Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Θέλω να δω τι θα λέει ο κύριος Παππάς, όταν οι πολλοί (ή ελάχιστοι) εργαζόμενοι ενός οποιουδήποτε ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού μείνουν άνεργοι (σε εποχή που η ανεργία καλπάζει), επειδή ο σταθμός αυτός δεν θα έχει πάρει άδεια…

Θέλω, να δω τι θα κάνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι όταν γνωρίζουν (ή θα πληροφορηθούν στη συνέχεια) ότι η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει και στον τηλεοπτικό σταθμό τους να εκπέμπει στα UHF. Απλά, το κράτος τους «έκοψε» γιατί ο σταθμός δεν πέτυχε σε διαγωνισμό αδειοδότησης τύπου «Big Brother - Survivor».
Είπαμε:
Όπως δεν γίνεται στα υπόλοιπα είδη επιχειρήσεων που πρέπει να βγάλεις άδεια, την οποία χρυσοπληρώνεις και για την οποία δεν μπορώ να πω «δώστε μου τσάμπα την άδεια αλλιώς το κλείνω/ρίχνω μαύρο».
Αλλά μιλάμε καναλάρχες, όλα γίνονται γι' αυτούς, 27 χρόνια τώρα.


Δεν πειράζει αν πολλοί άλλοι μένουν άνεργοι και κλείνουν ή πληρώνουμε τα σπασμένα άλλων επειδή αυτοί οι άλλοι μπορούν να εκβιάζουν το κράτος για μην πληρώνουν.
Η παρανομία και η ασυδοσία δεν έχει δικαιολογία ούτε υποστήριξη σε πολιτισμένες χώρες. Τα πληρώνουμε άλλοι αντί όσων φταίνε.
 
ΕΣΡ: Επτά (7) οι τηλεοπτικές άδειες

Διαβάστε το αντίγραφο Γνώμης που διατύπωσε η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

http://www.protothema.gr/files/1/2017/07/06/v/1499353424318836.pdf
 
Πώς ψήφισαν τα μέλη του ΕΣΡ

Υπέρ των 6 αδειών τάχθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι: Μορώνης, Καραποστόλης, Κιάος, Πλειος.

Υπέρ των 9 αδειών οι Σαρειδάκης (πρώην ευρωβουλευτής 3 φορές με τη ΝΔ) , Διαμαντάκου, Μήτρου και Παπαδοπούλου.

Για 7 άδειες μίλησε ο πρόεεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος. Μπρος στο αδιέξοδο που έτεινε να δημιουργηθεί εκ νέου, επήλθε ο συμβιβασμός για τις 7 άδειες.

http://www.typologies.gr/symfoni-ke-i-kyvernisi-gia-tis-7-adies-pos-psifisan-ta-meli-tou-esr/
 
Με τα συστήματα DVB-T/MPEG-4, οι 4 πανελλαδικοί πολυπλέκτες της Digea μπορούν να φιλοξενήσουν 12 κανάλια σε ταυτόχρονη μετάδοση SD και HD. Επομένως, το ΕΣΡ μπορεί και πρέπει να ανακοινώσει άμεσα + 5 θεματικές άδειες
 
Αν θυμάμαι καλά, οι συμμετέχοντες ήταν 7 (συν τον Καλογρίτσα που στην πορεία βγήκαν άλλα): ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR, Μαρινάκης, Σαββίδης και μια κυπριακή εταιρεία. Σύμπτωση; Δεν έχει σημασία πια. Τώρα ο Παππάς ζητάει άμεσα διαγωνισμό. Για ποιο λόγο; Υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι; Γιατί δεν ανακοινώνουν στους υποψηφίους κατευθείαν το τίμημα να συντομεύεται η διαδικασία της αδειοδότησης;
 
Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Γιατί δεν ανακοινώνουν στους υποψηφίους κατευθείαν το τίμημα να συντομεύεται η διαδικασία της αδειοδότησης;

Μα τι λες τώρα; Να χάσουμε το super reality TV show "Big brother survivor" στη Γ. Γ. Ενημέρωσης; :award:
 
