[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Ειδικό κοινό το gaming σε υπολογιστές;;;; Φαντάζομαι το λες για χιούμορ…η αγορά gaming σε υπολογιστές είναι η μεγαλύτερη με διαφορά και αυτή που συντηρεί τον όλο κλάδο. Μπες σε forum ελληνικά ή ξένα ή ακόμα και σε threads στο insomnia να δεις τι γίνεται, κανείς δεν ασχολείται με τις μπαταρίες των laptops όλοι με το gaming ασχολούνται και πως θα στήσουν αγοράσουν καλύτερα gaming pc. Εδώ το 90% των εξωτερικών οθονών που κυκλοφορούν είναι για gaming, να μιλήσω για την αγορά σε ποντίκια, πληκτρολόγια…στα πάντα…οι υπολογιστές θα έλεγα είναι σχεδόν συνώνυμο με το gaming.

Οι gamers είναι ο ορισμός του ειδικού κοινού και αυτό προφανώς δεν έχει σχέση με τον συνολικό αριθμό τους. Είναι πολύ μεγάλος, το γνωρίζω, γιαυτο άλλωστε υπάρχουν ειδικά laptops για αυτούς που λέγονται… gaming

και με windows κανεις δουλεια ειχα ακουσει τοτε που μιλησε ενας απο τους συντελεστες του maestro στους 3 στον αερα και ελεγε οτι το final cut pro παλια ηταν για επαγγελματιες αλλα τωρα οχι με avid ελεγε δουλευουν.

Μήπως είπε το ανάποδο και μπερδεύτηκες; Από όσο γνωρίζω ελάχιστοι πλέον χρησιμοποιούν avid.

Οι gamers είναι ο ορισμός του ειδικού κοινού και αυτό προφανώς δεν έχει σχέση με τον συνολικό αριθμό τους. Είναι πολύ μεγάλος, το γνωρίζω, γιαυτο άλλωστε υπάρχουν ειδικά laptops για αυτούς που λέγονται… gaming
Ειδικό κοινό είμαστε εμείς εδώ που ασχολούμαστε με μπαταρίες και ποσό γρήγορα κανει 4K editing το τάδε μηχάνημα, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς. Ο υπόλοιπος κόσμος κυρίως ασχολείται με τα teraflops και ray tracing. Για αυτο ακριβώς τον λόγο όσο καλά μηχανήματα και να γίνουν τα Mac’s πάντα θα είναι για περιορισμένο κοινό, όσο δεν παιζουν παιχνίδια πάντα μα πάντα θα είναι για ειδικό κοινό και μειοψηφία.

Ειδικό κοινό είμαστε εμείς εδώ που ασχολούμαστε με μπαταρίες και ποσό γρήγορα κανει 4K editing το τάδε μηχάνημα, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς. Ο υπόλοιπος κόσμος κυρίως ασχολείται με τα teraflops και ray tracing. Για αυτο ακριβώς τον λόγο όσο καλά μηχανήματα και να γίνουν τα Mac’s πάντα θα είναι για περιορισμένο κοινό, όσο δεν παιζουν παιχνίδια πάντα μα πάντα θα είναι για ειδικό κοινό και μειοψηφία.

Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν σχετικά με αυτά που κουβεντιάζουμε εδώ.
Αλλά έχω απορία: θεωρείς πραγματικά ότι οι gamers χρήστες laptop είναι περισσότεροι από τους κλασικούς χρήστες laptop (λίγο διασκέδαση, λίγο δουλειά);

Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν σχετικά με αυτά που κουβεντιάζουμε εδώ.
Αλλά έχω απορία: θεωρείς πραγματικά ότι οι gamers χρήστες laptop είναι περισσότεροι από τους κλασικούς χρήστες laptop (λίγο διασκέδαση, λίγο δουλειά);
Όχι δεν το θεωρώ στα laptop ειδικά, αλλά είμαι σίγουρος 100% ότι ελάχιστοι χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται στην πράξη την μπαταρία στο laptop τους, όλοι στο πρίζα το έχουν. Όπως ελάχιστοι χρειάζονται laptop on the go όπως π.χ. Ο Γιάννης…ο περισσότερος απλός κόσμος αγοράζει laptop λόγω μικρού όγκου και για να το μεταφέρει εύκολα αυτο το υπνοδωμάτιο στο σαλόνι κλπ.

