[Επίσημο] MacBook Pro M2 & Mac Mini M2 @2023

Ίσως πάρω κάτι τέτοιο, το κολλήσω με διπλής και απλά επειδή δε μπορώ να βιδωσω να βάλω ένα σχοινί που να φτάνει στις βίδες για τη περίπτωση που ξεκολλήσει να υπάρχει κάτι να το κρατήσει 🤣
Δε ξέρω τι άλλο να σκεφτώ

Αγόρασα χτες ένα kvm switch και χτυπάω το κεφάλι μου που δεν το είχα κάνει τόσους μήνες. 15€ και γλίτωσα το ένα σετ ποντίκι - πληκτρολόγιο.

Δεν έχω και πολλές ελπίδες για έκπτωση σε ένα USB docking station. Έχω δει το qnap tr-004 και είναι στα 240€. Είναι περίεργο μηχάνημα για να πω ότι θα βρω προσφορά.

Μια ερώτηση προς τους βαριούς χρήστες. Τι ταχύτητες πιάνετε στο δίσκο σε μικρά αρχεία ή εγκαταστάσεις εφαρμογών; Ξέρω πως κανένας δίσκος δεν έχει καλές επιδόσεις εκεί αλλά ορισμένες φορές παρά έχω πρόβλημα.

Πχ σήμερα εγκατέστησα μια μεγάλη εφαρμογή και έκανε κάμποσα δευτερόλεπτα. Ταχύτητα μερικές δεκάδες MB/s. ΟΚ στα 9GB που ήταν είχε χιλιάδες μικρά αρχεία αλλά κάπως μου κάθεται. Έτρεξα το speedtest της Blackmagic και είδα τα διαφημιζόμενα νούμερα. Τα ίδια έχω δει 2-3 φορές που έχω ανοίξει μερικές δεκάδες tabs στον Firefox μέσω FB και δούλευε η SWAP.

Ακόμη και η εκκίνηση εφαρμογών είναι πιο αργή σε σχέση με το PC μου που έχει παλιό SATA SSD.

Σε τι ποσοστό είναι γεμάτος ο δίσκος / nvme?

Ούτε 50%. 290GB από τα 512 που έχει. Τουλάχιστον ότι γράφει ο finder στην επιφάνεια εργασίας.

Ξέρω ότι υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων και δεν είναι εύκολη η 1-1 σύγκριση. Πχ εδώ οι εφαρμογές είναι όλες self contained με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες. Και αυτό να έχει επίπτωση στην αντιγραφή λόγω cache.

Κάτι άλλο είναι και η Rosetta που έχει ένα μικρό penalty.

Εδώ ένας γρήγορος δίσκος που επιβεβαιώνει αυτό που λέω. Όταν γράφει μικρά αρχεία 4KB οι επιδόσεις κατακρημνίζονται.

Και εδώ χοντρικά αυτό που περιγράφω σε υπολογιστές Mac.

Απλά μου κάνει εντύπωση ότι είναι συνολικά έτσι η κατάσταση. Όχι ότι είναι ενοχλητικό αλλά κάπως μου κάθεται.

Και κάτι άλλο σημαντικό που δεν ξέρω για τα Windows είναι τα delta updates. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί επιλέγουν να αναβαθμίσουν μόνο τις βιβλιοθήκες που αλλάζουν και όχι όλο το πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και σε διάφορες διανομές Linux. Πιθανόν και αυτό να παίζει ρόλο μιας που στο MacOS είναι ολόκληρο το bundle. Πχ ο Firefox Nightly που τρέχω είναι ο διπλάσιος σε σχέση με τα Windows. Στα Windows κατεβάζει κάθε μέρα 10MB ενώ στο Mac 20. Η πλήρης εφαρμογή είναι επίσης διπλάσια μιας που στα Windows υπάρχουν 3 ξεχωριστές εκδόσεις. Win32, Win64 και aarch64.

Ακριβώς 1 χρόνος μετά και έχω να γράψω τα συν και πλην.

