Επιλογή Headphone Amp

vadergr

Super Moderator
Staff member
17 August 2007
28,186
Μεταμορφωση
Μετα απο την παραγγελία των Fostex t50rp (απο το νήμα εδω και με πολύ πιθανή την αγορά ενος ακομα σετ ακουστικών ) , και με δεδομενη την αδυναμια του a/v μου για ακρόαση σε πολύ υψηλές εντάσεις, αποφάσια να προβώ σε αγορα ενος headphone amp.

Απο τα λίγα που εχω προλάβει να μελετησω και απο τις προτάσεις φίλων εδω μέσα , μάλλον προκρίνονται οι παρακάτω επιλογές (δεν θελω portable και usb powered).

1)Schiit magni 2 (η το 2 urban αν το προλαβω απο εξωτερικο).Υπάρχει περίπτωση να ερθει πακέτο και με το dac modi 2.
2)Lovely cube (τα τελειώματα απο τον DimDim )
3)Kαποιος αλλος δοκιμασμενος κλωνος τυπου lovely cube (προτείνετε)
4)Matrix M-stage (Εχει βγει σε πολλές εκδοσεις?Στο ebay εχει 2-3)
5)Schiit asgard2 , αλλα βλέπω οτι εχει ιδια ισχυ με το magni , εκτός αν χάνω κάτι

Δεν ξέρω αν το σκεφτομαι σωστά , αλλα θα πρεπει να θεσω ως προτεραιότητα τα w/50ohm (που ειναι τα fostex) ?
Υπάρχουν αλλα κριτήρια (εκτος απο την αξιοπιστία προφανώς) ?

Τελος, επειδη ο τομέας του δικάναλου (και οχι μονο ) ειναι μυστήριος (πχ δεν περίμενα ενας ενισχυτης να αλλαζει τον ηχο, αυτο το περιμενα απο το dac) , εχει νοημα να τσιμπήσω το Schiit modi uber dac ? Εχει πολλές εισόδους και εχει νορμαλ τιμή.

Αντε ρε παιδια βοηθήστε και βγάζω ακρη σιγά σιγά.

o lovely cube έρχεται και έτοιμος.

Αυτος που το εφτιαχνε, πλεον δινει μονο την πλακέτα.Δεν ξερω αν αργότερα θα δινει και το σετ ολοκληρωμένο.

Πηγή τι θα έχεις?

Squeezebox touch -> Yamaha a/v (δεν ξερω αν πλεον θα εχει νοημα να τον παρακαμψω ->Headphone amp

Μετα απο την παραγγελία των Fostex t50rp (απο το νήμα εδω και με πολύ πιθανή την αγορά ενος ακομα σετ ακουστικών ) , και με δεδομενη την αδυναμια του a/v μου για ακρόαση σε πολύ υψηλές εντάσεις, αποφάσια να προβώ σε αγορα ενος headphone amp.

Απο τα λίγα που εχω προλάβει να μελετησω και απο τις προτάσεις φίλων εδω μέσα , μάλλον προκρίνονται οι παρακάτω επιλογές (δεν θελω portable και usb powered).

1)Schiit magni 2 (η το 2 urban αν το προλαβω απο εξωτερικο).Υπάρχει περίπτωση να ερθει πακέτο και με το dac modi 2.
2)Lovely cube (τα τελειώματα απο τον DimDim )
3)Kαποιος αλλος δοκιμασμενος κλωνος τυπου lovely cube (προτείνετε)
4)Matrix M-stage (Εχει βγει σε πολλές εκδοσεις?Στο ebay εχει 2-3)
5)Schiit asgard2 , αλλα βλέπω οτι εχει ιδια ισχυ με το magni , εκτός αν χάνω κάτι

Δεν ξέρω αν το σκεφτομαι σωστά , αλλα θα πρεπει να θεσω ως προτεραιότητα τα w/50ohm (που ειναι τα fostex) ?
Υπάρχουν αλλα κριτήρια (εκτος απο την αξιοπιστία προφανώς) ?