Όπως επίσης ο περισσότερος κόσμος αγοράζει φτηνά μέχρι 500 ευρώ laptop, αυτοί που δίνουν πάνω από 1.000-1.500 ευρώ σε laptops είναι συνήθως gamers και το ίδιο συμβαίνει και στα desktop.

Όχι δεν το θεωρώ στα laptop ειδικά, αλλά είμαι σίγουρος 100% ότι ελάχιστοι χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται στην πράξη την μπαταρία στο laptop τους, όλοι στο πρίζα το έχουν. Όπως ελάχιστοι χρειάζονται laptop on the go όπως π.χ. Ο Γιάννης…ο περισσότερος απλός κόσμος αγοράζει laptop λόγω μικρού όγκου και για να το μεταφέρει εύκολα αυτο το υπνοδωμάτιο στο σαλόνι κλπ.

Όπως επίσης ο περισσότερος κόσμος αγοράζει φτηνά μέχρι 500 ευρώ laptop, αυτοί που δίνουν πάνω από 1.000-1.500 ευρώ σε laptops είναι συνήθως gamers και το ίδιο συμβαίνει και στα desktop.

Εγώ πάντως το laptop ανέκαθεν χωρίς μπαταρία το δούλευα στο σπίτι και το πηγαινοφερνα στο γραφείο παρέα με τον φορτιστή. Το Μ1pro μου έλυσε τα χέρια, κυριολεκτικά μιας που μπορώ να βγάλω όλη την εργάσιμη μέρα με μια φόρτιση.
Όσο για το ποιοι αγοράζουν ακριβά laptop? Όχι μόνο gamers, αλλά και videographers, photographers, developers, content creators, musicians, graphics artists και πολλοί άλλοι.

Τι ακριβως κάνω; Που μεταφέρω πληροφορίες; Απο το μυαλο μου τις εβγαλα;
Πλάκα κανω, φυσικά (παίζοντας με το γεγονος ότι πάντα βρισκεις ένα λινκ που »δικαιολογεί« την Apple) :LOL:

Αν παντως το διαβάσεις, θα δεις ότι στο τέλος για οικονομια το έκαναν ;)

Τωρα τι και πως, λίγη σημασία έχει. Το ζουμί (για εμένα και όχι μονο) ειναι ότι σε ένα τόσο ακριβό μηχάνημα οφειλαν να είχαν βάλει καλύτερο σύστημα ψύξης και όχι να αφηνουν το τσιπ να ψήνεται.

Το δε επιχείρημα του Γιάννη, ότι το θέμα λύνεται με software δεν στεκει φυσικά γιατί πρώτον πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει θέμα (και η Apple δεν το λέει / το μάθαμε τυχαία από εναν τύπο που έκατσε και ασχολήθηκε παραπάνω), δεύτερον αυτό έχει επίπτωση στα acoustics και τρίτον δεν αναιρεί τον κακό σχεδιασμό.

Όσο για το ποιοι αγοράζουν ακριβά laptop? Όχι μόνο gamers, αλλά και videographers, photographers, developers, content creators, musicians, graphics artists και πολλοί άλλοι.

