Επισκευές-Αναβαθμίσεις (Παρουσίαση)

Status
Not open for further replies.
Service YAMAHA PC 2602

Μεγαλος τελικος απο τους καλα φιαγμενους του συγκεκριμενου κατασκευαστη αλλα δυστυχως αγορασμενος απο τον Μπεη και οπου μεσα του βρεθηκαν τα μυρια οσα .. τουλαχιστον 4 διαφορετικες μαρκες με τρανσιστορ , πολλα απο αυτα Ινδικα καποια αλλα Κινεζικα και καποια της μανας του .Αχταρμας με λιγα λογια Πρακτικα αδυνατον να λειτουργησει σωστα ενα τετοιο μηχανημα που ως γνωστον απαιτει ακριβεια και συμμετρια .

Ξηλωθηκαν τα παντα 20 τον αριθμο τα εξοδου , συν τα οδηγα , συν διαφοροι πυκνωτες , τοποθετηθηκαν πενταγρηγορες διοδοι στην ανορθωση και decoupling πανω σττους καινουργιους ηλεκτρολυτικους ( το οποιο αν και ειναι στα ορια της υπερβολης παραμενει απαιτηση του πελατη ) οπως μπορει να δει κανεις απο τις φωτογραφιες .

Αξιοσημειωτο ειναι οτι μιλαμε για μαλλον την δεκατη περιπτωση μηχανηματος απο το EBAY το οποιο ερχεται κοντα μας κανιβαλισμενο η πολυ ασχημα επισκευασμενο .Το πολυ παραξενο ειναι οτι οι δεκα αυτες περιπτωσεις ερχονται απο Γερμανο πωλητη ενωολα τα αλλα απο αλλους πωλητες ερχονται απειραχτα μεν αλλα σε αρχικη κατασταση δε .

Ενα αστειο της υποθεσης :
Το μηχανημα ανοικει σε χειουρουργο γιατρο ο οποιος ειναι ντουης και χρονια στο κουρμπετι οπου φυσικα ειχε ηδη βαλει το χερακι του για να αλλαξει καποιυς πυκνωτες και αλλα ψιλολογια με σκοπο να κανει το μηχανημα καλυτερο και οφειλω να ομολογησω οτι αν χειρουργει με τον ιδιο τροπο που αλλαζει πυκνωτες, και γνωριζει τους ενισχυτες , τοτε απλα θα ηταν χαρα μου να ειμαι ασθενης του .

Με καλει στο τηλεφωνο και αφου εχουμε ανταλλαξει αποψεις και γνωμες για διαφορα τεχνικα θεματα πανω στο μηχανημα του με ρωταει : Βρε Σακη να σου μιλαω στον ενικο ? Απανταω ...Φυσικα γιατρε μου αφου ειμαστε συναδελφοι !!!!

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

τα ενδοτερα ....

Attachments

• DSC01056.jpg
    DSC01056.jpg
    84.6 KB · Views: 951
  • DSC01057.jpg
    DSC01057.jpg
    96.1 KB · Views: 950
  • DSC01058.jpg
    DSC01058.jpg
    71.4 KB · Views: 947
Last edited:
Service PRO JECt tube box

Μια συσκευη η οποια δεν εχει ηλικια ουτε ενα η δυο χρονια τι να μπορουσε να παθει ??? Μαλλον τιποτα προφανως επεσε θυμα του Ιντερνετ .

Θυμα του ιντερνετ και εξηγω εδω την αποψη μου , μια και στο Ιντερνετ υπαρχουν μυρρια αποψεις για το καθε θεμα οπου προφανως καποιες απο αυτες στερουνται σοβαροτητας ( για να μην πω κατι χειροτερο ) αλλα αρκει να ειναι διατυπωμενες λεκτικα σωστα για να πεισουν τον αναγνωστη για διαφορους μυθους , πραγματα τα οποια δεν μπορουν να τεκμηριωθουν επιστημονικα , η τσπ να μετρηθουν με οργανα εργαστηριου που υπαρχουν στον πλανητη μας ενω παρολα αυτα υποσχονται θεαματικες βελτιωσεις που κατα τα αλλα θα κοστιζαν παρα πολλα χρηματα .

