Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

εχω αρχισει και ψηνομαι...

αν μπει και γραψει κι ο Σπυρου, τελειωσε...

θα ψαχνω για φακο πλεον και τον αντικαταστατη της Spotmatic...

Θα πρότεινα να πουλήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο εξοπλισμό. Και μάλιστα να ξεκινήσεις να τον πουλήσεις στο ebay κι όχι στην Ελλάδα διότι θα καθυστερήσει να φύγει. Η d90 με τον 18-105 θα πιάσουν περίπου 350 ευρώ, ο 35άρης 120 και ο αναλογικός κατά μέσο όρο 50 ευρώ το τεμάχιο. Έχεις και φακό/φακούς για τις πεντακον?

Θα πρότεινα να πουλήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο εξοπλισμό. Και μάλιστα να ξεκινήσεις να τον πουλήσεις στο ebay κι όχι στην Ελλάδα διότι θα καθυστερήσει να φύγει. Η d90 με τον 18-105 θα πιάσουν περίπου 350 ευρώ, ο 35άρης 120 και ο αναλογικός κατά μέσο όρο 50 ευρώ το τεμάχιο. Έχεις και φακό/φακούς για τις πεντακον?

σκεφτομαι να κρατησω το αναλογικο σετακι με Pentax SP 500, Super Takumar 55/1.8 και Super Multi Coated Takumar 28/3.5...

εκτος κι αν οι γνωστες των αναλογικων μου προτεινουν ας πουμε την Olympus OM2n, οπως επιμενει ενας καλος μου φιλος εκτος forum που ασχολειται περισσοτερο με το film...

την Pentacon την εχω με τον Carl Zeiss Jena MC Biometar 2.8/80...

μιλας για τιμες ebay ή για τιμες Ελλαδος στο forum?

Τι ακριβως θελεις να κανεις ?

Για μενα η καλυτερη λυση ειναι αυτη που εχω τωρα!

2 μηχανες, μια super compact (εχεις να διαλεξεις μεταξυ oly xz2 - pany lx7 - sony rx100) και μια καλη mirrorles (sony nex6 - pany gh3 - oly OMD).
Απο φακους , αν θες zoom στις sony εχασες... στις m4/3 η λυση ειναι το ζευγαρι 12-35 kai 35-100 .
Αν θες σταθερους , και στις 2 κατηγοριες εχεις πια επιλογες.

Στις sony τον zeiss 24mm 1.8, sigma 19mm 2.8 , sigma 30mm 2.8 , sony 35mm 1.8 OSS kai 50mm 1.8 OSS.

Στις m4/3 υπαρχουν πολλοι επισης... 12mm f2 , 17.5 1.8, 20mm 2.5 , 25mm 1.4 , 45mm 1.8 kai 75mm 1.8

Με τη σονυ θα εχεις ελαφρως καλυτερο αισθητηρα και bokeh , στις m4/3 πιο γρηγορη εστιαση.

Διαλεγεις και παιρνεις...

Last edited:
θελω να καταληξω στις 3 μηχανες...

μια compact, την οποια εχω ηδη... την Canon S90 και απο την οποια ειμαι καλυμμενος...

μια αναλογικη και μια ψηφιακη που να την παιρνω μαζι μου οταν βγαινω εξω χωρις να σκεφτομαι τσαντες, βαρος και ογκο...

σκεφτομουν την Nex6 με εναν 35αρη για αρχη και εναν 50αρη στην πορεια... δεν μου αρεσουν οι zoom και εχω να χρησιμοποιησω εναν απο δαυτους μερικους μηνες...

θελω απαραιτητα viewfinder και αν γινεται καλυτερο δυναμικο ευρος, καλυτερη αποδοση σε ψηλα iso και παρομοια αποδοση σε af με την D90 Που εχω τωρα...

τι λες?

οι προτασεις μου και παρατηρησεις μου παραμενουν ιδιες ....

Ολες αυτες οι mirorlless poy σου εβαλα , εχουν viewfinder, εχουν εξαιρετικους αισθητηρες και πολυ καλη δυναμικη περιοχη.
Για μενα, μια OMD με 2-3 σταθερους αποτελει τη βελτιστη λυση.
Σχετικα μικρη , πολυ καλη κατασκευη , ηλεκτρονικο σκοπευτρο, πολυ καλη ποιοτητα εικονας και ενα σταθεροποιητη για τους σταθερους, ονειρο.
Η ταχυτητα εστιασης επισης θα σε καλυψει στις περισσοτερες συνθηκες (οχι ολες φυσικα...)

Τραβαει και πολυ καλο βιντεο... τι αλλο θες ?