Οι δικηγόροι στο πηγάδι κατουρήσαν; :p

• Haha
Reactions: vadergr
Μήπως είπε το ανάποδο και μπερδεύτηκες; Από όσο γνωρίζω ελάχιστοι πλέον χρησιμοποιούν avid.
Επεισόδιο 16 έχει συνέντευξη με Άκη Πολύζο

Ειλικρινά το διάβασα 2 φορές κ δεν κατάλαβα τι είπε ο speedman27. Μιλάει με γρίφους ο γέροντας...
3 στον αέρα επεισόδιο 16 φέτος πήγαινε άκουσε μιλάει και για apple. θελω να παω και με της δυο πλατφορμες κανεις επξεργασια

Πλάκα κανω, φυσικά (παίζοντας με το γεγονος ότι πάντα βρισκεις ένα λινκ που »δικαιολογεί« την Apple) :LOL:

Τωρα τι και πως, λίγη σημασία έχει. Το ζουμί (για εμένα και όχι μονο) ειναι ότι σε ένα τόσο ακριβό μηχάνημα οφειλαν να είχαν βάλει καλύτερο σύστημα ψύξης και όχι να αφηνουν το τσιπ να ψήνεται.

Το δε επιχείρημα του Γιάννη, ότι το θέμα λύνεται με software δεν στεκει φυσικά γιατί πρώτον πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει θέμα (και η Apple δεν το λέει / το μάθαμε τυχαία από εναν τύπο που έκατσε και ασχολήθηκε παραπάνω), δεύτερον αυτό έχει επίπτωση στα acoustics και τρίτον δεν αναιρεί τον κακό σχεδιασμό.

Τα link τα βρίσκω επειδή μου αρέσει να είμαι πληροφορημένος ;)
Επειδή δεν μου εκανε λογικό το να τσιγκουνευτούν να αλλάξουν ένα component που αφενός είναι φθηνό, αφετέρου δοκιμασμένο, γκουγκλάρα και βρήκα το συγκεκριμένο link που φαίνεται να εξηγει πως αναγκάσθηκαν να κάνουν workaround λόγω supply restraint.
Πάντως το M1pro έχει ήδη καλό σύστημα ψύξης όποτε σαν προσωρινή λύση λόγω supply restraint μου φαίνεται η φετινή μικρότερη ψύχτρα του M2pro.
Θα φανεί του χρόνου τι ακριβώς ισχύει.

Το θέμα είναι ότι λύνεται… ότι και να λες και μάλιστα απλά.

Ούτε τα acoustics επηρεάζονται πολύ , γιατί φτιάχνεις το curve έτσι ώστε ν αρχίζει από νωρίς ν αυξάνει ελάχιστα τις στροφές.
Αναφέρθηκε και στο review νομίζω ότι δεν έχει σημαντική επίπτωση στο θόρυβο .

Τα link τα βρίσκω επειδή μου αρέσει να είμαι πληροφορημένος ;)
Επειδή δεν μου εκανε λογικό το να τσιγκουνευτούν να αλλάξουν ένα component που αφενός είναι φθηνό, αφετέρου δοκιμασμένο, γκουγκλάρα και βρήκα το συγκεκριμένο link που φαίνεται να εξηγει πως αναγκάσθηκαν να κάνουν workaround λόγω supply restraint.
Πάντως το M1pro έχει ήδη καλό σύστημα ψύξης όποτε σαν προσωρινή λύση λόγω supply restraint μου φαίνεται η φετινή μικρότερη ψύχτρα του M2pro.
Θα φανεί του χρόνου τι ακριβώς ισχύει.
Με αυτά που έκανε με τον ssd (από τον οποιο παίζει να γλυτωνει και λιγότερα λεφτά απ οτι από την αλλαγή στο σύστημα ψύξης) και εξακολουθεί να μην σου κάνει λογικό να τσιγκουνευτεί; ;)

Σοβαρα τωρα, καθόμαστε και ασχολούμαστε με το supply chain της Apple για να δικαιολογήσουμε γιατι το τσιπ βράζει;

Προφανως η κουβέντα δεν βγάζει πουθενα.

Το θέμα είναι ότι λύνεται… ότι και να λες και μάλιστα απλά.
Ότι και να λες, το πρόβλημα δεν λυνεται με την default εμπειρία χρήσης :sneaky:

Δεν μίκρυνε η ψύκτρα.
Το heatsink που φαίνεται μικρότερο, δεν καλύπτει τα dram modules, τον επεξεργαστή τον καλύπτει μια χαρά.
Αυτό που άλλαξε είναι πως αυξήθηκαν τα dram modules από 2 σε 4 λόγω διαφοράς τιμής από ότι γράφει το άρθρο. Τα heatsink δεν έχουν θέματα supply, αφενός είναι custom, αφετέρου αλλοίμονο κιόλας να είχαν και αυτά.