Σαν HW το μηχάνημα "μαμάει". ΟΚ ένα σύγχρονο PC μπορεί να γίνει πιο γρήγορο αλλά η ευκολία και το πόσο αθόρυβο είναι σε κάνει να το ξεχνάς. Αν μάλιστα βάλεις στην εξίσωση την πραγματική αγορά και όχι τους χαμηλούς μισθούς μας σαν Ελλάδα τότε είναι και VFM. Δεν είναι τυχαίο που σε ξένα forums βλέπεις να τα χρησιμοποιούν σαν Roon και Plex servers. Και λογικό διότι με διπλάσιο μισθό το κάνει να φαίνεται σαν να κοστίζει εδώ 500€ ίσως και λιγότερο. Οπότε δεν μπλέκεις με τα PC εκτός να θες συγκεκριμένα πράγματα. Προσωπικά θα ήθελα ένα τακ περισσότερη μνήμη από τα 16 που έχω και ΟΚ ο αποθηκευτικός χώρος ποτέ δεν πάει χαμένος. Πχ ένα σύγχρονο παιχνίδι είναι δεκάδες GB και θα ήθελα να έχω μερικά εδώ. Λείπει και μία θύρα USB μπροστά αλλά λύνεται εύκολα με ένα HUB. Μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί για λόγους που θα τους εξηγήσω παρακάτω.

Όμως ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ χάνει σε τεράστιο ποσοστό λόγω του MacOS. Γράφω προσωπικά διότι έχω 30+ χρόνια στην πλάτη με Windows και Linux. Ενώ το ρημάδι είναι εξαιρετικό. Οι εφαρμογές σταθερές, όμορφες, με άπειρα utilities που δεν έχω καταφέρει ακόμη να μπω στη λογική τους, με, με, με... χάνει σε 2 βασικά πράγματα για εμένα.

1ον ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη σοβαρής εφαρμογής μουσικής. Δε θέλω μα και μου. Απλά ΔΕΝ υπάρχει. Μόνο το Jriver το οποίο είναι βαρέως τραγικό λόγω των προγραμματιστών του. Το Foobar2000 είναι ο "ξάδερφος" του άλλου και δεν αναφέρομαι μόνο στα plugins. Σκάει για πλάκα και δεν έχει βασικές επιλογές σε σχέση με τα Windows. Τα υπόλοιπα είναι απλά για drag 'n' drop. Θέλω ένα απλό πρόγραμμα το οποίο να έχει μια βασική λειτουργία βιβλιοθήκης. Τίποτα παραπάνω. Να μπορώ να βάλω τη μουσική μου και να την επεξεργαστώ αρχειο - αρχείο. Για ακρόαση έχω το Roon με το Tidal. Αλλά είναι να ακούς δίσκους και όχι αρχεία. Εγώ θέλω ρε αδερφέ να μπω στον φάκελο του Τσιτσάνη και να διαλέξω ένα ένα αυτά που θέλω. Και στο "καπάκι" να πάω στις Τρύπες που είναι ο ακριβώς από πάνω φάκελος αλφαβητικά και να ακούσω από εκεί 2-3 τραγούδια. Και εννοείται ότι θέλω να τροποποιώ και τα tags με αυτό τον τρόπο. Τώρα αναγκαστικά έχω ανοιχτό το PC για να μοιράζω τη μουσική μου δικτυακά. Και δεν βλέπω τρόπο να αλλάξει αυτό. Θα ήθελα πάρα πολύ να αγοράσω ένα δίσκο και να συγχρονίζω τοπικά τη μουσική αλλά χωρίς σοβαρά media players δεν το κάνω.

2ον η χαζομάρα με το font rendering. ΟΚ έχει διορθωθεί αρκετά με την 4Κ οθόνη αλλά και πάλι δεν είναι τέλειο. Εδώ συγκρίνω με το KDE στο Linux. Καμία σχέση. Απορώ γιατί αφαιρέσαν την επιλογή. Να πω ότι είχαν "φτηνή" οθόνη να το καταλάβω. Αλλά στα 2000$ δεν τη λες καν νορμάλ τιμή. ΟΚ έχω διαβάσει αρκετούς που λένε ότι έκαναν το βήμα αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αγοράζει οθόνες τρίτων και παίζει με το "Better Display".