Τελος, επειδη ο τομέας του δικάναλου (και οχι μονο ) ειναι μυστήριος (πχ δεν περίμενα ενας ενισχυτης να αλλαζει τον ηχο, αυτο το περιμενα απο το dac) , εχει νοημα να τσιμπήσω το Schiit modi uber dac ? Εχει πολλές εισόδους και εχει νορμαλ τιμή.

Αντε ρε παιδια βοηθήστε και βγάζω ακρη σιγά σιγά.

Αν πάρεις το magni πάρε και το modi να ξεμπερδεύεις. Κρίμα μόνο που δεν έχει και δεύτερη έξοδο, να το συνέδεες στο κύριο σύστημα.

Αν χρησιμοποιείς τα ακουστικά για ταινίες, όπως έχεις γράψει, δε θα είναι ο AV Ενισχυτής σου η πηγή;
Στην περίπτωση αυτή ο ενισχυτής ακουστικών θα πρέπει νά έχει μία τουλάχιστον ψηφιακή είσοδο, για να τροφοδοτείται από την αντίστοιχη ψηφιακή έξοδο του AVR. Για να βλέπεις ταινίες δηλαδή. Αν είναι μόνο για μουσική, τότε δεν πολυενδιαφέρει.

Αν έλθείς πάντως στην επίσκεψη στην Aurion, το Σάββατο 27/2, που έχουμε προγραμματίσει, μπορώ να κρατάω μερικά ακουστικά από τη συλλογή μου, να ακούσεις με διάφορους ενισχυτές και να έχεις μία πιο ολοκληρωμένη άποψη, αφού σ' ενδιαφέρει να πάρεις και 2ο ζευγάρι.

Από την στιγμή που έχεις συνδέσει κάποιο rca στις pre outs του yamaha o ήχος για τα συγκεκριμένα κανάλια θα βγαίνει από εκεί μονίμως (δεν είναι κάτι που μπορείς να επιλέξεις δηλαδή, αν θες να πηγαίνει ο ήχος στα ηχεία σου θα πρέπει να βγάλεις τα rca). Εγώ για παράδειγμα έχω όλες τις πηγές μου να καταλήγουν στον a/v receiver (pc,ps4,laptop) αλλά όταν θέλω να ακούσω από τον ενισχυτή των ακουστικών στέλνω τον ήχο από το pc με usb στο dac και από εκεί στον ενισχυτή των ακουστικών (αν ο ενισχυτής σου είναι και dac μαζί ακόμη καλύτερα καθώς θα γλυτώνεις μια σύνδεση). Δεν ξέρω ποιο μοντέλο yamaha έχεις αλλά όπως και να χει δεν νομίζω να έχει optical/coaxial/usb outputs.

Δεν μπορώ να επιλέξω τις stereo pre outs του a/v ενισχυτή και μετά να πάω στον ενισχυτή/dac ακουστικών;
Μπορείς.
Το πιθανότερο είναι να παίζουν χάλια. Έχω δοκιμάσει τις Pre-Outs από το δικό μου Yamaha και ξέρω. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τις σταθερές εξόδους από κάποια Video Out για ήχο για παράδειγμα.
Αλλά και πάλι η ποιότητα που θα λάβεις θα είναι αναντίστοιχη των ακουστικών και του ενισχυτή ακουστικών σου.
Η ποιότητα του συνόλου καθορίζεται από τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας και στην περίπτωση μας ο αδύναμος κρίκος είναι οι αναλογικές έξοδοι του AVR.

Γι' αυτό και πρότεινα ο ενισχυτής ακουστικών να έχει κατά προτίμηση ΚΑΙ ψηφιακή είσοδο. (Που να δέχεται την ψηφιακή έξοδο του AVR σου).