• Like
Δεν μίκρυνε η ψύκτρα.
Το heatsink που φαίνεται μικρότερο, δεν καλύπτει τα dram modules, τον επεξεργαστή τον καλύπτει μια χαρά.
Αυτό που άλλαξε είναι πως αυξήθηκαν τα dram modules από 2 σε 4 λόγω διαφοράς τιμής από ότι γράφει το άρθρο. Τα heatsink δεν έχουν θέματα supply, αφενός είναι custom, αφετέρου αλλοίμονο κιόλας να είχαν και αυτά.
Πέρυσι πάντως η ψυκτρα κάλυπτε και τις μνήμες.

Βασικά το «προβλημα« δεν ήταν οι μνήμες αλλά η έλλειψη στο substrate.

Όποτε για να το μικρύνουν (ή επειδή δεν έβρισκαν αρκετο ή επειδή αν εβρισκαν θα ήταν ακριβό) έβαλαν 4 μικροτερες μνήμες (αντι 2 μεγαλύτερες που είχαν παλιά) με αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερη επιφανεια substrate.

Και έτσι είδαν ότι με την παλια ψυκτρα περισσευαν πλεον 1-2 mm μετάλλου πάνω κάτω και είπαν να κάνουν οικονομία και να κόψουν όσο περισσευει.

Οσο πάει και γίνεται και καλυτερο, ε; :LOL:

Και αυτά ενώ έπρεπε εξαρχής να βελτιωσουν το σύστημα ψύξης λόγω αυξημένων απαιτήσεων του Μ2.

Και μετά αναρωτιέσαι γιατί σου συμβαίνουν ολά τα κουφά! :p

Και λίγα σου συμβαίνουν μ αυτά που λες…. Πάνε τώρα ν ασχοληθείς λίγο σοβαρά με το νέο σου Mac και άσε τη μουρμούρα! :p

Και λίγα σου συμβαίνουν μ αυτά που λες…. Πάνε τώρα ν ασχοληθείς λίγο σοβαρά με το νέο σου Mac και άσε τη μουρμούρα! :p

Μα δεν ασχολείται σοβαρά με το MacBook του.
Πρακτικά χρήση ταμπλέτας του κάνει.

Για σοβαρή χρήση έχει κάτι άλλο νομίζω ;)

Τελειωσατε την τελετή με τον Τάκη, να το στείλω rma χωρίς να το ανοίξω, να μη χάνω χρονο; :p

Πέρυσι πάντως η ψυκτρα κάλυπτε και τις μνήμες.

Βασικά το «προβλημα« δεν ήταν οι μνήμες αλλά η έλλειψη στο substrate.

Όποτε για να το μικρύνουν (ή επειδή δεν έβρισκαν αρκετο ή επειδή αν εβρισκαν θα ήταν ακριβό) έβαλαν 4 μικροτερες μνήμες (αντι 2 μεγαλύτερες που είχαν παλιά) με αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερη επιφανεια substrate.

Και έτσι είδαν ότι με την παλια ψυκτρα περισσευαν πλεον 1-2 mm μετάλλου πάνω κάτω και είπαν να κάνουν οικονομία και να κόψουν όσο περισσευει.

Οσο πάει και γίνεται και καλυτερο, ε; :LOL:

Και αυτά ενώ έπρεπε εξαρχής να βελτιωσουν το σύστημα ψύξης λόγω αυξημένων απαιτήσεων του Μ2.

