Ενέργεια... παραγωγή, κόστος, τεχνολογικές εξελίξεις κατανάλωση

To F δεν ζεσταίνει τίποτα .. είναι η μονάδα που παράγει ηλεκτρισμό.

Στο G βλέπεις την λεπτομέρεια .. γυρω γύρω είναι σωλήνες όπου κυκλοφορεί λιωμένο πυρίτιο στους 2400°C .. αυτά πυρακτώνουν τον "αγκαθωτό" μανδύα (νομίζω γραφίτης είναι .. θα το ξαναδώ ..) και η ακτινοβολία συλλαμβάνεται απο τα ΦΒ στοιχεία (η μπλέ τετράγωνη στήλη στο κέντρο) και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.
Οπως δείχνει και το σχήμα οι στήλες των ΦΒ μπορούν να μετακινηθούν πάνω-κάτω αλλάζοντας την έκθεση στην ακτινοβολία αρα και την ηλ.ισχυ που παράγεται .. έτσι έχουν ενα αρκετά γρήγορο και αποτελεσματικό ρεγουλάρισμα της παραγωγής δηλ. κάνουν άνετα την δουλειά του load following

Τώρα εξαρτάται απο το πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει το ρεγουλάρισμα ώστε να μπορεί να θεωρηθεί και ως υποκατάστατο στρεφόμενης αδράνειας ..

Φαίνεται και ενα πρόβλημα της μεθόδου καθώς το πυρίτιο ψύχεται καθώς οδεύει προς τα πάνω .. δηλ. τα κάτω ΦΒ στοιχεία δέχονται αρκετά περισσότερη ακτινοβολία .. δεν πρόσεξα πόσο είναι αυτή η μεταβολή .. κάπου θα το γράφει ..

Φαντάζομαι σε ένα λιγότερο απλοποιημένο σχήμα .. θα μπορούσε να φανεί μια μεταβολή στο μήκος των πτερυγίων τα οποία δρούν σαν ενισχυτές ακτινοβολίας .. οπότε αν είναι πιο ρηχά κάτω και πιο βαθιά πάνω μπορεί να εξισορροπίσει την μεταβολή της ακτινοβολίας ..

Re: Απάντηση: Re: Ενέργεια... παραγωγή, κόστος, τεχνολογικές εξελίξεις κατανάλωση

Πως μπορω να το βρω αυτο ?
Υπάρχει κάτι τέτοιο κοντά σου...

9387bce1d88f7936dab5ba1bbe256248.jpg

Νίκο, δεν νομίζω να μπορεί να δεί "τέτοια" στην γειτονιά του Μάνου .. οι πιό πολλοί μετασχηματιστές είναι σε υπόγεια οικοδομών .. ειδικά στίς πυκνοκατοικημένες περιοχές ..

Νίκο, δεν νομίζω να μπορεί να δεί "τέτοια" στην γειτονιά του Μάνου .. οι πιό πολλοί μετασχηματιστές είναι σε υπόγεια οικοδομών .. ειδικά στίς πυκνοκατοικημένες περιοχές ..
Δεν ξέρω που μένει και πως είναι εκεί που μένει απλά αν έχει δει...
Στην Αθήνα έχω δει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή ακόμα πιο παλιούς και μάλιστα σε μεταλλικό πυλώνα...

Tο θέμα είναι οτι κάτι ήθελες να πείς σε σχέση με τον μετασχηματιστή .. και δείχνεις σαν αυτό να εξαρτάται απο το αν έχει κοντά στο σπιτι του ΜΣ ..

ε λοιπόν .. σου λέω το πιο πιθανό είναι να μην μπορεί να τον δεί γιατί οι πιό πολλοί είναι σε υπόγεια .. γιατί δεν λες "το και το να κάνεις αν είναι κοντά .. αλλιώς ψάξε αλλού την αιτία" .. κλπ

Μολις βγηκα ... και εψαξα τα σχετικα !

Λοιπον, το μεγαλο παραληλεπιπεδο κουτι αναμεσα σε κολωνες ... ΔΕΝ το δα ... πουθενα.
Και περπατησα μπολικα τετραγωνα (τεσσερα προς καθε κατεθυνση). Βρισκομαι περιοχη
Ραδιο Σιτυ - Φαληρο. Εξαιρετικα πυκνοδομημενη περιοχη (εχουν αφησει πεζοδρομια
90 εκατοστων).

Εψαξα επισης τις παλιες χαραγμενες σε πλακακια επιγραφες των 150KV που οντως
εβλεπα στην παλια μου γειτονια. Σε αυτην που μενω τωρα ... ΠΟΥΘΕΝΑ !
Ειδα πλακακια να γραφουν ΑΕΡΙΟ, ειδα μαντεμενια καπακια να γραφουν OYΘ
(παλια ΕΥΑΘ), ειδα τσιμεντενια καπακια που δεν γραφαν τιποτα .....

Παντως, 150KV χαραγμα δεν ειδα !

Μολις βγηκα ... και εψαξα τα σχετικα !

Λοιπον, το μεγαλο παραληλεπιπεδο κουτι αναμεσα σε κολωνες ... ΔΕΝ το δα ... πουθενα.
Και περπατησα μπολικα τετραγωνα (τεσσερα προς καθε κατεθυνση). Βρισκομαι περιοχη
Ραδιο Σιτυ - Φαληρο. Εξαιρετικα πυκνοδομημενη περιοχη (εχουν αφησει πεζοδρομια
90 εκατοστων).

