Ενας "Abba" στην Ελλάδα.

φίλε SOUNIO welcome aboard , είμαι της ίδια''σειράς'' και κατανοώ γιατί τα έζηασα τα όσα λές....

την εποχή που στα σχολεία γίνονταν χαμός με maiden , scorpions , halen, gallagher,
και λοιπούς συγγενείς εμείς είμασταν αλλού....

δε με λέγουτι...

εδώ είναι που λένε...
Ego sum Αbbas Cucaniensis....?
(γιά να χαλαρώσουμε και λίγο...):worshippy:

Φίλε Nikos F σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Και μία που ανέφερες Scorpions, κι εγώ πριν Lynyrd Skynyrd, άκουσα σε μια εκπομπή του Νίκου Γκαραβέλλα (Τον γκουρού της counrty music) πως οι Scorpions κοπιάρανε μεγάλο μέρος της μελωδίας του τραγουδιού των Lynyrd Skynyrd "Simple Man" για τη δημιουργία του δικού τους hit "Always Somewhere".

Προσωπικά βρίσκω το "Simple Man" απείρων καλύτερο από το "Always Somewhere".

Και τελικά όπως όλοι γνωρίζουμε τα ραδιόφωνα παίξανε και παίζουνε ακόμη το "Always Somewhere", ενώ το "Simple Man" ένα από τα τραγούδια "διαμάντια" της σύγχρονης μουσικής (τόσο από άποψη σύνθεσης και ενορχήστρωσης, όσο και από ποιότητας στίχου) εξακολουθεί και παραμένει στην Ελλάδα, στην αφάνεια. Να' ναι καλά οι παραγωγοί των ραδιοφωνικών σταθμών και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν να μας "εκπαιδεύσουν" μουσικά.

φίλε SOUNIO welcome aboard , είμαι της ίδια''σειράς'' και κατανοώ γιατί τα έζηασα τα όσα λές....

την εποχή που στα σχολεία γίνονταν χαμός με maiden , scorpions , halen, gallagher,
και λοιπούς συγγενείς εμείς είμασταν αλλού....

Εγώ Νίκο διαφωνώ εδώ.Αφού ηλικιακά είμαστε όλοι κοντά να σου πω οτι εγώ την ουσιαστική προκατάλειψη που έζησα σαν έφηβος ήταν αυτή μέσα στο ίδιο το είδος.Ούτως ή αλλως στα 80s που εγώ τα έζησα ως έφηβος οι διαχωριστικές γραμμές στα είδη ήταν ξεκάθαρες.Η θα άκουγες Maiden ή Cure ή Sandra.[/B ή Σαλαμπάση.Και επι της ουσίας προκατάλειψη δεν υπήρχε αφού ουσιαστικά μιλάμε όχι μόνο για διαφορετική μουσική αλλά και για διαφορετικό τρόπο ζωής.Δεν νομίζω να υπήρξαν mixed παρέες τότε.Το πολύ πολύ να έπεφτε κανα ψιλοξύλο καμιά ψιλοκαζούρα και ως εκεί.H ακόμα αν το θες το κράξιμο ήταν και ένα μέσο αυτοπροσδιορισμού του είδους σου τελικά.

Σε αυτά όμως που άκουγε κάποιος πόσο πληροφόρηση υπήρχε?Προκατάλειψη θυμάμαι εγώ όταν πιτσιρικάς πχ είχα σκάσει σε πάρτυ με κασέτα των tom tom club και δεν την έβαλαν γιατί ήθελαν να ακούσουν Ottawan.H όταν στα μέσα του 80 είχα κολλήσει με την σκηνή της Μινεάπολις Prince Appolonia Sheila E κλπ ο 267 μας "έλιωνε" την Μαρία ....όχι την άσχημη ....την magdalena

Τι θέλω να πω!Ούτως ή αλλως δεν θα έβαζα σταθμούς που έπαιζαν metal αλλά δεν θα είχα και τις σχετικές παρέες.Σε αυτά που έψαχνα τότε και άκουγα θεωρείς οτι δεν υπήρξε προκατάλειψη και μάλιστα πολύ πιο ουσιαστική λόγω αφενός του συγκεκριμένου playlist αλλά και της μη σωστής πληροφόρησης.

Last edited:
πχ είχα σκάσει σε πάρτυ με κασέτα των tom tom club και δεν την έβαλαν γιατί ήθελαν να ακούσουν Ottawan..

Συγνώμη για το :offtopic:

αλλά....

...Tom Tom club; Wordy Rappinghood ; :coool:
...Ottawan ; Hands Up; :cool:

Βρίσκομαι στη μηχανή του χρόνου....; :D

tom tom club... the genious of love ...
αυτοί ήταν καλοί , ενα κομματάκι από την σάρκα των talking heads.
τους άκουγα εκεί στα early 80's

Συγνώμη για το :offtopic:

αλλά....

