Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Μεσα απο 2 πολυπλεκτες βγαινουν 6 καναλια HD κι οχι παραπανω (κι αυτα με ενα μικρο ζορι). Σε καμια περιπτωση παραπανω που να χτυπιουνται.

Γι' αυτό οι Γερμανοί μας δείχνουν το δρόμο του DVB-T2/HEVC:

40 κανάλια Full HD 1080p σε 6 πολυπλέκτες UHF

https://www.freenet.tv/
 
Γερμανικός χάρτης πομπών, συχνοτήτων και πολυπλεκτών DVB-T2/HEVC


Επειδή πολλά λέγονται τελευταία από διάφορους για το πόσα κανάλια χωράει ένας πολυπλέκτης, ρίξτε μια ματιά στον χάρτη πομπών, συχνοτήτων και πολυπλεκτών DVB-T2/HEVC που εκπέμπει η Media Broadcast στη Γερμανία.

http://www.freenet.tv/sendersuchlauf

Προσέξτε ιδιαίτερα πώς εκπέμπουν επτά (7) κανάλια Full HD 1080p σε έναν πολυπλέκτη UHF και καταλάβετε τι παραμύθια και σκοπιμότητες μας σερβίρουν κάποιοι στην Ελλάδα….

Programmgruppe 1
• RTL HD
• VOX HD
• RTL II HD
• Super RTL HD
• RTL Nitro HD
• n-tv HD
• Tele5 HD

Programmgruppe 2
• SAT.1 HD
• ProSieben HD
• Sixx HD
• SAT.1 Gold HD
• 7Maxx HD
• Kabel1 HD
• Sport1 HD

Programmgruppe 3
• N24 HD
• DMAX HD
• nickelodeon HD
• Eurosport HD
• Disney Channel
 
Μόνος σου το γράφεις, σε DVB-T2/HEVC. Εμείς χρησιμοποιούμε DVB-T και h.264 οπότε δεν έχει καμία σχέση η χωρητικότητα. Εάν αποφασιστεί να αλλάξει το πρότυπο μπορεί να χωράνε και 7. Προς στιγμή όμως με τίποτα.
 
Δεν μιλάμε για τώρα, μιλάμε για τότε που θα δοθεί το ψηφιακό μέρισμα 2 στις εταιρείες κινητής. Για τότε μιλούν και οι «ειδικοί». Και ποιος σου είπε
ότι το DVB-T/MPEG-4 θα το έχουμε μέχρι το …2030; Mήπως δεν έπρεπε να ξεφύγουμε καν από το DVB-T/MPEG-2 ή πολύ περισσότερο από την αναλογική τηλεόραση;
 
Εγώ δεν έχω πρόβλημα να πάρω έναν/δυο/τρείς HEVC δέκτες, επιπλέον, προσωπικά επικροτώ τη μετάβαση σε HEVC. Υπάρχει όμως κόσμος που αγόρασε για όλες του τις συσκευές δέκτες πριν 2-3 χρόνια και θα είναι άχρηστες, δεν μπορείς ανά 2 χρόνια να αλλάζεις τα πρότυπα. Το Ην.Βασίλειο που έκανε τη μετάβαση από DVB-T σε DVB-T2 την έκανε μετά από 10+ χρόνια.

Εμάς -ενώ το γνωρίζαμε- ήταν απολύτως λάθος το timeline της ψηφιακής μετάβασης. Στη δύση του DVB-T/MPEG4 πήγαμε και το χρησιμοποιήσαμε και μετά από 2 χρόνια πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή.
 
Οι «ειδικοί» που συγκεντρώθηκαν στη σύσκεψη του ΕΣΡ, θα μπορούσαν να εξετάσουν διάφορες τεχνικές λύσεις, όπως π.χ. η ταυτόχρονη (simulcast) εκπομπή καναλιών DVB-T και DVB-T2 σε διαφορετικούς πολυπλέκτες. Έτσι, και εισαγωγή της νέας τεχνολογίας θα είχαμε και μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής. Βλέπεις, όμως, υπάρχουν και οι σκοπιμότητες...

