[Επίσημο] iPhone 5C

Ε τώρα βρε Γιάννη δεν τράβηξε , μην το τραβάμε εμείς απο τα μαλλιά ...

αυτο που καταλαβα εγω, ειναι οτι ο κοσμος θελει καλες συσκευες , οσο ακριβες κι αν ειναι.

Υπαρχει ομως μεριδιο , μικροτερο φυσικα, που θελει και κατι αλλο.... δουλεια τους ειναι να σκετφουνε τι ακριβως ζηταει ο κοσμος και αν μπορουνε να το δωσουνε (αν κι εδω θα διαφωνουσε ο steve !)

Όχι απλά θα διαφωνούσε , θα τρίζουν τα κόκαλα του . Ο μακαρίτης είχε πει το αξεπεραστο ο κόσμος δεν ξέρει τι θέλει μέχρι να του το δώσεις

αυτο που καταλαβα εγω, ειναι οτι ο κοσμος θελει καλες συσκευες , οσο ακριβες κι αν ειναι.
Αυτό που (μάλλον) κατάλαβε η Apple (αλλά ακομα όχι εσύ - no worries, θα σας στείλουν memo από τα κεντρικά :p) ειναι ότι ο κόσμος ειναι λιγο λιγότερο ηλίθιος από όσο πόνταρε η Apple προσπαθώντας να τον ξεζουμίσει λιγο ακόμα δίνοντας ένα κινητό με χειρότερη ποιότητα κατασκευής, πιο αργό και χωρίς το μοναδικό νέο feature, το touch id και κόβοντας μόνο 100 ευρώ από μια ήδη εξωφρενική τιμή.

Αλλά λίγη σημασία έχει τι λέω εγώ μιας και δεν κλαίω και δεν γελάω για λογαριασμό εταιριών...:p

Απάντηση: Re: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5C

Αυτό που (μάλλον) κατάλαβε η Apple (αλλά ακομα όχι εσύ - no worries, θα σας στείλουν memo από τα κεντρικά :p) ειναι ότι ο κόσμος ειναι λιγο λιγότερο ηλίθιος από όσο πόνταρε η Apple προσπαθώντας να τον ξεζουμίσει λιγο ακόμα δίνοντας ένα κινητό με χειρότερη ποιότητα κατασκευής, πιο αργό και χωρίς το μοναδικό νέο feature, το touch id και κόβοντας μόνο 100 ευρώ από μια ήδη εξωφρενική τιμή.

Αλλά λίγη σημασία έχει τι λέω εγώ μιας και δεν κλαίω και δεν γελάω για λογαριασμό εταιριών...:p

Δεν κλαις, δεν γελάς, αλλα πετάγεσαι πρώτος να σχολιάσεις.. .
Για εμενα, αυτό που δείχνουν τα νούμερα είναι πως το 5c δεν πούλησε περισσότερο από όσο πούλησε πέρυσι το iphone 4s (πάντα σε σχέση με το νέο μοντέλο).
Η διαφορα είναι πως το 5c, λόγω πλαστικού κελύφους "έστειλε" πιο πολύ κόσμο στο μεγάλο μοντέλο ενώ αν είχε μείνει το μεταλλικό 5αρι στην θεση του, πολλοί θα έμπαιναν στον πειρασμό να το αγοράσουν έναντι του 5s και να γλυτωσουν 100 δολλαρια. Αρα μάλλον κερδισμένη βγηκε η apple από το πείραμα.
Έτσι και αλλιώς του χρόνου θεωρώ πως το πλαστικό δεν θα συνεχίσει, μιας που η apple θα έχει δυο αλουμινένια μοντελα (το μεγάλο "air" και το μικρο 5s ή mini ή όπως αλλιώς το ονομάσει).

Re: Απάντηση: Re: [ΕΠΙΣΗΜΟ] iPhone 5C

Δεν κλαις, δεν γελάς, αλλα πετάγεσαι πρώτος να σχολιάσεις.. .
Για εμενα, αυτό που δείχνουν τα νούμερα είναι πως το 5c δεν πούλησε περισσότερο από όσο πούλησε πέρυσι το iphone 4s (πάντα σε σχέση με το νέο μοντέλο).
Η διαφορα είναι πως το 5c, λόγω πλαστικού κελύφους "έστειλε" πιο πολύ κόσμο στο μεγάλο μοντέλο ενώ αν είχε μείνει το μεταλλικό 5αρι στην θεση του, πολλοί θα έμπαιναν στον πειρασμό να το αγοράσουν έναντι του 5s και να γλυτωσουν 100 δολλαρια. Αρα μάλλον κερδισμένη βγηκε η apple από το πείραμα.
Έτσι και αλλιώς του χρόνου θεωρώ πως το πλαστικό δεν θα συνεχίσει, μιας που η apple θα έχει δυο αλουμινένια μοντελα (το μεγάλο "air" και το μικρο 5s ή mini ή όπως αλλιώς το ονομάσει).

Το ''κλαιω / γελαω'', αν δεν το καταλαβες, πηγαινε στα ''κλαματα'' του Γιάννη και το γεγονος ότι προσωπικά δεν έχω καμία ''οπαδική'' σχέση με καμία εταιρία (σε αντίθεση με εσένα και τον Γιάννη και την Apple).

To ''πετάγομαι'' δεν το αντιλήφθηκα (ή μάλλον το αντιλήφθηκα - ήταν μία, κλασική, προσπάθειά σου να απομειώσεις ένα σχόλιο που δεν σου άρεσε και αφορούσε τη ''μαμά'').

Αν σου φαίνεται περίεργο ή παράτερο στο επίσημο θέμα για το 5C (το οποίο btw αριθμεί 3 σελίδες όλες κι όλες...ένα ακόμη δείγμα του πόσοι ασχολήθηκαν με το εν λόγω μοντέλο) να αναφέρω τη δήλωση του αφεντικού της Apple ότι ''πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας'', μάλλον έχουμε διαφορετική αντίληψη περί της ελευθερίας λόγου σε ένα ανοικτό forum αλλά και της σχετικότητας των θεμάτων που συζητάμε στα νήματα.

Επίσης, το σχόλιο ήταν συνέχεια όσων συζητάγαμε προ καιρού, όταν έλεγα ότι το 5C δεν έχει ''τύχη'' (δεδομένης τιμής / specs και ύπαρξης 5S) και της αντίρρησής σου επ' αυτού.

Ε, τώρα έρχεται ο CEO της Apple να μας πει ότι ''πέσανε έξω στις προβλέψεις'' αλλά φαίνεται μόνο εσύ κι ο Γιάννης ψυχαναγκάζεστε να διαβάσατε διαφορετικά μια τόσο ξεκάθαρη δήλωση (και καλά ο Γιάννης, το χει δηλώσει, έχει συναισθηματική εξάρτηση :p)

Κλασσικα κολλάς ταμπέλες στους άλλους. Ούτε εγώ, ούτε ο Γιάννης έχουμε "οπαδικη" σχέση με την apple και με καμια εταιρία. Το ότι προτιμάμε τα προιντα και την φιλοσοφία μιας εταιρίας, δεν μας κάνει αυτόματα και οπαδούς όσο και να προσπαθείς με τα ειρωνικά "αστειάκια" σου να περάσεις..
Τώρα για το εν λόγω θέμα, πεταχθηκες πρώτος να το σχολιάσεις, νομίζοντας και καλα ότι δικαιώθηκες για τους ισχυρισμούς σου. Ένα επιχειρηματικό πείραμα όπως του 5c έχει πολλές περισσότερες παραμέτρους πίσω από αυτό κάτι που απλα προσπαθούμε να σου εξηγήσουμε. Η apple έκανε ένα πείραμα με το 5c, το οποιο ναι μεν δεν της βγήκε εξ ολοκληρου (ιδανικά θα πωλούσε περισσότερα κομμάτια σε ασιατικές αγορές που γουστάρουν πολύχρωμα προιοντα), πλην όμως δεν βγήκε σε καμια περίπτωση χαμένη. Πούλησε περίπου όσο το 4s πέρυσι, προσέλκυσε νέους αγοραστές σύμφωνα με τα στατιστικά και κυρίως δεν κανιβαλισε το μεγάλο της μοντέλο το οποιο, λόγω ίδιας εμφάνισης/κατασκευης/οθονης με το 5s "κινδύνευε" (ενώ πέρυσι το 4s λόγω της μικρότερης οθόνης διαφοροποιουταν). Επιπλέον ως κόστος παραγωγης λόγω πλαστικού της βγήκε πιο οικονομικά.
Οποτε άσε τα περί ψυχαναγκασμών και προσπάθησε να κανεις την σκέψη σου περισσότερο αναλυτική. Σε καλο θα σου βγει.

Αν ημουν οπαδος, ούτε που θα δοκιμαζα τιποτα αλλο, ουτε θα ειχα σπιτι μου 3pc, ουτε θα εγραφα τωρα απο windows tablet!
Δοκιμαζω τα παντα, κυριολεκτικα, και διαλεγω αυτο που μ αρεσει περισσοτερο.

Η σκεψη μου ειναι υπερ του δεοντος αναλυτική και πολύ συγκεκριμένη (ούτε γενικότητες, ούτε ευχολόγια, ούτε κλάματα και χαρές, ούτε απειρα links). Σε ευχαριστώ πάντως για, μία ακόμη, καλοπροαίρετη παραίνεση.

Απλως με σένα και τον Γιαννη, σε αυτη την κατηγορία, καμία σκέψη / λογική δεν στέκει εφόσον δεν συμφωνεί με την γραμμή της Apple (αστείο μεν - πραγματικότητα δε - ότι αρνητικό και να ειπωθει, θα πέσετε με τα μουτρα να προσπαθήσετε να το αναιρέσετε – ο ορισμός του οπαδισμού).

Το ''οπαδός'', μπορεί να μην ειναι η καταλληλη λέξη για εσένα, στον Γιάννη όμως ταιριάζει απόλυτα (δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερης ανάλυσης το τελευταίο - μόλις χθεσινά ποστ του να δεις κανεις (''θα στε παντα δεύτεροι'') τα λένε όλα - και αυτό, προσωπικά το βρίσκω χαριτωμένο γιατί ξερω ότι από πίσω κρυβεται μεράκι - το ότι δοκιμάζει και αλλα (αλλα παντα γυρίζει στην Apple :p), δεν αναιρεί τπτ από αυτα).

Επί του τεχνικού τα έχουμε αναλύσει. Όλα τα links του κόσμου δεν ειναι επαρκή για να βγει άκρη (από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεια – τοσο για τις πωλήσεις όσο και για το κόστος κατασκευής (έχω πει την άποψη μου περί τούτου - τη διατήρηση μίας γραμμής παραγωγής πχ).

Πόσω μάλον δε όταν η σύγκριση έχει να κάνει με το τι θα γινόταν αν είχε στη γκάμα μόνο το 5S (πόσα παραπάνω κέρδη θα είχε). Γιατί ποτέ δεν είπε κανείς ότι βγήκε χαμένη σε απόλυτα νούμερα (όσο κι αν ‛’απαντάτε’’ σε αυτή τη, διαφορετική, βάση).

Όπως πολύ σωστα λες, ένα τετοιο επιχειρηματικό πείραμα έχει άπειρες παραμέτρους και εφόσον δεν έχουμε πλήρη στοιχεία (που και να χαμε δλδ δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε καμία άκρη εμείς) δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν επιτυχημένο ή όχι σε καμία περίπτωση.

Εγω λοιπόν για να πάρω μία αίσθηση του αν ήταν επιτυχμένο στηρίζομαι στην κοινη λογική (τα έχω αναλύσει πολλακις) και στην δήλωση του αφεντικου της Apple που λεει ''δεν μας βγήκε'' (αναλογίσου δε πόσο εύκολα θα εβγαινε να πει κατι τετοιο)

Εσείς πάλι αναφέρετε κατεβατά παραμέτρων (ανοιγματα σε αγορες, χρωματα, κόστη παραγωγης κλπ) χωρίς κανένα νόημα γιατί πολύ απλά συμπέρασμα δεν βγαίνει ενώ η δήλωση του CEO, σε συνδυασμό με την λογικη σας, σας λέει ότι το 5C ηταν επιτυχημένο.

ΟΚ, αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πραγματικότητα, so what... (και ολοι έχουμε το δικαίωμα να ‛’πεταγόμαστε’’ και να εκφράζουμε την άποψή μας για την πραγματικότητα)

Last edited:

Απλως με σένα και τον Γιαννη, σε αυτη την κατηγορία, καμία σκέψη / λογική δεν στέκει εφόσον δεν συμφωνεί με την γραμμή της Apple (αστείο μεν - πραγματικότητα δε - ότι αρνητικό και να ειπωθει, θα πέσετε με τα μουτρα να προσπαθήσετε να το αναιρέσετε – ο ορισμός του οπαδισμού).

Σταματα επιτελους να πετας λάσπη. Δεν λειτουργώ (ούτε ο Γιάννης βεβαια..) βάσει της επίσημης γραμμής της apple (αν είναι δυνατόν...) απλα δεν τρέχω να βγάλω απλοικα συμπεράσματα πάνω σε ένα τόσο σύνθετο επιχειρηματικό project όπως το 5c. Τώρα αν εσύ πιστεύεις ξερά πως το 5c απέτυχε, με γεια σου και χαρα σου, για εμενα όμως η ανάλυση σου είναι απλοϊκή διότι δεν λαμβάνει υπόψην τους επιπλέον παράγοντες που προανέφερα.
Όσο για τον Cook, αυτός δήλωσε επί λέξη: "I think that, associated with the other things that are unique to the 5s, got the 5s a significant amount more attention and a higher mix of sales". Αυτό σημαίνει πως υποτίμησαν το ποσο καλα θα πουλούσε το 5s όχι το ότι δεν πούλησε καθόλου το 5c. Απλα ο κόσμος προτίμησε να στραφεί προς το μεγαλύτερο μοντέλο πληρώνοντας ένα premium. Αυτό όμως δεν κάνει "αποτυχημένο" το 5c, αλλα υπέρ-επιτυχημένο το 5s. Το 5c απλα κατέληξε σε β' ρολο όπως πέρυσι το 4s. Σε κάθε περίπτωση win-win για την apple.

Τακη,

Από ένα ολόκληρο ποστ, αγνόησες, επιμελώς, τo ζουμί και γραπώθηκες από μία λέξη (''γραμμή''), αλλοιώνοντας το νόημα μιας φράσης μου προκειμένου να καταλήξεις σε μία αυθαίρετη ‛’λάσπη’’ με σκοπό να αλλάξεις περιγραφή και νόημα σε αυτό που είναι πασιφανές σε όσους έχουν διαβάσει έστω και 1-2 φορές την κατηγορία (και το οποίο προφανώς σε ενοχλεί).

Όταν ρε παιδιά γράφουμε τη γνώμη για ένα προϊόν (5C εν προκειμένω) και εσείς αυτόματα αναλαμβάνετε να ‛’απαντήσετε για λογαριασμού του’’ (btw όταν κανείς από τους 2 σας δεν το πήρε :p), μόνοι σας το ανάγετε σε ‛’προσωπικό’’ το θέμα και μόνοι σας, κακώς, παρεξηγείστε.

:)

Και ενα, τελευταιο σχολιο, επι του θεματος:

Επειδη κανεις ότι δεν καταλαβαινεις, να το (ξανα)πω οσο πιο απλά μπορω:

Ποτε δεν ειπα ότι το 5C ειναι αποτυχια (ετσι, για να δεις ποιος βαζει λογια στο στομα του αλλου...:p). O ορισμός της ''επιτυχιας'' άλλωστε ειναι σχετικός.

Ειπα οτι η Apple θα είχε κερδίσει περισσότερα αν είχε βγάλει μόνο το 5S.

Είναι αστείο που δεν θυμάσαι καν τι έχεις γράψει μια σελίδα πριν..
Δεν είπες πως το 5c είναι αποτυχία;

http://www.digitallife.gr/tim-cook-iphone-5c-60046

Για όσους ήθελαν να βγάλουν τρελούς, ξερόλες κλπ όσους, με την κοινή λογική, έλεγαν ότι το 5C δεν έχει νόημα (δεδομένης της μικρής διαφοράς τιμής με το 5S)

(Ναι ξέρω, πάλι δεν έχουμε επίσημα στοιχεία κλπ κλπ αλλά για εμένα μια τετοια δήλωση του no.1 μιας εταιρίας με το τουπε της Apple, μεταφράζεται ως "αποτυχία" / στα ματιά άλλων μπορεί να φέρει απλώς ένα μικρό δάκρυ και ένα τηλ στο Κουπερτινο να δουν αν όλοι είναι καλά στην υγεία τους :p)

Όσο για τα αλλα, δεν αγνόησα τίποτα, ούτε γραπώθηκα από πουθενά. Σε αυτά που λες, έχω ήδη απαντήσει και απλά σου τονίζω για ακόμα μια φορά το πόσο φάουλ είσαι όταν ρίχνεις λάσπη και κολλάς ταμπέλες στους άλλους, κάτι που φυσικά συνεχίζεις...
Και μην τρελαίνεσαι: Δεν απαντούμε για λογαριασμό κάποιου αλλου, αλλα για δικό μας, την άποψη μας λέμε που λόγω του ότι ασχολούμαστε περισσότερο με την apple, τυγχάνει και να είναι πιο πληροφορημένη, that's all..

Καλα, ποσο πιο γελοιο μπορεις να το κανεις δλδ;

Τα εισαγωγικα στο αποτυχια δεν τα βλέπεις;

Ή δεν καταλαβαινεις ότι σημαινουν αυτο ακριβώς που είπα: Ότι η επιτυχια ή αποτυχία ειναι κατι σχετικό και ορίζεται βάσει των στόχων που έχουν τεθεί (ειδικα σε μία εταιρία τα κέρδη της οποίας ειναι δεδομένα).

Ε, όταν ο CEO βγαίνει και λεει ''πουλησε λιγότερο απ όσο υπολογίζαμε'', άρα δεν πέτυχε τον στόχο του, αυτό εγώ το λέω ''αποτυχία'', τί να κανουμε;

Εσύ θες να το πεις, επιτυχία, ΟΚ - προφανως δεν βγάζουμε άκρη (ναι, ειδικά σε αυτή την κατηγορία :p)

ΥΓ Και btw - χωρίς αυτό να ειναι το θέμα μας - πολυ αμφιβάλλω για αυτα τα 1/3 κλπ που ανέφερε ο Γιάννης. Εγώ ζήτημα να εχω δει τόσους μηνες 1-2 5C να κυκλοφορύν στο δρομο, ενώ 5-5S βλέπεις παντού.

Γελοίο το κανεις μονος σου, όταν φάσκεις και αντιφάσκεις.
Εσύ μίλησες για αποτυχία, εγώ ποτέ δεν μίλησα για επιτυχία (πάλι μου βάζεις λόγια).
Απλα είπα πως δεν κρίνω το πείραμα αποτυχημένο παρότι δεν πούλησε όσο θα ήθελαν, διότι βγήκαν κερδισμένοι σε άλλους τομείς (μην τα ξαναλέμε)...

Την ''αντίφαση'' την εφηύρες εσύ, στέλνοντας την Ελληνικη γλώσσα στην κερκίδα και κάνοντας οτι δεν καταλαβαίνεις, προκειμένου να μη (σου) πούμε αποτυχια (με ή χωρίς εισαγωγικά) το precious.

btw διαβάζω οτι ''The iPhone 5c captured a smaller market than the previous phone in its position, the iPhone 4S''

Αν ισχύει (και) αυτό, μιλαμε για τον ορισμό της αποτυχίας.

Τεσπα, δεν την παλευω αλλο, εξηγώ από την 1η μέρα που βγηκε γιατι (imho προφανως) ειναι ''ακυρο'', πουλάει λιγότερο (αναλογικά ή μη) από το προηγούμενο, βγαίνει ο Tim και λεει ''δεν πήγε'' και πρέπει να κάθομαι να εξηγώ γιατί αυτά τα ερμηνεύω ως αποτυχια...twilight zone this category has become....:p

Σύριε όσες κωλοτούμπες και να κάνεις, scripta manent, με εισαγωγικά ή χωρίς.
Εσύ ανακίνησες το θέμα χθες, με το post σου περί "αποτυχίας" του 5c και επειδή δεν αντέχεις τον αντίλογο, άρχισες πάλι τις λάσπες περί γραμμών από το Κουπερτίνο κλπ κλπ
Μέχρι πρόσφατα νόμιζα πως έγραφες χιουμοριστικά και το περνούσα στο χαβαλέ, πλέον όμως αφού δήλωσες πως τα εννοείς ("πασπαλισμένα με χιούμορ"), εφ' εξής κομμένος ο χαβαλές.
Αν θες να συζητάς σοβαρά και με επιχειρήματα, καλώς. Οι ειρωνείες και οι χαρακτηρισμοί σου για το πρόσωπο μου, θα σου επιστρέφονται αυτομάτως..

Δεν νομίζω να είναι λόγος να μαλώνετε η αποτυχία της απλ με το 5c. Ενταξει εκανε και μια κινηση που δεν της βγηκε, στο παρελθόν έκανε χιλιάδες πατάτες εμπορικά - πριν ερθει το iphone. Ομολογία αποτυχίας ρητή σε αυτό το επίπεδο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν η απλ έκλεινε - όχι τώρα που βγάζει δισ. Το κοντινότερο σε αυτό ήταν η δήλωση του cook, και η επιβεβαίωση θα είναι όταν ΔΕΝ θα ξαναβγεί C μοντέλο...
To 5s πάντως πέτυχε και μάλιστα πολύ περισσότερο απ' ότι αναμενόταν, με τον έντονο ανταγωνισμό από τα android μοντέλα που ολοένα ωριμάζουν.