Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Γιατί δεν κατασκευάζονται ραδιοτηλεοπτικοί πύργοι και να εκπέμπουν από εκει όλα τα κανάλια παρά να εχει ο καθε σταθμός τον δικό του ιστό σε κάθε ύψωμα ή λόφο με προβληματική κάλυψη; Σε μια τέτοια περίπτωση πόσοι θα χρειάζονταν για πλήρη κάλυψη της Αττικής και των νησιών;

Εκτος του οτι οι πυργοι ειναι πανακριβοι σε ανεγερση και συντηρηση, το αναγλυφο της χωρας μας δεν επιτρεπει την χρηση τους για μεταδοση ραδιοσηματων.

Πυργους χρησιμοποιουν σε χωρες με επιπεδο αναγλυφο. Εμεις με τοσα βουνα θα μπορουσαμε ευκολα να εχουμε μεγαλη καλυψη, αν υπηρχε μελετημενος σχεδιασμος και σωστη υλοποιηση.

Last edited:
Εκτός από τα τεχνολογικά sites και forums έχετε ακούσει πουθενά αλλού για το switch off του Υμηττού; Αφορά χιλιάδες κόσμου που οι περισσότεροι δεν μπαίνουν σε τέτοια sites. Σίγουρα δεν έχουν ακούσει τίποτα για αυτό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση με διαφημιστικά και trailers στην τηλεόραση; Ενάμισης μήνας μόνο μένει. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν την ύπαρξη των ψηφιακών καναλιών. Το ακούω όταν έχει μπάλα που ακούω επιφωνήματα από γειτονικά σπίτια μερικά δευτερόλεπτα πριν δω εγώ την φάση για την οποία φωνάζουν. Δηλαδή οι περισσότεροι γείτονες μου δεν βλέπουν ψηφιακά αλλά αναλογικά. Και είμαι κέντρο Αθήνας, όχι κάπου απομονωμένα. Πως θα καταλάβουν όλοι αυτοί ότι ξαφνικά μια μέρα θα μαυρίσει η τηλεόραση τους και αν δεν πάρουν δέκτη ή δεν ψάξουν στην τηλεόραση τους δεν θα βλέπουν τίποτα; Την τελευταία βδομάδα περιμένουν οι αρμόδιοι για την ενημέρωση;

Θα προσπαθησω να σου εξηγησω κατι σε απλα Ελληνικα ...

Στα ψηφιακα συστηματα η πρακτικη μεταδοσης ειναι πολυ απλη ( ισχυει για την ψηφιακη , για την δορυφορικη , για το CD , για το DVD , και γενικα για την μεταφορα αρχειων ακομα και αυτα που κατεβαζεις απο το internet )

ενα μεσο εχει την πληροφορια ... πομπος DIGEA , cd , dvd οτι θες ....η πληροφορια ειναι ψηφιακη ταχτοποιημενη σε αρχεια φακελους κλπ .... στο τελος καθε αρχειυ η καθθε φακελου υπαρχει ενα file check ενας ελεγχος οτι το αρχειο ειχε πχ 40 υποφακελους και οτι οι 40 εχουν ληφθει και αποθηκευτει σωστα ...τοτε τα αρχεια αυτα φευγουν απο την προχειρη μνημη buffer και πηγαινουν στο επομενο σταδιο που ειναι η ενας αναλογικο ψηφιακος μετατροπεας που θα συνθεσει τα αρχεια σε μουσικη αν ειναι CD και θα τα κανει ηχο , εικονα αναλογικη μεσω scart αν ειναι αυτου του επιπεδου η συσκευη μας η ενα ψηφιακο interface οπως το HDMI οπου θα φυγειεικονα και ηχος και η μετατροπη αναλογικο ψηφιακο θα γινει μεσα στην τηελοραση κλπ κλπ .....

Αν σε μια απο τις πηγες που αναφερω πιο πανω για καποιο η ποιοτητα μεταδοσης ειναι κακη τοτε η συσκευη μας απλα δεν παιζει σωστα ... υπαρχουν κενα στον ελεγχο αρχειων και το cd αρχιζει να πηδαει , το NOVA αρχιζει και κανει τετραγωνακια τετραγωνακια pixelation οπως το λεμε ,το DVD το ιδιο , ο επιγειος ψηφιακος το ιδιο ...Ολα αυτα οφειλονται στο οτι απο το "πακετο λειπουν πραγματα ...