Αν θυμάμαι καλά, οι συμμετέχοντες ήταν 7 (συν τον Καλογρίτσα που στην πορεία βγήκαν άλλα): ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR, Μαρινάκης, Σαββίδης και μια κυπριακή εταιρεία. Σύμπτωση; Δεν έχει σημασία πια. Τώρα ο Παππάς ζητάει άμεσα διαγωνισμό. Για ποιο λόγο; Υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι; Γιατί δεν ανακοινώνουν στους υποψηφίους κατευθείαν το τίμημα να συντομεύεται η διαδικασία της αδειοδότησης;

Έτσι που τους βόλεψε το ΕΣΡ ο διαγωνισμός δεν συμφέρει.
Είναι ικανοί να προσφέρουν 1000 για κάθε άδεια και μετα να γελάνε .
Σίγουρα θα ήταν καλύτερα θα δώσουν κατευθείαν ένα τίμημα .
Αυτό καλό θα ήταν να φτάνει το πόσο που δόθηκε την πρώτη φορά αλλά δεν το βλέπω.
Άσε που μπορεί να το βγαλουν και αυτό αντισυνταγματικό
 
Στην Κύπρο δίνουν ενα εφαπαξ ποσο για ετησια αδεια είτε νέος είσαι είτε παλιός, ειναι κάπου 58.000 ευρω την ίδια ώρα που το ετησιο νοικιασμα χωρου σε πομπούς στον πάροχο δικτύου της Κυπρου ειναι περιπου 180.000 . Αν πουμε ότι η Ελλάδα ειναι δεκαπλάσια (χοντρικά) σαν πληθυσμός από την Κυπρο κι εμείς ζητάμε δεκαετείς αδειες, τότε η αναλογία στην Ελλάδα ειναι ~6 εκατ/άδεια για δέκα χρόνια. Σε τετοιες αναλογίες παιζεται και στην υπολοιπη ευρώπη το τίμημα ανάλογα με τον πληθυσμό. Εδω με τον ακυρωμενο διαγωνισμό το τιμημα ξεκινησε από τιμή εκκινησης 3.500.000 και εφτασε σε Μ.Ο. 60 εκατ. ανα άδεια λόγω του περιορισμου του αριθμού όπου ο άλλος έπαιζε την ύπαρξή του σαν σταθμός και το θέμα ξέφυγε από τη λογική τιμή της πραγματικής αξίας μιας άδειας.

Το σημαντικό σε ένα στανταρ ποσο ακόμα κι αν είναι μεγάλο και γι αυτο το υποστηρίζω είναι ότι μπορει κι ένας μικρός επιχειρηματίας να μαζέψει από εδω κι από εκεί το ποσο ή να κάνει συνεργασίες, να πάει να το καταθέσει και να πάρει την άδεια. Αν μπει στη διαδικασία πλειστηριασμού όμως θα τον φάνε οι λύκοι γιατί πάντα το πουγγί του θα ειναι μικρότερο.

Λογικά το ποσό εδω αφού μιλάμε πλέον για δημοπρασία θα ξεκινά από σεβαστό ποσό θα ειναι κάποια εκατομμύρια, αν κρίνουμε ότι ήταν 3,5 εκατ. στον ακυρωμένο. Όπως είχε ειπωθεί όμως και τότε αν βρεθουν μονο 7 με τα τυπικά δικαιολογητικά και εντάξει φορολογικά-ασφαλιστικά κλπ εγγυητικες, τότε παιρνουν όλοι από μια άδεια χωρίς δημοπρασία πληρώνοντας την τιμή εκκινησης. Το ΕΣΡ θα αποφασίσει την άλλη εβδομαδα για την τιμή εκκινησης.
 
Στην Κύπρο δίνουν ενα εφαπαξ ποσο για ετησια αδεια είτε νέος είσαι είτε παλιός, ειναι κάπου 58.000 ευρω την ίδια ώρα που το ετησιο νοικιασμα χωρου σε πομπούς στον πάροχο δικτύου της Κυπρου ειναι περιπου 180.000 . Αν πουμε ότι η Ελλάδα ειναι δεκαπλάσια (χοντρικά) σαν πληθυσμός από την Κυπρο κι εμείς ζητάμε δεκαετείς αδειες, τότε η αναλογία στην Ελλάδα ειναι ~6 εκατ/άδεια για δέκα χρόνια. Σε τετοιες αναλογίες παιζεται και στην υπολοιπη ευρώπη το τίμημα ανάλογα με τον πληθυσμό.