...Tom Tom club; Wordy Rappinghood ; :coool:
...Ottawan ; Hands Up; :cool:

Βρίσκομαι στη μηχανή του χρόνου....; :D

Ακριβώς !Αν και βασικά τότε αποσκοπούσα στο να παιχτεί το genius of love.Γενικά είχα μια τάση προς την μαύρη χορευτική μουσική ενώ οι περισσότεροι σταθμοί αλλά και αυτοί που άκουγαν dance κομμάτια ήταν πιο πολύ στο europop/disco

Αγαπητέ Δημήτρη Ιωάννου,

Σε ευχαριστώ κι εσένα για το καλωσόρισμά σου.

Δεν έχω την πρόθεση να "φάω τη θέση" κανενός. Το γεγονός πως είσαι ένας αληθινός εκτιμητής της αξίας του συγκροτήματος των ABBA μου αρκεί και μου περισσεύει.

Έχω την πρόθεση να έχουμε διάλογο και ανταλλαγέ απόψεων που θα μας κάνουν όλους καλύτερους.

Re: Απάντηση: Ενας "Abba" στην Ελλάδα.

μαντεύω πως ηλικιακά είστε σε ηλικία κάτω των 35 χρονών και άρα δε ζήσατε ως έφηβοι (Γυμνάσιο & Λύκειο) τo κατεστημένο των οπαδών της Hard Rock & Heavy Metal, που θεωρούσαν ως ανάξιο λόγου και ουσίας ο,τιδήποτε άλλο ήταν εκτός των τειχών των παραπάνω ειδών της σύγχρονης μουσικής.

Για μένα μου ήταν αρκετό που το 1978 ο Γιάννης Πετρίδης είχε κάνει εκπομπή-αφιέρωμα στους ABBA χαρακτηρίζοντάς τους ισάξιους με τους BEATLES,

Δεν έπεσες έξω πολύ: μόνο 20 χρόνια :D
Ο Πετρίδης προφανώς εννοούσε ισάξιοι από άποψη Πωλήσεων - όχι καλλιτεχνικά: Οι άλλοι είναι σε δική τους Κατηγορία και δεν ήταν μόνο Pop.
Από Scorpions, Maiden και άλλα παληοσίδερα, 1000 φορές προτιμότεροι οι ΑΒΒΑ.

Ε θα τρελλαθούμε τελείως . Το ραδιόφωνο έχει , πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων , θάψει μεγάλους δημιουργούς , ριζοσπαστικά έργα , ρηξικέλευθες αισθητικές προτάσεις και θα καθόμαστε να μεμψιμοιρούμε γιατί δεν παίζει τα άγνωστα των Abba ;

Ούτε μπορώ να διαβάζω βαρύγδουπες απόψεις για το κατεστημένο που εμπόδισε τους όψιμους αντιγραφείς των Beatles και μάλιστα στην πιό ποπ και ελαφρά εκδοχή τους , να λάμψουν όσο πιστεύει ο φίλος πιό πάνω ότι έπρεπε να λάμψουν στην Ελλάδα .

Και για να πω την αλήθεια , επειδή έχω ζήσει εκείνη την εποχή , στα δικά μου μάτια και αυτιά ταυτίζονταν τόσο οι Abba όσο και οι Scorpions . Δόξα τω θεώ υπήρχαν και οι Velvets , ο θείος Frank , oι Soft Machine και χιλιάδες άλλοι για να μας αποτρέψουν να συγχρωτιστούμε με αμφότερες τις ανωτέρω κατηγορίες οπαδών .

Στην πενταήμερη πάντως την τρίτη ψήφο που χρειαζόταν ο Άρης ο Φειδίας την έδωσα εγώ, για να παιχτεί το Dancin' Queen στο πούλμαν :BDGBGDB55: . Μετα απο αυτό :damnyou:, στην επιστροφή στα πάτρια, μου χάρισε το 45αρι (single). To έχω ακόμη.. :grandpa:

δεν πουλάγανε ύφος κουλτουριάρικο αλλά Bob Dylan και Joan Baez και Doors, ή δεν ήταν του σκληρού Rock, και κατ’ επέκταση λοιπόν δεν πήγαινε σ’ εμάς, τους σκληρούς σύγχρονους αλλά αφάνταστα κομπλεξαρισμένους Έλληνες να αποδεχτούμε ένα τέτοιο συγκρότημα.

φιλε μου τι ειναι αυτα που λες, ? ο bob joan kai oi doors πουλαγανε κουλτουριαρικο σκληρο rock ?

kai κατι ακομα ο Πετριδης ποτε δεν εβαλε τους αbba διπλα στους beatles

wellcome -bye-

Αγαπητέ Δημήτρη Ιωάννου,

Σε ευχαριστώ κι εσένα για το καλωσόρισμά σου.