Τέλος, πέρα από τη δραματική πτώση τιμών που θα έχουν οι νέοι αποκωδικοποιητές – τηλεοράσεις μέσα στα επόμενα 3 -€“ 5 χρόνια (εφαρμογή του ψηφιακού μερίσματος 2), ίσως τα DVB-T2/HEVC να είναι τα τελευταία πρότυπα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη. Όταν έρθει το ψηφιακό μέρισμα 3 (2030 και κάτι) τα UHF θα ανήκουν αποκλειστικά σχεδόν στην κινητή τηλεφωνία και τηλεόραση θα βλέπουμε μέσω internet και δορυφόρου.
 
Ποιοι ειδικοί??Στο ΕΣΡ , οι μισοί είναι άνω των 65 και αν ήταν στο χέρι τους θα είχαμε αναλγική εκπομπή...
 
Αναφέρομαι στους ειδικούς που κλήθηκαν στη σύσκεψη του ΕΣΡ την περασμένη Δευτέρα. Αν θέλεις, ψάξε και θα βρεις ποιοι ήταν.
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Εγώ δεν έχω πρόβλημα να πάρω έναν/δυο/τρείς HEVC δέκτες, επιπλέον, προσωπικά επικροτώ τη μετάβαση σε HEVC. Υπάρχει όμως κόσμος που αγόρασε για όλες του τις συσκευές δέκτες πριν 2-3 χρόνια και θα είναι άχρηστες, δεν μπορείς ανά 2 χρόνια να αλλάζεις τα πρότυπα. Το Ην.Βασίλειο που έκανε τη μετάβαση από DVB-T σε DVB-T2 την έκανε μετά από 10+ χρόνια.

Εμάς -ενώ το γνωρίζαμε- ήταν απολύτως λάθος το timeline της ψηφιακής μετάβασης. Στη δύση του DVB-T/MPEG4 πήγαμε και το χρησιμοποιήσαμε και μετά από 2 χρόνια πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή.

Και εγω μαζι σου..
Πραγματικά δεν θα ειχα προβλημα να αλλαξω όχι μονο το πιο εύκολο που είναι ενας εξωτερικός αποκωδικοποιητής αλλα ολόκληρη τηλεόραση.
Αλλωστε δεν θα είναι η πρωτη φορα που θα εχω χωσει καλα χρήματα για απόκτηση τεχνολογίας.
Τωρα που το σκέφτομαι στην πραγματικότητα οι μονοι που εχουν επενδύσει σε νεες τεχνολογίες με αγορα νεων τηλεοράσεων τα τελευταία 15 χρονια είμαστε εμεις οι καταναλωτές που υπομονετικά περιμεναμε από τα κανάλια να αξιοποιήσουμε τις αγορες μας.

Συγκεκριμένα
Την πρωτη μου tv 16:9 την αγόρασα το 2000.
Την δευτερη την αγόρασα το 2004 εποχη που ειχε ξεκινήσει ηδη το HD σε άλλες χωρες
Το 2006 την πρωτη HD lcd 720 μαζι με προβολεα και το 2008 προβολέας και Tv 1080.
Καμια από αυτές δεν ειδε 16:9 καδρο ( σιγα την επιστήμη δηλαδη) εκτος από καποιες εκπομπες της ΕΡΤ3 ενώ φυσικα HD ουτε λεπτο.
Το 2011 αγορα νεας τηλεόρασης 65 αρα για να χορτάσει το ματι και γιατι η ελπιδα πεθαίνει τελευταία .
Αλλα 5 χρονια θλιβερής ποιότητας με το άθλιο τετραγωνο SD τους.
Σύνολο 16 χρόνια
Αυτοι ολο αυτό το διάστημα δεν εδωσαν φραγκο.
Συνεπώς να τις βάλουμε κατω να τις μετρήσουμε; ( τις επενδύσεις σε νεες τεχνολογίες εννοώ)