Περιέγραψες ακριβώς ό,τι γίνεται στις κανονικές ευρωπαίκές χώρες, όπου οι καναλάρχες παίρνουν άδειες λειτουργίας, πληρώνουν ένα εύλογο πάγιο ποσό ανάλογα με το είδος της άδειάς τους και φυσικά επενδύουν τα χρήματά τους στο ακριβό σπορ που λέγεται ηλεκτρονικά media. Στην Ελλάδα, κάποιοι εννοούν την χορήγηση αδειών, ως εμφάνιση του "Ρομπέν των Δασών" που θα ξευτιλίσει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες (βλέπε εγκλεισμό survivor στη Γ.Γ.) και θα προσπαθήσει να τους τα "αρπάξει" όπως μπορεί, βάζοντας και κανένα "λαγό"...
 
Με τα συστήματα DVB-T/MPEG-4, οι 4 πανελλαδικοί πολυπλέκτες της Digea μπορούν να φιλοξενήσουν 12 κανάλια σε ταυτόχρονη μετάδοση SD και HD. Επομένως, το ΕΣΡ μπορεί και πρέπει να ανακοινώσει άμεσα + 5 θεματικές άδειες

Πολύ ωραία, μπορείς να μας αναλύσεις -τεχνικά- πως χωράνε 24 μεταδόσεις λοιπόν εκ των οποίων οι 12 σε HD;

EBU: 2,5 Mbps για τα SD, 7Μbps για τα HD.

Ένα hint, χρειαζόμαστε 30 και 84 Mbps -σύνολο 114- για SD και HD αντιστοίχως κατ ελάχιστον -μόνο για video- και μπορούμε να έχουμε σκάρτα 95Mbps στις 4 συχνότητες.

Edit: Και φυσικά τι θα κάνουμε στο ψηφιακό μέρισμα 2, που θα υπάρχουν 2 πολυπλέκτες γιατί δεν θα πούμε στα μισά να κλείσουν.
 
Last edited:
Last edited:
Τα στάνταρ της EBU για το bitrate δεν ειναι δεσμευτικά και αφορουν σταθερό bitrate. Στην πραγματικότητα σημερα παίζουν με επιτυχία εκατοντάδες HD σε όλο τον κοσμο με 6 Mbps -και λιγοτερο- με στατιστική πολυπλεξία εχοντας καλό πρωτογενές υλικό. Τα SD με αυτή την παραδοχή μπορουν να βγουν και με καλή εικόνα σε 2 Mbps αλλά και να μη μας διαφευγει: α) ότι θα ειναι ταυτοχρονες μεταδοσεις με HD (άρα καλό ποιοτικά υλικό εισόδου), β) ότι θα αφορουν ενα πολύ μικρό τμήμα πληθυσμού (οι άλλοι θα τα σβήσουμε) και γ) ειναι τεχνολογία υπό απόσυρση, οπότε δεν πρέπει να μας ενοχλεί ή να μας φοβίζει να είναι κάπως μικρότερο το Bitrate από σήμερα. Και σε καμία περίπτωση στο νέο HD τηλεοπτικό τοπίο που πάει να φτιαχτεί δεν θα πρέπει να βάλουμε τα SD στην ίδια μοιρα με τα HD. Το πιο σημαντικό πάντως, ασχετα με το τι λεμε εμείς, είναι ότι ο πάροχος δικτύου δεσμευεται να τα βγαλει ικανοποιητικά όλα και η ΕΕΤΤ εχει πει το ίδιο και το ΕΣΡ το εχει αποδεχτεί. Μπορει να υπάρχει ερωτηματικό, αλλά αντίστοιχα υπήρχε και όταν η ΕΡΤ καταφερε να βάλει τοσα κανάλια και ραδιόφωνα στην δική της πολυπλεξία κανείς δεν το περίμενε να τα βγάλει όλα και μπράβο της που τα κατάφερε.