3ον και πιο σημαντικό που πιάνει και το 1ο παράπονο είναι η έλλειψη file manager με δέντρο φακέλων αλλά και γενικά το file management. Αν έβρισκα κάτι τέτοιο θα παρέβλεπα την έλλειψη media player όπως το θέλω. Όχι η επιλογή της λίστας δεν βολεύει και θα γράψω το λόγο. Έχω 260 φακέλους με ξένες συλλογές μουσικής. Αν θέλω να πλοηγηθώ μέσα σε αυτές ή θα πρέπει να μπαίνω φάκελο - φάκελο και να πατάω το "πίσω" ή να ανοίγω το βελάκι και να γεμίζει η οθόνη μου. Ενώ με το "δέντρο" φακέλων απλά πατάς το φάκελο που θες και στην κύρια οθόνη έχεις τα αρχεία σου. Χαρακτηριστικό που υπάρχει δεκαετίες ακόμη και στον τραγικό Windows Explorer. Και το γαμώτο για άλλη μια φορά είναι ότι ΥΠΑΡΧΕΙ η αντίστοιχη επιλογή αλλά είναι χάλια εφαρμοσμένη. Αναφέρομαι στα Miller Columns που έχει ο Finder. Δυστυχώς ούτε κάνει αυτόματη αλλαγή πλάτους ώστε να χωράει όλο το όνομα αλλά και όπως είναι τώρα εμφανίζει την αρχή και το τέλος με αποτέλεσμα να ψάχνεσαι.

O καθένας με τις ανάγκες του και τα γούστα μου. Για εμένα ο βασικότερος λόγος να πάρεις Mac, είναι το MacOSX. Τα windows παραμενουν ανυποφορα απο ολες τις αποψεις.
Τώρα για το θέμα οθόνης, υπάρχουν αρκετές επιλογές 6Κ monitors αρκετά πιο οικονομικές από τις προτάσεις της apple που θα δωσουν τελειο 2Χ scaling.
Αλλά τέλεια λύση για να έχει όλους χαρούμενους δεν υπάρχει.

• Like
Reactions: jig and vadergr
O καθένας με τις ανάγκες του και τα γούστα μου. Για εμένα ο βασικότερος λόγος να πάρεις Mac, είναι το MacOSX. Τα windows παραμενουν ανυποφορα απο ολες τις αποψεις.
Τώρα για το θέμα οθόνης, υπάρχουν αρκετές επιλογές 6Κ monitors αρκετά πιο οικονομικές από τις προτάσεις της apple που θα δωσουν τελειο 2Χ scaling.

Υπάρχει κάποια λύση σε monitor 5κ , 6κ που απλά να είναι πάνω από 60hz χωρίς να κοστίζει περισσότερο από το base μοντέλο Mac mini ;

Μιλάμε για έχεις απλά την απεικόνιση που θα έπρεπε να υποστηρίζει το λειτουργικό σε ΚΑΘΕ οθόνη…

• Like
Reactions: koupa

Γενικά είναι το καλύτερο όλων. Αυτό δεν το αμφισβητώ. ΟΚ έχει τα χαζά του αν μπορείς να το πεις έτσι ειδικά στο κομμάτι της συμβατότητας αλλά κερδίζεις σε ταχύτητα. Πχ στα Windows ναι τρέχεις ότι αρχαία εφαρμογή θες αλλά χωρίς τις νέες τεχνολογίες.