δεν ειναι μεγαλη η OMD ... πηγαινε δες τη απο κοντα.
http://www.ephotozine.com/article/sony-nex-6-vs-olympus-om-d-e-m5-comparison-20159

highres-Sony-NEX-6-vs-Olympus-OM-D-E-M5-2_1347798663.jpg

highres-Sony-NEX-6-vs-Olympus-OM-D-E-M5-6_1347798727.jpg

paИ-baL;1056812569 said:
θελω να καταληξω στις 3 μηχανες...

μια compact, την οποια εχω ηδη... την Canon S90 και απο την οποια ειμαι καλυμμενος...

μια αναλογικη και μια ψηφιακη που να την παιρνω μαζι μου οταν βγαινω εξω χωρις να σκεφτομαι τσαντες, βαρος και ογκο...

σκεφτομουν την Nex6 με εναν 35αρη για αρχη και εναν 50αρη στην πορεια... δεν μου αρεσουν οι zoom και εχω να χρησιμοποιησω εναν απο δαυτους μερικους μηνες...

θελω απαραιτητα viewfinder και αν γινεται καλυτερο δυναμικο ευρος, καλυτερη αποδοση σε ψηλα iso και παρομοια αποδοση σε af με την D90 Που εχω τωρα...

τι λες?

όταν λες 35άρη εννοείς 35Χ1,5 ή 24Χ1,5?

Για το 50 μέσο όρο μιλώ και για το ebay και για την Ελλάδα με την υπόθεση ότι κάποια θα αποδειχθούν μη εμπορεύσιμα. Π.χ. η Pentacon στην Ελλάδα δεν έχει αγοραστικό κοινό, όμως στο ebay το γερμανικό θα φύγει εύκολα και μαζί με τον biometar θα πιάσει ένα ποσό 150-180 ευρώ τελικό δικό σου. H sony nex6 παίζει στα 750 -800 ευρώ στην Ελλάδα μόνο σώμα. Η Olympus omd που είναι πιο κοντά στο πακέτο που ονειρεύεσαι παίζει στα 850 ευρώ ή μπορεί να βρεθεί και λίγο παρακάτω (800 ευρώ). Αν σου φαίνονται ακριβές μπορείς να βάλεις στις επιλογές σου και την panasonic g5 που έχει ενσωματωμένο σκόπευτρο και παίζει στη Γερμανία στα 450 ευρώ σώμα μόνο. Δες http://www.ebay.de/sch/Digitalkameras-/31388/i.html?_from=R40&_nkw=panasonic+g5

Από φακό αν θέλεις ένα περίπου κανονικό 35άρη, μπορείς να πάρεις τον sigma 19 2.8 Που θα τον βρεις μτχ. στα 90 ευρώ. 50άρη μπορεί έχεις και τώρα.

Εγώ θα πρότεινα να καθυστερήσεις λίγο την αγορά και να περιμένεις την νέα γεννιά των mirorrless , η οποια λογικά θα έχει όλα όσα ζητάς.
Φαίνεται ότι η Sony ανέβαλε όλες τις παρουσιάσεις των μηχανών της για το 2013 και θα παρουσιάσει αρχές του 2014 την νέα σειρά alpha mount που θα είναι εξολοκλήρου mirorless!!!!
Για να κάνει μια τέτοια κίνηση η SONY ,λογικά θα έχει λύσει το ζήτημα με το on sensor phase detection , οπότε μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις από το μέτωπο των "ακάθρεφτων" :Banane0:

Εγώ θα πρότεινα να καθυστερήσεις λίγο την αγορά και να περιμένεις την νέα γεννιά των mirorrless , η οποια λογικά θα έχει όλα όσα ζητάς.
Φαίνεται ότι η Sony ανέβαλε όλες τις παρουσιάσεις των μηχανών της για το 2013 και θα παρουσιάσει αρχές του 2014 την νέα σειρά alpha mount που θα είναι εξολοκλήρου mirorless!!!!
Για να κάνει μια τέτοια κίνηση η SONY ,λογικά θα έχει λύσει το ζήτημα με το on sensor phase detection , οπότε μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις από το μέτωπο των "ακάθρεφτων" :Banane0:

ενδιαφερον...

γινεται καπου συγκεκριμενη αναφορα για χαρακτηριστικα και τιμες?

H OMD είναι πολύ μικρότερη στην πραγματικότητα απο όσο φαίνεται στις φωτογραφίες. Και είναι πολύ ομορφότερη της ΝΕΧ, αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Εμένα το μόνο που με χαλάει είναι το κροπ του αισθητήρα που σε περιορίζει πάρα πολύ στην χρήση legacy φακών. Επίσης δεν έχει Focus Peaking που είναι πολύ βολικό για την χρήση αυτών των φακών.