Επίσης δεν μπορει κάποιος (θα κινδυνευει η χώρα με ποινή ή να ακυρωθει ο διαγωνισμός) να δώσει λιγοτερες άδειες τώρα επικαλούμενος ότι σε 4 χρονια θα μειωθουν οι συχνοτητες -και μάλιστα πόσο δεν το ξέρουμε ακόμα. Είναι υποχρέωση να καλύψεις ολους τους διαθέσιμους χώρους φάσματος που εχεις. Μεχρι το 2021-22 εξαλλου που θα δοθουν οι συχνοτητες στην κινητή υπάρχει αρκετός χρόνος να προετοιμαστεί ο κόσμος για ένα άλλο συστημα εκπομπής και λήψης , οπότε σε λιγοτερες συχνοτητες θα εκπέμπουν οι ίδιοι και περισσοτεροι και καλύτεροι αφού με ένα άλλο συστημα την νέα δεκαετία ίσως δουμε και 4Κ κανάλι (λέμε τώρα, πλάκα κάνουμε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κι όλας..) γιατί τότε τα 4Κ θα γεμίζουν τις συχνοτητες σε όλη την Ευρώπη..

Στην Ελλάδα γενικά φοβόμαστε το καινουργιο το ξορκίζουμε σαν δαίμονα και ψάχνουμε δικαιολογίες για να μην έρθει, όμως ο τηλεθεατής αν ξερει από τώρα τι πρέπει να πάρει σε αποκωδικοποιητή σε 4 χρονια δεν θα αντιδράσει αρνητικα αφού η αντιπαροχή που του δίνεις (περισσοτερα και καλύτερα κανάλια) ειναι καλή για το 20ευρο του DVTbox, άσε που μπορει ως τότε να είναι και 10ευρο. Γι αυτό και υποστηριζω να ερθει το DVB-T2/HEVC σαν την πλέον συγχρονη τεχνολογία, για την "επόμενη μέρα".
 
Πότε θα καταφέρει η ΕΡΤ να εκπέμπει τουλάχιστον τον πρώτο πολυπλέκτη της (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, Βουλή, ΕΡΤ HD) με δικούς της πομπούς και από τα 156 κέντρα εκπομπής του χάρτη συχνοτήτων;

Νομίζω ότι πρέπει πλέον η ΕΕΤΤ να θέσει μια εύλογη χρονική προθεσμία στην ΕΡΤ ώστε να ολοκληρώσει το δίκτυό της και στα 156 κέντρα, τουλάχιστον για τον πρώτο πολυπλέκτη.

Αν η ΕΡΤ δεν τα καταφέρει μέσα στην προθεσμία αυτή, η ΕΕΤΤ πρέπει να δώσει στην Digea το δικαίωμα να εκπέμπει τον πολυπλέκτη της ΕΡΤ μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ, σε κάθε κέντρο εκπομπής που η ΕΡΤ εξακολουθεί να μην έχει αυτόνομη παρουσία.

O τέταρτος πολυπλέκτης της Digea προορίζεται για εκπομπή ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε (όσο κι αν δεν το βλέπει ο κ. Παππάς) ότι ο πολυπλέκτης αυτός θα μπορούσε να φιλοξενεί 3 θεματικά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας σε ταυτόχρονη εκπομπή SD και HD…
 
Οι φίλοι της Digea φρόντισαν η ΕΡΤ να της πληρώνει για εκπομπή αντί να πάρει δικούς της πομπούς, χρόνια τώρα, και έχει ξαναναφερθεί σε αυτό το νήμα, το γνωρίζεις.

3 σε HD και SD; Μπορείς να το στηρίξεις με υπολογισμούς;
Ακόμη κι αν έβγαιναν οι υπολογισμοί, δεν είπαν 6 κανάλια, είπαν 7.