Δεν έχω την πρόθεση να "φάω τη θέση" κανενός. Το γεγονός πως είσαι ένας αληθινός εκτιμητής της αξίας του συγκροτήματος των ABBA μου αρκεί και μου περισσεύει.

Έχω την πρόθεση να έχουμε διάλογο και ανταλλαγέ απόψεων που θα μας κάνουν όλους καλύτερους.

Σε καλωσορίζω και επίσημα φίλε μας.
Φυσικά και δεν θα μου φας καμμία θέση απλά ξαφνιάστηκα ευχάριστα με την "επιδρομή" σου σε ένα χώρο τον οποίο μέχρι πρότεινος εκπροσωπούσα σχεδόν μόνος μου.:BDGBGDB55:
Φυσικά μη περιμένεις απ όλους ανοιχτές αγκάλες για τους Abba αλλά μην πειραχτείς και από το όποιο "περίεργο" κλίμα αντιμετωπίσεις.Δεν παρεξηγούμεθα εύκολα εδώ.Ξέρω τα περισσότερα παιδιά και ακόμα και αυτοί που αγαπάνε να μισούν τους Σουηδούς,έχουν καλή καρδιά και αυτό μετράει.Στην τελική δεν μπορούν να αρέσουν όλα σε όλους.

Και πάλι καλωσόρισες και αν θες πες μας έστω το μικρό σου όνομα γιατί αυτό το Σούνιο δημιουργεί "αποστάσεις"αντί να μας φέρνει πιο κοντά.

Υ.Γ.Φυσικά και τα φωνητικά των Αββα είναι χάλια,φάλτσα,μονοεπίπεδα και φτηνή απομίμηση των Μπήτλς !!:flipout::flipout::BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Ενας "Abba" στην Ελλάδα.

ξαφνιάστηκα ευχάριστα με την "επιδρομή" σου σε ένα χώρο τον οποίο μέχρι πρότεινος εκπροσωπούσα σχεδόν μόνος μου

Μπράβο Δημήτρη, εν μια νυκτί διπλασιάστηκε η δύναμη του εν AVClub Abba fan club.
Μιλάμε για 100% άνοδο!!!
Well done!
:award:

(δεν μπορούσα ν'αντισταθώ στον πειρασμό να σε πειράξω...)
;)

Σε καλωσορίζω και επίσημα φίλε μας.
Φυσικά και δεν θα μου φας καμμία θέση απλά ξαφνιάστηκα ευχάριστα με την "επιδρομή" σου σε ένα χώρο τον οποίο μέχρι πρότεινος εκπροσωπούσα σχεδόν μόνος μου.:BDGBGDB55:
και εμεις ? μας ξεχασες τοσο γρηγορα
Φυσικά μη περιμένεις απ όλους ανοιχτές αγκάλες για τους Abba αλλά μην πειραχτείς και από το όποιο "περίεργο" κλίμα αντιμετωπίσεις.Δεν παρεξηγούμεθα εύκολα εδώ.Ξέρω τα περισσότερα παιδιά και ακόμα και αυτοί που αγαπάνε να μισούν τους Σουηδούς,κανεις δεν μισει τους abba έχουν καλή καρδιά και αυτό μετράει.και καρδιολογος Δημητρη ?Στην τελική δεν μπορούν να αρέσουν όλα σε όλους.

Και πάλι καλωσόρισες και αν θες πες μας έστω το μικρό σου όνομα γιατί αυτό το Σούνιο δημιουργεί "αποστάσεις"αντί να μας φέρνει πιο κοντά.
δεν υπαρχουν αποστασεις στην αγαπη τι Σουνιο τι Σουηδια

Υ.Γ.Φυσικά και τα φωνητικά των Αββα είναι χάλια,φάλτσα,μονοεπίπεδα και φτηνή απομίμηση των Μπήτλς !!:flipout::flipout::BDGBGDB55:

γεια σου γλυκε παραπονιαρη -bye-

Καλημερίζω τη ζωντανή παρέα.

Το όνομά μου είναι Γιάννης.

Αγαπητέ Κώστα: Ο Πετρίδης στο αφιέρωμά του στους ABBA το 1978, τους χαρακτήρισε ισάξιους με τους Beatles από άποψη δημιουργίας και όχι από άποψη πωλήσεων.

Αγαπητέ Stellio: Θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις πιο προσεκτικά το πρώτο μου κείμενο. Υπάρχει ένα διαζευκτικό ή που κάνει τη διαφορά.

Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι τα πράγματα. Πιστεύω οι περισσότεροι να συμφωνούμε στο ότι το συγκρότημα που δημιούργησε την έκρηξη και το μεγάλο μπαμ στη σύγχρονη μουσική, είναι αυτό των Beatles.