Και όχι φυσικα μονο εγω.
Ακομα και ο πιο ασχετος τα τελευταία δεκα χρονια προμηθευτικέ μια Lcd η plasma επειδή ηταν λεπτη και ηθελε να ξεφορτωθεί το παλιο του μπαουλο.
Τι εβλεπε όμως όλα αυτά τα χρονια;
Τραβηγμενα καδρα και ποιότητα εικόνας βιντεοκασέτας.
Σημερα αυτοι οι κύριοι σκίζονται για νεα πρότυπα εκπομπής.
Αληθεια τι θα τα κανουν;
Δεν τα δινουν καλυτερα στους γειτονες;
Γιατι αν είναι να μας φλομώσουν στην ιδια υψηλη ποιότητα όπως εκαναν όλα αυτά τα χρονια τοτε καλυτερα να πανε στα χερια των γειτόνων οι επιπλεον συχνότητες.
Τουλαχιστον αυτοι θα τις αξιοποιήσουν.

Σε καποια σελιδα νομίζω σε αυτό το φορουμ διάβασα από καποιο μελος πως με το hevc που θα ερει ( όποτε ερθει και αν έρθει) εκτος από τα περισσότερα καναλια θα υπαρχει η δυνατότητα να βγαλουν εικονα 4Κ.
Μετα διαβασα πως ο Αντ1 μολις πριν λιγες μερες βγηκε με flag 16:9 αλλα μονο στο λεκανοπέδιο αττικής ( 16 χρονια μετα την πρώτη μου αγορα τηλεόρασης 16:9 ) και φυσιικα σε SD.
Οι δυο τελευταίες προτάσεις περιγράφουν με γλαφυρό τροπο ένα παράλληλο σύμπαν που φυσικα στο πρωτο δεν κατοικούμε.

Τωρα σκίζονται για το τρενο που παει να φυγει .
Ραγίζει η καρδιά μου…
Για τις νεες τεχνολογίες που και καλα θα τους δώσουν τη δυνατότητα να προβαλουν υψηλής ποιότητα υλικό.
Βουρκωνω…

Σκοπιμότητες και παλι σκοπιμότητες
Να πάρουμε τσαμπα αδειουλα να συνεχίσουμε να μην δινουμε φραγκο να στριμώξουμε 5-6 καναλακια σε μια συχνότητα ώστε να μας έρχεται φθηνότερα και ασε τον κοσμο να αγοράζει από πέρσι νεες τηλεοράσεις Oled 4Κ για να βλεπει δοκιμαστικές εκπομπές 1080 ενός καναλιού ( μιλω για το Star) και λίγων ωρων πρόγραμμα από Σκαι και Μακεδονια.
Δεν την μπορω τοση ποιότητα…

Πνίγομαι.

eZd2ZLa3.jpg
 
Αναφέρομαι στους ειδικούς που κλήθηκαν στη σύσκεψη του ΕΣΡ την περασμένη Δευτέρα. Αν θέλεις, ψάξε και θα βρεις ποιοι ήταν.

Ρητορικα´το είπα.
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

εκπομπή καναλιών DVB-T και DVB-T2 σε διαφορετικούς πολυπλέκτες.
Αν με αριθμητική α-λα Digea βάλεις όσα κανάλια σε βολεύουν σε κάθε συχνότητα DVB-T και στείλεις την ποιότητα ακόμη χαμηλότερα από τα τάρταρα που την έχουν πάει ως σήμερα, φυσικά κάνεις ότι θέλεις και αναπολείς την ποιότητα εικόνας που είχες επί αναλογικής εποχής.
Δεν περισσεύουν πολυπλέκτες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επαρκούν καν.

Είναι αδιανόητο μια υποανάπτυκτη χώρα να αλλάζει τηλεοπτικό σύστημα σε 2-3 χρόνια, όταν πλούσιες χώρες όπως η Αγγλία κάνουν 10+. Να πούμε και την Αυστραλία που φαίνεται ότι διατηρεί το DVB-T και μάλλον δεν σκέφτεται να το αλλάξει σύντομα.
Ας μιμηθούμε τις κορυφαίες ανεπτυγμένες χώρες, καλό θα είναι. Αλλά πρώτα στα κυριότερα θέματα, όχι επιλεκτικά. Κι όταν θα μας αξίζουν και τα άλλα, δεν θα έχει κανείς αντίρρηση.