Αν υποθεσουμε οτι εχουμε ενα σημειο με κεραια και ενισχυτη η ληψη ειναι οριακη χωρις ενισχυτη ...τοποθετουμε εναν ενισχυτη και με μολις 10db κερδος εχουμε τελεια ληψη ....Αν σηκωσουμε τον ενσιχυτη αλλα 10db στην εικονα δεν θα αλλαξει απολυτως τιποτα ...στα ψηφιακα σηματα η εχεις τα αρχεια η δεν τα εχεις ..... αν τα εχεις ..οσο και να αυξανεις την ενταση του σηματος απο πλευρας εικονας δεν θα αλλαξει ποτε και τιποτα ... η οποια ποιοτητα εικονας με δεδομενη την επαρκη ληψη εχει να κανει με την ποιοτητα του αναλογικοψηφιακου μετατροπεα το δεκτη σου απολυτως τιποτα αλλο ....

Αυτα που γραφεις πιο πανω ειναι λαθος ....

Είναι απολύτως προφανές πως δεν κατάλαβες τι ήθελα να πω στην απάντηση που έδωσα στο φίλο μας.
Ο Φίλος μας ρωτούσε, αν οι ενδείξεις έντασης σήματος και ποιότητας σήματος(λάθη) που βλέπει στην TV του θα μεταβληθούν προς το καλύτερο μετά το switch-off.

Και εγώ του απάντησα:

Τα ποσοστά έντασης ΟΧΙ. Αυτό με μία επιφύλαξη για την ΕΡΤ, που έχει πει πως μέσα στο καλοκαίρι θα ανεβάσει την ισχύ της από τον Υμηττό.

Η ποιότητα αναμένεται να βελτιωθεί στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει ενισχυτής στη κεραία, και αυτός λειτουργεί κοντά στα όρια του.

Η ένδειξη ποιότητας που έχουν οι δέκτες αφορούν τα λάθη που ανιχνεύουν στη λήψη. Το αν είναι μετά τον Reed-Solomon, ή μετά το FEC ή τα Uncorrected ή οτιδήποτε άλλο το ξέρουν μόνο οι κατασκευαστές (ενδείξεις του τύπου 5*10-4 έχω δεί μόνο σε SONY..)

Είπα λοιπόν πως κάποιος ενισχυτής που δουλεύει στο όριό του θα ευνοηθεί από αυτό.
π.χ Ενισχυτής με μέγιστη έξοδο τα 100dBuV που έχει gain 30dB και λαμβάνει τον ALPHA(CH24) στην είσοδό του με 75dBuV -αν το ρυθμιστικό είναι στο max- θα κληθεί να αποδώσει στάθμη που δεν μπορεί (105dBuV). ΚΟΙΝΩΣ ΘΑ ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ.
Όταν συμβαίνει αυτό, ο ενισχυτής γεμίζει τη μπάντα από προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης που γεμίζουν όπως είναι αναμενόμενο και τα ψηφιακά κανάλια με λάθη.
Η υπεροδήγηση του ενισχυτή είναι αντιληπτή στην αναλογική λήψη με τα γνωστά zig-zag ή μπακλαβαδάκια (κοινά συμπτώματα με την παρεμβολή).
Όταν λοιπόν εκλείψουν πολλές από τις ισχυρές αναλογικές εκπομπές, αρκετές προβληματικές εγκαταστάσεις θα ωφεληθούν.