Περιέγραψες ακριβώς ό,τι γίνεται στις κανονικές ευρωπαίκές χώρες, όπου οι καναλάρχες παίρνουν άδειες λειτουργίας, πληρώνουν ένα εύλογο πάγιο ποσό ανάλογα με το είδος της άδειάς τους και φυσικά επενδύουν τα χρήματά τους στο ακριβό σπορ που λέγεται ηλεκτρονικά media. Στην Ελλάδα, κάποιοι εννοούν την χορήγηση αδειών, ως εμφάνιση του "Ρομπέν των Δασών" που θα ξευτιλίσει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες (βλέπε εγκλεισμό survivor στη Γ.Γ.) και θα προσπαθήσει να τους τα "αρπάξει" όπως μπορεί, βάζοντας και κανένα "λαγό"...
Στις ευρωπαϊκές χώρες, δεν παίρνει άδεια οποιοσδήποτε την ζητήσει. Στην Ελλάδα δεν δίνουμε καν άδειες, 27 χρόνια τώρα. Πάρε κόσμε είμαστε, αφού είναι Large οι πολιτικοί με τις δικές μας τσέπες.
Το επίπεδο κάποιων επιχειρηματιών, βάσει της «καθαρότητάς» τους, νομίζω είναι για τα σίδερα. Βεβαίως, οι ίδιοι δεν έκαναν θέμα τις συνθήκες, αλλά υπάρχουν πολλοί προστάτες τους που το κάνουν.
Για λαγούς, κάπως έτσι έτρεξαν στους φίλους τους για βοήθεια, που τόσα χρόνια τους κρατούσαν χωρίς άδεια αλλά με άλλα ανταλλάγματα, όταν ήρθε η ώρα να πρέπει να πληρώσουν άδεια.


Πολύ ωραία, μπορείς να μας αναλύσεις -τεχνικά- πως χωράνε 24 μεταδόσεις λοιπόν εκ των οποίων οι 12 σε HD;

EBU: 2,5 Mbps για τα SD, 7Μbps για τα HD.

Ένα hint, χρειαζόμαστε 30 και 84 Mbps -σύνολο 114- για SD και HD αντιστοίχως κατ ελάχιστον -μόνο για video- και μπορούμε να έχουμε σκάρτα 95Mbps στις 4 συχνότητες.

Edit: Και φυσικά τι θα κάνουμε στο ψηφιακό μέρισμα 2, που θα υπάρχουν 2 πολυπλέκτες γιατί δεν θα πούμε στα μισά να κλείσουν.
Όπως τα λες. Και είσαι και large με τα 95, αφού στα 17Mbps ανά συχνότητα εκπέμπει η Digea, δηλαδή 68.
Η ΕΡΤ αν ήταν, που το έχει τραβηγμένο από τα μαλλιά στα 20Mbps, θα ήταν στα 80.
Απλώς, δεν χωράνε.
 
Last edited:
Για τις απορίες σου απευθύνσου στην Digea που είναι ο αδειούχος πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών.

https://www.digea.gr/project_images/Files/Deltia Typou/Δελτίο Τύπου Digea 23_5_17.pdf

Για την μετά το ψηφιακό μέρισμα 2 εποχή, τα "σημάδια" στον ορίζοντα λένε DVB-T2/HEVC...

Προφανώς και μου κάνεις πλάκα, έτσι; Γράφεις στο συγκεκριμένο θέμα ξανά και ξανά για το θέμα του αριθμού των αδειών, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν με τίποτα και μου λες απευθύνσου στη Digea; Και εγώ μπορώ να αναφέρω την πολιτική μου άποψη που μπορεί να είναι υπέρ 50 καναλιών αλλά εδώ μέσα κάνουμε τεχνική συζήτηση κατά βάση, εάν δεν το τεκμηριώσω τεχνικά με τις υπάρχουσες συνθήκες και όχι εάν γυρίσουμε τη γη ανάποδα, γράφω αερολογίες.