Προσέξτε ιδιαίτερα πώς εκπέμπουν επτά (7) κανάλια Full HD 1080p σε έναν πολυπλέκτη UHF και καταλάβετε τι παραμύθια και σκοπιμότητες μας σερβίρουν κάποιοι στην Ελλάδα….
Η Digea ίσως νομίζει ότι αυτά γίνονται τσάμπα ή θα την πληρώνουν κι όλας -όπως συνηθίζει ως τώρα-, γι' αυτό να παρουσιάζει έτσι απλά το DVB-T2 των ανεπτυγμένων χωρών λες και είναι τσάμπα. Ας μας δώσουν μια κοστολόγηση και -κυρίως- ποιός θα το ξαναπληρώσει.
Ουδείς αρνήθηκε ότι το Τ2 χωράει πολλά κανάλια. Απλώς η Digea σερβίρει ότι την συμφέρει.
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Είναι απαράδεκτο, μετά από λίγο καιρό από τη πλήρη μετάβαση από αναλογική σε ψηφιακή τηλεόραση, υιοθετώντας τη τεχνολογία DVB-T/h.264 να μιλούν για μετάβαση σε νεότερη τεχνολογία. Μόνο και μόνο για να αδειοδοτηθούν περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί και για να αναγκαστεί ο κόσμος να αγοράσει ξανά νέες συσκευές, κερδίζοντας οι εισαγωγείς.
 
Εγώ πιστεύω πάντως ότι ο περισσότερος κόσμος, αν είχε δυνατότητα επιλογής, θα προτιμούσε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό καναλιών. Και ας έμεναν και σε SD.
 
Εγώ πάλι νομίζω, ότι ο κόσμος προτιμάει λίγα και καλά, παρά πολλά και γεμάτα "σκουπίδια", όπως συμβαίνει τώρα.
 
Εγώ, πάλι, δεν μπορώ να διανοηθώ κάποιο από τα (καλώς ή κακώς) υπάρχοντα ιδιωτικά κανάλια στα UHF να κλείσει για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες και τα επιχειρηματικά σχέδια του ιδιοκτήτη του.

Αντίθετα, μακάρι να «ανοίξουν» κι άλλα κανάλια, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός ιδεών και απόψεων και να βρίσκει δουλειά περισσότερος κόσμος.
 
Aυτο το "λίγα και καλά" δεν αποδεικνύεται πουθενά ούτε ζητήθηκε ποτέ από κάποιους κι αν υπήρχε μια ελπίδα παλιότερα οτι λιγα σημαίνει και καλά, στον ακυρωμενο διαγωνισμό ούτε υποχρέωση ελάχιστου bitrate μπήκε, ούτε για native HD πρόγραμμα και στο μεσοδιάστημα από την ανακήρυξη υπερθεματιστών μέχρι τελικά την ακύρωση έγιναν αρκετά βήματα πίσω από πλευράς κράτους όσον αφορά τις ποιοτικές υποχρεώσεις (ακόμα και για το απλό upscaled HD δόθηκε παράταση επιπλέον 6 μηνών από την στιγμή της πρώτης εκπομπής με άδεια).

Απλά θα μείνουν λίγα αν ακολουθηθεί η γραμμή Παππά και το "καλά" επαφείεται στην καλή θέληση των ολίγων που θα απομείνουν. Είναι απόλυτα λογικό κι εκείνοι να πατήσουν πάνω στις υποχρεώσεις τους ενώ αφου θα είναι λίγοι θα μπορουν ευκολότερα να συντονίσουν μεταξύ τους τα οικονομικά ανοίγματά τους προκειμένου να έχουν περισσοτερα καθαρά κέρδη και λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Γενικά δεν πιστευω ότι το λιγότεροι σημαίνει και καλύτεροι (καλύτεροι από ότι αν ήταν π.χ 8 -9) περισσοτερο ελεγχομενοι και διαπλεκόμενοι σημαίνει και περισσοτερο συντονισμενοι μεταξύ τους.
 
