσισαν πως είναι τρέντι σε όοολες τις καινούριες οικοδομές αντιπαροχής, σε κάθε κτίριο κάτοψης 200-300 τ.μ. να αντιστοιχούν καμια 20αριά καμινάδες. Γιατί εντάξει, να μην έχουμε Thanksgiving και ατομικό γκαράζ το καταπίναμε, αλλά όχι και να μην έχει καμινάδα ο Σάντα Κλάους να κατεβεί να φάει τα κούκιζ ρε γ@μώτο!... Έβαζε και η κυρία τα κεριά από το Ικεα, βολευε και για λουκανικούμπες με το κουμπάρο. Μετά το ένα έφερε το άλλο και τώρα γίναμε παντού μια απέραντη Πτολεμαΐδα...

Άσχετο αυτό που λες.
Εγώ σου μιλάω για το υποτιμητικό σχόλιο που στοχεύει στο να ρίξει την ευθύνη στους πολίτες και ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν άλλη λύση.
Το 2005 που δεν είχαμε αιθαλομίχλη δηλαδή δεν ήμασταν Ελληνάρες-άδες-?
Η μήπως η Αθήνα γέμισε καμινάδες την τελευτάια 3ετία, πάντα υπήρχαν αλλά ο κόσμος δεν το άναβε γιατί είχε πετρέλαιο άντε να το άναβε για ατμόσφαιρα που και που, τώρα όταν μπορεί να βγάλει τον χειμώνα με 150 ευρώ γιατί δεν έχει άλλα τι να κάνει να παγώσει?
Θα ρίξει δυο κούτσουρα και θα κάτσει μποστά στο τζάκι μπας και ζεσταθεί.

Τα παράπονα σου στον γάιδαρο όχι στο σαμάρι.

Εγώ πάντως ακόμη δεν έχω "μυρίσει" αναμμένο τζάκι.
Ο κόσμος δεν τα ανάβει για χαβαλέ.
Το να το ανάψει κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο για χαβαλέ (να ψήσει κάτι) δεν θα δημιουργήσει περισσότερο πρόβλημα από το να ανάψει κάρβουνα σε μία σχάρα για να ψήσει το ίδιο πράγμα.
Σίγουρα η καύση γενικότερα δημιουργεί σωματίδια που αιωρούνται.
Πόσο επικίνδυνα είναι τα σωματίδια του καμένου ξύλου και πόσο του καμένου πετρελαίου;
Δηλαδή οι κατακριτές του ξύλου θα προτιμούσαν να βάλουν το κεφάλι τους στη καπνοδόχο ενός λέβητα πετρελαίου αντί για τη καπνοδόχο ενός τζακιού;
Να το συζητήσουμε τσιμπώντας λίγο καπνιστό σολομό;
Μην ανησυχείτε για τα σωματίδια. Το δικό σας θα το έχω καπνίσει σε καπνοδόχο από καυστήρα πετρελαίου...

Θεοποιήσαμε και το diesel κίνησης και όλοι τρέχουν να αγοράσουν...
Έχετε βρεθεί ποτέ με μηχανάκι πίσω από κακοδιατηρημένο κινητήρα diesel;

Ξυπνάτε!

Ζω σε σπίτι που από την κατασκευή του (1986) είχε τζάκι, μένω δίπλα στη ρεματιά οπότε παίζει πάντα η απαραίτητη υγρασία... Το τζάκι ανάβει μία δύο φορές την εβδομάδα (όταν έχει κρύο) από την ημέρα που αγοράστηκε το σπίτι.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε σπίτι με τζάκι ( και πριν ξεκινήσετε να λέτε για Β.Π. και λοιπές π@π@ριές ) ενημερώνω ότι είμαι γέννημα θρέμμα δυτικής συνοικίας των Αθηνών.. και εκεί το ίδιο έπαιζε με το τζάκι..

Στο χωριό (ναι ευτυχώς υπάρχει και χωριό και έχουμε και καλό λαδάκι) πάλι παίζει τζάκι !!!!

Είμαι Ελληνάρας ???? (όχι Ελληναράς :flipout:) !!!

Και για το θέμα μας, χρησιμοποιώ εδώ και δύο χρόνια θερμαντικά πάνελ υπέρυθρης σε τρία δωμάτια... για τις ανάγκες μου μια χαρά είναι και ας έχουμε φυσικό αέριο στην πολυκατοικία που μένω..

Ζω σε σπίτι που από την κατασκευή του (1986) είχε τζάκι, μένω δίπλα στη ρεματιά οπότε παίζει πάντα η απαραίτητη υγρασία... Το τζάκι ανάβει μία δύο φορές την εβδομάδα (όταν έχει κρύο) από την ημέρα που αγοράστηκε το σπίτι.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε σπίτι με τζάκι ( και πριν ξεκινήσετε να λέτε για Β.Π. και λοιπές π@π@ριές ) ενημερώνω ότι είμαι γέννημα θρέμμα δυτικής συνοικίας των Αθηνών.. και εκεί το ίδιο έπαιζε με το τζάκι..

Στο χωριό (ναι ευτυχώς υπάρχει και χωριό και έχουμε και καλό λαδάκι) πάλι παίζει τζάκι !!!!

Είμαι Ελληνάρας ???? (όχι Ελληναράς :flipout:) !!!

Και για το θέμα μας, χρησιμοποιώ εδώ και δύο χρόνια θερμαντικά πάνελ υπέρυθρης σε τρία δωμάτια... για τις ανάγκες μου μια χαρά είναι και ας έχουμε φυσικό αέριο στην πολυκατοικία που μένω..

Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε ποσά w ειναι τα πάνελ υπέρυθρης και ποσά τμ εξυπηρετεί το καθε πάνελ;

Στα μεγαλα κρύα, ζεσταίνουν τον χώρο χωρίς την βοηθεια επικουρικής θέρμανσης πχ το τζάκι που αναφέρετε. Ευχαριστώ

Last edited:
@auteur

Τα έχω βάλει σε τρία δωμάτια 16, 12 και 12 τετραγωνικά, είναι πάνελ των 600w (που κανονικά είναι για 10 τετραγωνικά).

Η υπέρυθρη λειτουργεί όπως ο ήλιος, τα συστήματα θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία δεν θερμαίνουν τα σωματίδια του αέρα, ζεσταίνουν άμεσα τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο χώρο.

Προσωπικά με καλύπτει για αυτό που θέλω..

υ.γ. τα 600w συνήθως καίνε 0,5-0,7 ευρώ στο 10ωρο...

Είναι απολύτως τραγικό αυτό που συμβαίνει, η κυβέρνηση να αρμέγει φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης και ο κοσμάκης να μη μπορεί να ζεσταθεί!

Σήμερα στο Δήμο Νάουσας νομίζω είναι κλειστά τα σχολεία γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο!

Και ακόμα πιο τραγικό είναι αυτοί που ακόμα έχουν λίπος και δεν έχουν ακόμα τέτοια προβλήματα να κατηγορούν αυτούς με τις ξυλόσομπες για την ατμοσφαιρική ρύπανση!

Αυτός ο τόπος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε ποσά w ειναι τα πάνελ υπέρυθρης και ποσά τμ εξυπηρετεί το καθε πάνελ;

Στα μεγαλα κρύα, ζεσταίνουν τον χώρο χωρίς την βοηθεια επικουρικής θέρμανσης πχ το τζάκι που αναφέρετε. Ευχαριστώ

Έχω 2 900ρια πάνελ, κινέζικα (αλλά με CE).

Πρόπερσι με το μεγάλο κρύο τα είχα στα 2 βορεινά δωμάτια του σπιτιού μου. Όταν έξω είχε 0 μέσα κατάφερνε 18 βαθμούς. Όταν έξω είχε 5 μέσα έφτανε και 22.

Βέβαια η αίσθηση που σου δίνουνε δεν έχει να κάνει με τα γνωστά είδη θέρμανσης.

Προσωπικά την προτιμώ από τις άλλες, αλλά είναι θέμα γούστου...

ΥΓ: έχω σχετικά καλά μονωμένο σπίτι.

υ.γ. τα 600w συνήθως καίνε 0,5-0,7 ευρώ στο 10ωρο...

με τελική τιμή με το κλειδί στο χέρι γύρω στα 0.20 ευρώ την κιλοβατώρα μάλλον δεν βγαινουν τα νούμερά σου.
κάπου στο 1.2 είσαι.

Μα μπορεί να μην λειτουργούν συνέχεια στο 10ωρο, να ενεργοποιούνται με θερμοστάτη. Διαφορετικά όντως 6 κιλοβατώρες στο υψηλότερο τιμολόγιο βγαίνουν 1,30 ευρώ.

Σχετικά με το λίπος αγαπητέ μου, είμαι καμιά 20αριά υπέρβαρος, αλλά ούτε τα κιλά μου ούτε η ανεργία μου δε με κάνει να μη τζούζουν τα μάτια μου, να μη βλέπω τον καπνό να αιωρείται στα φώτα των αυτοκινήτων και τις κολώνες της ΔΕΗ, να μη βρωμάνε τα ρούχα που απλώνω στο μπαλκόνι. Ούτε εμένα ούτε των γύρω ιδιοκτητών και νοικάρηδων των εργατικών πολυκατοικιών κατασκευής του 80 όπου κατοικούμε και μάλιστα και για τα παιδιά τους το ίδιο.
Δεν το έχω διασταυρώσει με τους ιδιοκτήτες και τα παιδιά τους για τις γύρω νεόκτιστες πολυκατοικίες που όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν τζάκι. Φαντάζομαι τα δικά τους παιδιά είναι πιο ανθεκτικά και δεν τζούζουν τα μάτια τους, αλλά πάλι, αυτοί δε ζουν στα παλιά Εργατικά, οπότε τι δουλειά έχουν να βγουν από το σπίτι μετά τις 6 το απόγευμα χειμωνιάτικα...

με τελική τιμή με το κλειδί στο χέρι γύρω στα 0.20 ευρώ την κιλοβατώρα μάλλον δεν βγαινουν τα νούμερά σου.
κάπου στο 1.2 είσαι.

Σου απάντησε ο Τάσος....

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Μα μπορεί να μην λειτουργούν συνέχεια στο 10ωρο, να ενεργοποιούνται με θερμοστάτη. Διαφορετικά όντως 6 κιλοβατώρες στο υψηλότερο τιμολόγιο βγαίνουν 1,30 ευρώ.

αν δεν έχουν την ισχύ που απαιτείται να θερμάνουν τον χώρο τότε δουλεύουν 100%

Δημήτρη μετρημένα στον κουνιάδο μου αυτά που καίνε 1,30 είναι τα 1000w.. και εκεί με θερμοστάτη/χρονοδιακόπτη..

Last edited:
και εγώ έχω σε ένα δωμάτιο ένα λαδιού και όταν το βάλω στη μικρή σκάλα και στη μέση τον θερμοστάτη δεν κλείνει ποτέ.