ενδεικτικα θα αναφερω μερικα πραδειγματα

--Τα μαγνητακια της βενζινης ...ειναι 100% αληθεια κανουν ακριβως αυτο που λενε ... μονο που το ψεμμα ειναι οτι η οικονομια που προσφερουν δεν ειναι 40% παρα μοναχα 2-4 % και αυτο σε εναν κατα τα αλλα σωστο κινητηρα .

--Εαν οι μπορνες που εχουμε σε εναν ενισχυτη εχουν στοιχειωδη ποιοτητα και ικανοτητα σφιξιματος το να αλλαξουμε με μπορνες αστρονομικου κοστους ειναι πρακτικα απιθανο να προσφερει κατι στο ηχητικο αποτελεσμα η αν προσφερει ειναι στα ορια του μη μετρησιμου και του μη ακροασιμου

--Παραθετω το παραδειγμα ενος τεχνικου που χρεωσε ενα γερο ποσο τον πελατη για να του αναβαθμισει εναν MAGNUM CLASS οπου η αναβαθμιση ηταν να ανεβασει τα ρευματα ηρεμιας στο τερμα και να αντικαταστησει 22 ποντους καλωδιο του εργοστασιου ( καθαρου χαλκου μονοκλωνου 2,2 mm και πολυ σωστα τοποθετημενου δλδ μην μπλεγεμενο το ενα καναλι με το αλλο ) με 22 ποντους απλου καλωδιου πλακε 2χ2,5 αλλα της εταιριας VDH Φυσικα μετα απο λιγο χρονικο διαστημα ο ενισχυτης καηκε απο την θερμοκρασια και ο πελατης φυσικα τον πληρωσε χρυσο . Ειναι προφανες οτι και εδω 22 ποντοι καλωδιο σε εναν ενισχυτη οπου ηδη υπηρχε ενα αλλο αξιοπρεπες καλωδιο δεν μπορουν να κανουν μετρησιμη η ακροασιμη διαφορα .

--Οσοι χρησιμοποιουν καλωδια UTP για μεταφορα σηματων επιπεδου line μεσα σε μηχανηματα πρεπει να ξαναπανε σχολειο

--Και τελος στις συσκευες που τροφοδοτουνται απο ενα πακ εναλασσομενου ρευματος η αλλαγη μετασχηματιστη με εξωτικο μετασχηματιστη δεν μπορει και δεν θα προσφερει καμμια απολυτως ηχητικη διαφορα Αντιθετα τα κυκλωματα ηχου λατρευουν τα καλης ποιοτητας τροφοδοτικα και με μια λεξη οσο καλυτερο ειναι το τροφοδοτικο τοσο καλυτερο θα ειναι το ηχητικο αποτελεσμα ..Μονο που ο μετασχηματιστης πακ της πριζας παιζει σχεδον μηδενικο ρολο στην ποιοτητα του ηχου και ακομα ενας μετασχηματιστης αξιας 1000 ανβρω δεν θα αλλαξει απολυτως τιποτα ( προσοχη ισχυει για συσκευες που τροφοδοτουνται με πακακι πριζας που βγαζει εναλασσομενο )

θα μπορουσα να συνεχισω για μερες αλλα ας παμε στο κυριως θεμα

Ο ακροατης προσπαθησε να τοποθετησει εναν διακοπτη για να επιλεγει μεταξυ phono1 phono 2 το οποιο "ηλεκτρικα και κυκλωματικα "' σαφως και μπορει να γινει αλλα οι συνεπειες θα ειναι καταστροφικες σε οτι αφορα τις συνακροασεις και πιθανους βομβους κλπ .

Μετα εγινε η προσπαθεια αντικαταστασης των βυσματων εισοδου εξοδου με βυσματα πιο audiophile οπου ναι μεν τοποθετηθηκαν αλλα χωρις την αναλογη μονωση οπου διαταραχθηκε η κατασταση της γειωσης με αποελεσμα ενα καραμπινατο ground loop και μπολικο βομβο

Μετα εγινε προσπαθεια αποκαταστασης της εσωτερικης καλωδιωσης απο την πλακετα μεχρι τα βυσματα δλδ το πολυ 5-7 ποντοι καλωδιο με καλωδια UTP Δεν θα σχολιασω γιατι αν το κανω με βλεπω μπαναρισμενο για τα επομενα 300 χρονια .