Last edited:
Εγώ, πάλι, δεν μπορώ να διανοηθώ κάποιο από τα (καλώς ή κακώς) υπάρχοντα ιδιωτικά κανάλια στα UHF να κλείσει για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες και τα επιχειρηματικά σχέδια του ιδιοκτήτη του.

Αντίθετα, μακάρι να «ανοίξουν» κι άλλα κανάλια, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός ιδεών και απόψεων και να βρίσκει δουλειά περισσότερος κόσμος.


με την σημερινη κατασταση στα καναλια και στο προγραμμα που μεταδιδουν ποιος ειναι ο πλουραρισμος το να δειχνουν τελεμαρκετινκ? ή να κανουν μια πολιτικη εκπομπη και εκει αναλογα τα γουστα του ιδιοκτητη ποτε να κτυπαει και ποτε να επαινει για να εχει οικονομικα οφελη απο την διαφημιστικη πιτα? γιατι αυτο γινετε στα καναλια.
 
Τα κανάλια σήμερα είναι φουλ σε επαναλήψεις...δείτε την μεσημεριανή και απογευματινή ζώνη του αντ1...
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Εγώ, πάλι, δεν μπορώ να διανοηθώ κάποιο από τα (καλώς ή κακώς) υπάρχοντα ιδιωτικά κανάλια στα UHF να κλείσει για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες και τα επιχειρηματικά σχέδια του ιδιοκτήτη του.

Αντίθετα, μακάρι να «ανοίξουν» κι άλλα κανάλια, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός ιδεών και απόψεων και να βρίσκει δουλειά περισσότερος κόσμος.
Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν μια άδεια. Και άδειες «δώσε και σ'εμένα μπάρμπα», δηλαδή που παίρνουν όλοι όσοι ζητάνε, δεν είναι άδειες. Κάποιοι επαγγελματίες εκεί έξω, που δεν είχαν κόμματα να βάλουν πλάτη, πλήρωσαν πολλά λεφτά για να πάρουν μια άδεια και να βγάλουν το ψωμί τους. Τα κανάλια ούτε πλήρωσαν, ούτε πληρώνουν. Ένα «αν δεν πάρω και εγώ άδεια και μάλιστα τσάμπα, το κλείνω». Με τις πλάτες κι άλλων καναλαρχών, κομμάτων, εφημερίδων κτλ φυσικά.

Πλουραλισμός είναι συνταγματική υποχρέωση του κάθε καναλιού. Ούτε αυτό τηρούν, ούτε και τίποτα φυσικά. Την άποψη του καναλάρχη τους στηρίζουν.

Τόσα τηλεμάρκετινγκ και «βρες την λέξη» αντικατέστησαν εκπομπές ακόμη σε κάθε κανάλι. Ούτε αυτοί τώρα δεν τα βγάζουν πέρα.
Με τέτοια ποιότητα εικόνας και προγράμματος, δεν μπορεί να έχουν τηλεθέαση, οπότε δεν μπορούν να υπάρχουν και δουλειές. Σαν να λέμε, ας ανοίξουμε περισσότερες επιχειρήσεις που θα πασχίζουν να μισοεπιβιώσουν, για να έχουμε δουλειές.
Είδαμε και το Mega με τα φέσια του.
Θυμόμαστε και το Άλτερ.
 
Το απόλυτο μελλοντικό πλουραλιστικό κανάλι της Ελλάδας: Χωρίς τηλεμάρκετινκ, χωρίς επαναλήψεις, χωρίς οικονομικά συμφέροντα του ιδιοκτήτη του, χωρίς ανάγκη για άδεια, χωρίς περίπτωση να κλείσει ποτέ και με 100 % τηλεθέαση. Αναρωτιέμαι αν θα λέγεται ... ΕΡΤ.

https://www.youtube.com/watch?v=w7J2Nnl7Ano