Τα στάνταρ της EBU για το bitrate δεν ειναι δεσμευτικά και αφορουν σταθερό bitrate. Στην πραγματικότητα σημερα παίζουν με επιτυχία εκατοντάδες HD σε όλο τον κοσμο με 6 Mbps -και λιγοτερο- με στατιστική πολυπλεξία εχοντας καλό πρωτογενές υλικό. Τα SD με αυτή την παραδοχή μπορουν να βγουν και με καλή εικόνα σε 2 Mbps αλλά και να μη μας διαφευγει: α) ότι θα ειναι ταυτοχρονες μεταδοσεις με HD (άρα καλό ποιοτικά υλικό εισόδου), β) ότι θα αφορουν ενα πολύ μικρό τμήμα πληθυσμού (οι άλλοι θα τα σβήσουμε) και γ) ειναι τεχνολογία υπό απόσυρση, οπότε δεν πρέπει να μας ενοχλεί ή να μας φοβίζει να είναι κάπως μικρότερο το Bitrate από σήμερα. Και σε καμία περίπτωση στο νέο HD τηλεοπτικό τοπίο που πάει να φτιαχτεί δεν θα πρέπει να βάλουμε τα SD στην ίδια μοιρα με τα HD. Το πιο σημαντικό πάντως, ασχετα με το τι λεμε εμείς, είναι ότι ο πάροχος δικτύου δεσμευεται να τα βγαλει ικανοποιητικά όλα και η ΕΕΤΤ εχει πει το ίδιο και το ΕΣΡ το εχει αποδεχτεί. Μπορει να υπάρχει ερωτηματικό, αλλά αντίστοιχα υπήρχε και όταν η ΕΡΤ καταφερε να βάλει τοσα κανάλια και ραδιόφωνα στην δική της πολυπλεξία κανείς δεν το περίμενε να τα βγάλει όλα και μπράβο της που τα κατάφερε.

Επίσης δεν μπορει κάποιος (θα κινδυνευει η χώρα με ποινή ή να ακυρωθει ο διαγωνισμός) να δώσει λιγοτερες άδειες τώρα επικαλούμενος ότι σε 4 χρονια θα μειωθουν οι συχνοτητες -και μάλιστα πόσο δεν το ξέρουμε ακόμα. Είναι υποχρέωση να καλύψεις ολους τους διαθέσιμους χώρους φάσματος που εχεις. Μεχρι το 2021-22 εξαλλου που θα δοθουν οι συχνοτητες στην κινητή υπάρχει αρκετός χρόνος να προετοιμαστεί ο κόσμος για ένα άλλο συστημα εκπομπής και λήψης , οπότε σε λιγοτερες συχνοτητες θα εκπέμπουν οι ίδιοι και περισσοτεροι και καλύτεροι αφού με ένα άλλο συστημα την νέα δεκαετία ίσως δουμε και 4Κ κανάλι (λέμε τώρα, πλάκα κάνουμε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κι όλας..) γιατί τότε τα 4Κ θα γεμίζουν τις συχνοτητες σε όλη την Ευρώπη..

Στην Ελλάδα γενικά φοβόμαστε το καινουργιο το ξορκίζουμε σαν δαίμονα και ψάχνουμε δικαιολογίες για να μην έρθει, όμως ο τηλεθεατής αν ξερει από τώρα τι πρέπει να πάρει σε αποκωδικοποιητή σε 4 χρονια δεν θα αντιδράσει αρνητικα αφού η αντιπαροχή που του δίνεις (περισσοτερα και καλύτερα κανάλια) ειναι καλή για το 20ευρο του DVTbox, άσε που μπορει ως τότε να είναι και 10ευρο. Γι αυτό και υποστηριζω να ερθει το DVB-T2/HEVC σαν την πλέον συγχρονη τεχνολογία, για την "επόμενη μέρα".

Δυστυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι. Το πρωτογενές υλικό έχει πολύ μεγάλη σημασία αλλά μπορείς να δείς και μεταδόσεις της ΕΡΤ σε Champions League -όντας state of the art μεταδόσεις- που ακόμη και τα 10Mbps είναι οριακά, ειδικά σε απαιτητικές σκηνές. Επί παραδείγματι σε μια αθλητική μετάδοση ή όποιο άλλο live γεγονός με γρήγορες σκηνές που χρησιμοποιείς live encoders οι οποίοι είναι αρκετά λιιγότερο αποδοτικοί από ότι άλλο, χρειάζεσαι 10-12+ Mbps για 1080i50. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αποδοτικότητα του encoder σε realtime που βγάζεις τη μετάδοση. Υπό προυποθέσεις, ναι, μπορεί τα 6Mbps να είναι υποφερτά αλλά σε καμία περίπτωση επαρκή.