Αλλά έγραψα 3 σοβαρά θέματα για εμένα και όπως διαβάζω για αρκετό κόσμο. Ειδικά το file management είναι τραγικό. Δεν είναι μόνο το "δέντρο" που μου λείπει αλλά και η επιλογή να αντικαθιστά πλήρως τα περιεχόμενα ενός φακέλου αντί να τα ενώνει. Ή όπως έγραψα η μη αυτόματη αλλαγή πλάτους στις στήλες. Δεν ξέρω αν είναι εγγενές χαρακτηριστικό των βιβλιοθηκών ή κάτι άλλο διότι δεν το κάνει ΚΑΝΕΝΑΣ File Manager. Στα Windows έχεις τον Directory Opus που ΟΚ κάνει τα πάντα. Μόνο καφέ δεν ψήνει αν και δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ.

Τα Windows δεν είναι ανυπόφορα για κάποιον που τα γνωρίζει διότι είναι πολύ πιο ελεύθερα σε κάποια πράγματα. Έχουν αρκετές χαζομάρες αλλά αν έχεις εμπειρία τις διορθώνεις.

Το πρόβλημα που βλέπω ένα χρόνο τώρα είναι ότι αυτή η περίεργη νοοτροπία είναι παντού. "My way or the highway". Ρωτάς κάτι όπως αυτό που λέω και σου απαντάνε ότι έτσι γίνεται και αν σου αρέσει. Αλλιώς γύρνα πίσω. Το θέμα είναι ότι πίσω έχεις δεκάδες επιλογές να το κάνεις.

Το ίδιο και με τα προγράμματα μουσικής. Χρησιμοποιώ το Foobar και κάνει τα πάντα. Μέχρι και ταινίες βλέπω μέσω του foo_mpv. Το μόνο που του λείπει στην 64bit έκδοση είναι το παλιό Facets και το πρόσθετο UPnP. Όλα τα υπόλοιπα τα κάνει μια χαρά. Να πω για το AIMP που αλλάζει όψη μεταξύ πλήρους προγράμματος και Winamp clone; Για το WACUP που είναι νέα έκδοση του κλασικού Winamp; Τα Mediamonkey, Tunebrowser, Musicbee και δεν ξέρω τι άλλο; Έχεις άπειρες επιλογές. Εδώ βρίσκω είτε απλά players τα οποία είναι crossplatform όπως το Cog ή το Deadbeef είτε κάτι απλά όπως το Vox και το Tinyplayer.

Όσο για τις οθόνες τα Windows αυτή τη στιγμή και το Linux έχουν το καλύτερο scaling ΑΚΡΙΒΩΣ διότι παίζουν με fractional. Απλά επιλέγεις το ποσοστό μεγέθυνσης και τέλος. Στο Linux μάλιστα αλλάζεις και γραμματοσειρά με αποτέλεσμα να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα όλων. Και αυτό χωρίς να ξοδευτείς καθόλου. Και νομίζω πως κάνεις λάθος με τις αναλύσεις. 5Κ οθόνη μόλις τώρα παρουσίασε η Asus στα 700+. 6Κ έχει η Samsung και η Dell με τιμές διαστημικές. Αντίθετα βρίσκεις 4Κ με 150€. Γιατί να δώσεις τόσα χρήματα όταν μπορείς να αγοράσεις με 450€ 4Κ στις 32" και 144Hz;

Υπάρχει κάποια λύση σε monitor 5κ , 6κ που απλά να είναι πάνω από 60hz χωρίς να κοστίζει περισσότερο από το base μοντέλο Mac mini ;

Μιλάμε για έχεις απλά την απεικόνιση που θα έπρεπε να υποστηρίζει το λειτουργικό σε ΚΑΘΕ οθόνη…

H φτηνότερη οθόνη 5Κ είναι η νέα της Asus που στο Skroutz έχει 950€. Μετά πας στις Samsung στα 1400€.

. Ειδικά το file management είναι τραγικό. Δεν είναι μόνο το "δέντρο" που μου λείπει αλλά και η επιλογή να αντικαθιστά πλήρως τα περιεχόμενα ενός φακέλου αντί να τα ενώνει. Ή όπως έγραψα η μη αυτόματη αλλαγή πλάτους στις στήλες. Δεν ξέρω αν είναι εγγενές χαρακτηριστικό των βιβλιοθηκών ή κάτι άλλο διότι δεν το κάνει ΚΑΝΕΝΑΣ File Manager. Στα Windows έχεις τον Directory Opus που ΟΚ κάνει τα πάντα. Μόνο καφέ δεν ψήνει αν και δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ.