Ολες οι επεμβασεις εγιναν με πολυ χοντρο κολλητηρι που σχεδον καταστρεψε το πολυ ευαισθητο τυπωμενο δημιουργησε δεκαδες βραχυκυκλωματα και καψιματα βαλε και τις κολλησεις που ετρεχαν πανω στην πλακετα και μετα βιας καταφερα να το σωσω μετα απο πολυ κοπο ..

Αποκατασταθηκαν ολα τα παραπανω και λειτουργει οπως το ειχε η μαμα του

Attachments

• DSC01059.jpg
    DSC01059.jpg
    60.8 KB · Views: 844
  • DSC01060.jpg
    DSC01060.jpg
    63.1 KB · Views: 843
  • DSC01061.jpg
    DSC01061.jpg
    53.3 KB · Views: 843
Re: Service YAMAHA PC 2602

Αξιοσημειωτο ειναι οτι μιλαμε για μαλλον την δεκατη περιπτωση μηχανηματος απο το EBAY το οποιο ερχεται κοντα μας κανιβαλισμενο η πολυ ασχημα επισκευασμενο .Το πολυ παραξενο ειναι οτι οι δεκα αυτες περιπτωσεις ερχονται απο Γερμανο πωλητη ενωολα τα αλλα απο αλλους πωλητες ερχονται απειραχτα μεν αλλα σε αρχικη κατασταση δε .

..

Σάκη ίσως μπορώ να προσφέρω εγώ μιά εξήγηση γι αυτό: στη Γερμανία οι μισθοί των μαστόρων (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι πολύ υψηλοί. Γι αυτό είναι και πολύ διαδεδομένο το "κάν το μόνος σου" σε κάθε τομέα, είτε αυτό λέγεται μαστορέματα στο σπίτι, είτε συντήρηση αυτοκινήτου, είτε (στο θέμα μας) επισκευές ηλεκτρονικών συσκευών. Εκεί αντί να φωνάξουν το μάστορα ή να πάνε το μηχάνημα στο μάστορα το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να αγοράσουν ένα βιβλίο που δίνει βασικές οδηγίες επισκευής, μετά τα ανάλογα υλικά και εργαλεία και βουρ στον πατσά. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως η αύξηση του τζίρου των υπεραγορών τύπου Media Markt, λόγω αποτυχίας του εγχειρήματος και ανάγκης αντικατάστασης της συσκευής.

Η εικονα που εχω γιατι η αληθεια ειναι οτι μου δωθηκε η ευκαιρια να οτ ψαξω σε λιγο περισσοτερο βαθος ειναι οτι ο συγκεκριμενος πωλητης εχει μερικα διαφορετικα ονοματα στον Μπεη για να μπορει να κανει ανταγωνισμο στον εαυτο του και οπου μαλλον μαζευει μηχανηματα απο εδω και εκει και απο ανθρωπους που προφανως δεν γνωριζουν ποια ειναι η πραγματικη αξια των μηχανηματω που δινουν και εχει καποιον τριτοκοσμικου επιπεδου τεχνικο ο οποιος του κανει επισκευες ...

σαν να μην φτανει οτι βαζει τρανσιστορ της υποτιθεμενης SYLVANIA μεσα ( που ειναι γνωστο σε ολους οτι ειναι παταγωδη αποτυχια ) δεν ειναι καν αυθεντικα αλλα μαιμουδες SYLVANIA απο Κινα

Το παραξενο ειναι οτι παρολο οτι εχω σχεδον 10 χροναι να δω καπου τετοια τρανσιστορ τελικα τα ειδα μαζεμενα σε δεκα μηχανηματα τον τελευταιο καιρο και ολα εχουν ερθει απο Γερμανια

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Απάντηση: Service PRO JECt tube box

.......

--Και τελος στις συσκευες που τροφοδοτουνται απο ενα πακ εναλασσομενου ρευματος η αλλαγη μετασχηματιστη με εξωτικο μετασχηματιστη δεν μπορει και δεν θα προσφερει καμμια απολυτως ηχητικη διαφορα Αντιθετα τα κυκλωματα ηχου λατρευουν τα καλης ποιοτητας τροφοδοτικα και με μια λεξη οσο καλυτερο ειναι το τροφοδοτικο τοσο καλυτερο θα ειναι το ηχητικο αποτελεσμα ..Μονο που ο μετασχηματιστης πακ της πριζας παιζει σχεδον μηδενικο ρολο στην ποιοτητα του ηχου και ακομα ενας μετασχηματιστης αξιας 1000 ανβρω δεν θα αλλαξει απολυτως τιποτα ( προσοχη ισχυει για συσκευες που τροφοδοτουνται με πακακι πριζας που βγαζει εναλασσομενο )

Εγώ πάντως στο ίδιο phono stage, είδα διαφορά (έστω και τυχαία) με άλλο μετασχηματιστή (http://www.avclub.gr/forum/showthre...ΒΛΗΜΑ-με-R-CORE-μετασχηματιστή-DIY?highlight=). Το πρόβλημα το ground loop με τον ενισχυτή ακουστικών το παράτησα, αλλά το phono το λειτουργώ με τον R-CORE.

Last edited:
Service ROTEL RC 995

προενισχυτης Rotel RC995

Αραγε απο που να αρχισω και πως να τελειωσω ...

--Θωρακισμενος μετασχηματιστης
--Τοπικα τροφοδοτικα παντου σε καθε μοναδα ξεχωριστα
--Αριστη ποιοτητα υλικων
--επιλογεας εισοδοω με ρελεδες
--εξοδοι balanced
--phono stage με
**Τοπικο δικο του τροφοδοτικο
** σταδιο MM MC
** πυκνωτες black gate
**τελεστικοι Philips
--ολες οι λειτουργειες ηλεκτρομηχανικα τηλεχειριζομενες ( εκτος απο την εξοδο record )
--Εξυπνο stand by και με σχετικα χαμηλη καταναλωση
--Κλασσικα αλλα καλης ποιοτητας βυσματα ( επιχρυσα )
--Εξυπνα δομημενα πλακετα με τοπολογια ξεχωριστω διαμερισματων

Αν και εμενα μου αρεσουν τα πιο απλα μηχανηματα παραμενει ενα κορυφαιο μηχανημα και θα λειτουργουσε ακομα καλυτερα με λιγοτερα πραγματα πανω του . Ενα σοβαρο μειονεκτητμα ειναι οτι ειναι φτιαγμενο με σχεδον καστουμ ολοκληρωμενα που σημαινει οτι αν παθει μια ζημια ( οπως τωρα ) ενα πολυ σοβαρο μηχανημα θα παει ακλαφτο .

Ηχητικα απλα ειναι ενα πεντακαθαρο και κορυφαιο μηχανημα και ο ηχος του ειναι απλα μοναδικος ,απο τα πιο σοβαρα μηχανηματα consumer που εχω δει ποτε στην ζωη μου , ευχαριστως θα αναζητουσα ενα να το κρατησω στην προσωπικη μου συλλογη .

Η βλαβη απλη ενα απο τα λογικα ολοκληρωμενα εκανε τσαφ για λογους που δεν γνωριζω γενικα τα λογικα ολοκληρωμενα αυτης της εποχης ειχαν αραια και που τετοια θεματα μαλλον ανεξγητης φυσεως ..Το ολοκληρωμενο δεν υπαρχει πουθενα δεν υπαρχουν καν Datasheet πουθενα και ως δια μαγειας το συγκεριμενο ολοκληρωμενο βρεθηκε σε καταστημα της Ιρλανδιας ( μαγεια μαλλον ειναι το ιντερνετ )

Την γλυτωσαμε αυτη την φορα ας ελπισουμε οτι εχει αρκετη ζωη ακομα μεσα του .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Απολαυστε τεχνολογια και δομηση

Attachments

• DSC01065.jpg
    DSC01065.jpg
    99.8 KB · Views: 690
  • DSC01066.jpg
    DSC01066.jpg
    106.3 KB · Views: 691
  • DSC01067.jpg
    DSC01067.jpg
    87.2 KB · Views: 689
  • DSC01068.jpg
    DSC01068.jpg
    53.5 KB · Views: 686
Εχω μεινει αρκετη ωρα και το παρατηρω!Ομορφα,ολα ωραια...απο τις φωτογραφιες μεχρι τα καλουδια του μηχανηματος.

SErvice Luxman T2 ( Tuner )

Η ενασχοληση με το vintage ειναι ενα σχολειο απο μονο του .Ειδικοτερα για εμας που για να βγαλουμε το μεροκαμματο δουλευουμε με δεκαδες διαφορετικες μαρκες .Θεωρω οτι κατι τεοτοιο οξυνει το πνευμα και βοηθαει στην ταχυτερη επισκευη βλαβων αλλα το κυριοτερο σε σωστοτερες διαγνωσεις . Θελω να πιστευω οτι αν δουλευα σε αντιπροσωπεια θα ειχα εγκαταλειψει προπολλου μια και θεωρω την επαναληψη της επισκευης των ιδιων και ιδιων συσκευων με μαλλον ιδιες βλαβες , ευνουχιστικη ..

Πανω στο θεμα Διαγνωση το ενδιαφερον δεν ειναι να βρεις την βλαβη και να την επισκευασεις ...Το ουσιωδες ειναι να βρεις τι το προκαλεσε και με ποιο τροπο μπορεις στο μελλον να το αποφυγεις ...χμ...Δεν ειναι παντα ευκολο Οπως επισης δεν ειναι ευκολο να ""ορισεις"" με λογια τι ειναι η αστοχεια υλικου ...Μια διαρκης και ενδιαφερουσα αναζητηση .

Ενα πολυ κλασσικο και γλυκο αναλογικο ραδιοφωνο ειναι το Luxman T2 απλο ... χωρις πολλα με την ομορφη βελονα και το φωτιζομενο καντραν με μια και μονη βλαβη οπου "'πεταξε "" το 1/4 της ανορθωτριας γεφυρας και σταματησε τμηματικα .

Δεδομενης της ευκαιριας ξηλωθηκε μια χουφτα ηλεκτορλυτικοι , αλλαχτηκε το ολοκληρωμενο εξοδου με κατι πιο συχρονο αλλα χωρις ακροτητες , και τελος περασε μια βολτα απο την γεννητρια RF και τον παλμογραφο για εναν fine tuning μια και μετα απο τοσα χρονια ειχε ""τσουλησει "" λιγακι ..

ΤΑ εσω ..

Attachments

• DSC01069.jpg
    DSC01069.jpg
    73.8 KB · Views: 544
  • DSC01070.jpg
    DSC01070.jpg
    104 KB · Views: 545
SERVICE SANSUI AU 6500

Εχουμε αρκετες φορες αναφερθει στον τροπο και τους διαγωνισμους σχεδιασης που εκανε κατα καιρους η Sansui σε αυτο το μηχανημα δειχνει οτι ο σχεδιαστης μαλλον εριξε το βαρος σε ενα boutique σασσι οπου τα μηχανογικα ειναι τελειως large κατασκευασμενα με εξαιρετικη ποιοτητα επιπεδου Macintosh τουλαχιστον σαφηνεια και ακριβεια .

Δεν κρυβω οτι εαν ειχα ενα τετοιο μηχανημα δικο μου θα ειχα ευκολα τον πειρασμο να κρατησω το υπεροχο σασσι και να φιλοξενησω μεσα κατι πιο συχρονο . Τα ηλεκτρονικα μεσα του ειναι η στανταρ κλασσικη ποιοτητα εκεινων των μηχανηματων φουλ πακετο με ολα τα καλα και ολα τα κακα.Γενικα εχει γινει τελειως ασκοπη χρηση στον χωρο του μηχανηματος και η εικονα που μενει ειναι οτι ενα απλο κλασσικο Ιαπωνικο μικρο μηχανημα απλα "" χτιστηκε"" σε ενα πιο κυριλε και βαρυ σασσι .

Ομορφα χρωματα , στιβαρη κατασκευη , καλο κυκλωμα τονων , αποδεκto phono stage ηχητικα χρωματιστο ομως , χαμηλη ισχυς αλλα πενταγρηγορο μηχανημα , πολυ καλο bandwidth ακομα και σε αρκετα ψηλο pitch της ταξης των 35ΚΗΖ .

Εφαρμοστηκε πληρες πακετο , γενικη αντικατασταση πυκνωτων , βαθυς καθαρισμος , ρυθμισεις και φευγει απο τα χερια μας με την εντυπωση οτι θα παει καλα για πολλα ακομα χρονια μια και τα vintage ακομα και μετα απο γενικη επισκευη και αναβαθμιση ενω ""ηλεκτρικα ""μπορει να βγαλουν πολλα χρονια υπαρχει παντα κινδυνος να μεινουν απο μηχανικη βλαβη εναν διακοπτη η ενα ποτενσιομετρο κλπ ...Το συγκεκριμενο ετσι οπως ειναι κατασκευασμενο αμφιβαλω αν χαλασει νωριτερα απο αλλα 30 χρονια ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Attachments

• DSC01072.jpg
    DSC01072.jpg
    97.1 KB · Views: 382
  • DSC01073.jpg
    DSC01073.jpg
    66.4 KB · Views: 381
  • DSC01074.jpg
    DSC01074.jpg
    85.5 KB · Views: 382
Ερχονται 2 Sansui AU 717 ......ενας απο Αθηνα και ενας απο Αρτα
Επομενες κινησεις ....

--- Προετοιμασια για τουλαχιστον white paper πανω τους
--- Επαφη με τον δικηγορο της γυναικας μου για ειρηνικη διευθετηση του θεματος της απουσιας μου απο το σπιτι
--- Επεξεργασια σεναριων για τα πιο αληθοφανη ψεμματα που θα μπορουσα να πω στους πελατες για να τους κρατησω οσο γινεται κοντα μου
---Επαφη με ομαδα εκβιαστων για προσπαθεια εξαγορας τουλαχιστον ενος απο τα δυο μηχανηματα ( το πιο ομορφο φυσικα )

:devil-smiley-029::devil-smiley-029::devil-smiley-029:

Stay tuned this one should be fun !!!!

Επιβεβαιωνω ο two με το εξωτερικο τροφοδοτικο και τα KEF BBC LS3/5A ηταν απο τα καλυτερα συστηματα που ειχα ποτε και κακως το χαλασα
15 χρονια πριν!

Πράγματι κορυφαίο μηχάνημα αφού μαζί με το εξωτερικό τροφοδοτικό οδηγούσε για χρόνια τα 805 της B&W . Κακώς το αντικατεστησα ομολογώ και εγώ . Οι ζεστές χροιές του ακόμα μου λείπουν ....

Χθες βραδυ αργα μεγιστανες του ηχου ( ονοματα 4 με αρκετη ιστορια πισω τους ) επωνυμοι και με γνωσεις περα απο καθε αμφιβολια αφιερωσαν την βραδυα τους μεχρι αρκετα αργα την νυχτα να τεκμηριωσουν τα "" καλουδια "" που βρηκαν σε ενα μηχανημα ακομα παλιοτερο εναν Armstrong .

Απο οσο καταλαβα εγιναν ακορασεις σε καλο συστημα με καλες πηγες στα ηχεια και με διαφορα ειδη "καλης" μουσικης ....Θαυμαστηκαν αρκετα απο τα καλουδια του οπως τα μεσαια τα χρωματα και το "σκασιμο" του μηχανηματος εντοπιστικαν και προβληματα οπως το ευρος προς τα ακρα η ακομα και η ελλειψη σωματος .

Τα περιφεριακα μηχανηματα ηταν το λιγοτερο δεκαπλασιας αξιας απο τον armstrong αλλα και παλι υπηρξαν πολλα σημεια τα οποια ο Armstrong εδειξε να εχει το πανω χερι ...

Αργα την νυχτα ζητηθηκε η συνδρομη μου μια και στο μηχανημα ειχαν γινει καποιες μικρες βελτιωσεις για να εξεταστει το περιθωριο για μερικα πραγματα ακομα και η συζητηση εξελιχθηκε σε τεχνικη αναλυση του πως λειτουργει αυτος και οι υπολοιποι ενισχυτες εκεινης της εποχης και ακομα πιο σοβαρα εκεινης της σχολης που περιλαμβανει σε ενα συνολο τα Armstrong , Quad , καποια πρωτα NAD τα NVA ισως καποια AUDIOLAB, τα πρωτα Cyrus ολα τους βεβαια εκεινης της εποχης .

Η τεχνικη αναλυση προφανως αδιαφορη σε γενικες γραμμες για τους ακροατες βοηθησε ομως στο να κατανοηθει τι ειναι αυτο που κανει τα μηχανηματα εκεινης της εποχης και εκεινης της σχολης να ακουγονται σιγουρα διαφορετικα αλλα για να σας την χαλασω απο τεχνικη σκοπια ειναι απλα 500 χρονια πισω , Παρολα αυτα κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες τα συγκεκριμενα μηχανηματα παραγουν συγκεκριμενα ηχοχρωματα τα οποια κερδιζουν μια μεριδα ακροατων.

Για να μην γινομαι αλλο κουραστικος με το θεμα και του Armstrong και του Cyrus θα κλεισω την μικρη αυτη ιστορια με την επισημανση οτι καλες ολες οι αναλυσεις οι τεχνικες , αλλα και οι ακροασεις απο τους μεγιστανες που εχουν ακουσει μεχρι τωρα απιστευτα πραγματα αλλα οταν τραβηξεις την γραμμη απο κατω γραφει: ΕΜΕΝΑ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ .....

Σαφως λοιπον θα υπαρχουν ακροατες που θα τους αρεσουν τα Quad |αλλα και καποιοι αλλοι που εχουν τρελαθει με το καινουργιο πολυμηχανημα της SONY που εχει 12 sub woofer 8 equalizer τεσσερα Turbo bass με 22 bass boost.

Φιλικους χαιρετισμους
Σακης Πετροπουλος

Χθες βραδυ αργα μεγιστανες του ηχου ( ονοματα 4 με αρκετη ιστορια πισω τους ) επωνυμοι και με γνωσεις περα απο καθε αμφιβολια αφιερωσαν την βραδυα τους μεχρι αρκετα αργα την νυχτα να τεκμηριωσουν τα "" καλουδια "" που βρηκαν σε ενα μηχανημα ακομα παλιοτερο εναν Armstrong .

Αργα την νυχτα ζητηθηκε η συνδρομη μου μια και στο μηχανημα ειχαν γινει καποιες μικρες βελτιωσεις ...

πωπω τι τραβας κι εσυ ρε φιλε...

Πόσο πίσω μας πας.... Ξυπνάς αναμνήσεις , ξανά ζωντανεύουν εικόνες με φίλους σε ακροάσεις . Εχοντας αλλάξει αρκετά μηχανήματα νοσταλγώ πράγματι τον ήχο που έβγαζαν τα Armtrong τα cyrus και τα quad εκείνης της εποχής . Ισως πίσω σε σχεση με τις αντίστοιχες τεχνολογίες των Ιαπώνων , αλλα με έναν ήχο που είχε πεντακάθαρα μεσαία και μια άλλη ζέστη χροιά . Μας λείπουν . Πρόσφατα ακούγοντας διάφορα μηχανήματα ανακάλυψα έναν ξεχωριστό ιδιαίτερο ήχο στις υλοποιήσεις all in one της Naim . Δεν ξέρω αν έτυχε να τα ακούσεις αλλα εκείνη η σχολή καλά κρατάει ακόμα :)

Οσο υπαρχουν ακροατες για αυτο τον ηχο και αυτη την σχολη σαφως θα υπαρχουν και ολα αυτα τα μηχανηματα που αναφερεις .Το ευτυχως ειναι οτι πολλοι απο τους κατασκευαστες καταλαβαν τα λαθη τους και τα διορθωσαν μαζι με τους ακροατες που επισης ευτυχως πηγαν ενα βημα παραπανω .

Φωτεινα παραδειγματα ειναι η Quad που διορθωσε πολλα πραγματα για να πλησιασει την αληθεια.

Σαφως και για αυτο τον ηχο θα υπαρχει ακροατηριο και οπως επισης ακροατες που δεν τους δωθηκε η ευκαιρια να ανακαλυψουν αληθινα καλα μηχανηματα.

Ειμαι ( οπως καταλαβες ) καθετα αντιθετος σε αυτη την σχολη και τα παραγωγα της και συνεχιζω να πιστευω οτι υπαρχει ελπιδα να παιξουν καλα μονο κατω απο συγκεκριμενες μουσικες και συγκεκριμενες συνθηκες .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Last edited by a moderator:
Τυχεροι αυτοι που ακουσαν και εζησαν με μηχανηματα δεκαετιας 1970....οπως,Sansui,Yamaha,Pioneer,κλπ.Μερικες φορες βλεποντας τετοια μηχανηματα λεω,μακαρι να ζουσα εκεινη την εποχη.....αλλα και για αλλους λογους φυσικα! Βεβαια εχω παρει 1 γευση (αν μπορω να το πω) απο Sansui ενισχυτη (παραγωγης) και ηχεια δεκαετιας '80.

Πάντως,σχετικά με τον Armstrong 621, το περιοδικό Ήχος στο τεύχος 102(Σεπτέμβρης 1981) σε συγκριτική δοκιμή ενισχυτών παραθέτει πλήρες σύνολο μετρήσεων από τον Θόδωρο Σπίνουλα,οι οποίες μάλλον δικαιώνουν τον Σάκη(όπως και η ακουστική εκτίμηση του συγκεκριμένου ενισχυτή)

Σερβις Denon PMA 320

Ενα πραγμα που λεω συχνα στους υφισταμενους μου ειναι οτι η δουλεια αυτη απαιτει μνημονικο ...Ειναι δεδομενο οτι αν δεις μια φορα βλαβη θα την ξαναδεις σε καποια αλλη φαση.Οι βλαβες στα audia εχουν την ταση να ειναι επιδημικες αλλα και επαναλaμβανομενες ...

Στον δευτερο PMA 320 που εφιαξα με την ιδια βλαβη ανησυχησα στον τριτο ειμαι πλεον σιγουρος οτι μιλαμε για εργοστασιακο λαθος η αστοχεια υλικου .

Στο Κυκλωμα του phono stage υπαρχουν πυκνωτες 1000 mfd 6.3V ...χωρις να εχω τις γνωσεις που χρειαζονται για κατι τετοιο ( την εσωτερικη κατασκευη ενος ηλεκτρολυτικου απο πλευρας χημειας ) θυμαμαι απλα εναν ""μεγαλο"" του ξενου φορουμ που ελεγε οτι πρακτικα ειναι αδυνατον να κατασκευαστει τετοιος πυκνωτης και οσοι εφιαξαν ( ειδικα σε τοσο μικρο μεγεθος ) απετυχαν με αποτελεσμα οι πυκνωτες τους να μην αντεχουν στον χρονο ...απο 16 βολτ και πανω αρχιζει να γινεται αποδεκτος . \

Στο τριτο μηχανημα οι συγκεκριμενοι πυκνωτες εχουν ξερασει υγρα αραγα και σταθερα οπου μαζι με τα εξαρτηματα τα οποια φυσικα ειναι τροφοδοτημενα αρχιζει η ηλεκτρολυση και δεκαδες πρασινιλες και χημικες ενωσεις μεχρι του σημειου που εκτος απο σχεδον εξαφανισμενα ποδαρακια στο ολοκληρωμενο το κακο προχωραει μεχρι τα βυσματα και απο ακτω καταστρεφει μεχρι και τις πιστες στο τυπωμενο

Ο συγκεκριμενος εκανε χρηση στο phono stage και ετσι το προβλημα εγινε αντιληπτο σχετικα νωρις πρινα καει το κορδελιο , επιπελον ζητησε ενα καλο καθαρισμα , και μερικους ηλεκτρολυτικους , αλλαγες των οποιων μαλλον προληπτικο χαρακτηρα ειχαν εφοσον μιλαμε για ενα γενικα καλοζωισμενο μηχανημα ...

Φωτογραφιες απο το ....Γενικο χημειο του Κρατους !!!

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Attachments

• DSC01076.jpg
    DSC01076.jpg
    88.7 KB · Views: 342
  • DSC01078.jpg
    DSC01078.jpg
    74.9 KB · Views: 342
  • DSC01079.jpg
    DSC01079.jpg
    98.5 KB · Views: 342
  • DSC01080.jpg
    DSC01080.jpg
    39 KB · Views: 339
Last edited:
Σάκη, διαβάζοντας τακτικά το νήμα σου μου γεννιέται μία απορία:
Τι απογίνονται όλα τα άχρηστα υλικά που προκύπτουν από τις επισκευές σου (πυκνωτές, καμένες αντιστάσεις, καλώδια και κάθε λογής εξαρτήματα);
Τα στέλνεις στην ανακύκλωση, τα αξιοποιείς με κάποιο άλλο τρόπο, ή απλά καταλήγουν στα σκουπίδια;

Είναι οι περιβαλλοντικές μου ευαισθησίες που μου επιβάλλουν αυτή την ερώτηση...

Status
Not open for further replies.