Δυστυχώς και στα 14 -7 SD, 7 HD- κανάλια υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας. Εάν αυξήσεις το QAM και μειώσεις το Guard Interval που θα πάρεις 20-22Mbps ιδανικά θα πέσει κατά πολύ η ισχύς εκπομπής. Αλλά και πάλι, χρειάζεσαι 65Mbps σε αυτή τη περίπτωση κατ ελάχιστο με χαμηλή ποιότητα στα SD μόνο video. Κάνεις σήμερα μια μελέτη, δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για AC3; Για interactive services;

Προσωπικά δεν δαιμονοποιώ το DVB-T2, ισα ίσα, απλά εάν κάνεις σήμερα μετάβαση θα πας αναγκαστικά σε DVB-T2 - HEVC. Δέκτες με κάτω από 50-60 ευρώ εγώ δεν μπορώ να βρω. Απλά μην πέρνετε δείγμα από εδώ μέσα, οι περισσότεροι ως enthusiasts έχουμε νέες τηλεοράσεις, δέκτες που ήδη υποστηρίζουν τα παραπάνω πρότυπα. Ωστόσο υπήρξε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είχε πρόβλημα να προμηθευτεί και τους πάμφθηνους δέκτες -κινεζιές- του 10-15ευρου πόσο μάλλον να αγοράσουν άλλους πολλαπλάσιας αξίας.
 
Εσείς που γράφετε αυτά εδώ γνωρίζετε πόσο είναι το bitrate στην επίγεια ψηφιακή της Ισπανίας?

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Προφανώς και μου κάνεις πλάκα, έτσι; Γράφεις στο συγκεκριμένο θέμα ξανά και ξανά για το θέμα του αριθμού των αδειών, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν με τίποτα και μου λες απευθύνσου στη Digea;

Αν αμφισβητείς τα επίσημα κατατεθιμένα τεχνικά στοιχεία του αδειούχου παρόχου δικτύου στο ΕΣΡ, είναι δικό σου θέμα...
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Πότε θα καταφέρει η ΕΡΤ να εκπέμπει τουλάχιστον τον πρώτο πολυπλέκτη της (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, Βουλή, ΕΡΤ HD) με δικούς της πομπούς και από τα 156 κέντρα εκπομπής του χάρτη συχνοτήτων;

Νομίζω ότι πρέπει πλέον η ΕΕΤΤ να θέσει μια εύλογη χρονική προθεσμία στην ΕΡΤ ώστε να ολοκληρώσει το δίκτυό της και στα 156 κέντρα, τουλάχιστον για τον πρώτο πολυπλέκτη.

Αν η ΕΡΤ δεν τα καταφέρει μέσα στην προθεσμία αυτή, η ΕΕΤΤ πρέπει να δώσει στην Digea το δικαίωμα να εκπέμπει τον πολυπλέκτη της ΕΡΤ μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ, σε κάθε κέντρο εκπομπής που η ΕΡΤ εξακολουθεί να μην έχει αυτόνομη παρουσία.

O τέταρτος πολυπλέκτης της Digea προορίζεται για εκπομπή ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε (όσο κι αν δεν το βλέπει ο κ. Παππάς) ότι ο πολυπλέκτης αυτός θα μπορούσε να φιλοξενεί 3 θεματικά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας σε ταυτόχρονη εκπομπή SD και HD…

Και ποια είναι η πηγή του παραπάνω αριστουργήματος;

Αν αμφισβητείς τα επίσημα κατατεθιμένα τεχνικά στοιχεία του αδειούχου παρόχου δικτύου στο ΕΣΡ, είναι δικό σου θέμα...
Γιατί υπάρχει κάνεις που τα συγκεκριμένα στοιχεία τα παίρνει σοβαρά;
Εκτός και αν μιλάμε μόνο με πολιτικά κριτήρια.
 
Last edited: