[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Ελλαδα:

300 € πανω το 16αρι Μ2 1TB (σε σχεση με το αντιστοιχο Μ1).

Μόνο 3.599 €

Αντε σιγα σιγα να φτανουμε τα 4.000 € γιατι το ξεφτιλίσαμε με τις τιμές για την πλέμπα :LOL:

Εχει ξεφύγει το πραγμα, γενικά (όχι μόνο αναφορικά με την Apple). Ειμαι περίεργος αν και πότε θα ''σκάσει''.....

Το πρόβλημα που εντοπίζω εγώ στα μηχανήματα με τα 8GB RAM είναι ότι μπορεί ο χρήστης να μην καταλάβει ότι δουλεύει τον SSD σαν RAM και με την πάροδο του χρόνου να τον καταστρέψει.
Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι SSD έχουν περιορισμό στον όγκος των data που μπορούν να γραφτούν πριν αρχίσουν να αστοχούν.
Και επειδή μιλάμε για Apple η αντικατάσταση χαλασμένου SSD θα είναι πανάκριβη υπόθεση (αν είναι καν εφικτή, με τους SSD να είναι κολλημένοι πάνω στα motherboards ή ενσωματωμένοι μέσα στους επεξεργαστές πια).

Οπότε ένα μηχάνημα με 8GB RAM μπορεί από οικονομικό να καταλήξει να γίνει πανάκριβο.. αν η χρήση που του γίνεται δεν είναι όντως πραγματικά ελαφριά.

μεχρι να γινει αυτο, θα εχουμε αλλαξει πολλα μηχανηματα :p

αν βεβαια καποιος κανει βαρια χρηση και ταυτοχρονα θελει να το κρατησει για πολλα χρονια, καλο ειναι να παει σε μηχανημα με 16gb ram.

αν βεβαια καποιος κανει βαρια χρηση και ταυτοχρονα θελει να το κρατησει για πολλα χρονια, καλο ειναι να παει σε μηχανημα με 16gb ram.
Ετσι ακριβώς, μέχρι να σκάσει ο SSD θα έχουμε πετάξει το μηχάνημα, έχω ένα Laptop 7ετίας με SSD και το χρησιμοποιώ εδώ και 3 χρόνια για κατέβασμα torrent, ότι χειρότερο για SSD, και όμως λειτουργεί ακόμα άψογα!! Οτι χρήση και να κάνει κάποιος θεωρώ ότι ένας SSD άνετα θα βγάλει μια 5ετία γεμάτη.

Όντως... αλλά από μόνο του είναι αρκετός λόγος για να κατακρημνιστεί η αξία μεταπώλησης ενός μηχανήματος που έχει 8GB RAM.
Δεν θα μπορεί ο αγοραστής να ξέρει τι χρήση του έχει γίνει και σε τι κατάσταση είναι ο SSD του.

Ετσι ακριβώς, μέχρι να σκάσει ο SSD θα έχουμε πετάξει το μηχάνημα, έχω ένα Laptop 7ετίας με SSD και το χρησιμοποιώ εδώ και 3 χρόνια για κατέβασμα torrent, ότι χειρότερο για SSD, και όμως λειτουργεί ακόμα άψογα!! Οτι χρήση και να κάνει κάποιος θεωρώ ότι ένας SSD άνετα θα βγάλει μια 5ετία γεμάτη.

Άλλο το να χρησιμοποιείς έναν SSD σε κατεβαστήρι (οπότε το πολύ λίγα GB write την ημέρα; ), άλλο ως RAM.. οι όγκοι δεδομένων στην δεύτερη περίπτωση είναι πολλαπλάσιοι..

• Like
Reactions: vadergr and anderm
Ελλαδα:

300 € πανω το 16αρι Μ2 1TB (σε σχεση με το αντιστοιχο Μ1).

Μόνο 3.599 €

Αντε σιγα σιγα να φτανουμε τα 4.000 € γιατι το ξεφτιλίσαμε με τις τιμές για την πλέμπα :LOL:

Εχει ξεφύγει το πραγμα, γενικά (όχι μόνο αναφορικά με την Apple). Ειμαι περίεργος αν και πότε θα ''σκάσει''.....
Ειδικά τα 16αρια Macbook pro είναι ή για φραγκάτους ή για επαγγελματίες....με 3.500 αγοράζω αυτοκίνητο ή πάω διακοπές στο Περού δεν θα πάρω Macbookpro. Περι ορέξεως βέβαια.

Η μνημη ποτε δεν ειναι αρκετη...ελεγε ενα παλιο ρητο!

Προφανως , αν καποιος θελει να το κρατησει πολλα χρονια και να ειναι σιγουρος , παει σε 16 gb στο mini.

Αλλα οπως ειπαμε, γι αυτο που προοριζεται, ειναι μια χαρα .

αυτο ειναι το ταβανι ή παιρνει κι αλλη RAM?

Παρακολουθώντας την συζήτηση, για αυτούς που θέλουν λίγο περισσότερο future proofing στα MacBook Pro με M2 Pro, είναι πιο value for money αναβάθμιση τα 1TB ssd για caching μελλοντικά, παρά τα 32GB Ram

Όντως... αλλά από μόνο του είναι αρκετός λόγος για να κατακρημνιστεί η αξία μεταπώλησης ενός μηχανήματος που έχει 8GB RAM.
Δεν θα μπορεί ο αγοραστής να ξέρει τι χρήση του έχει γίνει και σε τι κατάσταση είναι ο SSD του.

δεν τον ενδιαφερει καν.... οι τιμες στα μεταχ/να m1 ειναι ακομα υψηλες.
Δεν χανουν αξια ετσι ευκολα τα mac.

αυτα τα κοιταμε εμεις εδω μεσα μονο.

ΥΓ... Eχει περασει η εποχη του "παιρνω ενα μηχανημα για δεκαετια" .
Ολα ειναι πια αναλωσιμα...πχ κοιτα τι γινεται με τα κινητα, τηλεορασεις κλπ.
Σε 2 με 3 χρονια παιρνεις αλλο .
Ετσι προχωραει η αγορα πια.
Οποιος βεβαια δε μπορει , καλο ειναι να πρατει αναλογα.

Γιαννη το mac studio (μονο με Μ1 βγαινει? ) ειναι προτιμοτερο για post απο το Μac pro ?

με M1 pro max kai ultra.

Εννοειται ειναι καλυτερο απο mac pro και πιο οικονομικο.
Μονο αν θες εσωτερικους δισκους πολλους και ειδικες καρτες κλπ πας σε mac pro με intel.

δυστυχως δεν εχει βγει ακομα mac pro με M επεξεργαστες.

Το πιο vfm mac studio ειναι το max με τη καλυτερη καρτα γραφικων, 32 GB RAM (εκτος αν θες πολυ 3d και 8k raw , πας σε 64) κι 1 TB SSD.
Βγαινει κανα τριχιλιαρο...αυτο θα επαιρνα τωρα αν εφτιαχνα μηχανημα απο την αρχη.
Δυστυχως , οταν πηρα το τελευταιο pc , δεν υπηρχε καν το mac studio κι εστι τη πατησα! :p

• Like
Reactions: Kosh
Στο activity monitor του macos θα δείτε κατά πόσο χρησιμοποιεί swap files από τον SSD -που θα χρησιμοποιεί.
Εάν ανοίξει κανείς μπόλικες εφαρμογές (σε ένα τυπικό συνδυασμό με μπόλικα tabs στον chrome) θα δεί και αρκετά GB swap.

Ένας 250άρης SSD, έχει περίπου 150TBW ζωής πρίν ξεκινήσουν τα περίεργα. Κατά συνέπεια, εάν χρησιμοποιείς όλη μέρα 4-5GB swap, πέραν της υπόλοιπης χρήσης που κάνει κανείς, θα φτάσουμε σχετικά γρήγορα στα όρια. Και το επόμενο βέβαια πρόβλημα είναι πως εάν χαλάσει ο SSD σε οποιοδήποτε mac πέραν του desktop pro, χάνεις και όλα σου τα δεδομένα.

Εν πάσει περιπτώσει, εάν κάποιος έχει σκοπό να κάνει σοβαρή δουλειά με το μηχάνημα και να μην το αλλάξει ταυτόχρονα σε 2 χρόνια, να κοιτάξει τα μεγαλύτερα μοντέλα. Οι κράχτες τιμής, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Πάντοτε υπάρχει και το catch.

και ειναι πιο δυνατη λυση το mac studio απο τα laptopακια τωρα ε ? (αν εχεις οθονη εννοειται)

το mac studio max εχει ιδια αποδοση με το macbook pro 16 MAX (με ιδια specs).

Το mac studio ultra εχει ακομα πιο δυνατη καρτα γραφικων, θεωρητικα διπλασια αποδοση, πρακτικα γυρω στα 40-60%.

Πολύ σωστά αυτά που γράφτηκαν για τη swap. Να δώσω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Στο Gentoo Linux που χτίζεις τα πάντα εσύ υπάρχει ένα πακέτο που λέγεται qtwebengine. Είναι ο απόλυτος εφιάλτης. Θέλει 2gb ram ανά νήμα επεξεργαστή. Εγώ που έχω 16 νήματα στον 5800 μου και 32gb ram είμαι οριακά. Εννοείται πως η swap γεμίζει γιατί κάπου πρέπει να χωρέσει και το υπόλοιπο σύστημα. Και επειδή κάποια πράγματα είναι πολύ πιο κρίσιμα από τον μεταγλωττιστή όπως πχ οι οδηγοί η ο διαχειριστής παραθύρων αυτα μένουν πάντα στη μνήμη και η μεταγλώττιση γίνεται στο δίσκο αντί τη μνήμη. Κοινώς εγγραφές χωρίς έλεος.

Αν και το σαιτ δε νομιζω να διεκδικει δαφνες τεχνολογικης εγγυροτητας, εχει εδω ενα αρθρο σχετικα με τη ραμ των μακ.

• Like
Reactions: takisot
-28% προσφορά στο Mac mini m2 pro:

Εντάξει, μας τρολάρουν!

Sent from my iPhone 14 pro max using Tapatalk Pro
Εντάξει είπαμε καλό χρυσό άλλα όχι και 1.700 ευρώ!! Και μάλιστα και με 28% έκπτωση...χαχα.....καλά κάνουμε μαι ψωνίζουμε από Amazon, τέτοιοι που είναι.

Αν και το σαιτ δε νομιζω να διεκδικει δαφνες τεχνολογικης εγγυροτητας, εχει εδω ενα αρθρο σχετικα με τη ραμ των μακ.
Μα αυτά που λέει το site ισχύουν και το ζω καθημερινά, δεν έχει κανένα θέμα με τα 8gb....τώρα αν ο άλλος θέλει να βάλει και Windows 11 πάνω, και να κάνει ένα σκασμό editing και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο οκ, προφανώς θα κλατάρει....άλλα στην πράξη όπως είπαμε 8gb είναι αρκετά για τον περισσότερο κόσμο. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια μέρα που να είπα μακάρι να είχε και άλλη ραμ.

Y.Γ. Για τον SSD πάντως έχω αγοράσει κάτι τέτοιο, πετάς μέσα και έναν έχτρα SSD όποιον σηκώνει η τσέπη σου και έλεισες τα θέματα με τον αποθηκευτικό χώρο.

Υπάρχουν εκδόσεις που παίρνουν μέσα μέχρι και 2.5 HDD για όσους θέλουν.

ωραια λυση αυτο...σου δινει και εξτρα θυρες , sd card κλπ.
Εστι ακριβώς, από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει, έχω πετάξει μέσα και έναν 2tb ssd, έχεις και sd card για τις φωτογραφικές μηχανές, και έχτρα θύρες και είσαι έτοιμος....υπάρχουν υλποιήσεις μάλιστα που παίρνουν μέσα και 2.5 HDD και έχτρα Μ2 SSD για όποιον θέλει άπλετο χώρο, και είναι φτηνά τα περισσότερα δεν κάνουν πάνω από 100-120 ευρώ, καλές αλουμινένιες κατασκευές που ταιριάζουν γάντι με το Mini. Λύνεις το θέμα με τον αποθηκευτικό χώρο έυκολα και απλά και χωρίς να αυξάνεις το μηχάνημα ιδιαίτερα σε όγκο.