Να είναι δηλαδή Headphone DAC/Amp και όχι απλά Headphone Amp.

Υ.Γ. Οι περισσοτεροι AV ενισχυτές έχουν ψηφιακή έξοδο ήχου S/PDIF είτε ομοαξονική είτε οπτική, συνήθως οπτική. Για τους τελευταίας γενιάς δεν ξέρω, όλοι οι παλιότεροι όμως είχαν.

Last edited:
Επειδή με ενδιαφέρει και εμένα το συγκεκριμένο θέμα. Έστω ότι έχω ένα σύστημα: πηγές>av receiver>ηχεία και θέλω να προσθέσω στις pre outs του av receiver έναν ενισχυτή ακουστικών, μπορώ να ακούω έτσι από τον ενισχυτή ακουστικών μέσω pre out του av receiver έχοντας ταυτόχρονα συνδεδεμένα και τα ηχεία μου πάνω; και μετά με το πάτημα ενός κουμπιού του τηλεκοντρόλ να συνεχίζω να ακούω από τα ηχεία μου;;; H yamaha λέει να μην αφήνουμε συνδεδεμένα τα ηχεία όταν χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα κανάλια μέσω pre out για αυτό ρωτάω.

Όσο για τις ψηφιακές εξόδους, ποιος yamaha av receiver έχει ψηφιακές εξόδους; (πέρα από HDMI εννοώ)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θα κοιτάξω ξανά τι λέει για το "Party mode" η Yamaha ευχαριστώ Θανάση!

Τι θελω και μπλέκω με τα δικάναλα ? :p

Δηλαδη πως στα κομμάτια "πρεπει" να ακουω το υλικό μου που ειναι συνδεδεμένα τα πάντα στον a/v ?

Mουσική θα ακουω σίγουρα απο το Squeezebox touch , και εκει η μονη λύση να αποφύγω τον a/v ειναι να του βαλω το μονταρισμενο fw που δινει ηχο απο usb και να αγοράσω και DAC για τα ακουστικά.

Για τις ταινίες τι επιλογή εχω?Να βάλω την digital του dune media player στην digital in του headphone amp ?

O ενισχυτής μου ειναι ο παρακάτω.

C0C45DFBAAA246ED81698B811E72C5BA_12075.jpg

3C10215DB37C4398871E8B872C3904DD_12075.jpg

Λογικά είναι έτσι όπως τα λες στο παραπάνω ποστ καθώς από ότι βλέπω ο δικός σου έχει optical output. Το πιο βολικό κατά την άποψή μου θα ήταν να περάσεις ταινίες και μουσική σε μια πηγή με έξοδο hdmi (pc /laptop) για να τα ακούς από τα ηχεία σου και από την ίδια πηγή να στέλνεις με usb ή coax ή optical σε ότι συσκευή πάρεις τελικά για να τα ακούς όλα από τα ακουστικά (βγάζοντας τον a/v receiver από το mix). Απλά θα αλλάζεις με ένα click το "playback device" στο pc σου ή σε κάποιο παλιό laptop και όλα μια χαρά. Τα περισσότερα Dac, headphone amps και Dac/amps έχουν εισόδους coax, optical και usb οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα από άποψη επιλογής συσκευής.

Τι θελω και μπλέκω με τα δικάναλα ? :p

Δηλαδη πως στα κομμάτια "πρεπει" να ακουω το υλικό μου που ειναι συνδεδεμένα τα πάντα στον a/v ?

Mουσική θα ακουω σίγουρα απο το Squeezebox touch , και εκει η μονη λύση να αποφύγω τον a/v ειναι να του βαλω το μονταρισμενο fw που δινει ηχο απο usb και να αγοράσω και DAC για τα ακουστικά.

Αυτή θα ήταν η ιδανική λύση για μουσική, να παρακάμψεις τελείως τον av. Με τα magni/modi γίνεται εύκολα.

Για τις ταινίες τι επιλογή εχω?Να βάλω την digital του dune media player στην digital in του headphone amp ?

Ή αυτό, ή να χρησιμοποιήσεις την ψηφιακή έξοδο του ενισχυτή.

Βασικά το squeezebox δεν ξέρω τι περιορισμούς έχει σε hiress και κατά πόσο σε ενδιαφέρουν κιόλας αυτά.
Αν υποθέσουμε ότι βολεύεσαι με τις δυνατότητες αναπαραγωγής του είναι η προφανής λύση. Τώρα αν θες να παίξεις από usb σε dac ή να δώσεις σε καθαρό προενισχυτή απευθείας από τις αναλογικές είναι λίγο θέμα απόφασης. Γενικά στο audio sky is the limit σε θέματα κόστους. Το ιδανικό σεταπ είναι usb dac και από εκεί σε καθαρό ενισχυτή ακουστικών. Τα περισσότερα dacs έχουν ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών. Κάποια dacs καλύτερο και κάποια χειρότερο. Το ποιά και πως καθότι δεν είμαι ακουστικάριος ακόμη και ψιλοψάχνομαι απλά για μελλοντική αγορά δεν το ξέρω να στο πώ. Οι τιμές σε dac ποικίλουν από 100-150 ευρώ έως και δεκαπέντε χιλιάρικα. Κάπως αντίστοιχη τιμολογιακά είναι και η ιστορία με τους ενισχυτές ακουστικών.
Γενικά πάντως για ένα αξιοπρεπές dac θέλεις πάνω κάτω 600-700 ευρώ. Θα έχει ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών που για τα ακουστικά που σκέφτεσαι να κινηθείς για αρχή είναι μια χαρά νομίζω. Θα έχουν και διάφορες εισόδους πέραν της usb όπως optical και coaxial (κάποια και aes ebu που θα σου είναι άχρηστη όπως στον περισσότερο κόσμο) οπότε συνδέεις και squeezbox και dune, και ακόμα πιο πρακτικά ένα pc ή ένα rapsberry pi αφού έχεις δίκτυο στο σπίτι απλά χρειάζεται να μπλέξεις με ψιλοπρογραμματισμό για να το στήσεις.
Τα πλέον γνωστά dac amps στην κατηγορία τιμής αυτή είναι τα:
1) aune s16. Kινέζος με καλή ποιότητα κατασκευής αλλά κινέζος. φοράει τσιπάκια AKM που είναι ο ορισμός της μαλακότητας, έχει όγκο στα χαμηλά και ο ενισχυτής του είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας. Από χροιές είναι σε πιο ρεαλιστικό ηχόχρωμα. Χαμηλά βουτάει καλά αλλά έχει ένα έξτρα λίπος ως προς τον όγκο και δεν είναι το καθαρότερο χαμηλό που έχεις ακούσει ποτέ. Με αυτό παίζω εγώ στο δικάναλο.

2) teac ud 501. Τσιπάκια της burrbrown που παρότι έχει γενικά ζεστό ήχο, το γρέζι ψηλά και μεσαία θα υπάρχει. Το είχα. Ευνοεί περισσότερο pop ηχογραφήσεις. Είναι κάπως περίεργα επιλεκτικό λόγω του φουσκώματος στα μεσαιοχαμηλά και τα μεσαία και από πρίμα και βούτηγμα χαμηλά είναι βάθος κήπος. Οι χροιές είναι αφύσικα ζεστές πράγμα που στα φυσικά όργανα είναι κάπως. Έχει βγει το καινούργιο και καθόλα καλύτερο 503 το οποίο είναι και προενισχυτής με εισόδους line. φοράει και αυτό τσιπάκια ΑΚΜ και φαντάζει πάρα πολύ ενδιαφέρον αλλά δεν το έχει ακούσει κανείς εδώ μέσα. Παίζει και γύρω στο χιλιάρικο...

3) pioneer d 05 το οποίο μάλιστα είναι και σε προσφορά στα 650 (όσο έχει το aune) και με 12 άτοκες δόσεις στα mediamarkt. Εκεί πας σε σαύρα. περισσότερος ρεαλισμός από το burrbrown στις χροιές. Πιθανόν περισσότερη ψηφιακίλα και γρέζι στα μεσουψηλά και στα ψηλά και επίσης καλός ενισχυτής ακουστικών. Αν του πετάξεις πάνω μόνιτορ ακουστικά, μπορεί να έχεις θέμα. Βασικά για μόνιτορ ακουστικά μόνο τα ΑΚΜ είναι κατάλληλα και το marantz. Για σαύρα και bb θες πολύ προσεγμένη υλοποίηση για να μην τσιρίξει.

4) marantz hd dac1. Η marantz παίζει με CS4398 dacs, έχει τον καλύτερο και δυνατότερο ενισχυτή ακουστικών (και έχει και αναλογική είσοδο για να συνδέσεις άλλο dac chip μελλοντικά, λέμε τώρα...). Ο ήχος της είναι ο κλασσικός της marantz. Λιγότερη ανάλυση και καλή ζεστασιά με ατμόσφαιρα σώματα κλπ. Το έχει ο Δημοκηδής αν δεν κάνω λάθος.

Ξέχασα να αναφέρω και το ifi micro. Λιγότερη συνδεσιμότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα, battery powered, παρόλα αυτά έχει δυναμικά στις μεσαίες αλλά συγκρατημένο χαμηλά, έχει burrbrown και αυτό ακούγεται (βλέπε teac501), έχει διάφορα καλούδια για να αναβαθμιστεί από τη μαμά εταιρία και το σημαντικότερο ατού του είναι πως είναι πραγματικά φορητό. Όχι για να το πας βόλτα στο πάρκο (που γίνεται αλλά είναι κάπως), αλλά για να βγεις στο μπαλκόνι με το λαπτοπ και τα ακουστικά ή για να το πάρεις για αντίστοιχη χρήση στο εξοχικό.

Πάντως όλα έχουν τα καλά και τα κακά τους. Και όλα όσα ανέφερα θεωρώ ότι αξίζουν σα μηχανήματα. Συμβιβάζεσαι αναλόγως γούστων.

Βασικά το squeezebox δεν ξέρω τι περιορισμούς έχει σε hiress και κατά πόσο σε ενδιαφέρουν κιόλας αυτά.
Αν υποθέσουμε ότι βολεύεσαι με τις δυνατότητες αναπαραγωγής του είναι η προφανής λύση. Τώρα αν θες να παίξεις από usb σε dac ή να δώσεις σε καθαρό προενισχυτή απευθείας από τις αναλογικές είναι λίγο θέμα απόφασης. Γενικά στο audio sky is the limit σε θέματα κόστους. Το ιδανικό σεταπ είναι usb dac και από εκεί σε καθαρό ενισχυτή ακουστικών. Τα περισσότερα dacs έχουν ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών. Κάποια dacs καλύτερο και κάποια χειρότερο. Το ποιά και πως καθότι δεν είμαι ακουστικάριος ακόμη και ψιλοψάχνομαι απλά για μελλοντική αγορά δεν το ξέρω να στο πώ. Οι τιμές σε dac ποικίλουν από 100-150 ευρώ έως και δεκαπέντε χιλιάρικα. Κάπως αντίστοιχη τιμολογιακά είναι και η ιστορία με τους ενισχυτές ακουστικών.
Γενικά πάντως για ένα αξιοπρεπές dac θέλεις πάνω κάτω 600-700 ευρώ. Θα έχει ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών που για τα ακουστικά που σκέφτεσαι να κινηθείς για αρχή είναι μια χαρά νομίζω. Θα έχουν και διάφορες εισόδους πέραν της usb όπως optical και coaxial (κάποια και aes ebu που θα σου είναι άχρηστη όπως στον περισσότερο κόσμο) οπότε συνδέεις και squeezbox και dune, και ακόμα πιο πρακτικά ένα pc ή ένα rapsberry pi αφού έχεις δίκτυο στο σπίτι απλά χρειάζεται να μπλέξεις με ψιλοπρογραμματισμό για να το στήσεις.
Τα πλέον γνωστά dac amps στην κατηγορία τιμής αυτή είναι τα:
1) aune s16. Kινέζος με καλή ποιότητα κατασκευής αλλά κινέζος. φοράει τσιπάκια AKM που είναι ο ορισμός της μαλακότητας, έχει όγκο στα χαμηλά και ο ενισχυτής του είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας. Από χροιές είναι σε πιο ρεαλιστικό ηχόχρωμα. Χαμηλά βουτάει καλά αλλά έχει ένα έξτρα λίπος ως προς τον όγκο και δεν είναι το καθαρότερο χαμηλό που έχεις ακούσει ποτέ. Με αυτό παίζω εγώ στο δικάναλο.

