[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Εγώ πάντως αυτή τη στιγμή σε Win11 έχω 15,6GB μνήμη. 6GB έχει μόνο το Roon, 950ΜΒ το foobar2000 και κάμποσα GB ο Firefox με μερικά tabs ανοιχτά.

Τι μαγικά θα κάνει το MacOS ώστε να μειώσει αυτά τα νούμερα;

Μπα, απλά δεν έχω προλάβει (και θέλω να το κάνω με ησυχία μου και να το ευχαριστηθώ)

(ενα μικρό maestroκαταλοιπακι του παλιου μου εαυτού παντως δίνει εντολή και πατάω refresh κάθε λίγο και λιγάκι στην σελίδα του Amazon με το Μ2 )

Ακόμα δεν το έστειλες πίσω;
Προλαβαίνεις…. :p

Δεν εχει καμια σχεση μια χρηματιστηριακη ή επενδυτικη εταιρια/fund/τραπεζα με μια εταιρια που παραγει προιοντα και προσφερει υπηρεσιες οπως η apple.
Η Apple δεν εχει απλα μια απο τις υψηλοτερες χρηματιστηριακες αποτιμησεις στην ιστορια του Χρηματιστηριου. Για την ακριβεια αυτο δεν εχει μεγαλη σημασια.
Εχει και ενα απιστευτα μεγαλο cash reserve κοντα στα 200 ΔΙΣ Δολλαρια. Μονο πετρελαικές εταιρίες ειναι σε αυτό το επιπεδο, οποτε μην περιμένεις να καταστραφεί ετσι ευκολα.

Κανείς αλάθητος. Το έγραψα και πριν. Μια λάθος απόφαση και τελείωσε. Και σε αυτά τα επίπεδα οι λάθος αποφάσεις δεν διορθώνονται με δανεικά από την πεθερά.

Κανείς αλάθητος. Το έγραψα και πριν. Μια λάθος απόφαση και τελείωσε. Και σε αυτά τα επίπεδα οι λάθος αποφάσεις δεν διορθώνονται με δανεικά από την πεθερά.
Βρε συ, ΕΧΕΙ 200 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΒΑΤΖΑ! Τι δανεικα απο την πεθερα; 😂

Εγώ πάντως αυτή τη στιγμή σε Win11 έχω 15,6GB μνήμη. 6GB έχει μόνο το Roon, 950ΜΒ το foobar2000 και κάμποσα GB ο Firefox με μερικά tabs ανοιχτά.

Ας τα γράψει κάποιους που ξέρει καλύτερα για πιο τεχνική εξήγηση, αλλά γενικά το πως κατανέμεται η μνήμη δεν έχει να κάνει με το πόση μνήμη χρειάζεται. Κι εγώ πχ αυτή τη στιγμή στο Studio της δουλειάς τρέχοντας Outlook και Word έχω 21GB μνήμης σε χρήση. Το Acrobat απλά αναμένο χωρίς αρχείο, τρώει 1GΒ. Τα βρίσκει, και τα κατανέμει, δε σημαίνει ότι αν δεν τα έβρισκε θα σερνόταν.

1675362866269.png

Καλυτερη διαχειριση μνήμης for start. Για τον ιδιο λογο που ενα iphone ετρεχε αψογα με 3gb μνημης ενω το android χρειαζοταν 8.

Το ότι το roon για παράδειγμα έχει βιβλιοθήκη με 13000 άλμπουμ δεν μας κάνει; Τα Windows φταίνε που έχω τόσα πολλά αρχεία στο δίσκο μου;

Ας τα γράψει κάποιους που ξέρει καλύτερα για πιο τεχνική εξήγηση, αλλά γενικά το πως κατανέμεται η μνήμη δεν έχει να κάνει με το πόση μνήμη χρειάζεται. Κι εγώ πχ αυτή τη στιγμή στο Studio της δουλειάς τρέχοντας Outlook και Word έχω 21GB μνήμης σε χρήση. Το Acrobat απλά αναμένο χωρίς αρχείο, τρώει 1GΒ. Τα βρίσκει, και τα κατανέμει, δε σημαίνει ότι αν δεν τα έβρισκε θα σερνόταν.