Οι Beatles ξεκίνησαν ως ένα pop, pop-rock συγκρότημα και σιγά-σιγά αρχίζοντας από το 1965 με κορύφωση το 1967 μεταμορφώνονται σε μία κλασική rock μπάντα.

Οι ABBA ξεκίνησαν (το 1972) ως ένα pop-rock (Το τελευταίο "σκληρό" rock τραγούδι τους ήταν το Hole In Your Soul) συγκρότημα και από το 1979 και μετά χαρακτηρίζονται ως ένα pop συγκρότημα.

Οι ABBA ως μεταγενέστεροι των Beatles είχαν ως πρότυπά τους προγενέστερα (απ' αυτούς) συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Πιο συγκεκριμένα ο Benny & ο Bjorn είχαν τους Beatles ως κύριο πρότυπό τους. Και είναι προς τιμήν τους που οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού Thank You For The Music απευθύνονταν στα μικρά ονόματα του John Lennon & Paul Mc Cartney, καθώς και των συνθετών του συγκροτήματος των Beach Boys, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στους καλλιτέχνες και δημιουργούς που αποτέλεσαν τα πρότυπά τους.

Οι Beatles και οι ABBA έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Κινήθηκαν ως χαρισματικοί και εμπνευσμένοι δημιουργοί (στη σύνθεση και στο στίχο) χωρίς κόμπλεξ και ενοχές σ' ένα μεγάλο εύρος ρυθμών και μελωδιών και δίκαια ο πλουραλισμός τους απέχει μακράν από άλλων συγκροτημάτων και δημιουργών. Οι ABBA μάλιστα κατάφεραν με τη μουσική τους να αρέσουν σ' ένα κοινό που το διακρίνει μεγάλο εύρος ηλικιών (Από εφηβεία έως μεσήλικα). Αυτό το γεγονός από μόνο του καθορίζει και την αξία τους.

Οι Beatles και οι ABBA ήταν επίσης μεγάλα συγκροτήματα γιατί πρόσεχαν και τον ήχο τους και τις παραγωγές τους. Οι Beatles με τον χαρισματικό παραγωγό τους George Martin και οι ABBA με τους ίδιους τους Benny & Bjorn. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι δημιούργησαν δικά τους στούντιο και δική τους δισκογραφική εταιρεία.

Δεν ξέρω αγαπητοί φίλοι, όταν κάθε φορά που παίρνατε ένα δίσκο και τώρα (τα τελευταία 15 χρόνια) ένα CD ενός δημιουργού ή ενός συγκροτήματος αγαπημένου σας, δεν είχατε την επιθυμία ή ελπίδα όσα τραγούδια περιείχε ο συγκεκριμένος δίσκος ή CD να είναι καλά και όχι μόνο 1 ή 2; Προσωπικά χαιρόμουν όταν ανακάλυπτα πως υπήρχαν κι άλλα ποιοτικά τραγούδια (εκτός από το τραγούδι κράχτη) σ' ένα δίσκο ή σ' ένα CD ενός συγκροτήματος ή δημιουργού. Και λυπόμουν αντίστοιχα όταν την ίδια ανακάλυψη δεν την είχαν κάνει οι παραγωγοί μουσικών εκπομπών οι οποίοι είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα (εκτελώντας άνωθεν εντολές) παρέμεναν σε μία στείρα επανάληψη-ανακύκλωση του 1 μόνο εμπορικού κομματιού.

Κάνω zapping κατά καιρούς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αναζητώντας ν' ακούσω κάποιο από αυτά τα άγνωστα τραγούδια που σαν γράμματα σκονισμένα και εγκαταλελειμμένα μέσα σ' ένα συρτάρι περιμένουν κάποιον να τα ανασύρει από την αφάνεια και εγκατάλειψη. Γιατί η μουσική δεν είναι δόγμα!

Eμενα παντως δε με βρισκει συμφωνω η συγκριση των ΑΒΒΑ με τους Beatles. Θεωρω πως βρισκονται σε διαφορετικα καλλιτεχνικα επιπεδα και μαλιστα οχι γειτονικα μεταξυ τους. Επειδη ακουω σχεδον καθημερινα τον Πετριδη εδω και 20 χρονια, μπορω να πω πως θα το θυμόμουν αν καποια στιγμη εβαζε τους ΑΒΒΑ διπλα στους Beatles. Παντως, μπορουμε να τον ρωτησουμε σημερα ποια ειναι η γνωμη του. Θα του στειλω e-mail και θα δημοσιευσω την απαντηση του. Φυσικα, οποια και να ειναι η γνωμη του, αυτη δε θα επηρεασει τη δικη μου.

Η σύγκριση , σε καλλιτεχνικό και μουσικό-δημιουργικό επίπεδο των Beatles με τους Abba , δεν έχει βάση . Από τον Πετρίδη δεν θα περίμενα τίποτα καλύτερο πάντως .