2) teac ud 501. Τσιπάκια της burrbrown που παρότι έχει γενικά ζεστό ήχο, το γρέζι ψηλά και μεσαία θα υπάρχει. Το είχα. Ευνοεί περισσότερο pop ηχογραφήσεις. Είναι κάπως περίεργα επιλεκτικό λόγω του φουσκώματος στα μεσαιοχαμηλά και τα μεσαία και από πρίμα και βούτηγμα χαμηλά είναι βάθος κήπος. Οι χροιές είναι αφύσικα ζεστές πράγμα που στα φυσικά όργανα είναι κάπως. Έχει βγει το καινούργιο και καθόλα καλύτερο 503 το οποίο είναι και προενισχυτής με εισόδους line. φοράει και αυτό τσιπάκια ΑΚΜ και φαντάζει πάρα πολύ ενδιαφέρον αλλά δεν το έχει ακούσει κανείς εδώ μέσα. Παίζει και γύρω στο χιλιάρικο...

3) pioneer d 05 το οποίο μάλιστα είναι και σε προσφορά στα 650 (όσο έχει το aune) και με 12 άτοκες δόσεις στα mediamarkt. Εκεί πας σε σαύρα. περισσότερος ρεαλισμός από το burrbrown στις χροιές. Πιθανόν περισσότερη ψηφιακίλα και γρέζι στα μεσουψηλά και στα ψηλά και επίσης καλός ενισχυτής ακουστικών. Αν του πετάξεις πάνω μόνιτορ ακουστικά, μπορεί να έχεις θέμα. Βασικά για μόνιτορ ακουστικά μόνο τα ΑΚΜ είναι κατάλληλα και το marantz. Για σαύρα και bb θες πολύ προσεγμένη υλοποίηση για να μην τσιρίξει.

4) marantz hd dac1. Η marantz παίζει με CS4398 dacs, έχει τον καλύτερο και δυνατότερο ενισχυτή ακουστικών (και έχει και αναλογική είσοδο για να συνδέσεις άλλο dac chip μελλοντικά, λέμε τώρα...). Ο ήχος της είναι ο κλασσικός της marantz. Λιγότερη ανάλυση και καλή ζεστασιά με ατμόσφαιρα σώματα κλπ. Το έχει ο Δημοκηδής αν δεν κάνω λάθος.

Ωραία τα λες, αλλά ο φίλος είναι νέος στον δικάναλο και θα τον τρομάξεις. Εκεί που έλεγε να δώσει 200 ευρώ για ακουστικά και κάνα κατοστάρικο για ενισχυτή λέμε ξαφνικά για 600 και 700άρια για dac/ενισχυτή ακουστικών. Μου θυμίζει λίγο το ανέκδοτο "δεν πας για ψάρεμα"; :ernaehrung004: