[Επίσημο] MacBook Pro Retina @2013

Με την ευκαιρια, επειδη το σκεφτομουν το retina (τελικα κατεληξα να παρω μια 27αρα DELL), να (ξανα)πω το εξης.

Δεν ξερω τι παπαριες κανει η Apple με το "'rendering'' των fonts.

Εκτος από το θεμα του ''smooth'' που χαμε συζητήσει και προσφατα, παρατήρησα ότι αναλόγως εφαμογής το rendering των fonts γινεται διαφορετικά.

Βλεπεις πχ στον Finder τα fonts super crisp και στον Safari τα ιδια fonts / μεγεθος με μια θολουρα γυρω γυρω...

Τρεχα γυρευε...

Στα Win τουλαχιστον, κανεις disable το clear type και ξες ότι παντου θα τα βλεπεις crisp / no AA...

Last edited:
Re: Απάντηση: Nέα MacBook Pro με οθόνη Retina (2013)

Ωραιο δαύτο (αλμυρο βεβαια αλλά για ΤΒ θα μπορούσε να ναι και χειρότερα...:p)

...υπάρχει θέμα δηλαδή???...δεν δικαιολογεί κάποια πράγματα??

Τι εννοείς;

(να διευκρινήσω ότι εχω ένα 17αρι MB Pro)

Re: Απάντηση: Nέα MacBook Pro με οθόνη Retina (2013)

...από το σχόλιο σου καταλαβα ότι σαν αποτέλεσμα δεν είναι άψογη η οθόνη σε ότι καλείται να κάνει...

Οχι, μιλούσα γενικα για τον τρόπο λειτουργίας του Mac OS (και ειδικότερα του Snow Leopard - δεν εχω κανει τον κόπο να αναβαθμίσω ακόμη - αν και τα κουλά που κάνει δεν θα επρεπε φυσικά να υφίστανται - θα βαλω και το Mav να δω αν εχει αλλαξει κατι παντως).

Την retina την εχω δει λιγακι απο κοντα και ειναι πολύ καλή.

Δεν εκατσα να την δω με προσοχη πως συμπεριφερεται σε πολλες εφαρμογές (σε demo καταστήματος την ειδα) αλλα θεωρώ απιθανο να εχει την συμπεριφορά που περιέγραψα παραπανω (βεβαια, με την Apple, ποτε δεν ξες από που θα σου ρθει :p)

Ειχε ποσταρει και ενα link o Γιαννης προσφατα για το rendering του ΟS και την retina, ενδιαφερον φαινοταν.

δεν εχεις retina και mavericks γι αυτο ! :p
Eγω εχω απενεργοποιησει εντελως το font smoothing και στην ρετινα οθονη ολα ειναι super clear!

εξαιρεση φυσικα αποτελουν μη optmized εφαρμογες...

Yg... ασε τις παπαριες και πηγαινε σε retina!Αφου ετσι κι αλλιως σε εξωτερικη οθονη το δουλευεις και το 17αρι!

Απάντηση: Re: Nέα MacBook Pro με οθόνη Retina (2013)

Με την ευκαιρια, επειδη το σκεφτομουν το retina (τελικα κατεληξα να παρω μια 27αρα DELL), να (ξανα)πω το εξης.

Δεν ξερω τι παπαριες κανει η Apple με το "'rendering'' των fonts.

Εκτος από το θεμα του ''smooth'' που χαμε συζητήσει και προσφατα, παρατήρησα ότι αναλόγως εφαμογής το rendering των fonts γινεται διαφορετικά.

Βλεπεις πχ στον Finder τα fonts super crisp και στον Safari τα ιδια fonts / μεγεθος με μια θολουρα γυρω γυρω...

Τρεχα γυρευε...

Στα Win τουλαχιστον, κανεις disable το clear type και ξες ότι παντου θα τα βλεπεις crisp / no AA...

Βαλε βρε Χριστανε μου τα Maverics, τσάμπα είναι! :p

δεν εχεις retina και mavericks γι αυτο ! :p
Eγω εχω απενεργοποιησει εντελως το font smoothing και στην ρετινα οθονη ολα ειναι super clear!

εξαιρεση φυσικα αποτελουν μη optmized εφαρμογες...
Ειπα, θα βαλω το Mav (πότε, μη ρωτας :p) και θα δω αν εχει αλλαξει κατι.

Με το SL παντως το Font Smoothing ούτε απενεργοποιείται πλήρως / ούτε δουλεύει σωστα.

Σε μια 17αρα με 1920 ανάλυση, αν το λειτουργικό δεν κανει παπαριές, όλα ειναι super crisp.

Απο εκει και περα, ειναι μεγαλο θεμα πως χειρίζεται το OS την αναλυση του λειτουργικού / εφαρμογών σε σχεση με την εγγενη αναλυση της οθόνης.

Εκει ηταν πολύ ενδιαφέρον το αρθρο που ειχες ποστάρει (το οποίο δεν εκατσα να το διαβάσω όλο - προτιμήσα απλώς να παραγγείλω μία 27αρα DELL και να τελειώνω :p)

edit

Βαλε βρε Χριστανε μου τα Maverics, τσάμπα είναι! :p

looool

Yg... ασε τις παπαριες και πηγαινε σε retina!Αφου ετσι κι αλλιως σε εξωτερικη οθονη το δουλευεις και το 17αρι!
Ρε τρελο αγόρι, γιατί να τα σκάσει κάποιος για retina αν δουλευει με εξωτερική οθόνη, θα μας τρελάνεις;

Εγω δεν το δουλευω με εξωτερική και σκεφτομουν: Retina vs 27αρα DELL και προτιμησα φυσικα την 2η λύση.

Ρε φανμπόγια :p, τί δεν καταλάβατε;

Εχω το 17αρι και ηθελα καλύτερη οθόνη.

Και λεω:

Να πάρω το 15αρι retina ή να κοτσάρω στο υφιστάμενo μια καλή 27αρα;

Και δεδομένου και οτι το MB μετακινείται σπάνια (οπότε δεν θα μου λείπει συχνά η καλύτερη οθόνη) και η CPU (i7) του MB με καλύπτει (του εχω αλλάξει RAM + εχω βαλει SSD), προτιμήσα την καλύτερη ποιοτικά και απείρως φθηνότερη λύση της DELL U2713HM.

SSD δισκο έχω Γιαννη, έλα οποτε θες να τον πάρεις να δοκιμάσεις.

Last edited:
Ενα ερωτημα, που θα απαντηθει στην πραξη και ειναι και ενδιαφερον, είναι πως θα ''βλεπει / διαχειρίζεται'' το Mav την εξωτερική οθόνη (η οποία ειναι σχεδον ιδιας ανάλυσης με την retina)....

(στη χειρότερη θα φορτώνω Win και θα τη χαίρομαι :p)

Ρε φανμπόγια :p, τί δεν καταλάβατε;

Εχω το 17αρι και ηθελα καλύτερη οθόνη.

Και λεω:

Να πάρω το 15αρι retina ή να κοτσάρω στο υφιστάμενo μια καλή 27αρα;

Και δεδομένου και οτι το MB μετακινείται σπάνια (οπότε δεν θα μου λείπει συχνά η καλύτερη οθόνη) και η CPU (i7) του MB με καλύπτει (του εχω αλλάξει RAM + εχω βαλει SSD), προτιμήσα την καλύτερη ποιοτικά και απείρως φθηνότερη λύση της DELL U2713HM.

SSD δισκο έχω Γιαννη, έλα οποτε θες να τον πάρεις να δοκιμάσεις.

Βρε συ τρελέ, τι τσαμπουνάς; Αν θες καλύτερη οθόνη και να είσαι portable δεν σου κάνει η dell! Αν είναι να κατσικωσεις το macbook σε ένα γραφείο με external monitor, δεν χρειάζεσαι 17αρι macbook! :p