Τα Windows δεν είναι ανυπόφορα για κάποιον που τα γνωρίζει διότι είναι πολύ πιο ελεύθερα σε κάποια πράγματα. Έχουν αρκετές χαζομάρες αλλά αν έχεις εμπειρία τις διορθώνεις.
Μωρέ τα γνωρίζω τα windows, ήμουν heavy user πριν γυρίσω σε Mac.
Το file management είναι διαφορετικό, έχει learning curve αλλά κάνει ότι χρειάζομαι.
Τώρα για τα μουσικά apps πάσο, δεν ασχολούμαι.

• Like
Μωρέ τα γνωρίζω τα windows, ήμουν heavy user πριν γυρίσω σε Mac.
Το file management είναι διαφορετικό, έχει learning curve αλλά κάνει ότι χρειάζομαι.
Τώρα για τα μουσικά apps πάσο, δεν ασχολούμαι.

Ακόμα και σήμερα για πλήρη επαγγελματική χρήση ο συνδυασμός windows + macOS για μένα είναι μονόδρομος. Αν δεν είχα το parallels ώστε να τρέχω και windows , σίγουρα δε θα είχα κάνει τη μετάβαση.

• Like
Όσο για τις οθόνες τα Windows αυτή τη στιγμή και το Linux έχουν το καλύτερο scaling ΑΚΡΙΒΩΣ διότι παίζουν με fractional. Απλά επιλέγεις το ποσοστό μεγέθυνσης και τέλος. Στο Linux μάλιστα αλλάζεις και γραμματοσειρά με αποτέλεσμα να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα όλων. Και αυτό χωρίς να ξοδευτείς καθόλου. Και νομίζω πως κάνεις λάθος με τις αναλύσεις. 5Κ οθόνη μόλις τώρα παρουσίασε η Asus στα 700+. 6Κ έχει η Samsung και η Dell με τιμές διαστημικές. Αντίθετα βρίσκεις 4Κ με 150€. Γιατί να δώσεις τόσα χρήματα όταν μπορείς να αγοράσεις με 450€ 4Κ στις 32" και 144Hz;

Φίλε, δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογούμε για τα απολύτως προφανή.

Είναι ξεκάθαρο ότι πουλάνε έναν υπολογιστή χωρίς να τους ενδιαφέρει καθόλου η εμπειρία του χρήστη με μη-Apple προϊόντα. Η λογική τους είναι απλή: “Έχουμε και οθόνες, πήγαινε πάρε μία.” Ακόμα κι αν η οθόνη κοστίζει διπλά ή τριπλά από την τιμή του ίδιου του υπολογιστή!

Στο θέμα του λειτουργικού, το ζήτημα δεν περιορίζεται σε αυτά που ανέφερες. Δεν χρειάζεται καν να ψάξουμε πολύ – το πιο βασικό επαγγελματικό εργαλείο της καθημερινότητας, το Microsoft Office, εξακολουθεί να είναι μια εντελώς διαφορετική (και κατώτερη) εμπειρία στο Mac σε σχέση με τα Windows.

Και το χειρότερο; Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση που λαμβάνεις είναι ένα ξερό “Έτσι είναι, αν σου αρέσει.”

Ε, λοιπόν, δεν μου αρέσει. Και θα κράζω μέχρι να το διορθώσουν. 🤣🤣

• Like
Είπαμε, κανείς δεν μπορεί ικανοποιήσει όλους για τα πάντα. Ζυγίζεις τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα και επιλέγεις. Για τους έξτρα γκρινιάρηδες όπως εσένα, υπάρχει η δυνατότητα OSX και Windows στο ίδιο μηχάνημα. Κάτι που φυσικά δεν γίνεται σε οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα πλην Mac.

• Haha
Reactions: Looter