Σύμφωνα με τον γνωστό τεχνικό της ΕΡΤ, o νέος τηλεοπτικός χάρτης προβλέπει 5 - 6 συχνότητες (πολυπλέκτες) για κάθε allotment:
2 συχνότητες για την ΕΡΤ
2 συχνότητες για τους ιδιωτικούς πανελλαδικούς σταθμούς της Digea
1-2 συχνότητες για τους περιφερειακούς σταθμούς της Digea
π.χ το allotment 3 (Θάσος) θα έχει τις συχνότητες 22, 23, 37, 39 ,41, 47
Σύμφωνα, επίσης με την γερμανική πλατφόρμα Freenet που εκπέμπει σε DVB-T2/HEVC, κάθε πολυπλέκτης UHF φιλοξενεί περίπου 7 κανάλια HD (1080i).
http://www.dvb-t2hd.de/files/Senderstandorte_und_Kanaele_(Stand_Februar_2019).pdf
Απ ότι βλέπω
εδώ (σελίδα 13) μιλάμε για 7 διαύλους ανά mutiplex τουλάχιστον, με παραπάνω για Αττικη και Πελοππόνησο (που είναι καλό γιατί έχουν πολλά περιφερειακά, τουλάχιστον τώρα).
Αλλά ακόμα και με τις παραδοχές του τεχνικού της ΕΡΤ, που κάτι θα ξέρει παραπάνω από μένα, το DVB-T MPEG4 φτάνει για τις ανάγκες της Ελλάδας
αρκεί να γίνει ορθολογική κατανομή του φάσματος, δηλαδή να σταματήσει η σπατάλη που λέγεται simulcast σε MPEG 4 SD (ειδικά όπως γίνεται τώρα με μόνο 4-5 MPEG4 SD ανά δίαυλο) και να αναβαθμιστούν όλοι οι DVB-T πολυπλέκτες σε 24.8 Mbits.
Μια κατανομή θα μπορούσε να είναι:
2 συχνότητες για την Digea βγάζουν 8 Full HD κανάλια (όπως τώρα), δηλαδή ένα παραπάνω κανάλι από τα 7 (και αν) που θα αδειοδοτηθούν
2 συχνότητες για την ΕΡΤ βγάζουν 3 ERT HD, μια βουλή HD και τα 4 ξενόγλωσσα επίσης σε HD (και πιθανώς και το ελληνικό euronews, αφού τα ειδησεογραφικά γενικά δεν θέλουν πολύ bandwidth και στην Αγγλία έχουμε 6 HD 1080i ανά διαύλο)
2 συχνότητες για περιφερειακά HD που βγάζουν 8-12 κανάλια ανάλογα με το bitrate που θα επιλεγεί (για περιφερειακά μιλάμε, μη περιμένετε τρελά bitrate και 4 διαύλους ανά SFN που δεν έχουν να τους πληρώσουν οι σταθμοί).
Αν υπολογίσουμε ότι Πελοπόννησος και Αττική θα πάρουν έναν επιπλέον δίαυλο κατά πάσα πιθανότητα, μιλάμε για 12-18 HD περιφερειακά κανάλια για αυτές τις περιφέρειες.
Έτσι, θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε όλους τους HD δέκτες που έχουμε ήδη και να αλλάξουμε μόνο τους MPEG4 SD (που δεν είναι ενσωματωμένοι σε σχεδόν καμιά τηλεόραση και άρα η αλλαγή δεν προϋποθέτει έξτρα καλώδια και μπρίζες).
Όχι ότι έχει σημασία, αφού έχει έρθει απ έξω η ντιρεκτίβα για DVB-T2, οπότε πετάμε ότι έχουμε (με εξαίρεση ορισμένες καινούριες τηλεοράσεις), και αν πάμε σε HEVC αχρηστεύονται και αυτές. Η χαρά του Κωτσόβολου... Μιας και αυτοί που έφτιαξαν την ντιρεκτίβα νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με συνδρομητική υπηρεσία και δεν τους ενδιαφέρει η συμβατότητα με την τεράστια εγκατεστημένη βάση δεκτών. Τουλάχιστον ελπίζω αυτή τη φορά να γίνει ορθολογική κατανομή του φάσματος, ώστε το κόστος (και τα έξτρα καλώδια) που θα επωμιστούμε να μεταφραστεί σε αυξημένη ποιότητα εικόνας.