Επισκευές και μαζέματα με vintage μπλεξίματα

Για το crostalk χρησιμοποιώ την ακόλουθη μέθοδο, στο ένα κανάλι δίνω 10 Khz και στο άλλο 8 Khz.
Σε μέγιστη στάθμη βλέπω τι έξοδο έχω από την αντίθετη συχνότητα.
Συνήθως τιμές μεγαλύτερες από 50 db είναι καλές τιμές.
Είναι ακουστό σε πραγματικές συνθήκες ;;

Ναι σε χαμηλές συχνότητες μπορεί να ακούγεται, αν η διαφορά είναι κάτω από 50db.
Η δοκιμή περιλαμβάνει υψηλές συχνότητες διότι είναι πιο απαιτητική η μέτρηση.
Η ακουστική εντύπωση αφορά τη στερεοφωνική εικόνα.

• Like
Reactions: vlad66
Για το crostalk χρησιμοποιώ την ακόλουθη μέθοδο, στο ένα κανάλι δίνω 10 Khz και στο άλλο 8 Khz.
Σε μέγιστη στάθμη βλέπω τι έξοδο έχω από την αντίθετη συχνότητα.
Συνήθως τιμές μεγαλύτερες από 50 db είναι καλές τιμές.
Ντίνο εάν έχουμε έναν καθαρά dual mono προενισχυτή με μόνο κοινό σημείο το ποτενσιόμετρο υπάρχει περίπτωσή να έχουμε crostalk; Π.χ όπως είχα φτιάξει κάποτε αυτόν το ολοκληρωμένο ενισχυτή,

Attachments

• CIMG0006.JPG
    CIMG0006.JPG
    821.3 KB · Views: 16
  • CIMG0008.JPG
    CIMG0008.JPG
    854.7 KB · Views: 16
Last edited:
Σίγουρα πολύ δυσκολότερα.
Όσο πιο ξεχωριστά είναι η τροφοδοσία (π.χ dual mono), οι πλακέτες (σχεδίαση, τοποθέτηση και διαχωρισμός),
οι είσοδοι (χαμηλή αντίσταση εισόδου με καλά υπολογισμένη χωρητικότητα καθώς επίσης πηγή με όσο γίνεται χαμηλή αντίσταση εισόδου)
και φυσικά τα καλά ρυθμιστικά έντασης (π.χ τα Noble, Penny & Giles ή τα ξεχωριστά attenuators με ρελέ), τόσο λιγότερο θα είναι το crosstalk.
Γενικά τιμές κάτω από – 50db για εύρος έως 30KHz είναι μια χαρά.
Εξαιρετικές σχεδιάσεις ίσως πάνε κάτω από -80db, αλλά μη τρελαινόμαστε, αρκεί να δει κάποιος το crosstalk μιας πολύ καλής κεφαλής (25 με 30db)
ή αν θέλετε ενός αναλογικού μαγνητοφώνου. Για DAC δεν έχω δει να δημοσιεύουν μετρήσεις (παλιά μόνο σε CD players).
Κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη σημασία έχει η ισορροπία των καναλιών σε όλο το εύρος της έντασης και της συχνότητας, παρά ο διαχωρισμό τους.