Εκτός από τα τεχνολογικά sites και forums έχετε ακούσει πουθενά αλλού για το switch off του Υμηττού; Αφορά χιλιάδες κόσμου που οι περισσότεροι δεν μπαίνουν σε τέτοια sites. Σίγουρα δεν έχουν ακούσει τίποτα για αυτό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση με διαφημιστικά και trailers στην τηλεόραση; Ενάμισης μήνας μόνο μένει. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν την ύπαρξη των ψηφιακών καναλιών. Το ακούω όταν έχει μπάλα που ακούω επιφωνήματα από γειτονικά σπίτια μερικά δευτερόλεπτα πριν δω εγώ την φάση για την οποία φωνάζουν. Δηλαδή οι περισσότεροι γείτονες μου δεν βλέπουν ψηφιακά αλλά αναλογικά. Και είμαι κέντρο Αθήνας, όχι κάπου απομονωμένα. Πως θα καταλάβουν όλοι αυτοί ότι ξαφνικά μια μέρα θα μαυρίσει η τηλεόραση τους και αν δεν πάρουν δέκτη ή δεν ψάξουν στην τηλεόραση τους δεν θα βλέπουν τίποτα; Την τελευταία βδομάδα περιμένουν οι αρμόδιοι για την ενημέρωση;

Δεν υπάρχει πολιτική για τη ψηφιακή τηλεόραση από το 2006 που εχει ξεκινήσει η ιστορία με τα ψηφιακα της ΕΡΤ.

Δες μόνο τις ενημερωτικές σελίδες του Υπουργείου Υποδομών και της ΕΡΤ για να καταλάβεις πόσο ασχολούνται:

http://www.yme.gr/index.php?getwhat=1&oid=1084&id=&tid=1107
http://www.ert.gr/epigia-psifiaki-tileorasi

ενώ η ΕΕΤΤ δεν έχει καμιά ενημερωτική ιστοσελίδα

Η ψηφιακή τηλεόραση παραδόθηκε από την αρχή στα ιδιωτικά κανάλια και δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός με τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα.

Δείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου Συγκοινωνιών της Κύπρου για τη ψηφιακή τηλεόραση

http://www.dtv.org.cy

και τη σελίδα του αντίστοιχου αδειοδοτημένου παρόχου δικτύου Velister μετά από διαγωνιστική διαδικασία

http://www.velister.com.cy

Για να μην ανοιγω νεο thread
Ξερει κανενας ποτε προβλεπεται η καλυψη της χαλκιδικης ? Ειναι σχεδον κατα αποκλειστικοτητα εκτος καλυψης ακομα και σε μελλοντικες βασεις-σταθμους.
Και μιλαω κυριως για το 2ο ποδι της χαλκιδικης απο τη πλευρα της Σαρτης-Βουρβουρου ..εκει που το σημα απο το Πηλιο ..απλα δεν υπαρχει

Για τέλος Ιουλίου και έως τα μέσα Αυγούστου έχει προγραμματιστεί το κλείσιμο της αναλογικής μετάδοσης για τα περισσότερα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου Αττικής. Η Digea έχει αποφασίσει θα διακόψει τη μετάδοση στις 23/7, ενώ η ΕΡΤ στις 13/8/2012. Προς την κατεύθυνση αυτή καθοριστικός παράγοντας είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η τελευταία ΚΥΑ προέβλεπε ότι η μετάβαση αυτή θα γίνονταν στις 6/7, αλλά λόγω της απουσίας πολιτικής ηγεσίας, οι δύο πάροχοι επέλεξαν να αναβάλουν το κλείσιμο του κέντρου εκπομπής στον Υμηττό. Ωστόσο οι δύο πλευρές (ΕΡΤ και Digea) δεν κατάφεραν να βρουν κοινή ημερομηνία για τη νέα έναρξη των ψηφιακών εκπομπών στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Digea, κ. Γιώργο Μαθιό, η ΕΡΤ δεν ήθελε να υλοποιήσει την αλλαγή μετάδοσης εν μέσω Ολυμπιακών, ενώ η Digea απέρριπτε το ενδεχόμενο η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή να γίνει σε μια περίοδο που θα απουσίαζε μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζει στο Λεκανοπέδιο.