View attachment 209986
Έχεις 32GB ΦΥΣΙΚΗ μνήμη και εννοείται πως αυτά που βλέπεις είναι κανονικά. Κάτω κάτω βλέπεις πως έχεις ΜΗΔΕΝ swap. Κάτι που είναι λογικό. Αν όμως αθροίσεις τα πάνω πάνω θα δεις ότι εύκολα γεμίζουν τα 8 για τα οποία έχω ΦΑΓΩΘΕΙ να λέω πως είναι λίγα. Συγκεκριμένα έχεις 6,2GB μνήμης μόνο από προγράμματα ΤΡΙΤΩΝ. Όχι του συστήματος. Που θα τρέξει λοιπόν ο διαχειριστής παραθύρων; Οι οδηγοί συστήματος; Το υποσύστημα δικτύου κτλ; Αυτά ΑΠΑΙΤΟΥΝ φυσική μνήμη. Οπότε ο Acrobat που είναι επιπλέον πρόγραμμα θα πάει στην SWAP και θα αρχίσει να "χαλάει" εγγραφές από τον SSD.

Βρε συ, ΕΧΕΙ 200 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΒΑΤΖΑ! Τι δανεικα απο την πεθερα; 😂

ΟΚ αφού θεωρείτε ότι θα μείνει στον αιώνα άθικτη τι να πω; Λες και η οικονομία είναι πάντα σταθερή.

Αν θες να τρέχεις τόσο «μνημοβορα» προγράμματα και ταυτόχρονα να μην φθείρεις τον SSD με το swapping, προφανώς πρέπει να πας σε μεγαλύτερο memory configuration.
Είπαμε, έχει πολύ καλό memory management το Mac OS αλλά θαύματα δεν κάνει.

Αν θες να τρέχεις τόσο «μνημοβορα» προγράμματα και ταυτόχρονα να μην φθείρεις τον SSD με το swapping, προφανώς πρέπει να πας σε μεγαλύτερο memory configuration.
Είπαμε, έχει πολύ καλό memory management το Mac OS αλλά θαύματα δεν κάνει.

Έπρεπε να γράψουμε 615 μηνύματα για το αυτονόητο; Αυτό δε ζητάω ρε παιδιά τόσες μέρες; Λίγο μνήμη παραπάνω. Και μου γράφετε και εγώ πρώτος όλη την ιστορία του κόσμου. Λίγο μνήμη σε λογική τιμή. Και ο Maestro το ίδιο γράφει μόνο που έχει 32GB άρα μηδενική SWAP. Στα Windows και εγώ το ίδιο έχω. 32, άρα ελάχιστη χρήση της.

Καλησπέρα,
Σε συνέχεια της παραγγελίας που έκανα την προηγούμενη βδομάδα για το νεο macmini (16/256), με ενημέρωσαν σήμερα από το istorm ότι επειδή αφορά ειδική παραγγελία θα έρθει από Αμερική σε 6 με 8 εβδομάδες και θα ήθελαν να γνωρίζουν αν με ενδιαφέρει να προχωρήσω με το συγκεκριμένο μηχάνημα ή να πάω στο βασικό.
Σε ερώτηση μου, το απλό πότε θα είναι διαθέσιμο, δεν ήταν σε θέση να μου απαντήσουν, απλά μου είπαν ότι λογικά θα έρθει νωρίτερα.
Πως θα προτείνατε να ενεργήσω?
Σας ευχαριστώ

Μα το έγραψα, αναφερόμουν στους δίσκους ποσοτικά (ως χωρητικότητα), όχι ως ταχύτητα.
Το κατάλαβα, απλά εγώ σου θύμισα πως αλλάζουν και αλλιώς οι ανάγκες σε δίσκους, όχι μόνο ως προς τη χωρητικότητα.