Βρε ‘σείς, ακριβώς επειδή υπήρχε η έλλειψη στο substrate αναγκάστηκαν να κάνουν workaround και με το θέμα ψυχτρας.
Δεν είχαν ανάγκη να βελτιώσουν το υπάρχον σύστημα ψύξης αφού αυτό μια χαρά λειτουργούσε στους Μ1pro. Λες να μπήκαν σε τόσο κόπο για να γλυτώσουν 1-2 mm μετάλλου;

Με αυτά που έκανε με τον ssd (από τον οποιο παίζει να γλυτωνει και λιγότερα λεφτά απ οτι από την αλλαγή στο σύστημα ψύξης) και εξακολουθεί να μην σου κάνει λογικό να τσιγκουνευτεί; ;)

Σοβαρα τωρα, καθόμαστε και ασχολούμαστε με το supply chain της Apple για να δικαιολογήσουμε γιατι το τσιπ βράζει;

Προφανως η κουβέντα δεν βγάζει πουθενα.

Δεν δικαιολογούμε τίποτα. Ψάχνουμε λογικές εξηγήσεις για ένα ένα θέμα που δεν έβγαζε νόημα να οφείλεται σε τσιπια (αλλαγή στο μέγεθος heatsink). Το άρθρο αυτό έδωσε μια λογική εξήγηση που πιθανόν να ισχύει. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Καλα τα πιστευεις πραγματικα αυτα που γραφεις; τζόγαραν δεκάδες εκατομυρια δολλαρια στο R&D ανάπτυξης των Apple silicon λογω... καρμιριάς;
Η επειδή ηξεραν πως αν τους βγει το στοιχημα θα δημιουργήσουν τα αθορυβα, αποδοτικά και ταχύτατα μηχανήματα που σημερα απολαμβάνουμε τα οποία μπορουν να κανουν tailor made ωστε να δουλευουν αψογα με τα OS τους, χωρις μαλιστα να εξαρτωνται απο αλλες εταιριές για το πότε και πώς θα βγαλουν chips των προδιαγραφων τους;

Όταν είσαι μια εταιρεία αξίας 2.300 εκατομμυρίων δολαρίων μερικές δεκάδες εκατομμύρια σε R&D ούτε που τα προσέχεις στον ετήσιο προϋπολογισμό. Κυριολεκτικά. Rounding error θεωρούνται.

Επίσης, όταν έχεις περάσει τα τελευταία 15 χρόνια αναπτύσσοντας ARM SoCs για τα κινητά σου και τις ταμπλέτες σου με μεγάλη επιτυχία, και επίσης ξέρεις από market research ποιες είναι οι προτεραιότητες των πελατών σου (βλέπε: δεν τους νοιάζει η συμβατότητα), είναι πολύ εύκολο να δώσεις πράσινο φως για την ανάπτυξη ενός "SoC on steroids" το οποίο θα ρίξει δραματικά τα κόστη παραγωγής σου και θα αυξήσει σημαντικά το (ήδη εξαιρετικό) margin σου.

Οπότε κακώς δεν το είχαν κάνει και νωρίτερα.

Αλλά όχι, ρίσκο δεν είχε κυριολεκτικά κανένα για αυτούς. Το πολύ να μην έπιαναν τους στόχους τους σε επιδόσεις και να μην έβγαιναν στην αγορά (ή να έβγαιναν ούτως ή άλλως.. who cares?).

Τα rewards από την άλλη είναι αστρονομικά. Και αυτό είναι το μόνο που μετράει για την Apple, και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία φυσικά.

Οσο για τα αρνητικά της οπως την κατάργηση των φορτιστών που ανεφερες, πρωτη η Samsung πηγε και την αντεγραψε. Μακάρι να την αντέγραφαν τουλάχιστον στα θετικά της.

Το ότι τους αντέγραψε η Samsung λέει πολλά (κακά) και για την Samsung.

Δεν αλλάζει όμως το ότι το κακό άρχισε (και αυτή τη φορά) από την Apple. Δεν την ξεπλένει.

Παλι αυτο το video? Seriously?
Να θυμίσω οτι πρόκειται για τους μηχανικούς που εφεραν το μεγαλυτερο breakthrough στη πληροφορική την τελευταία δεκαετία.
Just saying...