Εψαξα επισης τις παλιες χαραγμενες σε πλακακια επιγραφες των 150KV που οντως
εβλεπα στην παλια μου γειτονια. Σε αυτην που μενω τωρα ... ΠΟΥΘΕΝΑ !
Ειδα πλακακια να γραφουν ΑΕΡΙΟ, ειδα μαντεμενια καπακια να γραφουν OYΘ
(παλια ΕΥΑΘ), ειδα τσιμεντενια καπακια που δεν γραφαν τιποτα .....

Παντως, 150KV χαραγμα δεν ειδα !

Το πιό πιθανό είναι να είναι μέσα σε οικοδομή ,Μάνο .
Πολύ πιθανόν στη Σπάρτης πίσω από το Ράδιο Σίτυ .
Μετασχηματιστές στις κολώνες δεν υπάρχουν αφού σχεδόν όλο το δίκτυο είναι υπόγειο .

Απλά αν είναι κοντά σε έναν τέτοιο μετασχηματιστή η τάση του είναι αυξημένη και γενικά στα κοντινά σπίτια...

150kV δε νομίζω να έγραφαν 15kV ίσως...

http://www.admie.gr/diaboyleyseis/diaboyleysi/article/3561/

Το δεκαετες σχεδιο του ΑΔΜΗΕ οπου γενικα εδω και κανα 2 χρονια τα παει πολυ καλυτερα απ οτι πριν...

Καλωδιο απο Κορινθο για Κω και απο εκει για Ροδο και Καρπαθο...
Το λογικοτερο θα ηταν να παει απο Κρητη προς Καρπαθο-Ροδο-Κω αλλα ισως να υπαρχει θεμα ισχυος γι αυτο και θελουν κατι πιο ανεξαρτητο συν το οτι πρεπει να αποσυμφορρηθει (ηλετρικα) και η Πελοποννησος...

Ωχχχ .. πονάει .. άλλα 1,5 δις για τα Δωδεκάνησα !!.

Τείνω να πιστέψω οτι κάνουν τα πάντα για να βρίσκουν τις πιο ακριβές λύσεις .. τι δηλ. ούτε το καλώδιο της Κρήτης δεν τους φτάνει για δώσουν και στα Δωδεκάνησα .. ούτε και ο φημολογούμενος EuroAsia ??? !!

Νίκο, τι εννοείς να αποσυμφορηθεί η Πελοπόννησος .. δεν φτάνουν η διασύνδεση με Κρήτη και οι ενισχύσεις διασυνδέσεων με Στερεά Ελλάδα ?

Ωχχχ .. πονάει .. άλλα 1,5 δις για τα Δωδεκάνησα !!.

Τείνω να πιστέψω οτι κάνουν τα πάντα για να βρίσκουν τις πιο ακριβές λύσεις .. τι δηλ. ούτε το καλώδιο της Κρήτης δεν τους φτάνει για δώσουν και στα Δωδεκάνησα .. ούτε και ο φημολογούμενος EuroAsia ??? !!

Νίκο, τι εννοείς να αποσυμφορηθεί η Πελοπόννησος .. δεν φτάνουν η διασύνδεση με Κρήτη και οι ενισχύσεις διασυνδέσεων με Στερεά Ελλάδα ?
Η Πελοπόννησος έχει ηλεκτρικό κορεσμό δικτύου πρέπει να γίνει αναβάθμιση από τα 150kV στα 400kV και απ' ότι διάβασα θα γίνει μέσα σε 1-2 χρόνια η αναβάθμιση οπότε και θα αποσυμφορηθεί το δίκτυο και να δεχθεί περισσότερες ΑΠΕ...

Ακριβώς αυτό εννοώ .. έχουν προχωρήσει οι διασυνδέσεις της Πελοπονήσσου

Αρα .. τι θα οφελήσει να δώσουν και στα Δωδεκάνησα ??
Βασικά το κύκλωμα Κρήτης Πελοποννήσου θα είναι στα 150kV και αναφέρουν ρητά ότι δεν θα διασυνδεθούν ΑΠΕ στο κύκλωμα αυτό γιατί είναι ασταθές λόγω κυκλωματος ΕΡ αλλά αναρωτιέμαι γιατί δεν έγινε ΣΡ και αυτό όπως η μεγάλη διασύνδεση?

Το έβαλα κατα λάθος στο "Αλλαγή κλίματος...", αλλά ευτυχώς πρόλαβα να το μεταφέρω εδώ...
...
Οσο για την ενέργεια, είμαι υπέρ των πυρηνικών εργοστασίων - και στην Ελλάδα. Και ΜΠΟΡΟΥΝ να φτιάξουν προσεκτικά μελετημένες μικρές τέτοιες πυρηνικές μονάδες που να μην κινδυνεύουν απο τίποτα. Σήμερα είναι τόσο μικρές που μέχρι και υπόγειες μπορούν να γίνουν ή να είναι modular... Στο κάτω-κάτω, θα είναι κάτι για το οποίο υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς. Τώρα υπάρχει εδώ δίπλα στην Βουλγαρία το Κοζλοντούι, η Τουρκία φτιάχνει αβέρτα πυρηνικά εργοστάσια... Αν σκάσουν αυτά, οι συνέπειες θα παραμείνουν εντός των συνόρων τους ?

Ολα τα σχετικά με μικρές πυρηνικές μονάδες εδώ... Ορεξη για διάβασμα να υπάρχει... (Eίναι πολύ μεγάλο κείμενο που δείχνει όλους τους διαφορετικούς τύπους μικρών σταθμών).
http://www.world-nuclear.org/inform...er-reactors/small-nuclear-power-reactors.aspx