Η μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση θα υλοποιηθεί με το κλείσιμο του κέντρου αναλογικής μετάδοσης στον Υμηττό. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 70% έως 75% των νοικοκυριών του Λεκανοπεδίου δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα λήψης αναλογικού σήματος. Μένει περίπου το 20% το οποίο σήμερα πραγματοποιεί αναλογική λήψη μέσω του κέντρου της Πάρνηθας. Λόγω όμως της μεγαλύτερης απόστασης μεταξύ Πάρνηθας και Λεκανοπεδίου, η ποιότητα αναλογικής λήψης θα επιβαρυνθεί για όσους ενδεχομένως επιχειρήσουν να στρέψουν τους αναλογικούς δέκτες τους προς την Πάρνηθα. Οι μετρήσεις της Digea αναφέρουν ότι περίπου το 50% των νοικοκυριών του Λεκανοπεδίου δεν διαθέτει υποδομή για ψηφιακή λήψη. Επιπλέον, λόγω της διασποράς τηλεοπτικών δεκτών μέσα στα νοικοκυριά, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο αριθμός που απαιτεί προσαρμογή.

Τέλος, ο κ. Μαθιός χαρακτηρίζει «σχεδόν αδύνατο» τον στόχο του δεύτερου μνημονίου που θέλει η οριστική μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή μετάδοση να ολοκληρώνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Ο στόχος αυτός θεωρείται μη επιτεύξιμος από το στέλεχος της Digea, με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει ακόμη συντάξει τον οριστικό χάρτη της ψηφιακής μετάδοσης στη χώρα. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επιπλέον, για την υλοποίηση αυτού του τελικού χάρτη, θα πρέπει να δημιουργηθούν περίπου 150 κέντρα ψηφιακής μετάδοσης, από 10 που λειτουργούν σήμερα. Μια τέτοια επένδυση, «εκτός από χρήματα απαιτεί και χρόνο για την υλοποίηση», σημειώνει ο κ. Μαθιός.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Μαθιού στο MEGA

http://www.megatv.com/koinoniaoramega

Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Από ενημέρωση πάσχουμε, ειδικά οι "ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες" (μεγάλης ηλικίας κλπ) δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση.
Όταν γίνει, όλοι σιγά σιγά θα προσαρμοστούν (με hard way), μιας και η τηλεθέαση είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όσο για προβληματικές σε λήψη περιοχές, εντός και εκτός λεκανοπεδίου Αττικής, όσοι ενδιαφέρονται να βλέπουν "καθαρά" τα κανάλια, είναι συνδρομητές εδώ και πολλά χρόνια στη γνωστή δορυφορική πλατφόρμα (τώρα είναι 2).
Πάντως κατά τη γνώμη μου, λόγω της ιδιομορφίας του Ελλαδικού χώρου, θα έπρεπε η μετάβαση να γίνει με χρήση δορυφορικής τεχνολογίας, και όχι επίγεια. Εξάλλου το κόστος ενός απλού δορυφορικού δέκτη δεν ξεπερνά αυτό ενός επίγειου, μόνο το πιάτο είναι ακριβότερο από μια απλή επίγεια κεραία, και η εγκατάσταση του για πιο "μερακλήδες".Μόνο έτσι θα καλύπτονταν το 100% της επικράτειας, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα γίνει κι αυτό, αλλά θα πάρει ...χρόνια.

Η πλακα ειναι οτι δεν εχουν βγαλει καμια ενημερωση στα καναλια και ο περισσοτερος κοσμος την μερα που θα κλεισουν τα αναλογικα θα περνουν τηλεφωνο τεχνικους να δουν την τηλεοραση η την κεραια αν εχει παθει ζημια η θα τους βλεπουμε στην ταρατσα να βλεπουν αν τους εσπασε η κεραια.

Διαβασα λίγο τα παραπάνω.
Ούτε εγκαταστάσεις κάνω, ούτε τριγυρνάω με πεδιόμετρο την ΝΑ Αττική.
Απλώς μένω στη Βάρη.
Λαμβάνω λοιπόν 48 και 52 (να μην αναφέρω τα κανάλια), με 52% ένταση σήματος.
Στα 46/47 τα m. και ΝΕΤ με χοντρό χιόνι, υποθέτω από Στύρα.
Πιστεύω ότι αυτό και μόνο είναι αρκετό, για να μη μπορώ να πιάσω Digea στα 46/47.

Πρέπει να είσαι αρκετά τυχερός για να "περάσει" σήμα από Αίγινα στη Βάρη. Πού είσαι και πέτυχες την τρύπα στο βουνό;

Πρέπει να είσαι αρκετά τυχερός για να "περάσει" σήμα από Αίγινα στη Βάρη. Πού είσαι και πέτυχες την τρύπα στο βουνό;

37 49' N, 23 47' E
Πρέπει να είναι αντανακλάσεις.

Βάρη είχα βάλει πρόσφατα μία κεραία σε μια διπλοκατοικία κοντά στο κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Βάρη με την Βάρκιζα.

Όλες οι κεραίες κοιτούσαν σε έναν αναμεταδότη της περιοχής, αλλά εγώ τη γύρισα σχεδόν αντίθετα ανάμεσα από 2 λόφους προς Αίγινα και έπιασε όλα τα ψηφιακά με πολύ καλό MER & BER και ένταση (65-75dB).

Κεραία έβαλα μία τριπλή μεγάλη TEL750.

Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Στην τελική ευθεία για το switch off στον Υμηττό. Περισσότερα εδώ:a0210:

Last edited by a moderator:
Βάρη είχα βάλει πρόσφατα μία κεραία σε μια διπλοκατοικία κοντά στο κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Βάρη με την Βάρκιζα.

Όλες οι κεραίες κοιτούσαν σε έναν αναμεταδότη της περιοχής, αλλά εγώ τη γύρισα σχεδόν αντίθετα ανάμεσα από 2 λόφους προς Αίγινα και έπιασε όλα τα ψηφιακά με πολύ καλό MER & BER και ένταση (65-75dB).

Κεραία έβαλα μία τριπλή μεγάλη TEL750.

Ισως εκεί γίνεται, είναι αρκετά μακριά απ' το λόφο που κρύβει την Αίγινα. Εγώ όμως είμαι ακριβώς πίσω απ' το λόφο.
Έχω βάλει κι εγώ μια 750, αλλά δε κάνει τίποτα. Εννοείται τη γύρισα παντού.

Καλησπέρα σας,

Χθες δεν κατάφερα να δω τους αγωνες του EURO 2012 καθώς η συχνότητα UHF 51 που εκπέμπει από τα Στύρα η ΕΤ1 είναι όλο χιόνια και γενικά πολύ κακή η ποιότητα της εικόνας.
Μένω στον Σχινιά δίπλα από το κωπηλατοδρόμιο, και έχω ξενερώσει που δεν μπορώ να δω κανένα αγώνα.
Έχετε να προτείνετε κάποια εναλλακτική λύση, πως τα που να στρέψω την κεραία μου, μήπως και καταφέρω να δω τίποτα.....

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας....

η ποιοτητα του σηματος στο καναλι 51 UHF απο Στυρα ειναι παραπανω απο αποδεκτη ειδικοτερα στην περιοχη του Σχοινια επισης ειναι μια χαρα ...Εξαιρεση φυσικα αποτελει η περιοχη συνεταιρισμου Δικαστικων Υπαλληλων ο οποιος ειναι σε "εσωτερικο " σημειο οποτε η ληψη απο ευβοια ειναι ενα θεμα

Σε εγκατασταση που εκανα εκει καταφερα και εβγαλα digea ΨΗΦΙΑΚΑ απο Υμηττο αλλα με κατευθευντικη κεραια και σχετικα μεγαλο υψος Επισης μπορεις να δοκιμασεις α στρεψεις την κεραια προς Παρνηθα και ληψη απο το καναλι 56 ( για την Ετ 1 τουλαχιστον )

Στον Συνεταιρισμο Δικαστικων Υπαλληλων μένω...
Προς ποια κατευθυνση πρεπει να στρεψω την κεραια μου (πχ ΒΑ, Β κλπ) γιατί δεν εχω οπτικη επαφη με την Παρνηθα...
Αν δεν τα καταφερω στειλε μου ΡΜ, μηπως και ερθεις να με φτιαξεις.....Μπας και δω επιτελους και κανα ψηφιακο...

δεν ειναι σιγουρο απλα εκει που δοκιμασαμε πετυχε .... αν κοιτας τον Υμμητο με το ματι σου η παρνηθα ειναι 45 -60 μοιρες δεξιοτερα ..περιπου ...δοκιμασε ...δεν χανεις κατι