θα το ποστάρω μέχρι να το δεις! :D

Και επίσης, οι μηχανικοί που έκαναν τις επικές πατάτες που φαίνονται στο video προφανώς δεν είναι οι ίδιοι που σχεδιάζουν τα (ομολογουμένως καλά) SoC της Apple.

Μπορεί μια εταιρεία να έχει και καλούς και κακούς μηχανικούς.

Αν πας λιγο πισω θα δεις οτι το flame ξεκίνησε απο τον Δημήτρη που ισχυρίστηκε οτι η apple βαζει τη μοστρα μπροστα απο το engineering, δεν την απασχολει να πεθανουν τα μηχανακια της, ειναι καρμιριδες κλπ κλπ Εγω απλά απαντησα πως αυτοι οι καρμίριδες βγαζουν laptop με ιδιοτητες που ο ανταγωνισμός ουτε καν βλεπει στον υπνο του.
Περαν αυτων, δεν εχω να προσθεσω κατι γιατι οντως παραξεφύγαμε off topic.

Για να γίνει flame πρέπει να γραφτούν πράγματα επί προσωπικού, κάτι που δεν έγινε εδώ, τουλάχιστον σίγουρα όχι από εμένα.

Εννοείται ότι συνεχίζω να υποστηρίζω τα παραπάνω.. Εκτός αν πραγματικά πιστεύεις ότι η Apple (και η κάθε Apple) κάνει ότι κάνει για το καλό της ανθρωπότητας και όχι της τσέπης της.

• Like
Όταν είσαι μια εταιρεία αξίας 2.300 εκατομμυρίων δολαρίων μερικές δεκάδες εκατομμύρια σε R&D ούτε που τα προσέχεις στον ετήσιο προϋπολογισμό. Κυριολεκτικά. Rounding error θεωρούνται.

Επίσης, όταν έχεις περάσει τα τελευταία 15 χρόνια αναπτύσσοντας ARM SoCs για τα κινητά σου και τις ταμπλέτες σου με μεγάλη επιτυχία, και επίσης ξέρεις από market research ποιες είναι οι προτεραιότητες των πελατών σου (βλέπε: δεν τους νοιάζει η συμβατότητα), είναι πολύ εύκολο να δώσεις πράσινο φως για την ανάπτυξη ενός "SoC on steroids" το οποίο θα ρίξει δραματικά τα κόστη παραγωγής σου και θα αυξήσει σημαντικά το (ήδη εξαιρετικό) margin σου.

Οπότε κακώς δεν το είχαν κάνει και νωρίτερα.

Αλλά όχι, ρίσκο δεν είχε κυριολεκτικά κανένα για αυτούς. Το πολύ να μην έπιαναν τους στόχους τους σε επιδόσεις και να μην έβγαιναν στην αγορά (ή να έβγαιναν ούτως ή άλλως.. who cares?).

Τα rewards από την άλλη είναι αστρονομικά. Και αυτό είναι το μόνο που μετράει για την Apple, και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία φυσικά.

Το ότι τους αντέγραψε η Samsung λέει πολλά (κακά) και για την Samsung.

Δεν αλλάζει όμως το ότι το κακό άρχισε (και αυτή τη φορά) από την Apple. Δεν την ξεπλένει.
Μωρε ρισκό προφανώς ειχε ή κινηση, απλα ήταν calculated για τον λογο που ανέφερες, οτι είχαν ήδη κτίσει ενα πολυ σημαντικό υπόβαθρο λογω των mobile SoC.
Δημιούργησαν ομως νέο division και εριξαν παρα, μα πάρα πολλά λεφτά στο R&D. Δεν το εκαναν για λογους τσιπιας οπως εγραφες πριν, αλλα επειδή ήξεραν οτι θα δημιουργήσουν κατι πρωτοποριακό το οποίο θα ελεγχουν πλήρως και in the long term θα τους ερθει και πιο φθηνά. Win-win-win, all the way.
Τωρα για την Samsung, τι να πει κανεις; Αφαιρει η apple το headphone jack. Βγαζει η samsung διαφημιση κοροιδευοντας την apple. Την επομενη χρονιά το αφαιρει και αυτη.
Βγαζει η apple τον φορτιστη. Μια απο τα ιδια (διαφήμιση, αντιγραφή).
Ειπαμε, αν ειναι να αντιγραψουν κατι, να αντιγραψουν τα θετικα, οπως πχ με την αναπτυξη του Apple silicon. Δεν ειναι ομως τοσο ευκολο, αλλιως θα το εκαναν ολοι ;)