Καλησπέρα,
Σε συνέχεια της παραγγελίας που έκανα την προηγούμενη βδομάδα για το νεο macmini (16/256), με ενημέρωσαν σήμερα από το istorm ότι επειδή αφορά ειδική παραγγελία θα έρθει από Αμερική σε 6 με 8 εβδομάδες και θα ήθελαν να γνωρίζουν αν με ενδιαφέρει να προχωρήσω με το συγκεκριμένο μηχάνημα ή να πάω στο βασικό.
Σε ερώτηση μου, το απλό πότε θα είναι διαθέσιμο, δεν ήταν σε θέση να μου απαντήσουν, απλά μου είπαν ότι λογικά θα έρθει νωρίτερα.
Πως θα προτείνατε να ενεργήσω?
Σας ευχαριστώ

Να κανεις υπομονή , έτσι κι αλλιώς και το βασικό θ αργήσει .

Τωρα για το θεμα του non upgradability , ειναι αναμενόμενο αρνητικό επακολουθο της φιλοσοφιας System on a Chip η οποια επιτρεπει την ταχυτατη εσωτερική διασυνδεση με 100 εως 200 gb/s memory bandwidth, ενσωματωμενα neural και media engines κλπ αλλα απο την αλλη δεν επιτρεπει την αναβαθμιση.
Αυτά είναι λόγια του marketing dept. και δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση.

Το να βάλεις την μνήμη σε socket δεν θα σου αφαιρέσει memory bandwidth και θα σου προσθέσει κυριολεκτικά αμελητέο latency.

Για να μην πω για τους SSD..

Αυτά είναι λόγια του marketing dept. και δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση.

Το να βάλεις την μνήμη σε socket δεν θα σου αφαιρέσει memory bandwidth και θα σου προσθέσει κυριολεκτικά αμελητέο latency.

Για να μην πω για τους SSD..
Γι αυτό δίνεις εξωτικες ονομασίες σε τεχνικά πραγματα, για να δημιουργείς μια εικονα που η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και ειδικά οσοι δεν έχουν τεχνικό backround, αδυνατεί ή ακόμη και δεν θέλει (γιατί το «εξωτικο« δεν θέλει να το αναλύσει ο άλλος, θέλει απλά να το κάνει δικό του) να κατανοήσει.

Ο άλλος νοιωθει γενικά καλύτερα αν έχει πχ μια «retina« οθόνη και όχι απλα μια οθόνη Χ ανάλυσης.

Δεν εχει καμια σχεση μια χρηματιστηριακη ή επενδυτικη εταιρια/fund/τραπεζα με μια εταιρια που παραγει προιοντα και προσφερει υπηρεσιες οπως η apple.
Η Apple δεν εχει απλα μια απο τις υψηλοτερες χρηματιστηριακες αποτιμησεις στην ιστορια του Χρηματιστηριου. Για την ακριβεια αυτο δεν εχει μεγαλη σημασια.
Εχει και ενα απιστευτα μεγαλο cash reserve κοντα στα 200 ΔΙΣ Δολλαρια. Μονο πετρελαικές εταιρίες ειναι σε αυτό το επιπεδο, οποτε μην περιμένεις να καταστραφεί ετσι ευκολα.
H συγκεκριμένη δεν είναι χρηματιστηριακή (μόνο). Μέχρι κ λιμάνια έχει. Άσε κ τρέχω ήδη να βρω διάφορα εξ αιτίας τους.

Όσο για την Apple, ναι μπορεί να πέσει γιατί η αδυναμία της είναι πως όλα είναι χτισμένα γύρω από ένα κλειστό σύστημα. Αν ένας κρίκος αποτύχει (ειδικά στη βάση) δεν έχει το diversification να το ξεπεράσει. Για παράδειγμα αν καταρρεύσουν οι πωλήσεις των iPhone ποιός θα αγοράσει το ρολόι που δουλεύει μόνο με iPhone, ή τα ακουστικά κλπ.

Οι ρίζες τις apple ήταν πάντα στην επεξεργασία εικόνας. Εκεί πάντοτε ήταν πολύ μπροστά κ εκεί παραμένει leader