Την Spotmatic κράτα την. Πουλώντας της δεν θα κερδίσεις χρηματικά απολύτως τίποτα. Αν λειτουργεί καλά και χωρίς πρόβλημα, μείνε με αυτήν για φιλμάτη. Οι φακοί είναι και οι δυο πολυ καλοί οπότε είσαι και καλυμένος. Και το καλύτερο είναι οτι αν πας σε ΝΕΧ, με τους καινουργιους αντάπτορες που κυκλοφορούν (Speed Booster και Mitakon Lens Turbo) μπορείς να τους βάλεις στην ΝΕΧ διατηρώντας το εστιακό μήκος και κερδίζοντας και ένα τουλάχιστον στοπ σε φωτεινότητα. Δλδ ο 28αρης Τακουμαρ, θα σου δώσει στην ΝΕΧ εύρος 28αρη. Και θα λειτουργεί και σαν f/2,8 στην έκθεση του. Foul Frame δλδ σε κροπ αισθητήρα. Για τους αντάπτορες αυτούς τσέκαρε το νήμα δίπλα.
Οπότε μπορείς να βγαίνεις βόλτα με τις δυο μηχανές ΝΕΧ και Spotmatic και να έχεις στην μια τον 28αρη, στην άλλη τον 50αρη και να τραβάς ανάλογα...

Παιδιά "χέστε με" με την καλή έννοια.
Λέω να πάρω τον 17-50 τον tamron για την d3100 και ίσως και την nikon 1 j1 για μικρή και ανοίγει ο Παναγιώτης το νήμα και έρχεται και ο Δημήτρης και λέει για χώμα τιμές στις olympus pm1 και με βάζει σε σκέψεις και πάω να συνέλθω και μου πετάει το link από τη φώτο του Νίκου με το πουλί στο απέραντο γαλάζιο και λέω αυτό ήταν πουλάω σώμα,πνεύμα,ναρκωτικά και φιστίκια στο γήπεδο για να βρω λεφτά να τραβάω τα μωρά, τα πουλιά και τα γατιά.
Πάω να ξαπλώσω ο επιταγμένος έχει ξύπνημα αύριο στις 5,30!

Εκτός των υποκειμενικών κριτηρίων που καθορίζουν πόσο καλή είναι μια μηχανή (μέγεθος, φορητότητα, εργονομία κλπ) για να μην αποπροσανατολίζουμε τον άνθρωπο τα πράγματα έχουν ως εξής:
Η τωρινή σου μηχανή D90 έχει Dynamic Range: 12.5 EV, η ΟMD έχει 12.3 και η Nex-6 έχει 13.1, που σημαίνει απειροελάχιστες διαφορές.
Σχετικά με το Iso performance, ο θόρυβος που παράγει η D90 στα 977 ISO (θεωριτικα) είναι ίδιος με τον θόρυβο που παράγει η ΟΜD στα 826 ISO και η NEX-6 στα 1018 ISO. Δηλαδή απο ISO performance αν υποθετικά πας στην καλύτερη ΝΕΧ-6 παραμένεις στα ίδια.
Σχετικά με το AF, διαβάζω αρκετά συχνά οτι το ΑF κάποιων mirrorless είναι παρόμοιο η καλύτερο του ΑF των entry level DSLR. Σε αυτό διαφωνώ πλήρως, και απο προσωπική εμπειρία κατέληξα στο οτι το AF μιας ταπεινής 1000D του 2008 είναι αρκετά γρηγορότερο της OMD η οποία είναι η top επιλογή σε αυτό το τομέα αυτη την στιγμή. Οπότε παρόμοιο ΑF με της D90 (που ζητάς παραπάνω) δεν θα έχεις με καμμία.
Συμπερασματικά, αυτό που θέλω να πώ είναι οτι απο θέμα καθαρά χαρακτηριστικών πας στα ίδια. Μεγάλη διαφορά σε ποιότητα εικόνας με τον υπάρχον εξοπλισμό σου δεν θα δεις με καμμία. Απο εκέι και πέρα ζυγίζεις άλλους παράγοντες πιο υποκειμενικούς και αποφασίζεις αν αξίζει η όχι...

συμφωνω στο θεμα ποιοτητας εικονας… πανω κατω τα ιδια θα εχεις.

Διαφωνω ομως στο θεμα ταχυτητας εστιασης.
Η GH3 που εχω (παρομοια με την OMD) , με τους 2 φακους της πανασονικ 12-35 kai 35-100 f/2.8, σε single AF ειναι πολυ πιο γρηγορη απο τις εισαγωγικες dslr kai απο αρκετες μεγαλυτερες !
Εκει που τα χαλαει (οπως και οι περισσοτερες mirroless) ειναι στο CAF, που σιγουρα ειναι ακομη πισω.