θα το ποστάρω μέχρι να το δεις! :D

Και επίσης, οι μηχανικοί που έκαναν τις επικές πατάτες που φαίνονται στο video προφανώς δεν είναι οι ίδιοι που σχεδιάζουν τα (ομολογουμένως καλά) SoC της Apple.

Μπορεί μια εταιρεία να έχει και καλούς και κακούς μηχανικούς.
Καλα, πλεον ειναι και τελειως out of date, οποτε why bother...

Για να γίνει flame πρέπει να γραφτούν πράγματα επί προσωπικού, κάτι που δεν έγινε εδώ, τουλάχιστον σίγουρα όχι από εμένα.

Εννοείται ότι συνεχίζω να υποστηρίζω τα παραπάνω.. Εκτός αν πραγματικά πιστεύεις ότι η Apple (και η κάθε Apple) κάνει ότι κάνει για το καλό της ανθρωπότητας και όχι της τσέπης της.
Οταν λεω flame, εννοω πως αναψε η offtopic κουβεντα. To οτι συνεχίζεις να υποστηρίζεις ατακες οπως "η Apple βάζει πάντα τη μόστρα πάνω από το σωστό engineering, Δεν την απασχολεί αν κάποια μηχανήματα πεθάνουν (σημαντικά) πριν την ώρα της. Ίσα ίσα. Έξτρα πελατάκια είναι. Vapor chamber και λοιπά εξωτικά δεν θα βάλουν ποτέ γιατί αφενός είναι καρμίρηδες, αφετέρου τους συμφέρει να χαλάνε τα μηχανήματα, αρκεί να γίνεται εκτός (πενιχρής) εγγύησης.", απλα επιβεβαιωνει το anti-apple bias που υποψιαζόμουν οτι εχεις.
All good παντως, κουβέντα κανουμε, εστω και αν ειναι off topic.

Οταν λεω flame, εννοω πως αναψε η offtopic κουβεντα. To οτι συνεχίζεις να υποστηρίζεις ατακες οπως "η Apple βάζει πάντα τη μόστρα πάνω από το σωστό engineering, Δεν την απασχολεί αν κάποια μηχανήματα πεθάνουν (σημαντικά) πριν την ώρα της. Ίσα ίσα. Έξτρα πελατάκια είναι. Vapor chamber και λοιπά εξωτικά δεν θα βάλουν ποτέ γιατί αφενός είναι καρμίρηδες, αφετέρου τους συμφέρει να χαλάνε τα μηχανήματα, αρκεί να γίνεται εκτός (πενιχρής) εγγύησης.", απλα επιβεβαιωνει το anti-apple bias που υποψιαζόμουν οτι εχεις.
All good παντως, κουβέντα κανουμε, εστω και αν ειναι off topic.

Για κάτσε βρε άνθρωπε. Ποιο anti apple bias γράφεις; Μέχρι πρόσφατα είχα υπολογιστή του 2009 ο οποίος πήρε κανονικά τα 10 και έβαλα πάνω και SSD. Άλλαξα 2 κάρτες γραφικών, νέο ανεμιστήρα στη CPU και κάμποσους σκληρούς. Και όλα αυτά με κλάσμα κόστους σε σχέση με της Apple.

Δε ζητάμε τίποτα παράλογο. Ζητάμε ένα μηχάνημα σε σχετικά λογική τιμή που να αντέξει για λίγο καιρό. Δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες ώστε να δικαιολογείται το συνεχές έξοδο. Κάποιοι από εμάς είμαστε απλά χομπίστες που αντί για τρέξιμο μας αρέσει η τεχνολογία.